6 Април, 2018 08:42 5 713 58

Питаме 7 държави за нови изтребители

  • изтребители-
  • оферти-
  • държави-
  • българия-
  • ввс-
  • ф-16-
  • грипен-
  • анатолий величков

Кръгът от оферти за нов многоцеливи самолет се разширява

Питаме 7 държави за нови изтребители - 1
Снимка: Shutterstock

Процедурата за купуване на нова техника в армията рестартира. След провала на търга за боен кораб и рестарта на процедурата за самолетите, която беше проверявана от парламента, проектите отново ще бъдат внесени след съгласуване за одобрение от правителството до края на месеца.

Кръгът от оферти за нов многоцеливи самолет се разширява освен с трите оферти от така наречения шорт лист F16, JAS Gripen и Eurofighter Thypoon с нови възможности. Интерес са проявили от френската държава за доставка на Dassault Rafale, чиито възможности бяха тествани миналата година лично от президента Румен Радев, но и с американския палубен изтребител F18 версии Hornet и Super Hornet, които преди десетилетие бяха предложени на България за първи път, съобщи Би Ти Ви.

Освен нови самолети ще се търсят и употребявани подобно на португалската оферта с американски логистичен пакет, оферти за Eurofighter Thypoon ще събираме не само от Италия, но и от Германия. Освен Швеция като ненатовска държава ще търсим изтребители и от Израел, съобщи ресорният заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков.

Съобразихме се с препоръките на парламентарната комисия, едната от тях е да бъде променена финансовата рамка, втората част е промяна в листата на поканените държави – и това също бордът за управление на проекта го направи. Знаете, че в решението на комисията имаше текст така да бъде пренаписана финансовата рамка, че да осигури изпълнението на двата проекта за ВВС и за сухопътни войски. Разширихме по указание на министъра листата на поканените държави и те вече са седем.

Очакванията са Съединените щати да представят оферта за F16 и F18 версии Hornet и Super Hornet, очакваме не само една оферта за Eurofighter Thypoon не само от Италия, но и от Германия , Франция с Dassault Rafale, ще бъдат поканени и ненатовски държави това са държавата Израел и Швеция. Португалия ще остане като участник с логистичен пакет от САЩ, посочи Величков.

Офертите ще бъдат многократно над предоставената от нас цена, но допълнителните разговори и проучвания, които проведохме показват, че оферти за F18 Superhornet се включват в изискваната от нас цена, каза още той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 1234

    58 4 Отговор
    Само питате,и нищо не правите,а войната е на прага ни.После ще се ометете по чужбина,а ние да ви сърбаме попарата,НО: не забравяйте,че света е малък и ще дойде ден когато ще ви намерим КЪДЕТО И ДА СТЕ СЕ СКРИЛИ...,и тогава ще си платите за всичко с ЛИХВИТЕ!

    Коментиран от #7

  • 2 1234

    39 3 Отговор
    Пак ли питаме? Никой вече не взема нашите питания на сериозно.
  • 3 АнтиКравария

    39 14 Отговор
    значи все пак полека лека вървим не към това което е изгодно за нас а това което е изгодно за краварите. и какво им беше на грипените да попитам джендърите от гроб. това че не са взели комисионна нали. не са си напълнили алчните джобове с доларчета. смятайте че сигурно ще купим подарените на португалия хвърчила с полуизчерпен ресурс и след 10-15г пак ще ревем за самолети и тогава други ще вземат комисионни за следващата сд2лка а ние ще сме още по бедни
  • 4 Eee

    55 14 Отговор
    Защо не питате и Русия за самолети или от САЩ не ви позволяват?

    Коментиран от #6

  • 5 Парушев

    37 6 Отговор
    Всичкото питане е само за парлама. Цветанов вече е "избрал" типа самолет и страната от която ще се купи. Лесно можете да се досетите....
  • 6 АнтиКравария

    45 12 Отговор

    До коментар #4 от "Eee":

    не питат русия естествена че защото новите ни господари не дават а и ако питат ще се окаже че руските оферти са най до0рите и няма да могат да 3злъжат защо са купени 2 пъти по скъпи самолети. и да не забравяме че самолетити са само едно перо от цялаа сметка. ами помислиха ли че трябва нова структура и наземни средства за новите самолети. а обучение на наземен персонал,механици,инженери,тренажори и т.н. ако вземем руски самолети почти всичко ни е налице. просто при една руска оферта всички други ще отпаднат. поддръжката на руските машини също е в пъти по евтино. а и веднага можем да се договорим с руснаците сами да си ги ремонтираве. военният завод в пловдив за ремонт на мигове чака. и специалисти си имаме 3 вс3чко само политици нямаме които да мислят за държавата а не само за себе си.

    Коментиран от #10

  • 7 Политик

    4 20 Отговор

    До коментар #1 от "1234":

    Ще намериш опинците на дедо ти... Палячооо мамин. Парите ти са мои пари още в момента, с какви пари къде ще ходиш. Ти нямаш право да ходиш никъде, ако аз не кажа.

    Коментиран от #34

  • 8 mediator37

    29 11 Отговор
    При положение, че офертите са за изтребители четвърто поколение, съвсем естествено е, че най-добрите и най-евтините са руските. В разрез с пазарните принципи подчинената ни държава ще се набута за скъпи боклуци.
    Не съм спирал да повтарям, че НАТО е търговски картел, чиято първа цел е задушаването на руския ВПК.
  • 9 Евлоги

    22 1 Отговор
    Докато умните се наумуват , лудите се налудуват . Или по-важното е кой каква комисионна ще вземе от сделката . Боклуци ! Войната чука на вратата
  • 10 Azazel

    13 27 Отговор

    До коментар #6 от "АнтиКравария":

    Фактът, че русофилите винаги сте тотално неграмотни, точно какъвто си и ти (почти нямаш дума без правописна грешка, а за пунктуация явно не си и чувал...), показва нагледно колко неграмотен трябва да е човек, за да стане русофил.

    Коментиран от #13, #14, #15, #24, #38

  • 11 Питайте питайте

    11 6 Отговор
    Вие питате но пари имате ли?Всички нормални хора знаят че българия бедна като църковна мишка и последна дупка на кавала.
  • 12 Кълвач

    18 2 Отговор
    Ало, ало , имате ли нови самолети? Аааа, хубаво, хубаво, аре чао!
  • 13 Готин ама не съвсем

    10 3 Отговор

    До коментар #10 от "Azazel":

    Я пак???
    Критерии за знанията и възможностите е точно правописа??
    Да вземем да си премерим възможностите и знанията, щото и аз съм неграмотен и все повече ставам русофил, необяснимо защо!

    Коментиран от #16, #21

  • 14 ВАГ

    2 6 Отговор

    До коментар #10 от "Azazel":

    Има и още един факт , такъв индивид не можеш да го обидиш :)))
  • 15 АнтиКравария

    15 3 Отговор

    До коментар #10 от "Azazel":

    Пиша на телефон бе оли-го-френ. Ти, да не би случайно да си объркал форумите? Тук не е форума за български език и литература. Джендърите, като теб, когато няма какво да кажат се захващат с писането на другите. Дай сега нещо по темата!
  • 16 Робот

    18 5 Отговор

    До коментар #13 от "Готин ама не съвсем":

    Тия ненормалници, зорлем направиха русофили хора дето никога не са били такива. Аз също съм в това число. Толкова нагли, арогантни и откровено противни хора, пропагандират отвратителни практики, под маската на евроатлантически ценности.

    Коментиран от #22, #23

  • 17 Falcon

    7 3 Отговор
    Я по-добре не питайте че ставате за смях.Без това никой НЕ обръща внимание на бедни и крадливи хора.
  • 18 АнтиКравария

    20 4 Отговор
    НАТО е търговска организация за уж военно сътрудничество, а всъщост е за да могат няколко държави да си продават оръжията. Тази организация се разраства, за да могат държави, като нашата да си купуват оръжия, които са казани, че трябва да купят. Покупката става със заеми естествено. Ставаме заложници на военните на чужди държави, но и на финансовите им институции. Ако някой си мисли, че в момента има свобода и демокрация се лъже. Всичко е прах в очите на хората...
    Самият факт, че не са включени едни от най-добрите самолети в света МИГ и СУ, говори достатъчно за това, каква колония сме.

    Коментиран от #19

  • 19 Готин ама не съвсем

    16 1 Отговор

    До коментар #18 от "АнтиКравария":

    Не само НАТО!
    И Еврогейският съюз е същата работа! И той е създаден за да могат нЕкои държави да си продават нискокачествената стока, след като не можаха да завладеят Европа с военна сила!
    Осъзнаха го сега за храните. След 15 години писания по темата. А същото е и за битова химия, козметика, техника и всичко друго!
  • 20 onq s konq

    11 2 Отговор
    Тия от Парламента само лъжат фирмите че ще купуват,а вместо пари имат заеми!Интересното е че им се връзват световноизвестни фирми,ама накрая като лъсне работата ще дойдат и ще ги набият!
  • 21 Azazel

    7 13 Отговор

    До коментар #13 от "Готин ама не съвсем":

    Правописът е критерий за образование. Някак е малко гротескно човек, който по правописа му е видно, че не е стигнал и до 8-ми клас, да седне да се прави на експерт по всеки въпрос, да разяснява като последна инстанция кое е истина, кое - лъжа и да съди кой е олигофрен, кой - не. Най-малкото, от това, че някой не познава правописа и пунктуацията, става ясно, че той не чете. А, щом не чете, не е информиран, или се (дез)информира от други неграмотници, като него, чрез разни форуми, Фейсбук страници и групи, и т.н.

    Коментиран от #30, #36, #37, #58

  • 22 Готин ама не съвсем

    3 2 Отговор

    До коментар #16 от "Робот":

    Съгласен 100%!
    Чао, отивам да поживея малко!
  • 23 Гост

    8 5 Отговор

    До коментар #16 от "Робот":

    Аз също съм абсолютно съгласен с теб. Мнооого противни хора- аморални, нахалници,плагиати, позьори и най вече олигофрени.Усещам как започвам да ставам абсолютен русофил. Дори започвам да си мисля, че само със сила може да се излезе на глава с тях.Затова евала на Путин за ракетите и на руския народ, че влага толкова в оръжие вместо да си гледа кефа като изпадналия Ганьо. То па един кеф....неам думи. Некадърници
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 орел

    8 5 Отговор
    русофилите да бягат в иран и турция
    българия няма да стане ислямистка
  • 26 Стария пич

    6 0 Отговор
    Ами ако България си събере милиарди те от ддс ще има предостатъчно пари и за изтребители и за кораби и за заплати в армията и за социално слаби и за пенсии ама на боко тиквата не му уйдисва така че ще му секнат приходите в личните сметки
  • 27 Учуден

    12 3 Отговор
    Не дай Боже война.!!!
    Никакви самолети няма да ни помагнат.!!!
    Две ракети и няма и да разберем за войната.!!!
    УВАЖЕНИЕ И РАЗБИРАТЕЛСТВО ТРЯБВА С КОМШИИТЕ И НАЙ-ВЕЧЕ С РУСИЯ.!!!
    ИНАЧЕ, ЖАЛНА НИ МАЙКА.!!!
  • 28 Ник

    6 1 Отговор
    Накрая ще се окаже както със хеликоптерите които стават само за лятото.
    Ще вземат да купят самолети кабрио - от Мухабе на "изгодна цена"( х 3)

    Всеки който има поне алко представа знае, че не можем да си позволим нито Рафал нито Юрофайтър, нито Супер Хорнет. Евтиният вариант остава Грипен, който можем да вземем и на лизинг и в условията на джоинтевенчър. Никой не ни предлага такава оферта освен шведите! - Какво има да се мисли?
    Да купуваме бракми Ф16 от Израел или която и да е дрега държава... Хайде няма нужда! Ф16 излиза от употреба и се заменя от Ф35.

    Коментиран от #35

  • 29 Хамър

    2 5 Отговор
    Как Хърватите си купуват Ф 16,модернизирани от Израел за 500 и нещо милиона ,а ние да не можем,да не би да сме по богати
  • 30 Готин ама не съвсем

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "Azazel":

    Айде пак простотии!
    Правописът бил критерии???
    Критерии е само за едно, че си завършил гимназия!
    Но ние простосмъртните сме завършили техникуми, щото бащите ни бяха "врагове на народа" и никой не ни допускаше до нещо по-добро! А ни готвеха само за бачкатори!
    Пък то, взехме, че позавършихме и висше, па и с по няколко специализации.
    А господата със солидния правопис, станаха всякаква сволач!
    Я цоциолози, я политолози, я социолози, я "научни"кадри!
    Едно болтче не могат зави, крушката у дома не могат смени, да не говорим за гума на колата! Ръцете им заврени в гъза, но усвояват хонорарчета и наставляват простолюдието!
    Ма голям смях, па се имат и за критерии за познанията и възможностите на хората!

    Коментиран от #32

  • 31 Димитър Краев

    7 3 Отговор
    Изметта от ГЕРБ трябва да е послушна иначе няма да има парички. Какво и кажат това ще вземат. Че и ще се нагъзят да бъдат опънати. Ама от толко опъване не ходят в парламента че там трябва да се седи а от болки в аналната област няма сядане. Най-бърз най-добър най евтин и нов е самолет от Русия макар и да е МИГ пак нашите пилоти свикнали със тях ще се справят със всеки един от другите изтребители.
  • 32 Azazel

    3 6 Отговор

    До коментар #30 от "Готин ама не съвсем":

    Tоест, тезата ти е, че щом можеш да завиеш болтче и да смениш гума, значи разбираш по-добре международните отношения, политиката, социалните и обществени науки, от някакви си политолози, социолози и научни работници, нищо, че на тях това им е специалността, а на теб изглежда експертизата ти се ограничава до смяна на крушки и изброените по-горе дейности...? Ок, нямам какво повече да добавя, ти сам толкова се излагаш, че идея си нямаш...

    Коментиран от #33, #41, #44

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Тъпанар-политик си

    1 1 Отговор

    До коментар #7 от "Политик":

    Ама не се подписваш с имената си Боклук и за това си позволяваш нахалството да пишеш простотии..! А редакцията на страницата явно куца от към подобни гадове фАКТ..! Иначе би ми било приятно да те намеря и срещна та да ми кажеш тези думи насреща ми.?! Мисля, че няма да те бавя много, поганец мършав..! Има да ти пращят ушите до кът те обработвам комплексно..! Ще ми ревеш кът момиченце и ще проклиняш, че си жив пу-ко циганска и резана..!
  • 35 Комик-политик си

    0 0 Отговор

    До коментар #28 от "Ник":

    Як анализ Братче, Браво и Благодаря разсмяме от вече час ОК..! Готино хумористично чувство за реалността..!
  • 36 оскар

    3 0 Отговор

    До коментар #21 от "Azazel":

    Стилна грешка- "човек, който по правописа му е видно", правилно е- човек от чийто правопис е видно. Много клишета, значат беден речник. Не е все едно какво се чете и колко е силна паметта. Няма спор, че четенето е важно.
  • 37 оскар

    2 0 Отговор

    До коментар #21 от "Azazel":

    Пред "от чийто" има запетая, разбира се.
  • 38 оскар

    5 4 Отговор

    До коментар #10 от "Azazel":

    България я има заради Русия. Колко време пихте от кладенеца на социализма и ползвахте евтини благини? Защо не избягахте през 60-те, 70-те години, по рисковани канали? Безродници много! Плащаме на еврогейския съюз, а той ни дава част от нашите пари, но не за развитие на икономиката, за да не го конкурираме, слепи ли сте?

    Коментиран от #39

  • 39 Azazel

    3 3 Отговор

    До коментар #38 от "оскар":

    Това изказване е изяло запълнено с руски опорни точки, превърнали се в клишета. "България я има заради Русия."?! Първо, България е създадена 200 (!!!) години преди Русия, второ, освобождението от Турция щеше да се случи с и без Русия, най-късно - с разпада на Османската империя. Не съм избягал през 60-те и 70-те от България, защото... съм роден в края на 70-те и евтини благини не съм ползвал, но сега аз и моето поколение плащаме милиардите дългове, натрупани от вас - дето сте ползвали "евтини благини"... И не на последно място - българите внасяме в бюджета на ЕС около милиард годишно, срещу което той ни дава субсидии за над 3 млрд. годишно (и то, само защото некъдърните и корумпирани наши политици не могат да усвоят повече от 50% от фондовете, предназначени за нас), които директно се вливат в икономиката ни. Ние няма как да се конкурираме с ЕС, защото ние сме ЕС!

    Коментиран от #43, #45

  • 40 Пацифист

    3 3 Отговор
    Дано никой не ни напада, защото сме прикалено малки . Дори извънземна техника да купим пак няма да помогне. Добре , че сме в НАТО та горе долу имаме някаква гаранция.
  • 41 Готин ама не съвсем

    2 1 Отговор

    До коментар #32 от "Azazel":

    Я пак??
    Да погледнем в исторически план!
    Кога изобщо се появяват всичките тези псевдо учени и науки??
    Тогава когато хората и обществото са си навили на масрафа и имат достатъчно храна и излишък от нея, за да хранят такива паразити и да им слушат простотиите!
    А това настъпва, когато някой можещ да завие крушка, е изобретил нещо ново, и е дал възможност за техническа революция и благоденствие на хората!
    Не знам случай в човешката история, в който благосъстоянието на народите да се е повишило в следствие на някой политик, социолог или псевдо учен, от тоя род!
    Докато има хиляди примери за това, в следствие на поредната идеологическа или политическа мъдрост или крайна философия, да са се водили войни и унищожавали хора, общества, нации и държави!
    Та без тези псевдо учени и специалисти, държавите и обществата могат, докато без техничарите и техните идеи не могат, иначе още щяхме да сме по пещерите!
  • 42 Граф Игнатиев

    2 2 Отговор
    Излишни разходи. Турците купиха С-400 и всеки наш самолет ще бъде свален. Поддържайте си 29-ките в Графа и не трошете народни пари за чужди интереси!
  • 43 оскар

    3 3 Отговор

    До коментар #39 от "Azazel":

    Преди разпада на османската империя, можеше да сме асимилирани. ЕС не ни дава повече пари, отколкото сме внесли, но лихвите са за луксозен живот на чиновниците от ЕС. Нарочно парите ни, дадени на вноски, са за инфраструктура, не за икономика! Но им купуваме фалшивите храни, вкл. детски млека. Как беше фалирана Гърция? Има малки държави-аутсайдери, които ще станат провинции на големите. Заложили сме 18 млрд. - бюджета за 1 г., за да престояваме в чакалнята на Еврозоната. Не дай си Боже да влезем, клошари и престъпници ще има много! Майка ти и баща ти, дори дедите ти са ползвали евтините благини на социализма, това се подразбира без повтаряне.

    Коментиран от #46

  • 44 Готин ама не съвсем

    1 4 Отговор

    До коментар #32 от "Azazel":

    Та да продължим с елементарния анализ, за да бъде разбран от учени!
    Кои бяха президенти на България последните 30 години??
    Желев. Философ.
    Петър Стоянов-адвокат.
    Първанов-Историк
    Плевнелив-национален предател и подлога!
    Сега-Радев.
    Какво може човек да очаква в развитието на държавата от такива хора?? Какво разбират от машиностроене, технологии, бъдеще???
    А мин. председателите ни какви бяха??
    Ф Димитров, Беров, Иван Костов, Станишеф, опита за цар, Бойко!
    Кой от тях може да мисли технически, да предвижда бъдещето и да ръководи държавата??
    Еми за това сме на тоя хал!
    Защото хора не можещи да разделят, на две магарета сламата, но приказващи сладки приказки са ни управлявали и продължават да ни управляват!
  • 45 Готин ама не съвсем

    2 2 Отговор

    До коментар #39 от "Azazel":

    Поредната простотия, като за учен.
    Европа ни била давала??
    А какво ни взе Европа?? Европа ни взе бъдещето! Взе ни нашите деца, взе изгледани, обучени, възпитани на труд кадри, струващи хиляди милиарди евро, а ни залъгва с псевдо помощи, за жълти стотинки!
    Ми сметнете колко струва образованието, средно и висше на един човек и го умножете по броя напуснали държавата и ще се убедите в правотата ми!
    Взе ни пенсионната система, защото тези отгледани млади, сега внасят в пенсионните системи на немските и английски бабишкери, за да си живеят те добре!
    Взе ни здравеопазването, защото вече лекарите и сестрите са кът, взе ни кадрите, защото среден технически персонал вече няма!
    Взеха всичко, но осигуриха националните ни предатели, до дълбоки старини!

    Коментиран от #47

  • 46 Azazel

    2 3 Отговор

    До коментар #43 от "оскар":

    Родителите и дедите ми не просто не са използвали "евтините благини" на социализма, а режимът им е отнел всичко - къщи, земи, пари, за да ползват такива като теб "евтини благини"... Единият ми прадядо дори е убит от този режим, тъй като е бил сред най-богатите хора в България преди 1944, а предприятията му - национализирани (после режима се е хвалил как гради промишленост и създава работни места, но тези предприятия и работни места са ги създавали такива като прадядо ми, а комунистите просто са им ги откраднали). Относно това - колко внасяме и колко получаваме от ЕС, има си публична статистика, но както бях казал по-горе - човек трябва да чете... Ето ти все пак общата статистика за предишния програмен период, пък дано да можеш да смяташ и да престанеш да разпространяваш пропагандни лъжи...https://www.infograf.bg/article/1465392364000. По отношение на това - за какво отиват еврофондовете, естествено също много грешиш. Освен за инфраструктура (това, впрочем също са пари, които директно се вливат в икономиката...), друга много голяма част отиват за земеделие, има средства за иновации, наука и т.н.

    Коментиран от #53

  • 47 Azazel

    3 3 Отговор

    До коментар #45 от "Готин ама не съвсем":

    Европа не ни е "взела" младите и образовани хора, такива, като вас тук, с ограниченото ви и анти-демократично мислене, с войнстващата ви русофилия и омразата ви към всичко европейско, културно и цивилизовано, ги изгонихте от България! Затова и те избягаха от вас именно в Европа - това им е цивилизационният избор, това е начинът на живот, който желаят да водят, и, който вие не им позволявате да водят тук. Никой от тях не отиде в така любимата ви Русия, защо ли?...

    Коментиран от #48, #49

  • 48 Готин ама не съвсем

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Azazel":

    Я пак??
    Ние сме изгонили младите и образованите??
    И как точно? Като нарязахме предприятията на скрап?? Ние ли ги рязахме, или изявените демократи?
    Костов разпродаде за 20 милиарда предприятия, които трябваше да донесат 2 милиарда приходи, а не влязоха и 20 милиона!
    Защото бяха харизани на демократи!
    Ако всичко това бе дадено на случайно срещнати хора по улицата, то шанса да влязат повече пари в бюджета, е стократно по-голям!
    И да не забравяме, че демократичните промени свършиха веднага, след като се гласува закона за реституцията!
    С това завършиха промените и "демокрацията"! Всичко бе една кражба, умишлено направлявана от новите ни приятели, за да се унищожи българската икономика и конкурентноспособност!
    Дъщеря ми завърши в Англия! Но я извиках в България, да създава и помага, а не да внася блага в чужди държави!
    Та КОЙ изгони младите в чужбина??
  • 49 Готин ама не съвсем

    3 2 Отговор

    До коментар #47 от "Azazel":

    Много е интересен израза:Ограниченото ви и антидемократично мислене! Европейско културно и цивилизовано??
    Я пак??
    Кое е демократичното?? Да правиш войни и конфликти навсякъде по света в интерес на собствената си държава и олигархия, както прави ФАЩ?? Да имаш над 800 бази по света и навсякъде да имаш интереси, защитавани от армия и бази и да обясняваш колко е демократично, защото е в твой интерес?? Да се криеш зад постоянни лъжи и инсинуации?
    Да избиеш над 1 милион души в Ирак заради лъжа, от които 500 хиляди деца! И да се обявяваш за демократ??
    Да създадеш ИД и Алкайда, да внесеш терор и разруха в целия арабски свят и да обясняваш , колко е демократично??
    Да обясняваш, как се бориш с ИД, а да те интересуват само петрола и сирийските рафинерии??
    Да ти Е@А демокрацията!

    Коментиран от #50

  • 50 Azazel

    1 3 Отговор

    До коментар #49 от "Готин ама не съвсем":

    Ето, за това говоря - вероятно можеш да смениш крушка и гума на кола, но - дотолкова... Очевидно не правиш разлика между ЕС и САЩ, щом в разговор за първото използваш аргументи срещу второто... Опорните точки на руската пропаганда, които бълваш, вероятно се радват на голяма популярност сред русофилите във форума и си мислиш, че щом получаваш толкова плюсчета, си голям ерудит, но доказваш точно обратното... Жервите на войната в Ирак са около 200 хил., много далеч от 1 млн... САЩ не са създали нито ИД, нито Ал Кайда - това е смехотворна руска пропаганда, а двете радикални ислямистки организации имат за най-голям враг именно САЩ, които пък единствени полагат достатъчно усилия да се борят срещу тях, макар и с не много демократични средства... САЩ изобщо не се интересуват от петрола в Сирия, отдавна си имат достатъчно петрол в собствената държава, а в Сирия се намесиха (с нежелание) две години след началото на гражданската война и след международен натиск, че нищо не правят за да спрат Асад, който упражнява геноцид върху собствения си народ.

    Коментиран от #52

  • 51 MMM

    2 1 Отговор
    В момента каквото и да изберат ще е грешка.По добре първо да се сменят хората които избират.При малко повече акъл и късмет може и някоя по нова руска машина да кацне тука.Тогава тези измислени хвърчила,които в момента се спрягат ще се напикават само при мисълта какво може да им се случи ако минат на близо.
  • 52 Готин ама не съвсем

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Azazel":

    Говориш за Европейски ценности, а аз мисля, че има общочовешки ценности, а не Европейски! Но подобните на теб, са готови да заменят общочовешкото с нещо тяхно си, по-така засукано, което отрича и религия и морал и съвместно съществуване! Което дава превес на властта, парите и извратеността, криейки се зад перверзията за "демокрация"!
    Чукаш на Уикипедия и пише: Предполагаем минимален брой на убитите ЦИВИЛНИ иракчани от март 2003, до април 2009 година
    е 650 000 хиляди! А загиналите в атентати от 2005 до 2011 още 51 000 цивилни!
    При толкова убити Цивилни, интересно е колко са убитите военни?? Ама явно не смеят да го напишат! Американските войници ги дават 4 486 убити и ранени 46 132.
    Не знам защо но не вярвам на тези данни!
    А ако продължиш с ровенето и попадаш на едни хубави документи и снимки, в които Осама е представян, като освободител и революционер, прегърнат с разни сенатори, които го питат, има ли нужда от още пари и оръжия! Такива за руски депутати и ръководители не намерих! Интересно защо?
    Та КО каза? А точно преди няколко дена имаше тук публикация, къде точно са американските войски в Сирия и защо са там!
    Та не знам, колко е руската пропаганда, но вашето не е пропаганда, а само лъжи и дезинформация

    Коментиран от #54

  • 53 оскар

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Azazel":

    Българската земя я купиха на безценица САЩ и Западът. Иди да купиш земя в ЕС да видиш, възможно ли е? Щом не разбираш колко е важна индустрията-тежка промишленост, няма да повтарям как се отвличат пари за инфраструктура. Няма да се хваля с моя дядо, който с имоти, градини и ниви е плащал контрибуции на НРБ. Имаше и бригадирски времена, ударници, почини. Всичко беше по модел на СССР. Само тежко болните не живееха сигурно, спокойно, нормално. Имахме всичко за достоен живот. Не ми давай за пример фалшиви статистики, никой не им вярва. Демокрация значи социлно разслоение-повече още по-бедни и по-малко, много по-богати. САЩ смятат, че всички световни ресурси са техни. Най-много войни и преврати са организирали. Не им стига, че създадоха Ал Кайда и ИД, като неин клон, сега създават нова терористична организация в Сирия, въпреки, че там се бият 3. Еврогейският съюз е мафия, гробница за малките държави, икономическата ръка на САЩ. Насила сме набутани и в ЕС, и в НАТО. Повече време няма да губя с повърхностно и ограничено полумислене.
  • 54 Azazel

    2 3 Отговор

    До коментар #52 от "Готин ама не съвсем":

    В Уикипедия са дадени поне 15 източника за статистика на жертвите на войната и 13 от тях, доста по-правдоподобни (например, иракското правителство и Световната здравна организация) сочат цифрите, които аз казвам (https://en.wikipedia.org/wiki/Casualties_of_the_Iraq_War), но ти виждаш само двата много дискусионни и отдавна оборени като методология източника, дето се доближават до твоите лъжи за 1 млн., а?... А, фантасмагориите за "снимки на Осама бин Ладен прегърнат с американски сенатори, които го питат има ли нужда от още пари и оръжия", вече ме убедиха, че си губя времето с човек, който няма грам медийна грамотност и критично мислене, a вярва сляпо на всяка измишльотина, която види в разни анонимни форуми и Фейсбук страници, стига да съвпада с вече наслоените в главата му опорни точки на руската пропаганда... Тоест, с това приключвам, защото е напълно безмислено да разговарям с неграмотни хора, които разчитат на руската пропаганда да им казва кое как е... Весели празници.
    P.S. Същото важи и за коментиралият след теб (53. оскар), но той е написал толкова безумни лъжи и измислици, че дори не заслужава отговор.

    Коментиран от #55

  • 55 оскар

    3 2 Отговор

    До коментар #54 от "Azazel":

    Всичко е вярно, но няма да споря с човек, който не може да мисли.
    Христос воскресе!
  • 56 Бат Мишо

    3 2 Отговор
    и аз станах русофил четейки и слушайки русофобите на хранилки в герб и дпс електората как плюят русия и ОСЪЗЪЗНАХ
    че Русия им всява ужас от справедливост и разплата и че тя е единственото нещо което може да им обърка плановете
    за обезбългаряване и разграбване на страната под мотото на евро джендърски и натовски лозунги ЧУЖДИ на бг бит и самосъзнание
    И ТАКА гледайки каква измет русофобства за да се отделя от тях станах русофил
  • 57 Готин ама не съвсем

    3 1 Отговор
    Христос воскресе, безбожнико, като първо! Нека бог се смили над теб!
    И съвсем вярно е, че е безсмислено да се спори с теб!
    За Ирак дадох осреднените стойности.
    Най голям брой жертви дава Opinion Research Business, която през август месец 2007 дава жертвите от 733 158души до 1 446 063. В коригираното си твърдение през януари 2008 година дава жертвите от 946 000 до 1 120 000 души! А моето твърдение е наполовина!
    Според англиското медицинско списание The Lancet, към лятото на 2006 година жертвите вече са 655 000. Да де, ама сега сме 2018 година и жертвите там не намаляват! Ежедневно има атентати и "демократзирани" иракчани!Та Ко речи, или четеш само подправените данни на ФАЩ??? И само те ли са меродавни за Вас "демократите"??
    Безсмислено е да се спори и да се дават доказателства, на човек не внесъл и лев в бюджета на държавата, а само "усвоявал" едни пари! Няма как да разбере и осъзнае истините. За тези 29 години демокрация, съм внесъл в бюджета на държавата няколко милиона лева, като данъци! И смятам, че имам някакво право да изисквам и настоявам, те да бъдат изразходвани по желания от мен начин, а не безвъзвратно загубени за благосъстоянието на паразитиращи социолози, политолози, цоциолози, или на измислени университети и техните преподаватели, лъжещи и мамещи нацията и народа, в свой интерес и в интерес на своите си общности!
    Та бъди здрав!
  • 58 Пешо

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Azazel":

    Темата не е образованието, а купуването на самолети. О, свещен идиотизъм!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове