Last news in Fakti

15 Юли, 2018 09:50 4 124 38

Баба Дора: Искат да се представят добре пред ЕС, не служат на народа си!

  • баба дора-
  • шарково-
  • чума-
  • животни-
  • животновъди-
  • румен порожанов

Много неприятна тема, оправдава се земеделският министър Порожанов

Баба Дора: Искат да се представят добре пред ЕС, не служат на народа си! - 1

Баба Дора от село Шарково, която сама отглежда стадото си от овце и кози, се превърна в символ на умиращия земеделски стопанин в погранична Странджа.

Мъката на 68-годишната жена по обявените за унищожаване заради чума здрави животни заведе земеделският министър Румен Порожанов при тях. Въпреки безизходицата и предстоящата евтаназия, баба Дора напои животните си и ги нахрани, както всеки ден.

„Министърът каза, че ме гледал по Facebook и заради мен дошъл тук. Аз го помолих да ми остави животните, да ми ги запази – не искам да ми плаща животните, искам си моето стадо. Човекът каза, че не могат да го оставят, защото попада в трикилометровата зона на убиване вече”, призна баба Дора пред bTV.

Споделя още, че вече нищо не може да направи, борила се до край за животните си.

„Явно служат на ЕС, не на нас – на държавата, на народа си. Щом сега искат да се представят добре пред ЕС да ни унищожат животните, трябва да са с гордо вдигната глава пред ЕС, не пред нас – българите”, казва баба Дора.

Заради възрастта си баба Дора едва ли ще гледа друго стадо отново. В момента стадото ѝ е единственото, останало в селото.

"Много добре разбирам баба Дора, това е една много неприятна тема. Чумата по овцете тръгна от Африка и достигна Турция. Вече има 5 огнища в крайграничните райони, потвърдени са в лаборатория", оправда се земеделският министър Румен Порожанов пред bTV.

"Баба Дора е права за себе си и не мога да я упрекна. Разговаряхме много дълго вчера и мисля, че тя ме разбра. Полезните ходове са свързани с това да бъде ограничено разпространението на болестта. Мисля, че стопаните разбраха, ще има обезщетение, което ще бъде нормално. Вчера беше направена оценка около 150 лева на животно, ще предложа увеличение до 190 лева", каза още Порожанов.

Порожанов загатна за вина от страна на БАБХ, допълвайки, че от Агенцията по храните е трябвало да обяснят на местните в Странджа за опасностите от болестта.

"Агенция по храните трябваше да отиде, да говори с хората и да им се обясни - и за опасностите от болестта, и каква е причината да вземем това решение. Още не съм преценил дали ще искам оставки", заяви той.

"Запознали сме Брюксел с болестта. Тази седмица ще дойде най-добрият вирусолог. Ако не спрем болестта, ще има санкции, ще се забрани износът. Изключително важно е да не се разнасят животни напред-назад", заключи земеделският министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кибик

    59 2 Отговор
    Ако вляво от баба Дора бяхте сложили снимка на пияния Юнкер и затлъстелия Борисов, щеше да се превърне в символ на умираща България.
  • 2 СссереМ

    5 62 Отговор
    Трудно можеш да се разбереш с прости хора,какво искат-чумата да обхване всички области и да се сложи край на животновъдството в България.Искат помощи-а ЗАСТРАХОВАНИ ли са им животните,както в другите ферми?

    Коментиран от #6, #14, #19, #23, #24, #28, #34

  • 3 Такааа

    44 3 Отговор
    Значи щом чумата е минала през Турция там трябва да са избити всички животни .Хъм!?.
    Ам ако влезе чума по гербаджиите ко тряа ги правим?
  • 4 Бате СЕР ГЕИ

    49 0 Отговор
    Само при нас птичи грип,шап, чума по прасетата ,луда крава, син език що го няма това в другите части на света, които са крупни производители на месо, това е диверсия но няма кой да но го каже ,единственото нещо което продаваме ни го сасипват.
  • 5 Така значи,

    35 0 Отговор
    Освен чумата и санкции от ЕС! Ей, ама то много хубаво в тоя ЕС!
  • 6 Скотовъд

    42 3 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Прости са управляващите, начело с баш простака. Целуват заддници в Европа, а да се позамислят за превенция? Болестта тръгва от Африка, достига Турция. Това едва ли се знае от бедни хорица като баба Дора, не трябва ли тези плужеци от министерството да вземат някакви мерки? Нима не знаеш че те напускат удобните си кабинети и излизат извън София само за да ядат и пият? Простият но съобразителен Борисов видя че назрява скандал и натири тоя Порожанов да отиде в Странджанско да замаже положението? И после бедните и нещастни българи искали чумата да обхване всички области??? Нещо по глупаво е трудно да се измисли. За такива като баба Дора козичките са разликата между мизерия и гладна смърт, така че като изтрезнееш седни и си помисли кой е простия.

    Коментиран от #12

  • 7 пука му на министъра

    32 0 Отговор
    ¨Вчера беше направена оценка около 150 лева на животно, ще предложа увеличение до 190 лева", каза още Порожанов.¨"- Значи тези оценки се правят ей така - колкото благоволи да отпусне чиновникът!? И за какво са й на бабата тези пари? С тях няма да си купи ново стадо. Там, покрай границата, всяка година избухват епидемии. Защо не взимат превантивни мерки? Тези хора все едно че са извън държавата....
  • 8 Боне крайненеца

    25 1 Отговор
    На другите избори странджанци да не забравят да гласуват за гЕрБ!.Жалко ,че забранихме тричането на кучетата ,иначе можеше да полюлеем ветринарните ,,,специалисти

    Коментиран от #10

  • 9 666666

    33 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Чумата по овцете тръгна от Африка и достигна Турция. Тогава ЗАЩО няма убити животни в Турция?!?!? Спешна ЕВТАНАЗИЯ на политическия елит на ГРОБ.Иначе оправия няма.
  • 10 Хахаха

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Боне крайненеца":

    Следващи избори няма да има. Ходете на Мальовица за Боян Петров. Хахаха
  • 11 Bahti

    22 0 Отговор
    Политическа ЧУМА ОТ ВСЯКАКВИ ЦВЕТОВЕ ПАПЛАЧ!
  • 12 Све

    21 0 Отговор

    До коментар #6 от "Скотовъд":

    Затова са платени - да са прости .
    Кой народ си избира пазач с бухалка за премиер ?
  • 13 арджентата

    22 0 Отговор
    Доказателство за " компетентното " ни правителство! На всички нива! Стократно да им се връща болката и безизходицата!!! АМИН !
  • 14 Дори в идиотизма

    13 2 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    трябва да има граници. А спри се поне малко.

    Коментиран от #35

  • 15 Стамат

    10 0 Отговор
    С тези управляващи народа удари дъното и вече копа под него. Крайно време е да изправим глави и да се огледаме иначе гибел .А като се знае запада колко ни мрази още от средновековието даже и от историята ще ни изтрият.
  • 16 гост

    10 0 Отговор
    На следващите избори , отново гласувайте за същите подлоги и се чудете защо сме на този хал ...
  • 17 Бай Курти

    13 0 Отговор
    Ами тия боните от чума 240 депутати кога ще ги избиват.
  • 18 Аааа

    14 0 Отговор
    След 1990 г. все чумави правителства ни управляват , ама не вземаме никакви мерки !
  • 19 Bulba

    11 0 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Не чумата ,птичия грип ,шапа и т .н . ще унищожат българското животновъдство,а мекерета управници !!
  • 20 Иванов

    13 0 Отговор
    Защо мекере като Поражанов не обясни на норода, как всяка година влизат епидемии от Турция и той и тези като него не взимат никакви насрещни мерки, а избиват българския добитък?! Евтаназия за престъпниците, които по волята на Запад унищожават България и народа и!
  • 21 Акъл се иска и

    7 0 Отговор
    Да Пръднеш, без да се насереш ! Но у нас мутрите са все осрани.
  • 22 Марчела

    12 0 Отговор
    Коментар от Пламен Пасков, ветеринар:

    "Това, което ще напиша, пак няма да се хареса на много хора. Но пробвайте да кажете и покажете - кое не е така, и как е, ако не е така.

    Започвам:
    1. Това избиване на дребните преживни (овце и кози) в Странджанско няма никакви ветеринарно-медицински основания. Като ветеринар го твърдя, и с този албум и с други подобни съм в състояние да го докажа във всеки съд.

    2. Чумата по дребните преживни беше непозната, неизвестна, и несъществуваща в България от десетилетия. По-точно: минимум от средата на 50-те години на 20 век. Защото съществуващата ветеринарна служба и организация на ветеринарното дело профилактираха, изключваха, и не допускаха появата не само на тази тропическа болест, а и на 80% от това, което се учеше в курса по обща и частна епизоотология (заразни болести).

    3. Чумата по дребните животни е ТРОПИЧЕСКА болест, най-разпространена в Западна (бивша френска) Африка.

    4. При заразяване (а такова няма - има съмнения и подозрения от френска лаборатория) животните не се избиват. Серумират се с хипер-имунен серум (който си го произвеждахме в "страшния лош соц") и си работи. Животните, които са в контакт, или са в региона, но нямат признаци на заразяване, се ваксинират. Поясът е от 60-100 км за България. И пак няма избиване. Защото избиването на животните при тази болест не решава нито един ветеринарен въпрос.

    5. Следователно, избиването на животните в Странджа сега, преди, и избиването на кравите
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Преди да "удариш"

    13 1 Отговор

    До коментар #2 от "СссереМ":

    Трябва да погалиш! ГРИЖА към стоката на хората, борба с проблема и грижовно отношение към засегнатото население . А какво виждаме ? Брутално , просташко, пренебрежително отношение към гласоподавателия. А НЯВГА клетва са давали - на НАРОД да служат. Капелата са горе а не хора ! Долни колелета. Не се показа загриженост и старание от държавата в критичният момент - нито ветеринари, нито ваксини, нито карантинна, - направо ТРЕПИ ! ТАКА родолюбиви българи ръководеха клането в Батак, СЪДИХА ЛЕВСКИ И бесеха бунтовниците - родните,
    благочестиви, прогресивни , родолюбиви ЧОРБАДЖИИ !
  • 25 Обърнете внимание

    11 1 Отговор
    Кметовете на селата, регионалната и окръжна власт от района и ОКРЪГА не проявяват НИКАКВА съпричастност с населението. Гушат се разсеяни и се спотайват като пръдливи . И утре ще ходят пак за поддръжка на новите избори. Помийна ЯМА е цялата тази демокрация.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 забрави

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "забрави":

    предното е адресирано до 12

    Коментиран от #29

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 забрави

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "забрави":

    пак грешка- до номер 14
  • 30 Един партиец няма сред народа !

    10 1 Отговор
    А за изборите - 190 ПАРТИИ. Елате да агитират отново ! Чакаме ви, ваща мама!
  • 31 Bulba

    9 0 Отговор
    Поражанов и Дамян Илиев да бъдат кандидат - депутати от герб от региона
  • 32 ТОЧКАТА

    5 1 Отговор
    Е те това е оценката за европредседатеството....а не онова от козяк....А баба ДОРА показва как оцелява дребният човек,дребният бизнес и БЪЛГАРСКАТА ЦЕННОСТ,,,,,,Не онази на сорофилите...Все пак сме 21 век!!!?????????>....амииии..?!дали е така.
  • 33 Боне крайненеца

    3 0 Отговор
    А като започнат да се връщат турските гастербайтери след отпуска Какво ли ще ни донесът
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Някой

    1 1 Отговор
    От баба си Дора може само бисери да чуете...
    Понеже е много "умна" и всичко " знае"..
  • 37 незнайко

    0 0 Отговор
    ЧУМАТА НЯМА ДА Е САМО ПО ЖИВОТНИТЕ !!! БОЛЕСТИТЕ НА АФРИКАНЦИТЕ КОИТО НЕ ИМ ДЕЙСТВАТ ЗА НАС ЩЕ СА ПАГУБНИ !!! ЩЕ МРЕМ КАТО ЖИВОТНИ !!!

    Коментиран от #38

  • 38 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "незнайко":

    МЕРКЕЛ НЯМАШЕ ТОЛКОВА АКЪЛ ДА ГО ПРЕДВИДИ !!! СЕГА ЩЕ РАЗБЕРЕ КАКВО Е ЧУМА !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове