24 Юли, 2018 15:41 7 307 16

Ограда за 100 000 лв. спира дивите свине от Румъния

  • земеделие-
  • ограда-
  • чума

С ограда за 100 000 лв. България ще се опита да спре преминаването на диви свине от Румъния и да попречи на разнасянето на африканската чума по прасетата.

Започна изграждането на телена ограда по границата с Румъния за ограничаване на риска от африканска чума по свинете, съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по време на заседание на областния координационен щаб в Силистра. Създаването на щаба е с цел предприемане на мерки за недопускане и ограничаване на заболяването африканска чума по свинете, съобщават от земеделското министерство.

Изграждането на оградата започна на две места, предстои да започне и в трети участък. "Първоначално смятахме да бъде електропастир, но не е сериозно препятствие за по-силните животни, които като се засилят биха могли да го преминат. Спряхме се на четириредова телена ограда с бодлива тел. Един линеен метър на бодливата тел е 15 стотинки, четири реда са 60 стотинки на линеен метър. Коловете ще бъдат през два метра и половина. Изграждането ще се възложи от трите регионални дирекции по горите, така че очаквам да бъде в много разумни цени и параметри", обясни министър Порожанов.

Министърът на земеделието информира, че Българската агенция за безопасност на храните е в постоянен контакт с румънските власти. Всички мерки, които се предприемат са стандартни и са за целия Европейски съюз. Той каза още, че контролът върху движението на животни се докладва както от службите на МВР, така и от гранична полиция.

„Препоръчахме да се наблюдава и движението на животни, защото непрекъснато се залавят такива, които са без документи. Българските стопани трябва да бъдат много отговорни“, подчерта министърът. По думите му основна мярка за биосигурност е осигуряване на 10-километрова зона около големите свиневъдни обекти.

Експерти от Българската агенция по безопасност на храните са обиколили и идентифицирали всички задни дворове, като в момента има 620 обекта с 630 животни. Предстои да бъдат описани още около 120 обекта.

Други мерки са дезинфекция, граничен контрол и срещи в големите свинекомплекси за разясняване на мерките за биосигурност. Тяхното спазване е от изключително значение, тъй като намаляват риска за свинете отглеждани в големите комплекси, а също и тези за домашно отглеждане.

„Ще предложа ограничение на груповия лов, особено в граничните райони, тъй като той крие много опасности“, каза още министър Порожанов по въпроса с груповия лов и изменението на закона като мярка за ограничение на Африканската чума по свинете.

В щаба участват областният управител на Силистра Ивелин Иванов, директорът на Областна дирекция по безопасност на храните – Силистра д-р Себахтин Мюмюн Халид и директорът на областна дирекция на МВР старши комисар Кристиян Петров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Глиган

    23 2 Отговор
    С тази оградка и разгонен пръч неможе да спрат камоли диви прасета!
  • 2 Пръч ли?

    19 1 Отговор
    Те кокошки да кацнат на нея и я гледай паднала.
  • 3 ванката

    20 1 Отговор
    тези пак се подиграват вие някога виждали ли сте кожата на глигана тази смешна оградка няма да я усети прасенцето да нв говорим че манговците ще си я приберат за "законните " си къщурки построени от присвоени материали на общините или частни собственици на изоставени имоти...
  • 4 Минко

    10 1 Отговор
    Тоз поражанката доста объл тип ще излезе,ято подплашени диви прасенца през тази ограда ще мине с 30км. в час без да усети за какво става въпрос .
  • 5 Олееее

    7 0 Отговор
    Голяма порн.графия!!! Малките няма да ги спре изобщо , толкова ли е скъпа мрежата?! За фасонски коли за съдиите има , а за важните неща икономисвате. Другата чума не ви ли е обеца на ухото?!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гашник с мотика

    4 2 Отговор
    Пак ли Валери Симеонов ще я ''строи''?
  • 8 Минчев

    2 0 Отговор
    Ужким ще ни предпазят. Иска се оградна мрежа господа и да се циментира.
  • 9 Тъпанари

    3 1 Отговор
    Кво ще спирате с тая пиклива ограда маммкави крадлива дарба,или парите да се приберат е важно
  • 10 Загрижен Българин

    0 1 Отговор
    https://www.facebook.com/valentin.simeonov.100/posts/1912309068790074
  • 11 Дългия

    5 0 Отговор
    Тоя Порожанов е виждал диво прасе на снимка.На тая ограда не може да се почешат само.Прасетата си минават през нея все едно няма нищо.Пак искат да крадът пари от мрежата.Тия само ни правят на глупави но ние сме си виновни.
  • 12 Гвардееца

    2 0 Отговор
    Тези дали са виждали глиган
  • 13 ИЗМАМА

    4 0 Отговор
    Нова измама така се краде законно в БГ !
  • 14 ГЛИГАН

    6 0 Отговор
    Глиган при глиган не ходи НО за всички Българи откриха ловния сезон и в парламента има 240 глигана болни от трихинелоза /корупция / да бъдат ликвидиране!
  • 15 Пак Далавера

    1 0 Отговор
    Защо с дървени колове? Бетонните колове изкарват над 60 години, а дървените най-много 10.
  • 16 Комаров

    1 0 Отговор
    Използваните колове са направени от чамови летви, които не са трайни и не са подходящи за целта. Здрави колове се правят от стебла или клони на дървета, най-добре от плътна дървесина, като например меше /габър/, а не от чам. Коловете трябва да са забити на възможно най-голяма дълбочина /поне 30-40 см/.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове