4 Октомври, 2018 13:59 4 051 18

Българските евреи скочиха срещу награда за Дянко Марков

  • дянко марков-
  • награда-
  • евреи-
  • нацист

Предвиденото награждаване институционализира глорификацията на лица с нацистко минало

Софийска Ложа "Кармел" 3355 категорично протестира срещу планираното за 4 октомври 2018 г от Министерство на отбраната на Република България награждаваме на легионера Дянко Марков.

Това се казва в официална позиция на организацията

Напомняме на ръководството на министерството, че според Парижкия мирен договор раздел II член 4 - Член 4

"България, която в съответствие с споразумението за примирие е предприела мерки за разпускането на всички организации от фашистки тип на българска територия, било то политически, военни или пара-военни, както и други организации, които водят враждебна пропаганда спрямо Обединените нации, не ще позволи за в бъдеще съществуването и дейността на организации от такова естество, които имат за своя цел да отнемат и да не позволят упражняването от хората на демократичните им права."

Награждаването на член на Съюза на българските национални легиони се явява директно нарушение на този член.

Предвиденото награждаване институционализира глорификацията на лица с нацистко минало и настояще и поставя Република България в срамния списък на страни, в които нацизмът и фашизмът намират одобрително отношение на правителствено ниво.

Със съжаление отбелязваме, че тази проява не е изненадваща за нас, тъй като 1 година след разпореждането на министър - председателя Борисов да бъде уволнен последователят на Хитлер Иво Антонов, продължава да бъде ръководен служител на МО на Република България, припомнят от Софийска Ложа "Кармел" 3355.

Организацията на евреите в България “Шалом” също намира за категорично неприемливо решението на Министерството на отбраната на България да удостои с награден знак о. з. полк. Дянко Марков. Като неразкаян участник в доказано профашистка и антисемитска организация като Съюза на българските национални легиони, той не заслужава да бъде поощряван за своите опити да възпитава нови поколения легионери, ратници и бранници. Това пише в становище на организацията, разпространено до медиите днес.

“Просветителският патриотизъм” на Марков възприема 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот, изпратени в нацистките лагери на смъртта през март 1943 година, като “враждебно население” - така, както самият той ги определя от трибуната на Народното събрание през 2000 година в качеството си на народен представител, пишат от "Шалом".

Военните подвизи не изтриват без следа идеологията, белязала почти всеки аспект от живота на Марков. Самият той е наясно с наследството, което иска да остави, и не се колебае да го гради с всички възможни средства на влияние върху някои млади хора. А те, в желанието си да отрекат един тоталитарен режим, радушно приемат друг, виждайки в Марков пример за подражание, твърдят от организацията.

Днес, когато в Европа по-силно от всякога се чуват призиви за възраждане на нацистката идеология, за чистота на кръвта, за нетърпимост към чужденци с различна вяра и с различен цвят на кожата, не можем да си позволим да мълчим. Не можем да мълчим, когато личности като Марков бъдат възхвалявани публично и по начин, който позволява изпитването на носталгия към един мракобесен режим. Това би било обида както към онези, които се спасиха, но бяха унижени от Закона за защита на нацията, така и към техните братя и сестри, избити в лагерите на смъртта, завършва обръщението на "Шалом".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Морук

    35 8 Отговор
    Има си хас евреите да не заквичат
  • 2 Townboy

    36 7 Отговор
    Евреите нали си имат държава, защо тогава живеят сред хората, освен това се месят активно във вътрешните дела на "гоите".
  • 3 Никой

    32 5 Отговор
    Ама ако решат да награждават пасито ще са за с двете ръце. Всяко едно отвдаване на почит към личност допринесла за благото на НЕеврейска общност бива охулвано или демонизиране. Еврейте са най голямото зло в момента защото те разпалват омразата между християни и мюсюлмани.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Кор за Израел Ротшилдите и Jewmerica

    15 3 Отговор
    Ккк
  • 6 дй59л

    13 3 Отговор
    Абе маорите много мълчат, нещо станало ли е в Нова Зеландия, че само еврейските шапки се бутат в политиката и бъдещето на РБългария... Аз искам партия на маорите, искам тяхната култура и език да бъде известна на наследниците ни в България - признание за маорите в БЪлгария, видеорегистраторите да се считат за доказателство, киселото мляко да се намали, жените да пущат и на мъже, телевизията без реклами, дистанционното с гласово набиране, бирата след 22ч. да е на корем, евреите вече да не се обиждат на "евреин" все едно са негри... и те така )))
  • 7 Реалистично

    17 5 Отговор
    Да се твърди, че Иво Антонов е последовател на Хитлер е смешно, имайки предвид от коя негова постъпка се прави подобен извод, колкото до Дянко Марков, доколкото знам, той е участвал в защитата на небето над София като пилот, така че защо да не получи награда от МО. Колкото до политическите му убеждения, по лични впечатления, не съм му съмишленик, но това е друг въпрос.
  • 8 Прочетох

    22 6 Отговор
    Набързо за Дянко Марков! Голям българин е! Баща му, убит от комунистите и братята му също! Акалии, световно признати! Патриотъзмът и истината какво пречат на миротворците от Шалом?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Иванов

    18 5 Отговор
    Моля чифутите да си гледат техните работи в Палестина и да не се месят в чужди дела!
  • 11 Аналлизатор

    11 4 Отговор
    Да живее братски Иран!
  • 12 Смърт

    3 18 Отговор
    Смърт за Иран и фашистите.
    Легонерите-да висят по дърветата!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ИМПЕРИАЛИСТ

    13 1 Отговор
    Въпреки, че Народното Събрание на България определи комунизма като ПРЕСТЪПЕН РЕЖИМ, то ЕВРЕЙСКИЯТ културен дом в София продължава и до ден днешен да носи името на КОМУНИСТА-ТЕРОРИСТ ЕМИЛ ШЕКЕРДЖИЙСКИ и дори организират паметни годишнини на "ГЕРОЯ".

    Коментиран от #15

  • 15 Името

    6 4 Отговор

    До коментар #14 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Че,то комунизмът като идея е превъзходен-но неосъществим.
    Който го е измислил не се е съобразил,че хората сме говеда.

    Коментиран от #16

  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Името":

    Много точно...и който не я споделя ТАЯ "ХУБАВА ИДЕЯ" - РАЗСТРЕЛ...
  • 17 гостилничар

    6 1 Отговор
    Най добре евреите да си гледат еврейските работи и да не се месят в нашите. Ако не им харесва нещо в България, ей го израел. Да бягат там
  • 18 DARI

    2 0 Отговор
    Хазарска им работа на москалите.Хибридна война.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове