Last news in Fakti

22 Декември, 2018 08:59 5 858 20

Димитър Стоянов с въпроси за избора на нов боен самолет

  • самолет-
  • боен-
  • f-16-
  • gripen

500-600 млн. лв. не са ли почти половината от бюджета на МО?

Въпросът, на който би следвало Министерството на отбраната, комисията по отбрана, а и парламентът да отговори е: как месец юни самолетите са отговаряли на задължителните изисквания, а сега не отговарят? Какво се е променило за 6 месеца - политическите нагласи или калпавата експертиза. Това пише във Фейсбук профила си Димитър Стоянов - главен секретар на президентството и дългогодишен висш офицер от ВВС.

Публикувано във факти.бг: каза го категорично главният секретар на президентството Димитър Стоянов, който е дългогодишен висш офицер от ВВС
Публикувано във факти.бг: каза го категорично главният секретар на президентството Димитър Стоянов, който е дългогодишен висш офицер от ВВС

Това е записано в доклада за "избор" на нов самолет:

"4. Да разреши Проектът на международния договор по т.1 да се отклонява от задължителните изисквания, посочени в Актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на нов тип боен самолет“,,,,"

В задължителните изисквания влизат: цена до 1.8 млрд. лв. с ДДС, самолетът да е в експлоатация, доставка до 3г. и др.

Какво пише в Проекта за инвестиционен разход, изготвен от МО и приет на 05/06/2018 в Комисията по отбрана и на 08/06/2018 от 44-тото НС:

- ".... се наложи изводът, че към началото на 2018г., броят на самолетите, отговарящи на задължителните основни изисквания и включващи се във финансовата рамка от 1,8 млрд. лв. с ДДС е значително по-голям" и са посочени различни типове самолети между които и F-16 блок 60 (или 70)

Въпросът на който би следвало МО, комисията по отбрана, а и НС да отговори е: как месец юни самолетите са отговаряли на задължителните изисквания, а сега не отговарят? Какво се е променило за 6 месеца - политическите нагласи или калпавата експертиза подготвила проекта за инвестиционен разход или и двете?

- Пак в ПИР: "На базата на получените в началото на 2017 г. в Министерството на отбраната отговори на Исканията за предоставяне на предложения (RFP), може да се направи извода, че финансовата рамка за придобиването на не по-малко от 8 броя бойни самолета, в зависимост от типа на самолета, би била от порядъка на 1,8 млрд. лева с ДДС".

Въпрос: 2.3-2.4 млрд. лв. от порядъка на 1.8 млрд.лв. ли са? 500-600 млн. лв. не са ли почти половината от бюджета на МО?

Калпаво подготвен Актуализиран проект за инвестиционен разход! Някой трябва да поеме отговорността - и политическа и експертизна! Това е основният извод от доклада на Каракачанов и Караниколов.

А каква е ролята на Комисията по отбрана в проектите сами можете да прецените:

ЕМИЛ ХРИСТОВ на 05.06.2018 в Комисията по отбрана при приемане на ПИР:

"..., мисля, че съвсем спокойно бих могъл да седна от другата страна и да защитавам точно този проект......

Мисля, че в момента тук трябва да разгледаме това, което ни е представено като Проект за инвестиционен разход. Ако имаме въпроси към него, да разискваме неговата същност, неговото качество, неговото съдържание. Всичко останало можем да го кажем в пленарната зала.

Отново ще кажа, че нямам бележки към този проект."

Нямаме бележки, но сега ще искаме отклонения ....


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Запада ни убива

    31 7 Отговор
    " BGEXIT! ЕС убива Европа. Ние сме длъжни да спасим поне България. ЕС не може да се промени отвътре. Европарламентът няма законодателни функции. В основата на мизерията е колониалният ни статут в ЕС и НАТО. Сорос, МВФ, Световната банка, валутния борд, ЕС и НАТО вън от България! BULEXIT!" -???

    Коментиран от #18

  • 2 наблюдения

    25 2 Отговор
    Ето за това сме васали на американците. За да може когато посланника им каже нещо и цялото правителство веднага да приеме! Когато Цв. отлети за америка, да приема инструкции,като се върне - връща се с готово дългосрочно решение в интерес на ... нечий народ.Затова пък народа все повече ще мрази политиците ни и ще гласува на инат! Нека после Бойко се тюхка за ...човешкия материал!
  • 3 Гост

    29 2 Отговор
    Ако тая сделка надхвърли 1.8 милиарда всички са за затвора А явно сумата ще е по голяма.
  • 4 Kim Bu

    20 5 Отговор
    Купете руски самолети гламари такива, в пъти по евтини и в пъти по добри. До кога ще сте против собственият си народ жалки подлоги такива?
    Референдум му е майката за напускане на скапаният ЕС .!
  • 5 Такааа

    24 2 Отговор
    Каква точно е офертата на американците?Някой разбра ли?Щом не се огласява заначи ще гризнем пак дървото на големия брат.

    Коментиран от #10

  • 6 123

    9 0 Отговор
    Сега и най-главното хвърчило трябва да се изкаже, че онези с грипените ако проговорят...
  • 7 Batushka

    11 3 Отговор
    Абе тия американските фърчила не могат да влязат в тоя бюджет ....ще плащаме като луди ...Грипена беше супер да си излита и да пресреща руснаците над черно море (военни секс игрички)...Ние война с една ескадрила и без това не можем да водим...

    Коментиран от #11

  • 8 Братя българи

    13 7 Отговор
    Ако тая сделка се осъществи това ще е обира на века..........Само помислете 1.8 милиарда за 8 самолета. На един самолет се падат 225 млн.долара. За тея пари ще можем да вземем поне 20 от най-новите Мигове или Су-та.

    Коментиран от #12

  • 9 Ново пет

    12 5 Отговор
    "F-16 е толкова архаичен, че САЩ са изнесли производството в Турция… Купуваме турски изтребители.." - Затова ли Боко прави мили очи на Ердоган?
  • 10 Колкото знаехме за Маришките централи

    17 1 Отговор

    До коментар #5 от "Такааа":

    Кога научихме, че те продават по скъпо тока си? Така и сега ще стане със самолетите, ще научим само колко пари ще вземат от джоба ни, хората казват, след дъжд качулка!?
  • 11 И като ги пресрещнат какво

    6 4 Отговор

    До коментар #7 от "Batushka":

    Няма да могат да стигнат и до Черно море, ще бъдат свалени още при излитане!? По добре да си купим няколко установки ПВО, пръснати из България, нищо друго не можем да имаме, защото нямаме армия!
  • 12 Ако не бяхме плюли по Русия

    13 4 Отговор

    До коментар #8 от "Братя българи":

    няма да има нужда да ги купуваме, щяха да ни стегнат миговете които имаме и то без пари. И пилоти имаме обучени за тези самолети, а и нови руски можеха да ни дадат! Ама нашите глупаци искат американци да ги гласят, но и народа ще страда!
  • 13 БОРИСОВ ПОДСЪДИМ

    9 2 Отговор
    Премиера, Бойко Борисов, е в голяма далавера с, някой променил изискванията, по офертата за изтребител?
    Това, се наказва жестоко, при разследване, къде тръгна Каракачанов?
    СЕЗИРАМ, Главния Прокурор за проверка!
  • 14 Нещо не разбрах

    11 1 Отговор
    Как ще платим над определените 1.8млрд.,няма да могат да ги доставят за три години и в същото време отговарят на критериите!?!?
  • 15 Бай Шиле

    8 2 Отговор
    Дори когато бяхме 16-та република на СССР нямаше такова надупване към господарите.

    Коментиран от #17

  • 16 Бай Шиле

    2 12 Отговор
    В моето стадо дори кочът знае,че Швеция е най корумпираната държава в света.Така,че Президентът да изпрати Деса да върне рушвета.Само да внимава да не влезе с Мерцедеса в насрещното,щ,от глобите там са дебели.И да се покае пред Цецо,може и някой апартамент да сдобие.Оня резидент има много.Ще даде и на него - бълха го ухапала.
  • 17 onq s konq

    4 1 Отговор

    До коментар #15 от "Бай Шиле":

    Ма ти сериозно ли!?
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 факт

    2 0 Отговор
    никой нормален няма да прави бизнес с Булгар, и WV не дойдоха
  • 20 файкъ

    0 1 Отговор
    плачете червени нарко мани , скоро ще ви свършат работните места
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове