Факти, новини, статии - Да извадим фактите наяве

Искал ли е "пилотът Радев" Ф-16?

Ето интервюто, което Цветанов развя в парламента

Публикувана: 18 Януари, 2019 11:57
58 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 21672
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 4 от 2 гласа.

Лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов размаха от парламентарната трибуна старо интервю във в. "Преса" от 2012 година на президента Румен Радев по темата за изтребителите, докато в пленарната зала кипеше спорът за избора на нов боен самолет.

Според Цветанов във въпросното интервю в качеството си на летец и зам. шеф на ВВС Радев е бил за Ф-16, а сега - като президент, издигнат от БСП, бил на друго мнение - подкрепял „Грипен“.

Ето го интервюто:

Евгени Генов, в-к "Преса" , 18 декември 2012 г.

- Кабинетът утре вероятно ще гледа проекта за нов изтребител. Трябва ли ни такъв самолет, г-н генерал?

- Въпросът не е дали ни трябва, а кога най-скоро можем да го вземем. Причината е, че се изчерпва ресурсът на бойните си самолети и нашите ВВС губят критични за националната сигурност способности. Самолетите ни на въоръжение са малко като количество и са с ограничени способности за водене на въздушни операции, особено в рамките на НАТО. Забавянето на проекта ще доведе до загуба на въздушен суверенитет, а това е риск за националната ни сигурност.

- И все пак, какъв искаме – нов или употребяван?

- Разбира се, че нов! Най-добре е правителството да купи нов „Ф/А-18 Супер Хорнет“ или „Еврофайтър“ транш 3. Прекрасни самолети. Ценовите оферти обаче са в размер на милиарди лева. И то само за осем самолета без въоръжение. Затова искаме да постигнем оптимално съотношение между цена и способности. Този критерий е в основата на методиката ни за анализ и математически модел за сравнение на вариантите, посредством които оценяваме петнадесет предложения от девет държави, които получихме.

- И коя е най-добрата оферта?

- Внимателно разгледахме всички. И особено онези, които покриват нашите оперативни изисквания и са най-близо до финансовите възможности на МО: новопроизведени изтребители „Грипен“ от Швеция, употребявани „Еврофайтър“ транш 1 от Италия и употребявани „Ф-16 МЛУ“ от Португалия с въоръжение и наземно оборудване от САЩ. И трите типа самолети са чудесни машини, всяка със своите предимства.

- Усилено се говори, че МО е избрало употребяваните Ф-16 от Португалия? „Преса“ писа за това преди месец.

- Не търсим победители, а оптимален вариант. Ф-16 не е самоцел. Например от шест предложения за Ф-16 от четири държави, пет отхвърлихме като неизгодни. В общественото пространство се вихрят дискусии само за техническите параметри на самолетите. Но не по-малко важно е наземното оборудване. А това е скъп комплекс от сложни системи, които позволяват на летеца да се подготви предварително за полет. То включва още стендове и лаборатории за поддръжка на машините.

Без такова оборудване пилотът не може да реализира бойния потенциал на самолета, а техническото обслужване ще бъде напълно зависимо от държавата доставчик с всички последствия за автономността и цената. Освен това са важни видът и качеството на въоръжението, както и обучението на пилотите и техниците, което е един от най-сложните аспекти на проекта. Освен цената на изтребителите отчитаме и стойността на експлоатационните разходи. За момента по разбираеми причини не мога да говоря за цената на конкретните предложения.

- Каква цена можем да си позволим да дадем за новите изтребители и какво ни предлагат отделните държави?

- В ценовите предложения на "Грипен" и "Еврофайтър" са включени основно самолети без въоръжение, с минимално наземно оборудване. Пакетът на Ф-16 МЛУ освен девет самолета с напълно отремонтирани двигатели съдържа и всичко необходимо за използване на машините: последно поколение въоръжение "въздух-въздух" и "въздух-повърхност", контейнери и нашлемни системи за целеуказване, системи за обмен на видеоинформация в реално време, тренажори за летците и инженерите, системи за планиране и разбор на полетите, модерно оборудване за обслужване и ремонт, резервни двигатели и обучение. Цената на този пакет е чувствително по-ниска от другите предложения.

- Да, но португалските самолети са доста стари, на около 30 години.

- Те са с ресурс от 8000 часа без ограничения по години, а до момента са налетели 3500 часа. Това означава, че можем да ги ползваме поне 25 г. Тези изтребители са модернизирани изцяло, конструкцията им е усилена, обновени са им всички важни системи.

- В парламента депутат нарече тези самолети "летящ скрап".

- Наши експерти се запознаха отблизо с тези самолети. Всички са в перфектно техническо състояние. Лично аз летях на него и изпълних разнообразни задачи. Като способности Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първоначалния вариант на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда значително Ф-16 блокове 30, 40 и в някои отношения дори 50, на които също съм летял, и срещу които съм изпълнявал десетки боеве с МиГ-29. Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, така и европейско са впечатляващи. На всеки три години самолетът се модернизира, като разходите се споделят от петте европейски държави в които е на въоръжение: Холандия, Белгия, Норвегия, Дания и Португалия.

- Как ще поддържаме западни самолети?

- Най-лесният начин е да възприемем предлаганата от „Грипен“ и „Еврофайтър“ концепция за техническа поддръжка на две нива: дават ни минимално необходимо оборудване, свиваме драстично инженерно-техническия състав, който преминава ускорено обучение и отговаря само за ежедневното обслужване на самолетите на старта и снемане и монтаж на агрегати. Според тази концепция всички висококвалифицирани дейности по дефектация и ремонти се извършват в чужбина от фирмата производител чрез куриерска служба. Периодично там се изпращат и самолетите за инспекции с предстой от два до шест месеца. Системата работи гарантирано, но гълта много пари.

Докато от Ф-16 предлагат концепция за поддръжка на три нива: предоставят ни модерно оборудване и лаборатории, усъвършенстваме инфраструктурата, запазваме инженерно-техническия състав и инвестираме в неговото обучение. Самолетите никога не напускат България, всички инспекции и техническото им обслужване и поддръжка се изпълняват от български военни специалисти. Разходите за цялостна годишна издръжка на този „свръхсъстав“, сравнен спрямо необходимия за „Грипен“ и „Еврофайтър“ са около 2 млн. лв., но той спестява десетки милиони в сравнение с поддръжката на две нива.

- Каква ще е съдбата на проекта оттук насетне?

- Всичко зависи от това какви средства ще бъдат заделени. Ако можем да си позволим новопроизведени самолети с въоръжение и адекватно наземно оборудване, ще е прекрасно. Самоцелното купуване обаче на новопроизведен изтребител, без да останат пари за въоръжение и оборудване е все едно да си вземем самолет втора ръка без ресурс. Задачата на нашия екип е да намери баланса между всички тези сложни фактори при определена финансова рамка.
Важно е да отстояваме нашите летци да разполагат със съвременни средства за подготовка, а нашият технически състав – с модерно оборудване и квалификация.

Това са задължителни условия за модерна и боеспособна авиация. Искам да подчертая, че трябва да отчитаме и потенциални финансови рискове на бъдещето, базирайки се на уроците на историята. Ако в нашите ВВС продължава и днес да има летящи МиГ-29 и Су-25 напук на продължителните периоди на финансов геноцид над тези самолети, то е благодарение на подготовката на невероятния ни инженерно-технически състав и на наличието на техническо оборудване.

- Ще „пенсионираме“ ли руските МиГ-29?

- Не! С девет самолета, които ще вземем, не можем да готвим необходимия брой летци за бойно дежурство.

- Много опитни авиатори напуснаха, а има изисквания летците, които ще се качат на новия изтребител да са с навъртени поне 500 часа във въздуха.

- Факт е, че нашите летци летят опасно малко. Претоварени са с дежурства, които не могат да компенсират с почивки. Заплащането е далече под натоварването и риска, а усещането им за обществена значимост на техния труд е разклатено. Проектът за нов изтребител трябва да се развива успоредно с решително увеличаване на летателните часове и с мерки, гарантиращи сигурността на летателния и инженерно-техническия състав и безопасността на полетите. Ако това не стане, дори совалки да си купим, ефект няма да има.

Поставете оценка на статията:
Оценка 4 от 2 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Перър
(гост)

Неутрално
1 Отговор
Това е преди 6 години. Що не купите за депотатите лимузини от 70-те

Коментиран от #3


Оценка:
-48 +99

СссереМ
(гост)

Неутрално
2 Отговор
Видя се къде е заровено кучето-в срещите с българката шеф на грипен са договорени комисионните.Първо искаха 8 броя със служебния кабинет,като се намеси Борисов станаха 10 и сега да не са валат играят ва-банк,то се видя че комисионните изгоряха още с офертата за 10 те броя ама комунист кръв повръща пари не връща.

Коментиран от #4, #27, #55


Оценка:
-110 +89

999
(гост)

Неутрално
3 Отговор

До коментар #1 от "Перър":


Например Лада Нива с нов ТЪЧ, тапицерия и антирадар. Евтини, харчат малко и разбира се усъвършенствани с най- новият тъч скриин :-))

Оценка:
-24 +64

999
(гост)

Неутрално
4 Отговор

До коментар #2 от "СссереМ":


Я пак прочети внимателно статията.

Коментиран от #5, #51


Оценка:
-18 +62

Джудже
(гост)

Неутрално
5 Отговор

До коментар #4 от "999":


Чукча не читатель, чукча писатель.

Оценка:
-6 +42

Само питам
(гост)

Неутрално
6 Отговор
Дали Румен Грипена ще отрече или ще почне по навик да шикалкави?

Оценка:
-99 +64

плевен
(гост)

Неутрално
7 Отговор
Старателно ни натрапват дилемата Ф16- Грипен. Старателно избягват въпроса: Кои гарги ще плашим с него, и чии деца ще го изплащат?

Коментиран от #9


Оценка:
-27 +98

Киро
(гост)

Неутрално
8 Отговор
Летеца и баце играят заедно ясно е за всички.И двамата ще се облажат.А след 6-7 години може и да дойдат нарисуваните самолети.

Оценка:
-52 +24

Пловдив
(гост)

Неутрално
9 Отговор

До коментар #7 от "плевен":


Докато има агресивна и милитаристична руска кочина, която мисли за възстановяването на империята гаргите ще бъдат руски!

Коментиран от #18


Оценка:
-76 +51

Просия
(гост)

Неутрално
10 Отговор
То само глупец не би разбрал от самото начало, че Радев е пионка на БСП... а още по-лошо, руска подлога !

Коментиран от #28


Оценка:
-91 +75

Niko
(гост)

Неутрално
11 Отговор
Добро и аргументирано изказване на Президента- единственото с аргументи което е достояние на обществото.Не знам защо някои реваха че предпочитал гриповете опа грипените - не Той изтъкна че е нарушена процедурата и принципите драги ми смехурко Цветанофффф.

Коментиран от #21


Оценка:
-33 +89

ПЕЕВ
(гост)

Неутрално
12 Отговор
ПО ДВУЛИЧЕН ПРЕЗИДЕНТ СМЕ НЯМАЛИ.

Коментиран от #54


Оценка:
-105 +57

Alpha_Lone_Wolf
(гост)

Неутрално
13 Отговор
ЕСТЕСТВЕНО, нали е НАТОВСКИ ГЕНЕРАЛ.
Всичко с Грипен и Миг-29 бяха прах в очите, театър. Радев да се прикрие, че американофил пред електората, а Карскачана да изкопче някоя рубла от Кремъл. Нинова измете последните руски агенти от парламента и остави изкукали русофили идеалисти като Жаблянов и Христов за парлама.

Оценка:
-37 +18

Apple
(гост)

Неутрално
14 Отговор
Едно е какво предпочиташ, друго е имаш ли право да вземаш решение. Печелиш парламентарни избори, съставяш правителство и купуваш това, което искаш.

Оценка:
-13 +27

М6677
(гост)

Неутрално
15 Отговор
Това си е вече махленско заяждане от човек който мусли себе си за сериозен политик? Радев повече разбира от Цветанов що се отнася до самолети.... Колкото до това кой колко и как се мени мнението има един човек който никой немож го надмина.... ГЕРБ си взеха политическито решение за F 16.......

Оценка:
-16 +60

Монтреал
(гост)

Неутрално
16 Отговор
Цецо Гуменката едва ли е чел интервюто, а дори и да го е чел, материята е прекалено сложна за ниво помощно училище. Вероятно някой му е казал какво пише в интервюто и той сега повтаря, знаейки че 80% не обичат да четат, а повечето от останалите (главно лица от цигански произход) просто са неграмотни.

Оценка:
-28 +67

БГколония
(гост)

Неутрално
17 Отговор
Става ясно че Президента е на страната на закона и правилата, има търг оферти и условия, отговаряш печелиш, не отговаряш не печелиш. А цц доказа за пореден път че е и д и о т лобист функционер на цру със собствен кабинет в лангли, все пак дъщеря му получи пост който се плаща с продажбата на Българския Национален Суверенитет и Интерес! Герб само това могат и правят. Не случайно гласуваха въздържали се за миграционния пакет на оон и лобираха за ИК. Проклета да е шайката...

Оценка:
-22 +70

плевен
(гост)

Неутрално
18 Отговор

До коментар #9 от "Пловдив":


....а по въпроса за плащането?

Оценка:
-6 +17

Пеньо
(гост)

Неутрално
19 Отговор
Този е човек без чест!

Оценка:
-19 +27

20
Този коментар е премахнат от модератор
Петър Андонов
(гост)

Неутрално
21 Отговор

До коментар #11 от "Niko":


А Пешо Коня и Гея? Има голяма конкуренция според мен.

Оценка:
-4 +5

22
Този коментар е премахнат от модератор
Иван
(гост)

Неутрално
23 Отговор
Абе, Русофилите! Вземете да си обсъдите по ясно опорните точки! Сега тия самолети от виетнамската война ли са или още не са произведени!?

Оценка:
-31 +21

Иван
(гост)

Неутрално
24 Отговор
Абе, Швеция в НАТО ли бяха че, не се сещам?

Оценка:
-6 +16

Next
(гост)

Неутрално
25 Отговор
Аз не разбрах дали е искал ф16 на всяка цена, защото отбелязва и Грипен за добър самолет за България. За мен лично ми е все едно какъв ще самолета , но виждаме че правителството избира самолет противно на критериите които е поставило. Шайка лумпени.

Коментиран от #29


Оценка:
-13 +48

Преброяване на бесните язовци
(гост)

Неутрално
26 Отговор
Румене, кажи си!

Оценка:
-14 +15

Калинко Гербалджийски
(гост)

Неутрално
27 Отговор

До коментар #2 от "СссереМ":


Цветанов е добър ученик на немските гаулайтери от недалечното минало, но при него не се получава ,колкото по шпрехе за Радев,толкова по им лъсват задниците и на двамцата
боку и цвъку,страх ги е че ще бъдат изритани от генералския ботуш на Радев,и то много скоро.

Оценка:
-18 +40

Читател
(гост)

Неутрално
28 Отговор

До коментар #10 от "Просия":


Подлоги има всякакви и няма да спорим кой на кого се подлага, само че хамериканските слагачи са в пъти повече, но то е защото все пак доларът е предпочитан през рублата.

Оценка:
-16 +12

Без аналог!!!
(гост)

Неутрално
29 Отговор

До коментар #25 от "Next":


Да , Грипен без съмнение е добър самолет , просто човека каза , преди да бъде политически обвързан , че офертата за Ф 16 включва много повече въоръжение , наземна инфраструктура и обучение , които гарантират експлоатацията на самолета без да напуска страната и без да се налага закупуване на допълнително въоръжение , което в дългосрочен план ще спести доста разходи . Също така , като пилот на МиГ , оцени доста високо авиониката на 30-годишните тогава МЛУ. Какво толкова има да го дъвчене , истината е че дори и да закупим 30 Тайфун Таблет 3(или дори очертаващият се 4) или пък Су 35 + полк С-400 , пак трудно бихме гарантирали суверенитета си без НАТО

Оценка:
-5 +21

НКВД
(гост)

Неутрално
30 Отговор
Румен Радев први паралел - цена самолет втора ръка! Не говори за нови Ф16 а за ръка 2 които са изгодни! Никъде няма въприс нови Ф16 или Грипен?

Оценка:
-6 +29

Вуйчо
(гост)

Неутрално
31 Отговор
Генерал Радев е бил на действителна военна служба, т.е., в интервю той е длъжен да представи официалната правителствена позиция!
Сега е президент и е длъжен да представи собствената си позиция, съобразена с националните интереси!
Кой е цветан цветано? Политика, който е български гражданин, но не е българин, той е американска подлога!
Добре е да си зададете ВЪПРОСА: ДОБРЕ СЕ ОТЪРВАХМЕ ОТ ВАРШАФСКИЯ ДОГОВОР, ЗАЩО НИ ТРЯБВАШЕ ДА СЕ НАВИРАМЕ В НАТО?
ЧИЙ Е ИНТЕРЕСА ДА СМЕ В НАТО, НАШ, ИЛИ АМЕРИКАНСКИ! ДАВАМЕ ИМ БАЗИ БЕЗВЪЗМЕЗДНО, ПОМАГАМЕ ИМ ДА ПРИТИСКАТ РУСИЯ!
КАКВА Е НАШАТА ПОЛЗА?!?!?!

Оценка:
-14 +35

ИМПЕРИАЛИСТ
(гост)

Неутрално
32 Отговор
Шведите от години не са произвеждали Грипен. Държавната фирма е фактически пред фалит... Поръчката за Българските ВВС беше единствената им надежда да не се удавят... и се борят със зъби и нокти..., но комисионните им изгоряха...Съчувствам, но c'est la vie "такъв е животът" - както казват французите.

Коментиран от #35


Оценка:
-25 +15

СБОГОМ БЪЛГАРИЯ
(гост)

Неутрално
33 Отговор
Абе хората вече купуват коне а ние--- ще си купим магаре

Оценка:
-7 +12

Курна Импексова
(гост)

Неутрално
34 Отговор
Това което Сидеров го каза трябваше Аз да го кажа.. Нали русофилете ни мислят за "про-руска" партия......

Оценка:
-5 +3

Без аналог!!!
(гост)

Неутрално
35 Отговор

До коментар #32 от "ИМПЕРИАЛИСТ":


Всъщност имат поръчки за години напред за Грипен Е/Ф за Швеция и Бразилия , докато при другите възможни клиенти Индия и Канада май нещата отиват към Ф-16 и Рафал , но това беше възможност да продължат да произвеждат Ц/Д

Оценка:
-2 +8

Пичели Tzv Tzv
(гост)

Неутрално
36 Отговор
Не знам защо се джавка още като знаем, че ЦВИНОКИО вече си е похарчил комисионните за лобацията и е увеличил значително сградният си апартаментен фонд....
А иначе ГОЛЬО от плебса ще плаща лиготиите на ШАЙКАТА....

Оценка:
-7 +17

ЦВИНОКИО
(гост)

Неутрално
37 Отговор
Въпроса е за нарушаването на правилата на конкурса!!!!

В случая няма значение дали е Ф16 или ГРИПЕН, но като знаехте, че ще се осерете(няма да спазвате правилата на конкурса и избора ще е политически) що въобще го правихте тоя конкурс, що не си избрахте директно Ф16, що не упълномощихте ЦВИНОКИО да си прибере сребърниците (комисионните) за лобирането и всичко да миряса.... защо се изложихте пред света, за т@шейк станахте!!!!!
Народа спокойно щеше да знае за кого да дитирамби и кого да псува и трича за осирането!!!! Повече от година го лъжете и омайвате тоя народ, тоя лобирал, оня лобирал ....то е ясно вече, ЛОБИСТА Tzv Tzv се прибра от Щатите и вече си похарчи сребърниците, лъжите му лъснаха на челото, а и вече е с повече апартаменти!!!!!
Ейййй гейберастка ми ти работа!!!
А Президентът не казва Ф16 или ГРИПЕН, а казва само, че правителството не спазва критериите за избор на боен самолет, които самото то дефинира. Нищо повече.

По подобен начин правителството избира строители на магистрали, така прави ремонти, които после ремонтира, така санира ... просто манталитет!!!!!

Оценка:
-5 +23

Гошко
(гост)

Неутрално
38 Отговор
За физкултурника специална килия в централния с няколко анадолски.....

Оценка:
-7 +17

Коко
(гост)

Неутрално
39 Отговор
На Цветанов като не му харесва нещо се чуди какво глупости и манипулации да мисли.Е и да е сгрешил президента(а той не е защото е добре аргументиран) какво има да коментира Цветанов и от трибуната да злослови срещу президента така е смешен и безпомощен и така доказва както казва президента че разбира от апартаменти а не от политика.

Оценка:
-9 +15

levski
(гост)

Неутрално
40 Отговор
gripen ng e po dobar ot f 16 spezialistite go znayat ama gerp e dal dupeto pod naem i sega ne moje da marda

Оценка:
-9 +8

Велин
(гост)

Неутрално
41 Отговор
Какви коментари бе???? Което не ви отърва- в коша!!!! На чист български- ай сиктир!!! Айде модератора- влизай в роля(автоцензура)!!!

Оценка:
-1 +1

42
Този коментар е премахнат от модератор
43
Този коментар е премахнат от модератор
мъката русофилска край няма
(гост)

Неутрално
44 Отговор
".... Лично аз летях на него и изпълних разнообразни задачи. Като способности Ф-16 МЛУ версия М5 няма нищо общо с първоначалния вариант на Ф-16 блок 15. Той превъзхожда значително Ф-16 блокове 30, 40 и в някои отношения дори 50, на които също съм летял....... Авиониката и интегрираното въоръжение, както американско, така и европейско СА ВПЕЧАТЛЯВАЩИ. ....." . .
И всичко това е за МЛУ, а сега говорим за блок 70. И така русофили, Радев ви е кумир и го защитавате яко от амбразурите. Сега как ще ми обяснявате, че 16-ката била боклук на 40 години, след като той е впечатлен от втора ръка МЛУ, а да не говорим за още по-доброто - чисто нов блок 70? Мъкааа, мъка голяма е това вашето.....

Оценка:
-10 +10

мъката русофилска край няма
(гост)

Неутрално
45 Отговор

До коментар #43 от "ФАКТ":


И десет пъти да го напишеш нищо няма да промениш. За това вече се каза - това споразумение не важи за ВОЕННИ ПОРЪЧКИ СВЪРЗАНИ С НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ НА СТРАНАТА! Никой не може да ни съди за нищо - няма ДОГОВОР, няма ПОДПИСАНО, няма НИЩО - само запитване и оферта.

Оценка:
-5 +5

46
Този коментар е премахнат от модератор
47
Този коментар е премахнат от модератор
Гост
(гост)

Неутрално
48 Отговор
Тук все пак ще се купи с тия около 2 млрд. лева нещо и то качествено, но по времето на Орешарски 3,7млрд. лева отидоха в канала и от там в джобовете на някой хора не виждам във форумите Българите да са загрижени и да търсят отговорност адекватно както по въпроса за тия прословути самолети.

Оценка:
-1 +10

Николенко
(гост)

Неутрално
49 Отговор
От свиня мас и от комунист власт, с дране се вземат . Само дране за червените кхмери .

Оценка:
-2 +11

Каунь
(гост)

Неутрално
50 Отговор
Не само физкултурник ами и за циркаджия става тоя да размахва бананови обелки из арената. Изглежда добре дресиран явно докопал някоя нова клетка (апартамент).

Оценка:
-3 +8

хари
(гост)

Неутрално
51 Отговор

До коментар #4 от "999":


А дали може да чете рома

Оценка:
-0 +2

Редник
(гост)

Неутрално
52 Отговор
Ма то генерала си е генерал. Даже и пилот. Този се докопа президент да стане, ма пак си е генерал. Глупав, гаден военен мизерник. Как така се набута в тази военна професия хора да тормози и трепе ? Явно го влече. И досега никой враг нашественик не е срещал. Само българските войничета е тормозил. А сега се пъчи и мнения дава. Нищожество глупаво.
Да му дадат един любим руски Ан-2 да си фърка дано миряса. Ако се претрепе в някой баир още по-добре.
Такива неща, гадни

Оценка:
-7 +2

chef
(гост)

Неутрално
53 Отговор
Президента е послушко. Преди не го командваше Курнелия и е казал каквото мисли.

Оценка:
-3 +4

54
Този коментар е премахнат от модератор
55
Този коментар е премахнат от модератор
Трол
(гост)

Неутрално
56 Отговор

До коментар #55 от "До герберасткия трол :":


Друго си е да ти го наКурнят по Жан Виденовкски.Тогава е Техно,техно иииимпеееекс.Нъл тъй?

Оценка:
-1 +2

хмммм
(гост)

Неутрално
57 Отговор
Грипен е доказано 2 пъти по-добър, по-модерен, по-евтин и перфектен за работа в България! В момента се обслужват просто интереси заради НАТО! Пълна скрап са нашите политици и военни. Прочетете в интернет кое е по-доброто.. Ф-16 е нищо сравнение с грипен.

Оценка:
-2 +0

Бай Благой
(гост)

Неутрално
58 Отговор
От целия материал разбирам, че Радев е разглеждал много опции, А не че лобирал за Ф-16....само че физкултурника чете вестника както на него му е изгодно....пълен ДЕБИЛ

Оценка:
-0 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Сотир Цацаров
Главният прокурор Сотир Цацаров коментира в парламента приетите вчера от НС на първо четене промени в Конституцията:
Популистичните промени не ни интересуват. Те от само себе си ще оттекат в канала"

Още бисери