Last news in Fakti

28 Януари, 2019 15:47 16 537 63

Как F-16 би Gripen в България

  • f-16-
  • ф-16-
  • грипен-
  • изтребител-
  • българия-
  • gripen

Изборът на новите изтребители е стратегически за страната ни

Как F-16 би Gripen в България - 1

Американският F-16 превъзхожда шведския Gripen по много показатели. Този извод е залегнал в становище на Министерството на отбраната във връзка с обществените консултации по проекторешението на МС за стартиране на преговори със САЩ за закупуване на ескадрила от нов тип изтребили за родните ВВС, което бе парафирано от парламента, пише в."Монитор".

В отговор на въпрос за избора на страната ни да се насочи именно към най-масовия изтребител в Света F-16, а не например към Gripen, от силовото ведомство посочват, че комисията, която оценяваше офертите за освежаване на военния ни авиопарк, който все още разчита на старите руски МиГ-ове и отличи като фаворит предложението на САЩ за заводски F-16 от най-новото поколение Block 70 пред тези на Швеция и Италия за самолети Gripen и Eurofighter, не си е позволила никакви интерпретации по отношение на оперативните способности на машините извън подадените данни, за да бъде максимално обективна в изводите си.

В същото време спецификата на американското законодателство за международни военни продажби не позволявала предоставянето на пълната информация за предлагания от САЩ самолет на този етап от процедурата, подчертават от МО в изготвената във връзка с обществените консултации справка, която е публикувана на сайта на ведомството.

Въпреки това с оглед на публичната информация, предоставяна например от специализирани и неутрални издания, не било трудно да се съпоставят F-16 и Gripen.

Дори сравнен с по-старата версия на F-16 Block 50, Gripen губи по основни оперативни показатели като боен радиус, натоварване на въоръжение, време за работа в района на мисията и много други подчертават от военното министерство, пропускайки да отбележат например, че и при ресурса ситуацията е подобна, като съотношението е 12 000 срещу 8000 часа във въздуха в полза на американските машини.

По отношение на цената пък от МО уточняват, че за Block 70 тя е обосновано по-висока, тъй като в него са вложени супермодерни системи, разработени за изтребители от 5-о поколение като F-35 и правят този модел най-съвременния от своя клас на 4-то поколение, както и че за разлика от шведската оферта към самолетите е включено т.нар. специално оборудване и въоръжение-Government Furniture Equipment (GFE).

Ако и към шведските самолети се прибавели тези екстри, цената им щяла да надвиши значително заложения първоначално съгласно проекта за модернизиране на ВВС бюджет от 1,8 млрд. лв., което на практика означава, че в шведската оферта по начало е заложено оскъпяване на машините.

От коментар на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов по темата пък вече стана ясно, че офертата на САЩ, която страната ни ще опита да оптимизира в преговорите с Белия дом и така за разлика от шведската цената даже дори да намалее, е за около 300 млн. лв. отгоре.

"Наличието на неясноти и несподелена информация по параметрите на придобиване е логическата предпоставка, която направи процеса на оценка и вземане на решение по избор на изпълнител на проекта невъзможен и предопредели решението за промяна на подхода за реализацията му. Това е една от основните причини да се предложи на министър-председателя да създаде организация и преговорен екип за изготвяне на проект на международен договор и провеждане на преговори с правителството на САЩ за придобиване на нов тип боен самолет. Единствено в предложението на САЩ е включен пълният пакет на т.нар. GFE, което ще игнорира зависимостта на изпълнение на проекта от трета страна", посочват от МО.

От ведомството са категорични също така, че изборът на новите изтребители е стратегически за страната ни.

"Изборът на нов боен самолет не е едноличен акт, било на министър на отбраната, премиер или президент.

България прави своя избор на основата на стратегически партньор и на стратегическото партньорство в рамките на Северноатлантическия пакт, където членува вече 15 години.

F-16 е основен боен самолет на страните от НАТО и това в изключителна степен определя оперативната съвместимост и използването му в операциите на Алианса", категорични са от военното министерство.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    100 10 Отговор
    Ами главният съдия играеше за Ф16, та затова отупаха Грипен.

    Коментиран от #11, #34

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ясни сте ни

    81 12 Отговор
    Още не са почнали преговорите, но вече знаят как ще е. А дали грипените не биха си подобрили офертата, ако почнете преговори и с тях!
  • 4 Meganoob BG

    96 19 Отговор
    Не виждам защо трябва да взимаме ""нов"" изтребител от 70-те години като имаме по-нов изтребител от 80-те МИГ 29 който е двумоторен, може да стига 30 километра височина и никой не ни обещава безплатна поддръжка за Ф 16 при положение че на дали е по-евтина от тази на МИГ 29 който просто е по-лош понеже всичко руско е лошо.

    Коментиран от #7, #15, #21

  • 5 1122

    48 7 Отговор
    Ако пилота на грипена е Цв Цв е възможно.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 напомка

    100 17 Отговор

    До коментар #4 от "Meganoob BG":

    Тук руско оръжие не се обсъжда, щото сме у НАТО. Иначе на всички им е ясно, че руското оръжие (във всякакъв смисъл) е най-добро
  • 8 Гост

    59 6 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "В същото време спецификата на американското законодателство за международни военни продажби не позволявала предоставянето на пълната информация за предлагания от САЩ самолет на този етап от процедурата, подчертават от МО в изготвената във връзка с обществените консултации справка, която е публикувана на сайта на ведомството."
    С други думи - котка в чувал!
  • 9 Защо

    65 4 Отговор
    Защо, след като е било решено изборът да е стратегически и политически, вече 5 г. си играем на тръжни процедури и конкурси и се излагаме пред света????
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Григор Колев

    75 5 Отговор
    Чакай сега да помислим.
    Значи ще купим за 2 милярда нещо което нито е виждано нито има завод в който се произвежда.
    То е по-добро според умните глави, но незнаен колко е добро изобщо, защото закона на САЩ забранява да ни кажат какво има в това хварчило.
    На всичкото от горе ще се наложи да правим ремонт на всички летища, това за сега може да кацне само на едно летище в БГ (с две думи не може да дойде до Варна.
    И от това доброто (което може да е катапулт за да изстрелване на пилоти в небето) ще вземем 8 а от лошото 10 за същите пари
    Още по интересно, на този връх в технологиите ракети само от САЩ ако се навият да ни ги дадат. Ма то и керосина само от САЩ ако са склонни да ни пратят при не за подгряване.

    Тя работата ясна F16 е върхът, защото един пожарникар каза на един пилот кой е правилния самолет
  • 13 Читател

    24 5 Отговор

    До коментар #11 от "Говнара метев":

    Кой е "говнар" си личи по ника, който си си избрал, но явно и главата ти е пълна със същата субстанция. Или пък може би си на ГРОБовска ясла и ти подхвърлят огризки, които не ти се иска да загубиш. Бъди здрав и сит! Така ще грухтиш по-гръмогласно!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Просия

    5 40 Отговор
    Абе комунист и жена си на калъп да хване...щом лидера на партията му отрича. отрича и той....нема такова животно бате !
  • 17 Справедлив

    4 46 Отговор
    F 16 и Боинг са номер 1

    Коментиран от #23, #36

  • 18 Истината боли

    48 3 Отговор
    Начина по който Цветанов се оправдава е пълен фарс.
    Това означава, че Швеция е страна враг на България, Цветан
    Цветанов дори ,набеди Швеция че произвежда корупция там където са продадени" Грипен".Това е не съвместимо с Дипломатическата етика срещу неутрална Швеция.
    Тази истерия от Цветанов срещу Швеция е нагъл Дипломатически шамар , в старанията си да прикрие ,как той лично се зае да отмени ,взето вече законно решение от Българския Парламент в полза на" Грипен".
    Това не кореспондира със мястото на Цветанов във Интерпол,
    паради личната му нагласа и натиск, срещу не само тази а и много други държавни поръчки през последните 12 години.
    В Европейската Общност , при най-малкото съмнение за действия
    нечистоплътни с правилата на международен бизнес, то лицето си подава оставка и привършва политическата си кариера.
    Затова единственото, което Цветанов може и трябва да направи,
    за да не ни излага ,с този компроментиращ държавата подход е да си подаде оставката от Политическите си ангажименти както в България ,така и в света.
    Комисионните на Цветан Цветанов в тази сделка са залога за изхода на сделката.
    Много по рано от несъвместимата доставка на Ф-16 за България
    ще ни бъде потърсена сметка , за начина по който Българската
    Държава излъга , за истината при вземането на решение в полза
    на" Бойко Доганов и Цветан Карадаяъ".
  • 19 Джудже

    36 2 Отговор
    Аиде пак псалми във въззхвала на Fките. Ама тия са с най доброто стелт покритие, ще ги платим, ама няма да ги видим.
  • 20 комунист гей

    5 24 Отговор
    Ей пилотиии и аз харесвам ф16
  • 21 Бау

    8 34 Отговор

    До коментар #4 от "Meganoob BG":

    Ти като идеш да си купиш S klasse модел 2019 същата машина като S klasse от 1994 ли е? Що за глупости говорите. Block 70 беше представен през 2012. От 70те е само името.

    Коментиран от #22

  • 22 Григор Колев

    36 2 Отговор

    До коментар #21 от "Бау":

    Продавам пералня за 1000 лева
    Ама няма да ти кажа какви функции има
    Пламен ти ми първо парите и ще ти я пратя след 5 години
    Под секрет (обикновено корите от тенеке и си търкаш на ръка)
    Много е добър няма чупене.
    Да пише дам ли сметка за да направиш превод?

    Коментиран от #26

  • 23 Пешо

    30 3 Отговор

    До коментар #17 от "Справедлив":

    Само за наивнци като теб са номер едно! Даже щатите нямат този самолет на въоражение, който предлагат. Отговори си сам защо и не се прави на компетентен, защото не си

    Коментиран от #44

  • 24 Пешо

    18 1 Отговор
    Само за наивнци като теб са номер едно! Даже щатите нямат този самолет на въоражение, който предлагат. Отговори си сам защо и не се прави на компетентен, защото не си
  • 25 mихо

    19 2 Отговор
    През 1938 г.отпада 20-годишното ограничение, наложено от Ньойския договор и в Ловеч се изгражда завод за производство на самолети наречен Държавна самолетна фабрика (ДСФ).Произвеждани следните типове самолети:„ДАР-9“ „Синигер“ 40 броя самолети. „АВИА-135“, „ДАР-10“ е замислен като дивизионен разузнавач,ДАР-10Ф“ е разработка на инж. Ц. Лазаров. за разузнаване, за щурмови действия, за бомбардиране (хоризонтално и с пикиране), за въздушен бой. 160 броя „Лаз-7“ и 150 броя „Лаз-7М“.След края на Втората световна война Държавната самолетна фабрика,под натиск от Москва е преустроена в завод за велосипеди.
  • 26 Бау

    2 24 Отговор

    До коментар #22 от "Григор Колев":

    Като се има в предвид, че параметрите на машината са публична тайна и факта, че е най-продавания боен самолет от това поколение мисля, че няма за какво да мрънкаш.
  • 27 Димов

    16 0 Отговор
    С колко % ще ни вдигнат данъците, за да изплатим тия 2млрд?
  • 28 Справедлив

    3 0 Отговор
    До Пешо.Аз не говоря политически казвам го като тех.характеристика за ефа
  • 29 Мммм

    26 1 Отговор
    Всички разбрахме как фи 16 спечели срещу Грипен,и няма нужда от лъжливи обяснения,просто трябваше да кажете с гордо вдигната глава: Така ни наредиха!, а не някакви нелепи пубертетско - ученически извинения.
  • 30 Джудже

    16 0 Отговор

    До коментар #6 от "Писаревски":

    Списаревски (ако не си си написал правилно ника) е летял на европейски (немски) самолет - Ме 109G-2, а не е бил болшевик, въпреки че не е летял на американски, (примерно) Р - 51 мустанг. Грипен са също европейски (шведски) самолети и не е ясно каква връзка правиш с болшевизма!
  • 31 Киро

    14 0 Отговор
    Реално такъв самолет не се произвежда и не се е доказал.А ясно е че ще го изплащаме всички ние целокупният прост народ.
  • 32 ТОЧКАТА

    23 1 Отговор
    Някога ,някооога си бях купил кашон ... американски пилешки бутчета/добре рекламирани тогава/...Удивен бях като после прочетох надписа,,,ДА СЕ КОНСУМИРА САМО ИЗВЪН УСА,,...Малиии свиха се и станаха като на врабчета и плуваха в нещо неопределимо в тавата....явно амверикански бизнес интерес!!!!!Т а като гледам с какви ,,момини сълзи,,плакнат сделката явно ни чака същото...Особено с пудрата,,,най модерни технологии,,от Ф35!!!!ТЕ спряха израелски самолети заради скапани СЪВРЕМЕННИ ОБОРУДВАНИЯ!!!!!пък на нас---НАЙ МОДЕРНИ И СЕКРЕТНИ!!!!! щели да дадат.....Помня още надписа на кашона и РАЗБРАХ КАКВО ОЗНАЧАВА.
  • 33 комунист гей

    5 11 Отговор
    шматкиии нашата гордост е Ф16 стреля право в десятката

    Коментиран от #52

  • 34 Еретика

    14 3 Отговор

    До коментар #1 от "Читател":

    Имаше съпоставка на десет най добри самолети.Е просто F 16 просто не е най добрият.Дори руските са по добри от този прехвален американски боклук.Е комунистът Бойко Борисов който личеше руски гърчове сега се е прехвърлил на американски нарани задници.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Димитър Кънев

    5 0 Отговор

    До коментар #17 от "Справедлив":

    Защо не кажете че Бон е създаден от БЪЛГАРИН но яките са му толкова благодарни че така са го изиграли че е умрял като КУЧЕ.Така че не се учудва те ако им платим и да гледаме този самолет през крив макарон.А има ли такъв.
  • 37 Еретика

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Да оближем дупето на краварите":

    Вярно.Но това се отнася за комунистите Бойко,Цецо,Цецка,Главчев, Кара Янчева и за още когото се сетите

    Коментиран от #38

  • 38 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Еретика":

    Отнася се за всеки който захапе комисиона
  • 39 Голям прос

    11 1 Отговор
    Най-продаван на васали като нас. Под натиск. Ще се наема да му чистя дългата писта от прашинки за безаварийно излитане
  • 40 Българин

    10 1 Отговор
    Това за котката не ,не е вярно! Истината е , че ще ни продадат един кашон може би с една прахосмукачка вътре, но още не се знае каква ще е и дали ще може да работи в България, защото летищата в бгто били много прашни. От Грипен , казват, че ако летищата са много "запрашени" може да кацат и по шосетата, но и по Бойково те магистрали, защото освен праха имали и много дупки. Шведския изтребител можел да излита и каца само по шведските магистрали. Разбрахте ли защо Боко и Цървулчо избраха американската прахосмукачка, за да почистят летищата, а за да не се измамят шведите, да демонстрират кацане на някоя от "магистралите", един вид да не си сложат. А американците дори да се изложат , те са Биг Брадър, ще им простим. Значи сме едно семейство, което значи парите остават в семейството. Е в джоба на Биг Брадър а, но в семейството. А какви братя са ни левите, те май и не са в натото!

    Коментиран от #41

  • 41 Българин

    2 1 Отговор

    До коментар #40 от "Българин":

    шведите
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Guest

    4 1 Отговор

    До коментар #42 от "Дейба Маамуфуст Атов":

    Не просто много по-добър, а непосредствено, след (Т)Су50, Ф22 и Ф35: най-добрия от генерация 4+ е Юрофайтър-а!!!
  • 44 Кухов

    4 1 Отговор

    До коментар #23 от "Пешо":

    То никога няма да е и на въоръжение ама нейсе .....пък ако се появи .....1972 за борба с миг 21 .... смеххххжж
  • 45 Гостъ

    3 14 Отговор
    А бе щом русофилистията квичи на умряло значи е много добър избор! Явно ватенките ги е много шубе от ф16 и предпочитат повече грипени в европа.
  • 46 Свърши се

    11 1 Отговор
    Излизаме на протест, сваляме правителството, режим тиквите на лобистите и продажните антибългари. Няма как !!!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 f35

    0 0 Отговор
    https://www.youtube.com/watch?v=Eiop4hrBJO4. Като не харесват ф 16 ей го ф 35 в акция
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Дедо

    23 1 Отговор
    Като се има предвид, че повечето от драскачите тук са необразовани и не ходили в казармата, а пишат ли пишат недоразумения, каквито са и те самите. Защо защитавате американците, НАТО и въобще западната култура?! Та те винаги са искали да ни унищожат като етнос, държава и култура. ПРОЧЕТЕТЕ МАЛКО ПОВЕЧЕ ИСТОРИЯ! МАЛКО ФАКТИ!!! Когато България беше член на Варшавския договор и като част от Одеския военен окръг, получаваше от СССР въоръжение, самолети и танкове почти без пари, да не кажа и голяма част като подарък. За една ескадрила от 24 Миг-23М знам лично, че ни е била подарък. Дали някой от вас драскачи знае, че дори сме имали балистични ракети със среден обсег на действие до 600 километра! Сега като членове на НАТО едвам имаме една ескадрила от 12 Миг-29, но не съм сигурен дали летят всичките и то те са наследство от преди 89' година. Един Спартан и още няколко транспортни самолети и учебни. И НАЙ-ВАЖНОТО!!! Нашите съюзници САЩ от НАТО ползват 4-ри военни бази напълно безплатно и на всичкото отгоре ни продават 8, да точно така ОСЕМ САМОЛЕТА за 1 милиард и 20 милиона долара. Един F-16 струва 30 милиона, а най-скъпата модификация с възможно най-модерното въоръжение за този модел самолет струва 60 милиона долара. САМИ СИ НАПРАВЕТЕ РАВНОСМЕТКАТА ЗА ЦЕНА И ОБЩА ОФЕРТА! "МАЛКО" ИСКАТ ДА НИ ИЗКЛАТЯТ, А ВИЕ ИМ СЕ КЕФИТЕ!
  • 51 Бесен

    12 2 Отговор
    Ако ше караме по тая линия МИГ е с много по-добри показатели от Ф16 бие го по абсолютно всички ТТ данни дайте да взимаме МИГове те ще са пък още по-евтини! Ама каракачанската помиярка ше трябва да връща рушветите...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Бай Благой

    12 0 Отговор
    F-16 Би Grippen в България с помощта на агентури - едната се казва Цв.Цв., другата Б.Б. !
    Избора е чисто политически, както и много други "избори", които се правят в тази "държава".
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Чичо

    11 1 Отговор
    F-16/70 е същото джилезу като от 1974 година. Разликата е само в новата авионика. С което цената му като за свои хора (нас де), става от $30 млн на $135 млн - т.е. по-скъп дори от F-35. Цена на час полет - $12700 срещу 5600 на Грипен и $4500 на МиГ-29.
    Колкото до качеството - в National Interests (USA) има интересна статистика - че от 4000 произведени F-16 над 700 са паднали по технически причини
    Пък питайте и румънците - миналата година за военния парад трябваше да летят осем от техните F-16/50, но само един е успял да запали...
  • 56 Факт

    9 0 Отговор
    Никой не го е еня за самолета, купуват си протекция да останат на власт!
  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ставри

    6 0 Отговор
    Проумейте го! Решенията се вземат от американското посолство. Какво искате от правителство което на заседание засягащо САМО и ЕДИНСТВЕНО вътрешната ни политика кани за надзиратели посланиците на държавите в ЕС и САЩ и Израелските криминални. ТЯХ ЗА КАКВО?! Те са в Африка. ДЕСОВЕРЕНИЗИРАНА е държавата ни заради букл*ка в ГЕРБ!
  • 59 ПРАВдив

    3 0 Отговор
    В подобни ситуации разбира народеца,или поне оная част от него която не се е превърнала в първосигнални индивиди , кой държи тия дето уж водят хорото за топките. И демо версия ще платят тройно, щото така ще ги дръпнат за топките,че преди тях, ще скъсат гласните струни.
  • 60 snail

    2 0 Отговор
    Коментарите по темата са излишни! Батко от US изримжа на Бойко...
  • 61 Тъй

    3 0 Отговор
    Най-съвременния от своя клас на 4-то поколение? Сравнено с кой? Предлагам да се поканят всички производители на открита демонстрация на въздушна битка между самолети и пилоти, който победи във въздушната демонстрация схатка, той да е.
  • 62 Тъй

    3 0 Отговор
    На една демонстрация в Бурже на Руски изтребител, всички дали висока оценка. След което, журналисти и самият пилот отправили предизвикателство за въздушен боен дуел. Никой от конкурентите американци и европейци не приел предизвикателството. Има клипове за това в интернет.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове