19 Януари, 2019 12:20 2 649 37

Плугчиева за Пирин: В Швейцария има над 7000 км ски писти

  • банско-
  • пирин-
  • швейцария-
  • ски-
  • ски писти
Плугчиева за Пирин: В Швейцария има над 7000 км ски писти - 1

В Швейцария има над 7000 км ски писти. Към това се добавят още 5000 ски писти за дълго бягане и отделно 500-600 км само за пързаляне с шейни. Лифтовете са около 2400. Става дума за сериозна инфраструктура, Швейцария на сезон посреща 20-25 милиона туристи.

Това заяви бившият ни посланик в Швейцария и настоящ в Черна гора Меглена Плугчиева по бТВ, като коментира окончателно отменените от ВАС промени в плана за управление на Пирин от края на 2017 г.

Не бива нито да заключваме нашите територии и да бъдат абсолютно недостъпни, нито пък да бъдат унищожени. Не бива да се отива в тези две крайности, подчерта Плугчиева. По думите й в Швейцария няма противоречия между властта и еколозите, защото "всичко опира до диалога".

Това противопоставяне и слагане на два фронта е грешният подход. Сяда се на масата и се търси съответният разумен компромисен вариант, изтъкна Плугчиева.

Тя коментира и предстоящия Световен икономически форум в Давос, на който тази година няма да присъстват ключови фигури като Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Тереза Мей. Плугчиева цитира коментар от швейцарски вестник, който именно поради отсъствията на ключови световни лидери е обявил, че Давос тази година ще бъде като парти за рожден ден, но без участието на рожденика.

„В същото време ми се ще да считам, че Давос ще продължи да играе ключова роля като форум за стратегическа визия за развитието на света”, изтъкна Плугчиева. Тя отбеляза, че форумът дава възможност за много неформални срещи.

България ще бъде представена от премиера Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Е и?

    29 0 Отговор
    Как да се води диалог между вълк и овца?
  • 2 Гост

    20 18 Отговор
    Унищожиха дюните и бреговата ивица, сега се захващат с планините.
  • 3 балама

    16 12 Отговор
    Колко квадратни км. са швейцарските Алпи колко Пирин. Все едно да сравняваме гръцките курорти на 10 000км. крайбрежие,с нашите 300км.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 goni

    20 14 Отговор

    До коментар #3 от "балама":

    Нашата брегова ивица не е 300 км., нито гръцката е 10 000 км.! Жената правилно пише! Всичко опира до диалога! Иначе: " Вода газиш, жаден ходиш!" Ако, не успяваме да печелим от изключително красивата си страна, никой не ни е виновен! Ще ходим гладни и жадни доде ни дойде акъла!:)

    Коментиран от #6

  • 6 Уикипедия

    8 2 Отговор

    До коментар #5 от "goni":

    Българското Черноморско крайбрежие започва от нос Картал при държавната граница с Румъния и завършва при устието на Резовска река при границата с Турция. Дължината на крайбрежието е 354 км (200.167 километра по дъгата на земния сфероид), от които 200 км (120 мили) представляват плажна ивица, покрита с пясък. [1]

    Коментиран от #10

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 А ДА СЕ НЕ ДОИЗКАЗВАМ

    11 6 Отговор
    ЩО ТАКА ...."ИЗБИРАТЕЛНО" СЕ СПОМЕНАВА ШВЕЙЦАРИЯ, МИ НАПРАВЕТЕ И НАС .....ШВЕЙЦАРЦИ И ТОГАВА ДАВАЙТЕ ШВЕЙЦАРИЯ ЗА ПРИМЕР.....МАМА ВИ.....!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #11

  • 10 goni

    5 4 Отговор

    До коментар #6 от "Уикипедия":

    Радвам се че четеш!:) Ако, не друго, поне Уикипедия! Младежите в днешно не си падат по четенето, да не говорим за девойките!:) Източника не е особено достоверен, но да оставим това! Разбери! И не само ти! Не развиваме ли икономиката си, ние сме изгубени!!! Стига глупости! Забрави за това какви глупости са ти налива ли в главата! Цитат:" Икономиката преди всичко глупако!" Това па, ако напишеш от кой е, ще те призная за много интелигентно момче!:)

    Коментиран от #16, #17, #21

  • 11 gnom

    6 3 Отговор

    До коментар #9 от "А ДА СЕ НЕ ДОИЗКАЗВАМ":

    Нещата са в обратен ред! За да станеш швейцарец и тук, трябва условията в тази държава да са същите! А ти искаш да си богат и преуспяващ, без да си мръднеш пръста и да създадеш нещо в тази държава. Ми няма как да стане. Как ще развиваш туризъм, ще привличаш туристи, като няма какво да им дадеш насреща?
  • 12 5555

    14 1 Отговор
    Няма как да се съглася със застрояване на Пирин,защото в последните 30години сме свидетели на хиляди обещания които после не се спазват.Юлен има 100хектара концесия,а ползва 170.Как да им вярваме?Не искаме след бетонното море да имаме и бетонни планини.И защо само в Банско трябва да се строят писти?Защо не се развиват и други райони?Прозират нечии нечисти интереси.
  • 13 Наблюдател

    15 0 Отговор
    В Швейцария, Австрия, Германия, Франция, Италия и останалите демократични страни се стопанисват от общините и същите се грижат за инфраструктурата, паркинги, охрана и хранят много семейства. При нас един прибира парите и не се грижи за нищо и общините реват няма пари за пътища и про. държавата не дава защото няма. Господа умни политици така не става и не може да продължава хранилки за цял живот и за наследниците. Държавата не е трамплин за облаги и забогатяване достойни заплати взимате (командировки, представителни които никак не са малко).
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Алберто Томба

    3 2 Отговор
    В Швейцария вземат и големи заплати
  • 16 смешкоооо,

    9 1 Отговор

    До коментар #10 от "goni":

    кой ще развива икономиката, бе?!?! частници-мутряги-мафиоти?!?!... и къде ще отиват тези пари, и какви заплати ще се плащат на обслужващия персонал от тия същите мутри?!?! Ае стига глупости дрънкал, защото НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ПИСТИТЕ В АЛПИТЕ СА НА ВИСОЧИНИ, КЪДЕТО НЯМА РАСТИТЕЛНОСТ, НЕ КАТО ПИРИН И ДР. БЪЛГАРСКИ ПЛАНИНИ!!!!!!!!
    АЕ ОТИВАЙ ДА СИ ВЗЕМЕШ СТОТИНКИТЕ, ТРОЛ!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #18

  • 17 арджентата

    6 0 Отговор

    До коментар #10 от "goni":

    КАКВА ИКОНОМИКА??????? Държавата разби основната двигателна сила - дребният и средният бизнес!!! Функционира само едрият бизнес с много връзки и капитал! Остава и мутрите да приватизират националните паркове ,,,
  • 18 арджентата

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "смешкоооо,":

    Мутрите ще си наемат украинки и др... Както правят от години! После защо българите бягат...
  • 19 Киро

    3 4 Отговор
    Там не допускат екоактивисти да изнудват инвеститорите.
  • 20 ИМПЕРИАЛИСТ

    8 2 Отговор
    Проблем не са лифтовете, а че ако се реализира проектът за втора кабинка, с предвиден капацитет 3 000 човека/час, в ски-зона Банско, природата в района ще се съсипе ОТ ЧОВЕШКИЯ ПОРОЙ. „Хората в Банско" искат да вкарат СЛОН В АПАРТАМЕНТ!!!
    Всичко може да си направим,-лифтове, хотели, магистрали, молове, небостъргачи, заводи, ....ПРИРОДА НЕ!
    Втори кабинков лифт не е потребен. Проблемите на Пирин и Банско ще се решат с оформянето на теснолинейката в Разложка долина като ЖП пръстен и се свържат селищата: Белица, Якоруда, Разлог, Банско, Добринище.... и т. н.
    Повече от половината пръстен отдавна е построен. Той е само малък участък от теснолинейката която минава през Родопите. Остават около 20 км. да се затвори пръстена. Площа на цялата Разлошка долина е приблизително колкото София. Влакчетата по "Пръстена" да бъдат луксозни, с отопление и най-важно -на често. При лошо време е неземно удоволствие за скиора, да разпусне в минералната баня на Добринище, а и други минерални извори има в долината които могат да се използват. СЪЩЕВРЕМЕННО ЩЕ СЕ ПОЛЗВАТ ОТ СКИОРИТЕ И СЪСЕДНИТЕ СКИ ЗОНИ, КОЕТО ЩЕ ПРЕМАХНЕ СТРУПВАНЕТО ПО ПИСТИТЕ НА ВРЪХ ТОДОРКА. Тъй като Разложката долина е оградена и от още две велики БЪЛГАРСКИ планини: Рила, и Родопите и ако на кабинката има много хора, ще може да караш по съществуващите вече пистите на Добринище -Безбог, Беталовото, Семково и по други бъдещи нови писти.
    Сега, като се закотвиш в Банско, вариантите са само Чалин валог, Шилигарни
  • 21 кучето шаро

    3 1 Отговор

    До коментар #10 от "goni":

    Предизборна фраза Бил Клинтън .
  • 22 ВЕЧЕ МИ ПИСВА ОТ ПРОСТОТИЯ БЪЛГАРСКА

    5 2 Отговор
    САМО ПРИ НАС Е ТАКА, ЕКО МЕКО И БЛОКИРАНА ИКОНОМИКА.
    КАК ПЪК ПО СВЕТА ГИ НЯМА ТЕЗИ ЕКО АКТИВИСТИ БЕ М.... ДА ...А .?
    Аз само питам? Как цял свят прави, изгражда, произвежда , добива , работи , а само ПРИ НАС ЕКОКАТОСТРОФА ?????
    И САМО ЩЕ ГИ НАБЛЮДАВАМЕ КАК СА ЩАСТЛИВИ И БОГАТИ , а ние сме екологични , икономични и бедни . Е КАК ДА НЕ ПСУВА ЧОВЕК ????
    Аз само ПИТАМ ????
    ВСИЧКО НИ ПРЕЧИ ВА . НА КРИВА РАКЕТА КОСМОСЪТ И ВИНОВЕН.
    Всичките ли трябва да се изнасяме от българия ?
  • 23 Ники

    4 2 Отговор
    Всичко опира до това , че в момента има 35 годишна концесия с опции за удължаване , и 2 рия лифт ще облагодетелства много сегашните стопани , а явно има други хора с такива интереси които са силни и спонсорират въпросните еко активисти и си имат своето лоби ... Реално 1 лифт си е еко транспорт и количеството отрязани дървета ще е нищожно на фона на изсичането от Циганите ма никой не протестира пред гетата и селата ... Всичко е пари на никой не му пука за туристи и икономика , по същата причина Витоша е залепена за София и няма нищо на нея , може така да се направи че да приеме зимнни Олимпииски игри ... ама ..
  • 24 стоян

    1 3 Отговор
    Какви ЕКОЛОЗИ БЕ =Това са протестиращи които работят за ПАРИ Защо ги няма в крайградските зони където е пълно с боклуци там да протестират или в деретата
  • 25 ТОЧКАТА

    1 0 Отговор
    ТАМ могат да имат колкото си искат/макара да се съмнявам в цифрите/..ТОВА Е ТЕХЕН ПРОБЛЕМ..Нямам чувството швейцарците да са свине...За разлика от нашите мутри които бетонираха морето и разорават дюни....щото било ЧАСТЕН ИМОТ!!!!Всичко,до което се докоснаха го осраха и погубиха...И най голямото доказателство е ,че този НАЙ-ВАЖЕН отрасъл за страната/по ЕС И АМЕРИЧКА ПРЕПОРЪКА/ след 30 години РАСТЕЖ ДАВА 12% ОТ БВП!!!!!!
  • 26 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор
    Все ,,демократични,акъли ни заливат....А то си знаем какво е демокрацията---два вълка и една овца гласуват какво да вечерят...Пуснеш ли им процеп--силен шут и избиват цялата врата...Колко пъти го правиха...Пък и швейцарците си имат всичко това ВИСОКО,дето НЯМА РАСТИТЕЛНОСТ.....Такъв проблем при тях отсъства.
  • 27 Истина зла

    2 0 Отговор
    Цървула няма да стане Трандафор ! Както и Българина Няма никога да е Швейцарец !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 28 Димов

    2 0 Отговор
    Ама в Швейцария няма баш такава шайка крадливи лешояди.
  • 29 Бай Благой

    2 0 Отговор
    Ох Ганьооо Ганьоооо...видяла жабата че подковават коня - вдигнала и тя крака!!
    Плуг-чиева, Плуг-чиева.....отивай на село с плуга да ореш....явно за това ти стига акълЯ...
    Къде сравняваш площта на Швейцарските Алпи с планините в България?! Знаеш ли на каква надморска височина са?
    Не че съм против развитието на ски туризма....дори напротив!!! Твърдо ЗА съм.....
    Ама да не искате от нашите планини да направите втори Слънчев бряг>?!?!
  • 30 Цецо

    1 1 Отговор
    За съжаление Швейцария само ще я сънуваме щом за втори лифт не можем да се разберем..

    Коментиран от #31

  • 31 Палко

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Цецо":

    Охо, то пък до лифт допряхме да станем Швейцария! Я да ми кажеш друга държава в Европа в която добиваното злато се "изкупува" на такава ниска цена т.е. концесия? Да не говорим за добива и съдържанието на злато в рудата!!!
  • 32 Toni

    0 0 Отговор
    И тук можеше да има и писти, и лифтове и туристи, но уви.....зелените и ВАС спъват нещата, да се надяваме, че някой ден ще разберат, че грешат
  • 33 Петър

    0 0 Отговор
    И точно заради тези факти, на Тома Белев и жена му плащат от WWF да пречат на ски туризма у нас. Това е и основната работа на тази организация, да защитава интересите на богатите държави.
  • 34 Токин

    1 0 Отговор
    В Швейцария си нямат ВАС и затова развиват успешно своя зимен и туристически бизнес!
  • 35 Борил

    1 0 Отговор
    Швейцарците имат ясна държавна политика и приоритети и всяка година инвестират в поддръжката и изграждането на нова инфраструктура за зимните си курорти. А в България десет години не може да построим дори един лифт.
  • 36 софия

    1 0 Отговор
    жабата и коня ....
  • 37 гнида

    0 0 Отговор
    Таз свинкя , защо от чужбина ръси акъл ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове