23 Януари, 2019 15:20 2 773 20

Няма нормални условия за ски и сноуборд на Витоша

  • витоша-
  • ски-
  • зимен туризъм-
  • сноуборд

Скиори твърдят, че законодателен проблем спъва развитието на инфраструктурата

Няма нормални условия за ски и сноуборд на Витоша - 1
Снимка: БГНЕС

Собствениците на съоръженията на Витоша поискаха спешно да бъдат подготвени ясни закони за развитието на българския планински туризъм. Според тях основният проблем, който спъва развитието на инфраструктурата в планината е законодателен.

Призив за промени в инфраструктурата на Витоша дойде и от Сдружението на витошките ски и сноуборд училища. Всеки ден само на Алеко спортуват близо 1000 деца, те се нуждаят от нормални условия, които липсват.

За по-добри условия за ски тренировки на децата, избрали да спортуват на Витоша са нужни лифтове, още влекове и писти, системи за изкуствен сняг и водни резервоари, категорични са от ски училищата в софийската планина.

„Нещо трябва да се промени и да се случи, повярвайте не може повече по този начин, нямаме ли инфраструктура, нямаме ли съоръжения. Не искам да стигам до въпроса кой е виновен, въпросът е защо?“, коментира Иво Рангелов от "Мотен спорт" пред БНТ.

За да се случат каквито и да е промени и подобрения на Витоша обаче трябва да има законодателни промени. Собствениците на лифтовете се надяват това да стане възможно най-скоро, за да може София да кандидатства за домакин на младежката олимпиада.

„Силно се надявам тези министри да вземат мерки и казусът с Витоша да бъде разплетен възможно най-скоро! Наистина нямаме време за кандидатурата и ако държавата наистина иска да кандидатства за тези зимни игри, трябва да се задейства максимално бързо“, заяви пред националната телевизия Радослав Пеев от "Витоша ски".

Стъпките за промените в плана за управление са няколко, първо те трябва да бъдат внесени в МОСВ, а след това висшият екологичен експертен съвет трябва да предложи вече одобрените промени на МС.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 fen

    11 13 Отговор
    Наглите "еколози" се нагушиха с милиони от обществени поръчки и външно финансиране, и дадоха всичко от себе си, за да няма никакви условия за зимен спорт по планините! Престъпници!

    Коментиран от #3

  • 2 Така ли????

    17 5 Отговор
    Не стана застрояването на Пирин, айде да пробваме на Витоша, а? Всичко е ясно от години - ПИБ, Борисов и Фандъкова държат в плен цялата зона барабар с Драгалевски лифт. Съоръженията трябва само да се подменят, а ония искат да секат и строят като диви! Помните ли как вкараха едни багери в поляната до Лалето и оттогава там гора няма! После никой не каза чии са били тези багери, въпреки че е предвлно ясно - ПИБ! Единственото, което трябва да се направи е отнемането на концесията на ПИБ / Витоша Ски и подмяна на съоръженията под стопанисването на община София! А и още нещо - ПИБ, Борисов, Фандъкова и всички замесени под съдебна отговорност за груба злоупотреба със служебно положение и действия против волята на работодателите им - ние
  • 3 С Каролев на 4-ти километър

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "fen":

    Отврат
  • 4 32132

    15 0 Отговор
    Всъщност на Витоша условия за ски в момента има само на хартия! Условията в реалност са изключително зле. А условия за изграждане на нови писти и лифтове от много години има и то без да панда нито едно дърво! Всички писти от преди 20 години вече са "затворени", защото няма лифтове - ако лифтовете се сменят с нови, модерни и бързи, смени се кабинката и драгалевски лифт няма да падне едно дърво! Няма общо с Банско - тук се прави за българите и българските деца.. там за чужденците.
  • 5 лъжи лъжи

    15 2 Отговор
    Лифтовете могат да бъдат подменени и по настоящата следа, но концесионера иска да строи нови писти, нови съоръжения, нови заведения, паркинги и тнт. И това не се прави за децата, а за група нагли паразити които искат да прибират пари от нещо което е на всички нас!

    Коментиран от #14

  • 6 боко скиора

    9 0 Отговор
    да ви е жив и здрав боко ,пак го избирайте и ще карате ски на витоша на куково лято
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 123

    7 2 Отговор
    Прекратяване на концесията за Витоша и общината като собственик да включи в евро-фондовете за инфраструктура поне 3-те съществуващи трасета плюс още 1-2 нови лифта като част от инфраструктурата на столицата, подобно на проекта за метрото. Престъпление е децата на София да не са виждали Витоша отблизо във високите и части.
  • 10 Пилето

    5 1 Отговор
    много сме го закъсали с Витоша, а си ни е любимата планина, управляващите няма ли да се събудят
  • 11 Ей скиорчета

    6 1 Отговор
    Всички знаем, че да караш ски изисква много средства. Цялата държава е провалена, вие за едни ски ли сте? И по условията за карането на ски ли разбирате, че нищо не е наред? Май сте последните които го разбират, защо ли?

    Коментиран от #15

  • 12 Полина

    2 4 Отговор
    Призовавам правителството да се размърда, да приеме нужните закони, за да могат децата да спортуват активно при нормални условия в планината, а и така ще има още повече туристи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 jforfk

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "лъжи лъжи":

    Лифтовете не могат да бъдат подменени по сегашните маршрути БЕЗ ДА СЕ РАЗШИРЯТ ПОСЛЕДНИТЕ. По простата причина, че теглото и от там стълбовете са различни. Разстоянията между стълбовете също се променят. Това значи, че и фундаментите не мога да се използват. Сградите също не могат да се използват - малки са за лифтове с по-голям капацитет. Как може да си помислите, че може драгалевският лифт за двама да се замени с такъв за 6 души в СЪЩОТО трасе без то да се разшири? Та не мога да разбера вашето мнение. Кое е лъжи? На второ място: влекове трябва да има навсякъде и с достатъчен капацитет. Или и те трябва да са с по-голям капацитет. Значи пак не може по същите трасета без да се разширят. Трето как ще обясните на един скиор, набутал се с карта примерно за 65 лв, че трябва за всяко спускане в рамките на няколко минути да почака 3-4 часа и да мине деня в чакане?

    Коментиран от #19

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ИДИОТИСТАН

    4 3 Отговор
    НЕ МИ Е ЯСНО ОТКЪДЕ НИКНАТ ТОЛКОВА ЕКОЛОЗИ НА ВСЯКА СТАТИЯ, В СТРАНА С 2,5 МИЛИОНА ЦИГАНИНА НИКОЙ ОТ ТЯХ НЕ СЕ ТРЕВОЖИ ЗА ДЕЦАТА СИ ОБАЧЕ СЕ ТРЕВОЖАТ ЗА ДЕВСТВЕНАТА ПРИРОДА
  • 17 Такае

    7 0 Отговор
    На Боровец на Мартинови бараки за нощната писта най модерния ливт за 3 месеца го построиха а за витоша нищо не се прави. Затова само в сърбия на ски бабин зуб 30 ЛВ карта модерни ливтове час и половина пътя до там от София. ДА ЖИВЕЕ КОЛТУРАТА
  • 18 Да ги гонят тея от Витоша ски

    5 0 Отговор
    Страшни наглеци. Убиха планината. Сега и Бай Кръстьо спряха. Съоражения които не могат да поддържат, трябва да се дават на други концесионери. Плачат по телевизията а иначе точат зъби да застроят планината и да сложат по 100лв карти, така че чужденците от самолета с метрото и на пистата, а Софиянци да палят колите и да ходят на Банско, че там никой няма да остане. По-добре планината да е пуста и да не караме отколкото да е застроена и пак да не караме. Сега с децата, с раница и снегоходки Витоша си ни е дива и прекрасна.
  • 19 Не си прав

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "jforfk":

    Има ли капацитет Бай Кръстьо за 6 души? А тия 6 души после от къде ще се спуснат за да се качат пак? Тука нещо не ти е много ясна цялостната концепция. В момента Бай Кръстьо е един от "вечните" лифтове. Въпреки годинте си изисква евтина поддръжка, а скороста която има не налага по-голям. Ако някой е седял на опашка повече от 5мин за да се качи на Бай Кръстьо нека каже. Друг е момента че байкърите го съживиха лифта, а до някъде и корупцията го срина. Всички знаем как се караше с по 2лв в джоба на лифтаджиите за 2 спусканя. Просто според мен трябва да им се каже че може да отиде в ръцете на някой друг и лифтът ще работи.
  • 20 въпросчета

    2 0 Отговор
    А дали ако вторият лифт се даде на друг концесионер ще го има целият този вой? Дали ако на Витоша се пусне втори концесионер ще продължават да ни се жалват от Витоша ски? Защо в Австрия всеки лифт е с различен собственик, а тук цялата планина се подарява на един, който иска да сложи ръка на всичко- от лифтовете до кенефите????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове