Last news in Fakti

28 Януари, 2019 18:22 3 827 37

Кънчо Стойчев: Управляващите са обречени

  • кънчо стойчев-
  • румен радев

Бяха пресечени червени линии, които досега не бяха пресичани. Обвинението към Елена Йончева е един от тези случаи. Президентът е политическа фигура, не е папа или патриарх. Избран е от два милиона и половина граждани и няма да мълчи, подчерта Стойчев

В отчета си за втората година от мандата си президентът Румен Радев отправи остри критики към управляващите. Държавният глава обяви за радикална промяна на политическата среда и стила на управление. Той заяви, че не вижда основа за партньорство с управляващите. Президентът ще сформира Съвет за стратегическо развитие на България, който трябва да предложи алтернативи на "институционалния блокаж, на икономическия и идеен застой".

Социолозите Димитър Ганев от Изследователски център "Тренд" и Кънчо Стойчев, президент на "Галъп Интернешънъл" коментираха пред БНР думите на президента.

Кънчо Стойчев подчерта заявеното от президента, че няма да приеме подобно управление. Даже го нарече имитация на управление. Управляващите са обречени. Създадоха си огромен враг в негово лице и той го прави на принципна основа. Заявката, която направи, е не само че няма да млъкне, но нямам съмнение, че ще отиде докрай в радикалните си позиции, заяви Стойчев.

Според Димитър Ганев речта е продължение на линията на тотална конфронтация на правителството от първите дни на третия кабинет "Борисов". Той беше натоварен с огромна отговорност за три месеца. Служебното правителство беше успешно в кадрово и политическо отношение. След това като че ли направи завой на конфронтация и полярно отношение.

Пред Радев има два риска - конфронтацията го изважда от консолидационната роля, щом звучи така конфронтационно. Вторият риск е това да е единствената линия, която да минира мандата. Има нужда от втори сюжет - да създаде и позитивен дневен ред, на който да бъде лице. Далеч съм от мисълта, че правителството не трябва да бъде критикувано. Но става дума за тотална конфронтация и курс на противопоставяне по всеки въпрос, не може да се каже, че за две години няма нито една добра новина, заяви Ганев.

Обединител на нацията не означава одобрение на престъпна дейност. Имаме ескалация на неспособността да се управлява и закриване на всякакви хоризонти пред България. Има всекидневно рушене на основни европейски ценности. Бяха пресечени червени линии, които досега не бяха пресичани. Обвинението към Елена Йончева е един от тези случаи. Президентът е политическа фигура, не е папа или патриарх. Избран е от два милиона и половина граждани и няма да мълчи. Президентството е политическа функция, коментира Стойчев.

Радев беше избран в дефицита на алтернативност с искане за промяна. Но има определен тренд на ерозия в обществената подкрепа към него. Поради конфронтацията немалка част от привържениците на ГЕРБ вече са свалили подкрепата си, посочи Ганев.

Радев говори с факти - за харчене на пари без санкция на парламента. Става дума за конкретни обвинения. Съдейки по линията на развитие, Радев изчерпи първата година в опити за диалог. Радев няма да мълчи и успоредно ще развива линията на алтернативата, каза още Кънчо Стойчев.

Залитане в посока партийно строителство е риск. Не си спомням президент, който е залитнал в тази роля и не е загубил. В следващите три години трябва да мисли и за своя втори мандат. Създаването на нов център на алтернатива би било съкрушителен удар върху БСП, отваря и рискове пред него да създаде разлом със социалистите, посочи Димитър Ганев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 макдоналдс тръмп

    29 9 Отговор
    радев кефи както и да го погледнеш ,ееех,жалко ,че не съм както него....но нищо сега ще държа на мъдуро мъдурника
  • 2 гост

    27 12 Отговор
    Кънчо е голям ясновидец!
  • 3 Киро

    30 49 Отговор
    БСП са платили на този чичка и само заради офшорките на Елена и грипените на летеца.
  • 4 5555

    58 17 Отговор
    Време е Баце да се разкара....крайно време е.
  • 5 onq s konq

    20 31 Отговор
    Само от БЕГЪЛ ПОГЛЕД на "ЧЕРВЕНИЯ ПАСКВИЛ" ми направиха впечатление "изразните средства и епитети" на т.н. "социолози" ЧЕРВЕН КЪНЧО и другия /къф беше/...а,Ганев:)За да придадат ГЕРОИКА на словата си,и двамата са се наговорили да акцентират върху ОПРЕДЕЛЕНИЕТО "ОГРОМНО"?!...Стойчев:"Управляващите са обречени,създадоха си ОГРОМЕН ВРАГ в негово лице/за Радев става дума/"...Ганев:"Той/Радев/ бе натоварен с ОГРОМНА отговорност за 3 месеца"...понеже съставил Служебно правителство?:)Най-същественото обаче е,че ЧЕРВЕН КЪНЧО ЗА ПРЪВ ПЪТ ОФИЦИАЛНО ПРЕДСТАВЯ ПОЗИЦИЯТА НА БСП относно "некои нежелателни за БСП неща", които Радев може да сътвори,а именно:"Залитането в посока "ПАРТИЙНО СТРОИТЕЛСТВО Е РИСК"...,следващите 3 г трябва да мисли за Втория си мандат"...което преведено от "социалистически" на български значи-"НЕ ПРАВИ СВОЯ СИ ПАРТИЯ,ЩОТО ЩЕ ЗАГРАБИШ НАШ ЕЛЕКТОРАТ,А ТОВА НЯМА ДА ТИ ГО ПРОСТИМ!Обещаваме да те подкрепим и за 2-ри мандат в замяна на това"!Е да,ама Радев едва ли ще повярва на БСП-обещания след като принципно е контингент на Оръжейното лоби в БГ,

    Коментиран от #10

  • 6 onq s baqtiq

    15 14 Отговор
    леле мноо страшно гледа тоа чичак:)

    Коментиран от #8

  • 7 Иван

    24 3 Отговор
    Ех Кънчо не управляващите тя България е обречена ама нико не иска да го кже пак нови избори и после пак нови и накрая едно ГОЛЯМО НИЩО
  • 8 Киро

    11 10 Отговор

    До коментар #6 от "onq s baqtiq":

    Нещо грип го хванал чичото.
  • 9 а бе ганев

    10 14 Отговор
    кой го интересува дали с нов център на алтернатива радев ще нанесе съкрушителен удар на бсп ....ами то да не би президента трябва да се грижи за благополучието на която и да е партия ??? на първо място трябва да се постави България и народа а партиите се създават и изчезват а сегашните партии до една са вредни за страната
  • 10 Само питам

    10 10 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Защо почна да защитаваш пребоядисаните комундета?

    Коментиран от #18

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бумеранг

    29 10 Отговор
    Радев е български генерал, който следва клетвата си пред знамето за вярност към родината и народа си. Всички, които все още продължават да го оплюват са или върли герберасти, или отчаяни от 30 години лъжа на нашите политици. Но Радев е различен, Радев е надежда за България.

    Коментиран от #36

  • 13 истината е

    21 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо":

    , че хората гласуват не ЗА герп а ПРОТИВ бсп ...ма боко се бие в гърдите , че му гласували доверие !! а данъкоплатците и то 80% от тях са идиоти щом търпят такива политици да ги управляват и радев има право !!! цяла европа се смее на българските данъкоплатции , че тръпят да ги крадат,лъжат и да са все последни
  • 14 filo

    8 21 Отговор
    Няма Грипен има конфронтация, елементарно.

    Коментиран от #16, #30

  • 15 гост

    20 4 Отговор

    До коментар #11 от "Хохо":

    Е ти нали гласува за Цецка! Всеки има право да няма вкус, нали! ;) Апропо защо НАЦИОНАЛНИТЕ телевизии не предаваха пряко отчета на ПРЕЗИДЕНТА на България? Отговорът на въпроса ще ти разясни доколко "национални" са и чии интереси защитават.

    Коментиран от #27

  • 16 викаш

    17 1 Отговор

    До коментар #14 от "filo":

    всичко друго което каза радев за герп е лъжа ...корупцията,кражбите,раздаване на държавни поръчки на наши хора,престърпността . според теб сме швейцария на балканите ли ??а грипените просто са по-добри. айде сега защити и американските централи....нали са на твоите работодатели

    Коментиран от #23

  • 17 о обичам Президента си

    31 8 Отговор
    Независимо кой, как и колко харесва Президент Румен Радев,
    България никога не е имала, толкова силен и достоен Президент.
    Без комромисен, с презрение към корупцията, директен с добре
    обмислен отговор и жилещ, управляващите упрек, непоколебим
    в мисията си за Президент,аз за 63 години, доживях да видя човек , който не пожела , рушвети и нагаждане, и не стана част от "Бойко Догановото" задкулисие, това го прави патриот по сърце
    неписан герой и Президент за всички времена , нека и Господ го пази.



    кога е било това чудо?
    Цветан Цветанов да продължава с часовете по" трудово обучение",
    да си забива" пирони" в собствения си политически ковчег.

    Коментиран от #21

  • 18 onq s konq

    12 12 Отговор

    До коментар #10 от "Само питам":

    Ти не разбираш-За мен НЯМА ЗНАЧЕНИЕ коя партия е начело на БГ-дали РУСКА,КИТАЙСКА,АМЕРИКАНСКА ИЛИ НЛО,ВАЖНОТО Е ДА ВОДИ ПРО-ЗАПАДЕН КУРС НА ГЕОПОЛИТИКАТА СИ,т.е. да ползваме всички превилегии на Еврочленството,да влизат Еврофондове и не на последно място-да сме защитени военно като територия от чужди полит. влияния и агресии!Намерете/предложете/ аналог на ГЕРБ който да прави нещата по-добре и пръв ще гласувам за него!

    Коментиран от #24

  • 19 БиволицЪ

    5 17 Отговор
    Къчо Столчев е руски шпионин.
  • 20 Apple

    7 14 Отговор
    Ей голям глад ги е налегнал червените чугуни. Клетви, заклинания и на следващите избори пак среден. Не разбрахте ли, че хората не искат вие да смените Герб.
  • 21 Фостата

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "о обичам Президента си":

    Слагам ти плюсче.И аз така мисля.
  • 22 Биде

    13 0 Отговор
    По-правилното заглавие би било -народа е обречен при тия управляващи!!!Всички гледат само себе си, харчат парите ни и преди избори ни хвърлят малко прах в очите от кумова срама!
  • 23 filo

    4 13 Отговор

    До коментар #16 от "викаш":

    Комунягата винаги лъже. Не ти ли омръзна да те лъжат, явно не. Знаеме как беше при БСП. Опа забравих, че си от платените.
  • 24 filo

    3 12 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Аналога е турско-съветско съглашателство.
  • 25 ТОЧКАТА

    15 4 Отговор
    Радев светна синя лампа на Борисов.... борисов да не си мисли ,че само той може да светка.
  • 26 ТОЧКАТА

    12 3 Отговор
    Радев ЗНАЕ кой флаг се вее над главата му...клел се е в него....Не в Аспен.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Стратега

    4 9 Отговор
    Защитава комунягите, че как иначе, с техните пари с направи голф игрище, хотели и незнам си ква сии рама там на горе на баира, уредил си е супер живот на чужд гръб, сега може да дрънка квото си иска.Много нагъл тип...

    Коментиран от #31

  • 29 Trolll

    5 7 Отговор
    Кънчо ,тъпо ли ти е? Напиши ЕСЕ....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 гост

    5 0 Отговор

    До коментар #27 от "Хохо":

    Тоест предпочиташ да те управляват крадци, лъжци, идиоти, лицемери и поробители, отколкото да дадеш гласът си за някой нов вариант? Не искаш да излизаш от временната си зона на комфорт, а не виждаш че след още 10 години неусетно, бавно затъване ще си до врата в помощната яма и ще е късно за какво и да е. С какво обещание дойде Бойко на власт пониш ли? А как се формира бюджетен излишък знаеш ли и най-вече ЗАЩО? А къде отиват комисионните от харченето му? А постоянното теглене на кредити при слаба икономика до какво води? И за какво също се харчат тия кредити? Страхливец и обречен си! Дано поне си късметлия и друг да помисли за теб, щото не си и много умен.
  • 34 Byg

    1 5 Отговор
    Платени социолози кръжащи около фърчащия и ушанките с лопата да ги ринеш. Естествено ГЕРБ ще си изкара мандата , а румен удари дъното , имам чувството че тоя човек иска да срине всичко в България , интригант , решетников и курнела добре са го разгадали , лесен за манипулиране човечец с болни амбиции да командва парада , фатмак какво друго да е всъщност...
  • 35 Кънчо Подлогата

    4 3 Отговор
    Ооо това да не е Кънчо подлогата ? Ми че той е на руска копанка още от 1990г ...
  • 36 669

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Бумеранг":

    Ама ти верваш ли си?
  • 37 Боко

    2 1 Отговор
    Обречени на следващ мандат!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове