Last news in Fakti

30 Януари, 2019 14:47 3 326 44

„Галъп“: 60% от българите подкрепят Румен Радев за изтребителите

  • румен радев-
  • ф-16-
  • f-16

В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столицата взискателността на обществеността е увеличена

„Галъп“: 60% от българите подкрепят Румен Радев за изтребителите - 1

59% от българите подкрепят критичната позиция на държавния глава Румен Радев за неспазването на обявената за закупуване на нови изтребители процедура.

Това сочат данни от проучване на социологическата агенция "Галъп интернешънъл", проведено между 800 респонденти в периода 24 - 26 януари 2019 година.

Мнозинството от сънародниците ни стои зад думите на Радев. Двойно по-малко, 29% от анкетираните, намират думите на президента като неоснователни. Останалите 12% от участниците в проучването се колебаят или нямат мнение по въпроса.

Припомняме, че на 6 януари президентът Румен Радев заяви, че конкурсът по избор на изтребители е бил опорочен.

Тепърва предстои да се изследват настроенията в обществото след критичната реч на Радев за втората година от встъпването му в длъжност, когато той заяви, че предсрочните парламентарни избори у нас са неизбежни.

Сред другите актуални теми, изследвани от "Галъп", спадат въпроси от регионален и общонационален характер. Например случаят "Войводиново" - данните сочат, че 70% от запитаните подкрепят военния министър Красимир Каракачанов за думите му, че циганите вече са станали "нагли". 25% не одобряват тези му думи, а останалите се колебаят.

Чувствителността на обществото по въпроса с гетата очевидно е висока, но това не означава, че се подкрепят стихийни действия. Напротив, 85% смятат, че е нужна стратегията за решаване на въпросите с гетата. 12% пък са на обратното мнение.

Подобно на Войводиново българите възприемат по-лично част от по-общите социални проблеми в страната, например повишаването на цените на тока и парното.

На фона на тази социална чувствителност 85% от българите подкрепят скорошното искане на Корнелия Нинова за проверки и оставки в комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

13% са против това искане, а останалите се колебаят.

Има и теми обаче, по които българите се консолидират в позицията си въпреки партийните си възгледи, социалните различния и други. Такава тема е проблемът, пред който са изправени българските превозвачи с пакета "Мобилност" на президента на Франция Емануел Макрон.

За това свидетелства статистиката, според която само 17% от българите не подкрепят действията на премиера Бойко Борисов да постигне отстъпки и отлагане на новите регулации, с които той все пак печели дивиденти.

Въпроси като качеството на ремонтите в населените места, качеството на настилките по тротоарите и качеството на въздуха продължават да разделят обществото. Респондентите отговарят и според партийните си предпочитания. Например привържениците на управляващите са благосклонни, а привържениците на опозицията са критични.

80% от анкетираните намират, че в големите градове придвижването е все по-трудно, 72% споделят хипотезата, че ако им се наложи да сменят работа, от съществено значение ще е тя да е близо до училища и детски градини. 71% в страната казват, че няма достатъчно места за паркиране.

44% от запитаните се съгласяват с мнението, че тротоарите в тяхното населено място са по-скоро добри, но 52% са на обратното мнение. В София картината е по-критична и близо две трети са недоволни, докато около една трета са доволни.

Подобна е картината и когато се попита за нашумелите ремонти на площади, улици и други градски пространства - 47% ги одобряват, а 50% - не.

В София съотношението сочи малко по-критични настроения. Явно е, че в столицата взискателността на обществеността е увеличена. Развитието на градовете у нас в последните години явно води и до по-голяма критичност на хората към качеството и прозрачността при ремонти и подобрения в градската среда. В по-големите населени места и столицата живеят и хората, които в по-голяма степен могат да си позволят да пътуват извън България и да сравняват, пишат от "Галъп".

Иначе засега българите намират работата на властите по почистването на снега в населените места за по-скоро ефективна - 58% оценяват позитивно, а 31% негативно.

Данните обаче едва ли отразяват в пълна степен впечатленията на обществото от последните снеговалежи в планински райони на страната. В София снегопочистването се разглежда дори малко по-добре на фона на страната.

Абсолютно противоположна обаче е картината на мненията, когато стане дума за атмосферния въздух - цели 92% в София намират, че има проблем с въздуха, при 53% в страната.

Всички тези теми засягат чувството на справедливост сред обществото - българите очевидно не приемат, когато се вижда пренебрегване на правилата. Дали става дума за голяма сделка, за усещане, че една група има привилегии пред друга, за протекционизъм на големи държави срещу слабите малки, или пък за социална чувствителност, обществото ни проявява невъзприемчивост, тълкуват още от социологическата агенция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПИЙЧНАТ ФАТМАК

    16 36 Отговор
    пъпешовидния ще го замерят с камъни май?

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    15 34 Отговор
    БЕСЕПЕРАСТИТЕ МНОГО МНОГО НЕ СЕ НАПЪВАЙТЕ ЗАЩОТО,ВИ ЗНАЕМ ПРЕДИ ИЗБОРИТЕ НАПЪН, НА ИЗБОРИТЕ ЕДНА ГОЛЯМА БЕСЕПЕРАСТКА ПРЪДНЯ,ПОСЛЕ ХАПВАТЕ НАРОДНИТЕ ШУТОВЕ, И НАКРАЯ ТИШИНА МИШУВАТЕ ВСИЧКИ.!!!
  • 4 ГосТ

    19 5 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПИЙЧНАТ ФАТМАК":

    Чеей бе, заглавието друго показва. Добре е, че по голямата част от хората принадлежат към Sapiens, а едва 29% са неандерталци. И не се мешайте, това основно към жените, защото те са виновни да имаме неандерталски гени. Некои повече, други по малко ;)

    Коментиран от #8

  • 5 Наблюдател

    19 32 Отговор
    Червените рептили от Галъп не за първи път манипулират общественото мнение в полза на Москва и БСП!

    Коментиран от #9

  • 6 узунов

    12 23 Отговор
    жалко за нас останалите 40 процента и господ да ни е на помощ

    Коментиран от #12

  • 7 факт

    35 11 Отговор
    Едни и същи герберастки плювачи тука се упражняват неграмотно ... Но 60% са си 60%
  • 8 Наблюдател

    17 28 Отговор

    До коментар #4 от "ГосТ":

    Руската измет е далеч от сапиенса!
  • 9 Random

    32 7 Отговор

    До коментар #5 от "Наблюдател":

    Нещо ли пропускам? Откога шведите имат нещо общо с Москва и БСП?
  • 10 Жан Валжан

    26 8 Отговор
    29%подкрепящи Ф16 не разбират абсолютно от нищо!
  • 11 КГБ Териер

    19 4 Отговор
    В НПО ги събират от свинарника!
  • 12 истната биволъ

    20 6 Отговор

    До коментар #6 от "узунов":

    Ти май пак сложи каруцата пред коня?

    Не се радвай предварително, като преброим въздържалите се тогава ще ще ти стане ясно колко са тези 40%.
    Но 60% е безпрецедентен публичен шамар !
  • 13 Бесен Язовец

    20 5 Отговор
    Соросите умират в зловоня.
  • 14 ЪРП

    24 14 Отговор
    СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ 100% ОТ ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ БЪЛГАРИ ПОДКРЕПЯТ ПРЕЗИДЕНТ РАДЕВ!!!!!.......ПАК ПОВТАРЯМ....,ЗДРАВОМИСЛЕЩИТЕ!!!
    ДРУГ Е ВЪПРОСА ,ЧЕ НА БЪЛГАРИЯ И ТРЯБВАТ ДОСТА ПОВЕЧЕ САМОЛЕТИ ИЛИ САМО НЯКОЛКО ДИВИЗИОНА "С 400".....И ПРОБЛЕМА НИ Е РЕШЕН С НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ !!!........НОО, ЗА КОЛОНИАЛНА БЪЛГАРИЯ, ТОВА ОСТАВА САМО В СФЕРАТА НА МЕЧТИТЕ........!!!

    Коментиран от #31

  • 15 герб ли?

    18 7 Отговор
    Те са бита карта. Боко се снишава,като стане въпрос за неговия електорат,циганите. От Козяк ще го ошамарят ,ако не слуша,затова бръщолеви несвързано.А , май и белото му идва в повече.

    Коментиран от #18

  • 16 Ю Кортес

    7 8 Отговор
    Ясно става че всички българи са Специалисти по авиотехника,физика,кибернетика и въобще са професори по всичко
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ВРАБЧЕ ПОБОЙНИК

    12 14 Отговор

    До коментар #15 от "герб ли?":

    ЗА БОЙКО НЕ ЗНАМ ДАЛИ ЩЕ ГО ОШАМАРЯТ, АМА ВИДЯХ В ЕФИР РУСКИЯ ПОП ЗАМАЛКО ДА НАПЛЯСКА ОНЯ УШЕВИЯ ИЛИ ГРИПЕНЛИЯТА КАКТО ТИ Е КЕФ ТАМ
  • 19 Пише те поне

    7 11 Отговор
    ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

    Коментиран от #43

  • 20 jorj

    9 16 Отговор
    Стига с лъжи!!!!! Хората искат Европейските начин на живот и ценности!! ¡!! С лъжите на хибридната война Руската кочина иска да се разшири като тумор навсякъде!! ¡! Да ама не!!!!
  • 21 Аи сега де

    7 11 Отговор
    +харесвам чехлио куклата на конци. - мразя тъпата руска фуражка
  • 22 Теодориакис

    0 1 Отговор
    Псефтя.
  • 23 Факт

    13 6 Отговор
    Огледал се боко видял се Пеевски. Където мирише на шиши там е и боко . Айде цаца ,самосизирай се !
  • 24 Ставри

    6 13 Отговор
    Нормално е дивите чугуни по селата да харесват тоя ушат балон!

    Коментиран от #26

  • 25 onq s konq

    7 7 Отговор
    "Галъп" е на ЧЕРВЕН КЪНЧО и няма как да обяви друг резултат.А да се вярва на Социологическата му агенция е същото като да се "със внимание" Кеворкян и Бабикян.Както и в."СЕГА".Но,...има си хора за всичко:)
  • 26 селския

    4 3 Отговор

    До коментар #24 от "Ставри":

    Ставри, а на тебе това име в някоя колиба ли ти го сложиха

    Коментиран от #28

  • 27 Ан справедливостта

    10 6 Отговор
    Много трол бе. Явно част от боковите милиона ще бъдат раздадени на гъзоблизците. Ама в този форум много бе. А ако ще и да се осерете Радев е пич , по-добър президент не сме имали. Дано да продължава в същия дух .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Ан справедливостта

    7 5 Отговор
    Колкото до Ф16 и Грипен , по-добър за нас е шведският, защото не е капризен за инфраструктура. Ф16 са дърти бабички с нови очила. Американците ще съберат части от всички модели ще го сглобят и ще дадат на българските пилоти да си скубят косите. Тази сбирщина още не е изпитана никъде а и е много капризна. Навярно няма да летят поради липсата на писти.

    Коментиран от #32

  • 30 Гост

    3 7 Отговор
    Ако се спазят всички законови процедури,българската държава ще закупи някоя съветска летяща тръба като миг 21,23,25,29 и т.н.60-те% да не страдат.
  • 31 ХА ХА ХА

    6 1 Отговор

    До коментар #14 от "ЪРП":

    МИСЛЕЛ , А ТО МИСЛЕНЕТО Е СЛОЖЕН ПРОЦЕС И НЕ СЕ ОТДАВА ВСЕКИ МУ, А НАЙ МАЛКО НА ТЕБ!!
  • 32 А БЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ан справедливостта":

    ТИ ТОКУ ЩО ЛИ СЛИЗАШ ОТ ТЯХ ?
  • 33 Джон Ленин

    3 7 Отговор
    „Галъп“: 60% от българите подкрепят Румен Радев за изтребителите... СМЯХ В ЗАЛАТА ... СПОРЕД "ГАЛЪП" НА КЪНЧО СТОЙЧЕВ 60 % ...... И Т.Н. ЛИЦЕТО КЪНЧО СТОЙЧЕВ ПОЛУЧИ ПРЕЗ 2005 Г. 103 000 000 ЕВРО ОТ КОМУНИСТИЧЕСКАТА ПАРТИЯ БКП /БСП + 1000 ДКА ТЕРЕН НА САМИЯТ МОРСКИ БРЯГ ДО БАЛЧИК ДА СИ ПОСТРОИ ГОЛФ ИГРИЩЕ ... В ОТГОВОР КЪНЧО ПРАВИ СТЪКМИСТИКА , А НЕ СТАТИСТИКА ... ЧУДЯ СЕ КАК ТЕЗИ 60 % НЕ ГИ ЗАКРЪГЛИ НА 90 % ???? А , ИМА ОЩЕ МНООООГО ПАРИ ДА ВРЪЩА НА БКП / БСП ...
  • 34 nnn

    7 4 Отговор
    СЪД И ЗАТВОР ЗА ЦЯЛАТА ГЕРБЕРАСТИЯ!
  • 35 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    Първан СИМЕОНОВ, изп. директор на „Галъп интернешънъл болкан“: - НЯМА НУЖДА ОТ КОМЕНТАР!
  • 36 Радо

    3 1 Отговор
    Според мен нямаше никакво значение дали ще F16 Block70 или Gripen C/D и двата са 4-то поколение изтребители, айде 4+...
    Големите играчи постепенно се въоръжават с 5-то поколение машини.
    Да изправиш 4-то срещу 5-то поколение е малко като да влезеш с нож в престрелка :D
  • 37 595

    3 1 Отговор
    Прост народ, прости управници а от там и всички лъжи

    Коментиран от #38

  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "595":

    Докато МОЧА се пъчи насред София няма да се оправим!
  • 39 бсфн

    2 3 Отговор
    без да са ме питали и аз подкрепям президента след предишния който разби семейство и управлявалите досега мвр некадърници заради който народа ще плаща 2000000лв.
  • 40 Голям прос

    5 2 Отговор
    Оставете "Галъп". Вижте тези които плюят по президента колко минуси са събрали. Не ви трябват социологически агенции да видите българите какво мислят. Обират ни паритд за вълнообразни и саморазрушаващи се магистрали, некачествено и некадърно саниране, летящи щайги от миналия век, изключително скъпи и неефективни. Какво да изреждам, тия с капаците на очите ако ги свалат и те ще признаят корупцията и мафията в правителството
  • 41 Вили

    3 2 Отговор
    Да не би подкрепата да е висока защото спазва препоръките на Решетников.
  • 42 Ръгай чушки 🌶 в боба нека да е лют

    2 2 Отговор
    Не вярвайте на всеки проучвател Лъжат като Елена Йончева офшорката по заповед или за рубли
  • 43 Жокера

    3 3 Отговор

    До коментар #19 от "Пише те поне":

    И тук пълно с герберски тролове и плужеци на хонорар при Кауна! 🤪
  • 44 Багаин

    0 3 Отговор
    Ето ти готов референдум.Почвайте да харчите данъците ни така както предпочита мнозинството.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове