Last news in Fakti

28 Януари, 2019 21:06 2 629 42

Каракачанов за Радев: Какъв е този манталитет сами да се плюем

  • красимир каракачанов-
  • румен радев

Ако ние подпишем договор със САЩ, България ще лети на крилете на най-добрия боен самолет, подчерта военният министър

Каракачанов за Радев: Какъв е този манталитет сами да се плюем - 1
Снимка: БГНЕС

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира думите на президента Румен Радев, според когото конкурсът за избор на нов боен самолет е извадил "порочния стил на управление на международната сцена".

"Да твърдиш едно подобно нещо и то многократно, това за мен е война между институциите, която е абсолютно излишна. За мен. Аз не съм си позволявал да нападам която и да е институция, дори когато съм бил в опозиция, критикуваш един, друг, втори, трети за грешки", отбеляза Каракачанов пред журналисти.

Той отбеляза, че "тази война межди институциите не е полезна нито за президентската институция, нито за парламентарната демокрация, нито за изпълнителната власт". "Колкото по-рано тези неща бъдат осъзнати от българските политици и спрат, толкова може би по-рано и българите ще започнат да си връщат доверието към институциите”, добави още военният министър.

Ако ние подпишем договор със САЩ, България ще лети на крилете на най-добрия боен самолет. Така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира обвиненията на президента Радев за непрозрачност по сделката със закупуване на нов боен самолет.

"От 2004 година бяха само илюзии - ще купуваме F16, ама стари, не, няма да купуваме F16, ще купуваме „Грипен”, не, няма да купуваме „Грипен”, ще ремонтираме старите самолети. Дотук бяха илюзии. 14 години нашите пилоти летяха на крилата на илюзиите. Сега при сключването на договорите ще летят на крилата на най-добрия боен самолет. Толкова по въпроса за самолетите!", отсече министърът на отбраната.

"Българската армия не е само авиацията, заяви още Каракачанов и поясни: Не знам за коя реформа става дума, но за година и 9 месеца не помня друго правителство и друг министър да е вдигал заплатите на военнослужещите с близо 20%, всяка година по 10%. Не помня да са предприемани такива мащабни проекти за възстановяване на съществуващата бойна техника. Защото българската авиация не е само новия самолет. Българската авиация са и съществуващите към момента изтребители, бомбардировачи, учебни самолети, хеликоптери и други средства, с които разполагаме.

До момента за тях не бяха отделяни необходимите средства. Българската авиация са и онези транспортни летателни средства като „Спартаните” и „Кугърите”, които бяха закупувани преди десетина години. За тях също бяха отделени средства за тяхната изправност. За пръв път откакто беше премахната наборната военна служба, за пръв път през 2018 г. постъпилите в армията са повече от тези, които са напуснали. Да, с малко, със 15-160 човека са повече, но са повече! За разлика от години, в които бяха по няколко хиляди надолу, тоест напусналите бяха с няколко хиляди повече."

В отговор на обвиненията за "загуба на национална сигурност, антиевропейска политика и порочност на комисията за Ф-16, Каракачатов отговори: "Ако идеята беше от всяка държава, участник – Италия, Франция, Швеция, САЩ, Германия да купим по два самолета, за да не се сърди никой, разбирам. Само че ние трябваш да купим 8 самолета от една марка. Е, няма как всички да са доволни! Честно казано до момента аз не съм чул нито един европейски политик министър от която и да е държава, включително Швеция, да каже нещо по този въпрос. Не разбирам какъв е този български манталитет ние сами да се плюем, сами да се навираме между шамарите и да обясняваме колко сме лоши при положение, че нито един представител на нито една европейска държава не е казал нищо до момента, включително Швеция. Защото подчертавам, че преговорите се водеха между държави, не между фирми, да не правим грешка".

Министърът на отбраната откри днес фотоизложбата "Ветерани" във Военния клуб в София. Тя е организирана от Българското национално самоуправление гр. Кечкемет (Унгария) и се реализира със съдействието на Министерството на отбраната и Съюза на ветераните от войните на България.

Проектът е по повод 75-тата годишнина от края на Втората световна война.

Фотосите са на фотографа и художник Бахгет Искандер. Експозицията ще остане до 15 февруари във Военния клуб, след което ще бъде показана в страната и чужбина.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гражданин

    79 10 Отговор
    Ще летите на крилете на комисионните.

    Коментиран от #27

  • 2 452

    74 8 Отговор
    Заминавате си! - Това е истината! За пореден път издънка и за това ще си ходите! Но най- важното, е че така трябва!
  • 3 Ужас

    59 7 Отговор
    Дебел, да мълчиш, че скоро от сланини няма да може да вземаш рушвети за самолети за бежанци и паспорти!!!

    Коментиран от #20

  • 4 Иво

    63 7 Отговор
    Какво разбираш ти от самолети бе шкембе от паспорти от гражданство от ядене и пиене да ама от самолети разбираш колкото индианец от пишешта машина

    Коментиран от #37

  • 5 Киро

    41 8 Отговор
    На чивте пищови му се намокри барута.Сега само ще пуши и вече е ненужен.
  • 6 ТОЧКАТА

    42 6 Отговор
    Ми ВАШ бе,ваш манталитет....Дори и с келявата ,,комисия,, само това направихте ---оплюхте България.
  • 7 Клюкар

    49 5 Отговор
    Аз не знам ако загубят изборите какво става с тия F16???? Синджира си иде,козата е нема!!!!

    Коментиран от #12

  • 8 ПРОДАЖНОТО

    46 7 Отговор
    ПРАСЕ Е ХУБАВО ДА МЪЛЧИ И ДА НЕ ВИКА КОЛЕДАТА !
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПОДКРЕПЯМ ГО ЗА ПРЕЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА

    32 9 Отговор
    ЕТТО ГО МОЯ ПРЕЗИДЕНТ, И СТОЙКАТА МУ Е ВАЖНО И ШКЕМБЕТО.
    АБЕ , ГАРАНЦИЯ ЧЕ НЯМА ДА НИ ОСТАВИ ХЛАДНИ.
    АКО ТРЯБВА ПО ДВЕ ТЕСКЕРЕТА НА ВСЕКИ ХАМЕРИКАНЕЦ И СТАВАМЕ ЦАРЕТЕ НА БАЛКАНИТЕ, ОСТАВЕТЕ САМО ДА СЕ КАЧИ НА КРИЛЕТЕ НА ЕФ - 16 , ЕФ - 18 хорнет , и накрая ЕФ 36 с оранжеви мигачи и халогени.
    Те този е моят президент, уважавам го и му вярвам , най успешният бизнесмен на света.
    Браво гн. КАРАКАЧАНОФ . УСПЕХ .
    Я ВСИЧКИТЕ В КАЗАРМАТА!!! Аааа.
  • 11 Фалшив герой

    46 5 Отговор
    Шкембе войводо защо не си си подалоставката след като ви хванаха че взимате рушвети за БГ паспорти ????
  • 12 До скоро

    18 14 Отговор

    До коментар #7 от "Клюкар":

    Няма как ! Ние сме американска зона на влияние ! Ф-16 ще е !
  • 13 ГЕОРГИ ГЯВОЛА

    13 4 Отговор
    Аз съм за комисионните , след това чемаданчик и вакзал ,пардон ашибка TERMINAL-3 .
    Па че ви метнеме
  • 14 Гост

    37 5 Отговор
    Свиня ниедна извинявам се предварително на свинете
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 5555

    39 4 Отговор
    Шкембето лети...из облаците
  • 17 Инкогнито

    33 3 Отговор
    На шкебето не му е хубаво да му развалят далаверките! Менте патриот, който се крие зад лозунги за единство.
  • 18 5555

    39 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: "аз не съм чул нито един европейски политик министър от която и да е държава, включително Швеция"
    Ще чуеш....когато Швеция гласува за влизането ни в Шенген.
  • 19 манаф

    37 3 Отговор
    Ако ние подпишем договор със САЩ, България ще лети на крилете на най-добрия боен самолет. Така вицепремиерът Красимир Каракачанов. Ако е за твоя сметка съм съгласен. Въпроса не е кой и най модерния. А кой ще ни струва най евтино за тия години през който можем да го използваме с най малки разходи. Осем самолета не могат да ни гарантират въздушното пространство и националната сигурност. Явно причината за избор за тях е друга която не е националната сигурност а подчинението на новите ни господари. Тая държава с продажните ни политици винаги е била васал на силния на деня Лизачите на чужди гъзове са ми противни не зависимо дали от изток или от запад. Проблема на тая държава е чуждопоклонничеството. Въпроса е кога ще се появи истински български политик който милее за род и родина. До сега всички са продали националните ценности за да се харесат на сегашните си господари.

    Коментиран от #25, #28, #29

  • 20 СТАРОТО

    8 29 Отговор

    До коментар #3 от "Ужас":

    Каракачанов да мълчи за да може тъпоглавия "президент" Радев да взема рушвети за самолети ,за бежанци и паспорти.
  • 21 СТАРОТО

    9 31 Отговор
    Каракачанов не се учудвай- такъв му е манталитета на тъпоглавия Фатмак !
  • 22 Иванов

    26 3 Отговор
    Каракачански ще плати масрафа на Цоко и Боко за f16. Ще си измият ръцете с него, като стой та гледай!!!!
  • 23 свински карета за пача

    22 2 Отговор
    Тая Берта дето се вживява като министьр на войната.
    Новата Фидосова
  • 24 ПУТИН Е ВИНОВЕН

    21 3 Отговор
    К'во стана с обвиненията срещу каракачанов - джурналята 2 седмици лаехте и изведнъж млъкнахте. После дойде един „демократ” от САЩ и каракачанов почна да свири първа цигулка на концерта за Ф16. А управляващитепресръпници демократично решиха че това ще е самолета.

    Къде е съда, къде е прокуратурата? Що.не го съдят този, ако е вършил престъпления. Ква е тая демокрация, ква е тая независима съдебна система, дето идва.някой от вън и определя кой да му спретна шантаж за да стане послушен, кой да го съдят и т.н.

    На запад нямат изгода тук да управляват кадърни и неподкупни политици, да има образовано и мислещо население и т.н.

    И после идват тролчетата, дето викат путин е виновен.
  • 25 Естествено

    18 1 Отговор

    До коментар #19 от "манаф":

    Много ясно че не си.купуваме само самолети. Те са средство за влияние и бих казал дори шантаж в случай на нужда.

    Като имаш предвид как протича конкурса, мислиш ли, че ако утре нещо решим да се опънем да не сваляме гащите пред САЩ, същите ще се поколебаят да ни изнудват че ако не слушкаме, ще ни спрат потдръжката?
  • 26 Apple

    7 7 Отговор
    Ами то не може само да продаваме оръжие, трябва и да купуваме. А купуваме от този, който дава разрешението да продаваме и посочва дестинацията. Не е Швеция...
  • 27 От къде толкова ум ?

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гражданин":

    Не мога да си и помисля, че държава ще даде на държава комисионни.
  • 28 Така се почва

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "манаф":

    8х8, по 8 ... но еднакви оборудвани и с голям нальот за 30-40 години.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Русенски самак

    17 2 Отговор
    Ей буре,тулумба,бочво вмирисана,за последен път сте в тоя парламент с гербавите,на предсрочните избори само майка ти и леля ти от горната маала ки гласуват за тебе.Ако вие сте патриоти се прекръствам на Асан,ти бише,белоглавия цървул и жабата от НФСБ сте политически трупове и мястото ви е освен в панделата и на политическото бонище !!!!!
  • 31 Ццц

    3 11 Отговор
    Измислен е щам ( в USA ), разбира се , който при освобождаването му ще унищожи всички червени ,и симпатизанти и особено тролове .Ще се разпространи само над територийте на НАТО и САЩ за освобождаване от предатели и сътрудници на враговете ни!Така че драги червени русофили изнасяйте се , в Русия ли , в Северна Корея ли , при Мъдуро ли ,имате голям избор .Или може би Китай , ама там още малко и ще се счупи клонът !

    Коментиран от #32, #33

  • 32 Нощна смяна

    7 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ццц":

    Много смешно , особено с тези запетайки сложени на случаен принцип ! Може ли още такива бисери ?!
  • 33 Шшш

    11 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ццц":

    Шшш, чакай ся, кога сменихте плочата? От 2014г троловете лаете как Русия щяла да фалира до няколко месеца., ся вече и Китая ще фалира! Аре да видим фалита, па тогава лайте кога ще фалират китайците.
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Πроцес

    5 9 Отговор
    Радев накрая ще доведе войната в страната. Жалко за хората които поддържат такива виждания и игнорират колко голяма е играта. Той обслужва чужди интереси, които само чрез война могат да се опитат да надделеят. И тогава българинът ще види какво означава унищожаване.
  • 36 решетников

    4 8 Отговор
    зеления чорап ни провали
  • 37 Преброяване на бесните язовци

    6 1 Отговор

    До коментар #4 от "Иво":

    Аз пък имам същия въпрос, но към форумните специалисти от фейкти.бг - какво разбирате вие от самолети, че си давате мизерното мнение? Гледали едно клипче в тубата, прочели в дебелянпеевската изтривалка в. Телеграф за грипени, чули от Волен Мекия по Алфа тв некви гъзоизблици за F-16 и айде вече сме експерти бате.
  • 38 Mорук

    3 1 Отговор
    Този манталитет е чисто български,алчност завист и като не можеш като комшията ,плюеш и хвърляш камъни вие сте лицето на "нацията,"така че какво плямпаш смешко
  • 39 Bingo

    7 1 Отговор
    Истината никога не може да е плюене драги ми министре. И не ми се хвали какво сте направили, щото от години военния бюджет, който ви се дава не успявате да го усвоите от некадърност и поне 30% остават в така наречения "Излишък" който Бойко си го харчи като джобни. За последните 10 г. са поне 3 млрд. лв. Та колко казваш струваха самолетите и колко техника можеше да се купи с тези пари. Некадърник, Оставка.
  • 40 генерал Колев

    3 6 Отговор
    Продажниците не искат България да има силна армия даже казват че можело без нея
  • 41 а въйй

    3 3 Отговор
    Румен Грипена изтърва гювеча а колко бързаше само Не му се отвори парашута при служебното правителство
  • 42 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    АМИ БЪЛГАРСКИ КАК КАКЪВ ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове