Last news in Fakti

15 Февруари, 2019 12:47 11 260 59

Изтребителите F-16 за България се качват на конвейера

  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребител-
  • сащ-
  • българия

"Локхийд Мартин" работи с България и САЩ за намаляване на цента на изтребителите

Изтребителите F-16 за България се качват на конвейера - 1

"Локхийд Мартин" се подготвя за производството на българските изтребители F-16, пише в прессъобщение на американската компания.

Българските изтребители може да се произведат в най-новия завод на гиганта в областта на самолетостроенето - в Грийнвил, Южна Каролина, който е почти завършен. Това е заявил директорът на отдел "Международно бизнес развитие за F-16" в "Локхийд Мартин" Джим Робинсън.

Освен българските самолети в завода ще бъде произвеждана бъдещата ескадрила изтребители F-16 Блок 70 и на Бахрейн, Словакия и други международни клиенти.

"С напредването на процеса по придобиване на F-16 Блок 70 България може да бъде сигурна, че ще получи доказана и иновативна самолетна система, която в продължение на десетилетия ще може да допринася към оперативната съвместимост на НАТО", уверява Робинсън.

В прессъобщението се посочва и че "Локхийд Мартин" работи с правителствата на България и Съединените щати за очертаване на възможностите за намаляване на разходите в процеса на преговорите.

Компанията отново представя F-16 Блок 70: има вградени технологии, разработени за петото поколение изтребители F-35 "Мълния" II и F-22; доказано, способно, ниско-рисково и ценово ефективно решение за нуждите на националната сигурност на България и НАТО; дългосрочна възможност за развитие на българските военновъздушни сили; предоставяне на икономически и промишлени ползи за България; реални ползи за страната - подкрепяне на суверенитета, споделяне на технологии и подпомагане на местната заетост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 S7ALK3R

    64 33 Отговор
    Завода още не е завършен. Смятаййй.....
  • 2 Batushka

    40 48 Отговор
    Искаме рускиии самальоти....ПУТИН....ПУТИН.... ХИХИХИ...

    Коментиран от #6, #11

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 натко

    30 37 Отговор
    ще громим болшевишки примати терористи с чалми и без чалми

    Коментиран от #54

  • 6 аз искам

    41 26 Отговор

    До коментар #2 от "Batushka":

    шведските грипен !! бойкот на краварите и нападартелният съюз нато ...само ЕС армия ни трябва

    Коментиран от #13

  • 7 волен сидеров

    44 27 Отговор
    урааа.Народа нема ко да яде те саморлети купуват,свалят заплбати и пенсии те самолети купуват,докторите бягат те самолети купуват,образованието е на минус те самолети купуват,народа спря да се съвокуплява те самолети купуват и онождат народа си...да ви е честито още неродени дечица и да обичате дядовците си ,които са 240 гълфона
  • 8 Жху

    40 13 Отговор
    А българите се самозапалват,не искат да ги чакат!!!!
  • 9 tralala

    58 22 Отговор
    Стига глупости, отдавна казаха, че тези самолети да ги чакаме най - рано след 5-6г, ама парите ни ги искат предварително. Заводът, който ще ги произвежда още се строи, докато го оборудват, докато почне производство...
    А за цената ви гарантирам, че ще я засекретят, за да не разберем с колко са ни окрали!

    Коментиран от #30

  • 10 маршал Бибиткин

    31 37 Отговор
    Ф16 са Чумата на Болшевиките терористи
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ха-ха-хаааа....

    27 5 Отговор
    Който е ПОЧТИ ЗАВЪРШЕН.

    Коментиран от #50

  • 13 смях

    24 31 Отговор

    До коментар #6 от "аз искам":

    Я да си припомним в кои европейски държави нахлу НАТО и отцепи територии - Грузия и Украйна.... опа, това бяха руските агресори - най-мирните агресори на света.

    Коментиран от #15, #28

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 първо

    43 18 Отговор

    До коментар #13 от "смях":

    при избора на самолет се избира между американски и шведски като за руски въобще не е ставало на въпрос !! недей да представяш американците като миротворци ....явно забрави за косово и как нагло американците откъснаха изконна сръбска земя за да я дадат на албанците и в замяна получиха американска база в косово...а защо услужливо говориш само за европа...нещо забрави ирак,либия които американците разбиха като държави и което сега създава проблеми на европа като бежанци ....или арабските пролети ??
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кирил

    21 33 Отговор
    Доказана супер машина,съвместима със съюзниците ни .
  • 18 Опааа

    20 9 Отговор

    До коментар #3 от "Само питам":

    Ти добре ли си?: Публикувано във факти.бг: Щом са казали, че е готова, значи е готов. Никой не си слижи с лъжа повече отколкото америте.
  • 19 нднд

    22 9 Отговор
    Това не ме интересува че се качвали на конвеира...
    Те са се качили за пръв път преди много години - ся са просто летящи тенекии за 3-то разрядни страни като нашата. Може и със съвременен дрон да ги сваля... иначе тая скрап трябва да ни я подарят понеже имат тука седалище и НАТО мато - ползват военен ресурс в БГ - земя и тн...
    Ама нашите политици са шматки и не ги интересува, че некога част от поколението им дето не е успяло да избяга в бела държава ще страда от техните решения!!!
  • 20 onq s konq

    16 25 Отговор
    ЧИСТО НОВ ЗАВОД-ОЩЕ НЕЗАВЪРШЕН...което обаче не пречи на СГАНТА С РУСКИ КОРЕНИ да твърди,че това е "Самолет от 70-та"?!И няма значение за тях че в него са вградени технологии от 5-то поколение на Ф-35/радарът е идентичен на 95% с тоя на Ф-16/,Ф-22 и т.н.,нито пък че БГ ще ги притежава до ОКОЛО 2 ГОДИНИ/фиксирано в двустранния договор/-те си повтарят упорито за някакви 10 г,20г.,че и "НИКОГА"! А е елементарно за разбиране-Че е БЕЗСМИСЛЕНО да заливате общественото пространство със русофилските си крясъци,защото МИКРОФОНИТЕ СА ВИ ИЗКЛЮЧЕНИ:)

    Коментиран от #22, #23, #36

  • 21 Иванов

    24 7 Отговор
    Ама това е срамота на срамотите, да ни продават f16 на цената на два f35!!!
  • 22 Ласло

    19 7 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Стига вече с това грамофонно повтаряне "руски, та руски". За никакви руски самолети не е ставало дума, а за това, че трябва да си вземем европейски такива, за да не зависят въоръжените ни сили от страна отвъд океана.

    Коментиран от #29

  • 23 ТОЧКАТА

    12 7 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Стига си се драл...Знаем , че в америка освен крави има и коне....Ама все са си говеда...Няма договор ...но те вече почнали да ги правят....И като се разгледаш кой друг ,освен Израел получава МОДЕРНИТЕ НЕЩА....Че даже и не им дават да ги препродават....
  • 24 гост

    9 9 Отговор
    Оправете си заглавието- не се качват,а чакат да се построи завода,после да произведат за Бахрейн ,Словакия и т.н.,и чак тогава може да дойде и нашия ред.
  • 25 Пачата Роби

    8 6 Отговор
    Първите евтини , останалите ще ги платите скъпо .
    За хубава и лъскава стока се заплаща много това да ни е ясно.
  • 26 999

    21 8 Отговор
    Помните ли цървула от Бянка, преди няколко години като обясняваше как започваме да си добиваме газ от Черно Море? - Същото е и с Ф16 -18 поколение , който е почти като Ф22... - Завода е почти готов! - Вервайте ми!
  • 27 Петър

    13 4 Отговор
    Бах...ма..аму.. :) бе ей тва журналистите са странни хора. Така са озаглавили статията че едва ли не ей..на сега аха...аха...и ги докарали вече тия щайги Ф-16. Пък завода аха аха да го сглобят най-после,ама още не. А само да припомня,Бахрейн и Словакия имат сключен договор вече и си чакат бройките. А наще умници,все още ще преговарят ама -директно с правителството им видиш ли..! Къде е тя още..? Лъжат народа че и дори не се и позамислят малко какви глупости пишат. А може и толкова да си могат,тия журналисти :)
  • 28 Реалист

    2 3 Отговор

    До коментар #13 от "смях":

    Забрави Приднестровието от Молдова!
  • 29 onq s konq

    9 12 Отговор

    До коментар #22 от "Ласло":

    Не съм споменавал за вариант за покупка на руски самолети или пък каквото и да е друго руско въоръжение,защото е АБСУРДНО за страна -членка на НАТО/Турция е друга бира/.И ТОЧНО ОТ ВЪПРОСНАТА "СТРАНА ОТВЪД ОКЕАНА" ТРЯБВА И ЩЕ ВЗЕМЕМ САМОЛЕТИ/И НЕ САМО/,НЕ ЗА ДА ЗАВИСИМ ОТ НЕЯ,А ЗА ДА Е ТЯ АНГАЖИРАНА С ОТБРНАТА НА БЪЛГАРИЯ ДИРЕКТНО!Защото не Швеция която не е член на НАТО,не и КОЯТО И ДРУГА ЕВРОДЪРЖАВА е в състояние да гарантира цялостта на България срещу реалната опасност от РУСКА ИНВАЗИЯ ТАКА,КАКТО САЩ.А показателен за ангажираността на Америка спрямо БГ е ТОЧНО НАЛИЧИЕТО НА ТЕХНИ БАЗИ У НАС!

    Коментиран от #44

  • 30 M. A. G. A.

    6 1 Отговор

    До коментар #9 от "tralala":

    Л. Мартин са се ангажирали с максимален срок за доставка 3 години. Стига сте тролили. Шведите можеха да ни предложат Грипен Е, който е сравним с Ф-16 блок 70 и дори го превъзхожда, вместо Грипен С. Волво е продаден на Китай и двигателите по лиценз F-404 вече няма да се правят. Новия и доста по-голям Грипен Е е с двигател F-414 на Бойнг който не влиза в Грипен С. Нашите Грипен щяха да са последните произведени Грипен С. В Швеция ще се правят вече само Грипен Е. За това се съгласиха да направят депо за ремонти на Грипен С в България.
  • 31 Пищова

    8 8 Отговор
    Другари Таварищи вече ви е вътре Може да мърдате и да викате вече
  • 32 Бай този

    9 4 Отговор
    Самолети може и да има. Но докато дойдат BG НЯМА ДА Я ИМА.
  • 33 Каунь

    7 2 Отговор
    Как са го качили в почти завършен завод не е ясно на за балъците е сигур ясно
  • 34 Ofizer ot reserva

    8 2 Отговор
    До оня с коня
    Аркадаш, чета ти драсканиците тук-там и се питам: Ако ти боядисам пътната врата ще успееш ли да се прибереш?!

    Коментиран от #42

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 pun4o

    8 1 Отговор

    До коментар #20 от "onq s konq":

    Тия коментари оня ли ги пише или конят му?
  • 37 Георги

    3 10 Отговор
    Тавириши след 5 след 10 години ще имаме ф 16 70 и косур години бяхме с руски бракми аре малко да ги сменим

    Коментиран от #46

  • 38 Пищова

    2 6 Отговор
    Ай така мърдаааай викаааай повече ви влиза
  • 39 Lozen

    4 1 Отговор
    Парламента и американското посолство да го качат на комедията ида го закарат във ада
  • 40 Бирхан

    4 1 Отговор
    Абе наште да се договорят за по малко екстри и ще е по ефтен
    Например само с 1 двигател
  • 41 Путкин

    15 3 Отговор
    Ей, шапка им свалям на Цветанов и Борисов, колко са нагли и алчни! Поръчаха 40годишни самолети, които нямат живи конструктори, по стара технология от МИГ 29 дето си ги имаме, но важна е Комисионната която ще вземат!!!

    Коментиран от #45

  • 42 onq s konq

    1 5 Отговор

    До коментар #34 от "Ofizer ot reserva":

    Не ми чети "драсканиците",защото те не за "офицери от резервата"!Между другото през целия си съзнателен живот КОЛКО ВРАТИ до сега СИ БОЯДИСАЛ и КОЛКО ХОРА НЕ СА УСПЕЛИ ДА СЕ ПРИБЕРАТ?А ТВОЯТА БИЛА ЛИ Е БОЯДИСВАНА И КОЛКО ПЪТИ?А ОТ КОЛКО ГОДИНИ СИ В РЕЗЕРВА/ТА/ и КОЕ ТЕ ПРИНУДИ ДА СИ ИЗКАРВАШ ХЛЯБА С БОЯДЖИЛЪК?...Всъщност отговорите ти ме интересуват колкото ЛАНСКИЯ СНЯГ...ако ме разбираш гусин Старшина-школник *фазан*:)
  • 43 T72

    2 0 Отговор
    АХА, АХА и оооооооо...... те кацнаха някъде в България.
  • 44 Ти си се издухал тотално

    7 1 Отговор

    До коментар #29 от "onq s konq":

    Когато по на далеко е САЩ от нас ще е най добре
  • 45 Георги

    1 3 Отговор

    До коментар #41 от "Путкин":

    Пий си хапчето, приятел
  • 46 Анте Г.

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Георги":

    Тия "Бракми" ни ги дооставяха почти без пари , замислял ли си се над това... Преди да даваш мнение !
  • 47 Apple

    4 1 Отговор
    За тия пари не трябваше да купуваме, а да се сключи договор за базиране на една ескадрила тук и да се плаща година за година. Да си ги поддържат, ремонтират. Нарича се оперативен лизинг.
  • 48 Случаен 666

    7 3 Отговор
    Простете за тъпия въпрос, но срещу кого ще използваме тези 6 самолета? Турция има 200 Ф16 , сърбите и македонците нямат, гърците и румънците са в ЕС. Остава единствено някой да мисли, че може да респектираме Русия. То 6 самолета са горе долу един залп на С400 и после пак ще ядем боя.
    За паради и самочуствие стават.

    Коментиран от #49

  • 49 Майкъл джексън

    4 4 Отговор

    До коментар #48 от "Случаен 666":

    Ами нали трябва да започнем от някъде Дано след време и нашите бройки стигнат двеста триста както е било Всяко начало е трудно

    Коментиран от #53

  • 50 Еретика

    4 2 Отговор

    До коментар #12 от "ха-ха-хаааа....":

    Заводът е почти завършен и самолетите са почти завършени.Миг 29 струва 25 милиона и е по Добър от Ф16 по всички показатели.Грип също е по Добър но нашите папагали обичат да смучат на американските волове е се те ти се какво.
  • 51 БръмммммБамБуммм

    4 1 Отговор
    Стари и морално остарели вече боклуци След година-две ще се окажат за скраб.... Плаче майката...

    Коментиран от #52

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Случаен 666

    0 1 Отговор

    До коментар #49 от "Майкъл джексън":

    Дотогава турците, които са най- големият ни проблем ще имат 100 бройки Х 35 и ще са пълен господар в небето в региона. Те затова се умилкват на Русия - готвят се за освобождаването на нашите турци и за разходка в Гърция. Трябват не изтребители, а ракетни дивизиони ПВО от последно поколение. Изтребителя е острие, трябва ни щит.
  • 54 Христомир

    1 1 Отговор

    До коментар #5 от "натко":

    С тази остаряла технология ли ,знаеш ли Умников че F 16 са по-стари и от миг 25
  • 55 все ми е тая

    0 0 Отговор
    Айде,давайте им парите да сизавършат завода,да ни произведат самолетите и да се свършва.Все някой ще вземе пари за нашите самолети и ми е все тая кой.Стига,баста,дур,genug,ostonovite...........................
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Бачо Киро

    0 1 Отговор
    Заводът си е там, ама линията за Ф16 тепърва ще се мести. Но нашите Фки били на конвейра... Обявен е капацитет от 1 самолет на месец, ЕДИН! Като впоследствие можело да стигне ДВА! Което значи, че от момента на започване на работа 70 самолета трябва минимум първо да излязат за подписалите (а ние още и цена не знаем... Самолетът го има на чертежи, демек купуваме котка в чувал...). Та как нашите Фки са на конвейера, който още не е преместен, предните поръчки не са започнати даже и дори все още наемат хора за позиции, това го знаят само нашите журналисти...
  • 59 Подкупен червен овчар

    0 0 Отговор
    Айде бе - качвали се. Аз на производителите на самолетите ли ще вярвам или на Курнелия?!? Курнелия каза, че няма да се произведат скоро и аз и вярвам на нея - тя знае по-добре от производителите на самолетите и аз и вярвам безпрекословно!!! Тя е права дори и когато греши!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове