Last news in Fakti

3 Март, 2019 20:27 3 918 90

Румен Радев: Свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител Александър II

  • румен радев

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, нo политиката взема реванш над тази заблуда, заяви държавният глава

Преди 141 години на днешната дата възкръсва България. Това каза президентът Румен Радев в словото си на тържествената заря-проверка на площад "Народно събрание" по повод националния празник на България - 3 март.

Възкресението е плод на дълго усилие и много жертви, изтъкна държавният глава.

"Паисий ни припомни кои сме и откъде идваме. Борците за църковна независимост възродиха християнската ни вяра. Възрожденците разпалиха неугасимата искра на свободата, Левски формулира чистата и свята република, в която всички народи ще живеят под едни чисти и свети закони. Бенковски и априлци отвориха фаталната рана в сърцето на тирана. Кладите на Батак, Клисура и Панагюрище бележат пътя към нова България, увенчан с неувяхваща слава от героизма на българските опълченци", каза президентът.

Той посочи, че свободата идва на щиковете на армията на царя Освободител Александър Втори.

"През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни воини от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме", каза още държавният глава.

Той цитира руския историк Николай Епанчин, офицер в освободителната армия, който след години е написал: "Великият християнски народ не може да е себелюбец, той е длъжен да бъде човеколюбец, иначе не е нито християнски, нито велик".

"Достойният български народ завинаги ще пази паметта за онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Защото тъй повелява християнското човеколюбие и собственото наше достойнство", заяви още президентът Радев.

"Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои", каза в словото си президентът Румен Радев.

Сред присъствалите на тържествената заря-проверка по повод на Националния празник бяха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, българският патриарх Неофит, столичният кмет Йорданка Фандъкова, министри, народни представители, дипломати.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чудомир

    145 24 Отговор
    Браво г-н Президент!

    Коментиран от #17

  • 2 Зайко Байко многознайко корекции

    122 19 Отговор
    Това е факт, къде са Боко и Цвъко да опонират и да приведат, някакви нови исторически факт, простете забравих, че са неуки и не стават.
  • 3 Зайко Байко многознайко корекции

    57 11 Отговор
    Факти
  • 4 Да не се бъркаш с 8 март

    29 123 Отговор
    Свободата дошла на щиковете а що не кажеш кои са държали щиковете или руския таласъм поп ще те счупи от бой
  • 5 890

    127 22 Отговор
    Браво на нашият президент. Чест и почит за точните думи за 3 - ти март. България никога няма да забрави освободителите си - донесли ни свободата на щиковете си и тези останали за вечно на българската земя.
  • 6 Batushka

    105 17 Отговор
    Глупости !Президента Росен каза ,че НАТО са ни освободили ,щото са демократи и обичат да освобождават...
  • 7 Патриот

    126 15 Отговор
    Бог да благослови братска Русия за жертвите, които даде за освобождението ни!

    Коментиран от #18

  • 8 НКВД

    114 19 Отговор
    Жалко за соросите, няма как да фалшифицират тази част от Бг. ИСТОРИЯТА!!
  • 9 Националист

    108 20 Отговор
    Без Русия, забравете Българския език да ни беше официален език. Русофобите са срещу нас. Не мислете и за секунда, че русофоба е истински Българин.
    Да благодарим от сърце на Русия за освобождението ни от най-низшите завоеватели влизали някога по нашите земи!

    Коментиран от #21, #27

  • 10 Метгонтан

    22 98 Отговор
    Симпатизирах му началото , но се вижда на кого служи и какво проповядва . Запъва се като коза на мост , и е анти всичко хубаво . Прокарва идеите на онези , които ни "освободиха" , и после така хубаво се настаниха , че нямат махане , нито те , нито децата им, внуците , лелите , лелините и братчедите . Пиявици които смучат кръвта на българите , и ни сочат с пръст че сме ги предали , или че сме им спрели южния паток , дето всъщност им го спряха италианските Ени .
  • 11 ПРЪДНЯХ И Се на аках

    14 73 Отговор
    Все едно гледам Тодорчо.
  • 12 Любопитко

    65 11 Отговор
    Вярно пи е, че НАТО са ни освободили от турско робство???

    Коментиран от #14, #16, #28, #39

  • 13 Селянин

    61 10 Отговор
    Честит 3 март братя българи и честита ни сиромашия!!!
  • 14 веселяк

    54 0 Отговор

    До коментар #12 от "Любопитко":

    Не, генерал Кастър и Бъфало Бил!
  • 15 ГОСПОД

    21 5 Отговор
    Е българин.
  • 16 Viktor

    59 2 Отговор

    До коментар #12 от "Любопитко":

    Не бе Рамбо ни освободи, а Батман пак ни пороби.
  • 17 444

    15 80 Отговор

    До коментар #1 от "Чудомир":

    Този не ми е президент! Обича русия повече от България.

    Коментиран от #30

  • 18 Любопитко

    10 55 Отговор

    До коментар #7 от "Патриот":

    А вярно ли, че при освобождението са загинали 100-200 финландци,
    300-400 румънци, 2-3 случайно минаващи от тук руснаци и
    200 000 български опълченци???
  • 19 Празнуващ

    82 10 Отговор
    Поздравления за президента, единственият (или от много малкото) български политик който казва нещата точно и на място, и който поне в някаква степен показва, че не сме единствено сервилни слагачи и безродници. Честит празник, българи ! Поклон пред борците ни за свобода и благодарност на Русия и на всички взели участие в Освобождението !
  • 20 Гого

    8 32 Отговор
    А вярно ли е, че войната е платена от Вълчан войвода и всичко е било търговия?
  • 21 гост

    15 5 Отговор

    До коментар #9 от "Националист":

    Левски ,на какъв език е говорил?

    Коментиран от #22

  • 22 ЦСКА

    4 6 Отговор

    До коментар #21 от "гост":

    само.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Черна Врана

    44 7 Отговор
    Русофобите клтят България 140 години с един антракт от 45 когато БКП им беше стъпило на шията! Вкарват България в 2 нац. катастрофи скед това я пъхат в ръцете на комунистите като единствена преспектива за просперитет и 1989г.наивниците се вързаха отново на продажната сган русофобска продажна и вкраха България в спиралата на тоталната мизерия!

    Коментиран от #69

  • 25 Голем смях

    10 64 Отговор
    Този фатмак миналата година друго говореше,ама след като руския поп го нарита са му написали друга реч.Дано никога България да няма толкова прост и безличен президент.

    Коментиран от #31

  • 26 Черна Врана

    51 8 Отговор
    На русофоба му се привужда някакво злато 1877г.което руснаците са взели слд 5 века робия от България обаче русофоба не вижда как вече 20 г. ни изкарват златото от Пирдоп и Златица зад граница чак в Канада!

    Коментиран от #42

  • 27 Голем смях

    9 31 Отговор

    До коментар #9 от "Националист":

    Кажи го на войниците на ген.Колев ,които изклаха руснаците в Добруджа.Честито на всички българи.На днешната дата Русия подписва капитулация пред България и съюзниците и през 1918 г.

    Коментиран от #29

  • 28 Пешо

    19 3 Отговор

    До коментар #12 от "Любопитко":

    Явно така пише във "Винету"! 😂 😂 😂
  • 29 НЕУК НЕГРАМОТЕН

    25 4 Отговор

    До коментар #27 от "Голем смях":

    ПРОЧЕТИ ПОНЕ ЗА БАРОНЕСА ВРЕВСКАЯ. ТЯ БИЗКОРИСТНО Е НАПРАВИЛО ТУЙ КОЕТО НИВГОЛА НАМА ДА НАПРАВИШ ТИ...

    Коментиран от #35

  • 30 Иван Гешев

    32 5 Отговор

    До коментар #17 от "444":

    И ти не си българин - обичаш Сорос повече от България и българите.
  • 31 Иво

    13 6 Отговор

    До коментар #25 от "Голем смях":

    По-прост от теб в България няма и не може да има.
  • 32 Националист

    27 13 Отговор
    Русофоб=Българофоб=наш национален враг!
    Бог да Благослови братска Русия!

    Братя Руснаци, извинявайте за Русофобите в България. Те не могат да бъдат истински Българи. Всеки, който предава народа си държавата си се е откъснал от нея. Той вътрешно не принадлежи на нея. Само външно. Работите на България ще тръгнат на по-добре, когато тези русофоби-българофоби задължително се махнат от властта и се заменят от хора патриоти, които са готови своите лични интереси да жертват за доброто на народа. Геройство се иска за това, а Борисов и Цветанов не са такива. Разумни хора жертвоготовни за народа да ни са водачите! И непременно да се възстановят братските отношения с Русия!

    Коментиран от #90

  • 33 Нона

    27 3 Отговор
    Покорна главичка никой не я сече - така оцеляхме от турско робство. Роби и сиромаси бяхме и такива си останахме. И още ще носим синините от бича и следите от теглото, което скоро няма да свърши.
  • 34 патриотъ

    36 8 Отговор
    Соросоидните измекяри ни обвиняват,че повече обичаме Русия,отколкото България и затова сме българофоби!Не е вярно,господа соросоидни израстъци!Ние русофилите най-напред обичаме България и всичко българско,но сме благодарни на братския руски народ за жертвите,които са дали за освобождението ни и никога няма да забравим това,защото без Русия и България нямаше да има!Предателите сте вие,защото се продадохте за пари на янките,от които нищо добро не сме видели и няма да видим,както го показват последните 30 години и тъй нареченото руско робство ще ни се струва като фантастично красив сън в сравнение с робството на янките-народ от проститутки,бандити и рекетьори!Честит празник драги българи!Помощта на Русия и жертвата им ще се помни ,докато има български народ!
  • 35 Голем смях

    10 28 Отговор

    До коментар #29 от "НЕУК НЕГРАМОТЕН":

    Той и ген.Колев безкористно е клал руснаците и хич не му е пукало че скоро ни били освободили.Това е истинския БЪЛГАРИН,който поставя Отечеството пред така наречените освободители.И за братската любов се заговори след 1944г. когато комунистическите орки окупираха България.3 03 1978 дори не е бил празник ,а просто дата на примирие между две империи.

    Коментиран от #38

  • 36 Коментар📝

    18 6 Отговор
    По Делата щи ви Познаем Господин Президент по Делата.Баце се виде какво ШМЕКЕРЕ Е.ПО ДЕЛАТА ЩЕ ВИ ПОЗНАЕМ КОГАТО НАРОДА СЕ НАДИГНА И МУ ПИШЕХА АКТОВЕ,ЧЕ ПРОТЕСТИРАТ И ВЗИМАХА ДАННИТЕ ОТ ЛИЧНИТЕ КАРТ, ПОСЛЕ ГИ ПРИВИКВАХА КВАРТАЛНИТЕ И ПОДПИСВАХА ХАРТИЙКИ ЧЕ СА ПРЕДУПРЕДЕНИ И ЩЕ СПАЗВАТ ЗАКОНИТЕ НА Р.Б. ВИЕ НЕ ГИ ЗАЩИТИХТЕ.ПО ДЕЛАТА ЩЕ ВИ ПОЗНАЕМ.
  • 37 ДА ПИТАМ НЕЩО

    3 18 Отговор
    До Рисофилите никога ама никога повече няма да правим с.....ки на Русия
  • 38 Batushka

    10 9 Отговор

    До коментар #35 от "Голем смях":

    Кой пък тоз генерал Колев?Да не е от тез дето нямат загубена битка и спечелена война?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 1944

    9 9 Отговор
    "Социализмът се проваля тогава, когато свършат парите ... на другите." (1983) Маргарет Тачър
  • 41 Гого

    26 2 Отговор
    На този ден да си спомним и кои наистина са били наши приятели. Да си спомним как на 3.март 1878 в малкото градче Сан Стефано, до Цариград граф Николай Игнатиев подписа договор, в който българската държава се споменава след 500г., горе долу в земите, в които сме и до днес. Да си спомним как и сегашните ни причтели от Англия и Франция на Берлинския конгрес оразват българия на две части, за да няма голяма славянска държава на Балканите. Под натиска на великите сили Русия се съгласява. Хубаво е да помним преди нашите политици да целунат някой задник (както наскоро един депутат от водеща партия възхваляваше сегашния Първи без капчица себеуважение). Вони на БКП там.
  • 42 Бачо Киро

    32 6 Отговор

    До коментар #26 от "Черна Врана":

    Абе не бе, 500 години по турско всички българи са имали барем по 50 кила злато на калпак, подритвали са го по улиците, изобщо само злато е било навсякъде.... Понеже са имали в излишък, затова руснаците го взели...
    Глупостите на тогавашни и сегашни идиоти... И след Освобождението, и след 1989 на власт идват кръвопийците и продажниците... Иванчо Хаджипенчович, осъдил Левски на смърт и издал наличието на организация на великия везир, организирал преследванията, после ми станал депутат, член на Държавния съвет и Върховния съд.... Същата работа като пожарникар сикаджия да стане премиер, мошеници във властта навсякъде... Нищо ново под слънцето.... 140+ години една и съща... Единствено руснаците си мърдат пръста за нас, естествено имат и техни цели, но никой друг - за целия запад всичко си е наред, въобще не ги е болял фара... Днешните идиоти забравят, че точно запада с векове използва, изсмуква, забърква и каквото още се сети човек всички страни до които се докопа... Колонии, робовладелство, войни, убийства... Западът не е забогатял защото много е работил.... Но руснаците ни били взели златото... Дето сме го крили 500 години вероятно...

    Коментиран от #47

  • 43 С празДником

    31 5 Отговор
    Помните ли Плювналиев - последния път пропусна Русия и спомена, украинци, финландци и ДРУГИ ))) тва е като да кажеш, че в България са освобождавали добруджанци, шопи, врачанци, д` гета, ТИМаджийски батки, бургаски батки, майнички и т.н.
  • 44 КОМЕНТАР

    4 22 Отговор
    СМЕШНИК !!! СМЕШНИК !!! СМЕШНИК !!!
  • 45 Много дебел социолог

    34 3 Отговор
    Е, каква стана тя , нито една топла дума за НАТО и Големия Бял Баща! Иво Минджев утре ще се наseре от ужас, както и жълтопаветните гейове на Сорос! Ха, ха , император Александър! Дори и Пекинската патица знае, че нас ни е освободил барак Обама с мъжа си , заедно с Бойко и Цецо, а Роската е ушила байрак на ЕС и е била знаменоска, в Нова тв!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Бай Иван

    26 2 Отговор
    Днес попаднах на това, което показва чувствата на българите патриоти, не на онази подкупна пасмина изхранваща се с парите на Сорос и други като него!Човека го е казал много точно. Прочетете го:
    На кого трябва да благодарим днес? На ЕС? На САЩ? На евроатлантическите ценности? На НАТО? На кого? Защо всички СМРАД-ове днес говорят за “празник”, някои даже мънкат за “освобождение”, но не смеят да кажат: – Освобождение ОТ КОГО? – Освобождение ОТ КАКВО? – КОЙ ни е освободил? Не било политкоректно ли? СМРАД…вашата единствена форма на съществуване е лъжата!

    1. Руско-турска война (1568 – 1570)
    2. Руско-кримска война (1571 – 1574)
    3. Руско-турска война (1676 – 1681)
    4. Руско-турска война (1686 – 1700)
    5. Руско-турска война (1710 – 1713)
    6. Руско-турска война (1735 – 1739)
    7. Руско-турска война (1768 – 1774)
    8. Руско-турска война (1787 – 1792)
    9. Руско-турска война (1806 – 1812)
    10. Руско-турска война (1828 – 1829)
    11. Кримска война (1853 – 1856)
    12. Руско-турска война (1877 – 1878)
    Руско-турските войни обхващат период от 349 години.
    /Списъкът е изготвен от Любо Кольовски/
    Ама Русия се била борила за имперските си интереси! А за какво друго да се бори? Против земното притегляне, и против глобалното затопляне ли? Колко от тези нейни имперски интереси са против българските интереси? Колко от тях съвпадат с нашия национален интерес? Как пък чак именно след руско-турска война се възроди българската държавност? Защо не се възроди България след някоя от

    Коментиран от #50

  • 50 Продажните,, Патриоти" от България

    22 5 Отговор

    До коментар #49 от "Бай Иван":

    Русия се бори с турците докато запада си върти алъж вериша с тях и наказва българите заради неуспешния поход на Балдоин! Трябваше да бъдат избити всички ортаци на Турция в България след 1877г
  • 51 Тръмп

    7 20 Отговор
    Имперска Русия и СССР на Ленин,Сталин и Путин нямат нищо общо!!!:):):)Имперска Русия,която освободи България беше убита от болшевиките и дебилите комунисти!!!:):):)Путин не е освободител,а наследник на убийците на освободителите-имперски!!!:):):)Всички наследници на Царя Освободител бяха избити до 1918г.,а без Романови,България беше прегазена от комунизма!!!:):):)
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 ЕДИН ХЪШ

    9 23 Отговор
    В интерес на истината, Г-н Президент, войната е спечелена благодарение И на българското опълчение. Факт е, че преди руско-турската освободителна война руснаците са воювали много пъти с турците и всеки път са губели.

    Коментиран от #56, #58, #59

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Барчо

    7 8 Отговор
    Точно така!!!
  • 56 Барчо

    21 2 Отговор

    До коментар #53 от "ЕДИН ХЪШ":

    В интерес на истината българското население 500 години по всякакъв начин се е опитвал да се освободи или най-малкото да постигне някакъв компромис с "робството". Не се е получавало по най-добрия начин почти никога. Последиците от въстанията и четническите дейности винаги са били жертви на много невинни под формата на кланета и т.н. Помощта на българите, способни да носят оръжие и с боен дух в сърцата естествено е била не малка, но нали се сещаш, че 500 години не са постигнали свободата самостоятелно. Нека да не се опитваме да оцветяваме бялото в кафяво, че дето се казва: "излагаме се пред чужденците".
  • 57 Поклон, Признателност и Памет

    17 1 Отговор
    За Жертвите на РУТИЯ донесла ни СВОБОДА, която отдадохме на ФЕРДИНАНД !
  • 58 Сюлейман паша -

    4 18 Отговор

    До коментар #53 от "ЕДИН ХЪШ":

    френският евреин изиграва решаващата роля за победата на руснаците- умишлено грешна тактика,за което получава смъртно наказание, но впоследствие го пращат на заточение в Багдат. Намерението на Русия не е освобождаването на България, а превземането на Истанбул, но като разбират че това няма как да се случи предложили на Османската империя да си възвърне земите. Темата е дълга, но независимостта на България е плод на повече дипломация и се случва 30години след тази война.
  • 59 Д'мин

    20 1 Отговор

    До коментар #53 от "ЕДИН ХЪШ":

    Е как може да изопачаване така фактите! До войната през 1787г.,Русия и Турция са водили 11 войни за близо три века. Две или три са завършили, като равни мачове-без загуби или териториални придобивки! Русия губи една от т. н. Кримски войни, и то при условие, че в нея са участвали Франция и Британия на страната на Османската империя! Това е истината!

    Коментиран от #60

  • 60 Д'мин

    8 1 Отговор

    До коментар #59 от "Д'мин":

    1878г.
  • 61 Генерал фон Тотлебен

    9 15 Отговор
    Генерал фон Тотлебен

    Освобождението на християните под игото на исляма е една химера. Българите тук са по-заможни и живеят по-щастливо от селяните в Русия. Тяхното най – съкровено желание е освободителите да напуснат колкото  е възможно по-бързо страната им.
  • 62 maina

    5 9 Отговор
    Радев каза- Мнозина внушаваха, че границите ще изчезнат, светът ще живее мирно и обединено, хората ще бъдат братя! Но не са познали, хората няма да бъдат братя, а врагове, границите ще паднат само, когато танковете ги пресекат и премажат с веригите си. А най-добре тия танкове да са руски! Ха-ха-ха! Понякога "политиците" не се чуват какво говорят!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Наблюдател

    6 14 Отговор
    Радев е от най-вредата част на руската безродна измет.
  • 66 Питащ

    9 2 Отговор
    Защо манипулирате? Осве да руснаци Радев е казал и :. За нашата свобода освен руските войни падат и много войни от други народности в руската армия, чийто подвиг днес почитаме. Достойният български народ винаги ще пази спомена за онези, които дадоха живота си за нашата свобода, каза още държавният глава.
  • 67 Американски херой плейбой

    5 3 Отговор
    Американецът магхан ни е освободил със своите публикации за българия. Турците чели, чели публикациите му и толкова се уплашили, че решили да напуснат българия, та той е причината, и нато разбира се и може би донякъде европейския съюз с неговите ценности и не трябва да забравяме също и истанбулската конвенция.

    Коментиран от #73

  • 68 Задачка

    2 1 Отговор
    Жалки драскачи са някои тук, ачч се правят на големи българи. Всъщност са си абсолютни безродници като тези в чийто интерес ломотят. Дано се разпознаят.
  • 69 Тотлебен

    5 5 Отговор

    До коментар #24 от "Черна Врана":

    Аз благодаря на Сюлейман паша, че прави трагичната грешка, като тръгва да минава Балкана през Шипка, където са Българските Опълченци, а не през онези проходи където са Руснаците. Ако беше тръгнал през тях щеше да мине и да помогне на Осман паша в Плевен, където руснаците са я забатачили яко, та се налага румънския Крал да идва да им помага и щеше да дойде победа на Турция, а той тръгва през Шипка и Опълченците го спират и с това спасяват войната.
  • 70 Братушките за нас

    4 8 Отговор
    Аксаков

    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва да бъдат погълнати от русите!”
  • 71 Братушките за нас

    4 8 Отговор
    Татищев

    „… българите, ние трябва да се отнасяме с тях като с врагове… целта на нашите усилия трябва да бъде не „целокупна“ България, а подялбата даже на сегашното княжество между съседите му: румъни, сърби и гърци, с изключение на широката полоса по дължината на Черно море, която Русия може да остави за себе си… с България трябва да се постъпи така, както е постъпено с Полша и да бъде изтрита от лицето на земята за назидание на всички … да се знае какъв позорен и бедствен край очаква всеки славянски народ, ако дръзне да вдигне ръка на великата Русия(1890)…“.
  • 72 Братушките за нас

    3 5 Отговор
    ИГНАТИЕВ ЗА БЪЛГАРИТЕ КАТО ПОСЛУШНО ОРЪДИЕ НА РУСИЯ

    “За да бъде властта ни здрава и и да не изисква постоянно извънредно напрежение от наша страна, е необходимо постоянно нравствено подчинение на съседните области и да превърнем българското и гръцкото население, от една страна, и арменското, от друга, в послушно оръдие на руската политика и в постоянни съюзници, като унищожим всякаква възможност за преминаването им във враждебен лагер”
  • 73 Баланс

    4 1 Отговор

    До коментар #67 от "Американски херой плейбой":

    Да, бе, абсолютно, а пък в Европа толкова много се възмутили, разписали и развикали, че това стигнало до ушите на руския император и той взел че провел една войничка, нищо особено, ама пък в Европа как само са се възмутили!!

    Коментиран от #74

  • 74 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #73 от "Баланс":

    Празнуването на подписването на Санстефанския мирен договор на 3 март 1878 г. и обявяването на този ден за празник е смешно и нелепо! Русия много добре знае, че Санстефанският договор НЯМА КАК да бъде одобрен от Велики сили. Споровете възникват от неспазването от страна на "Освободителката" на предварително сключените споразумения с Австро-Унгария – по-специално Райхщадското споразумение от 1876 г., Будапещенската конвенция от 1877 г. и Лондонското споразумение от 30 май 1878 г. Основното противоречие се състои в предварителното съгласие на Русия, документирано в посочените по-горе споразумения и конвенция,

    на Балканите да не се създава голяма държава

    Съгласно текста на Райхщадското споразумение Австро-Унгария и Русия се съгласяват, че „ако се стигне до териториални промени или разпадане на Отоманската империя, създаването на голяма компактна славянска или друга държава е изключено“

    Коментиран от #75

  • 75 Баланс

    6 1 Отговор

    До коментар #74 от "Историк":

    Нарушение или не, санстефанска България е много, ама много по-близко до това което е било редно да бъде, дори и в този си вид е била частично окастрена. Може и наистина да са били наясно че няма да мине, да е било блъф на руснаците, но в края на краищата това е което е отговаряло на българския интерес от една страна, и от друга това което самите руснаци са искали - голяма славянска държава под тяхно влияние. Все пак в немалка степен интересите ни са съвпадали в този момент. И след това на Берлинския конгрес се е видяло същинското отвратилно лице и отношение към нас на тези, които днес ни се пишат големи приятели, и ние на тях.

    Коментиран от #76

  • 76 Историк

    3 6 Отговор

    До коментар #75 от "Баланс":

    Още през 1876 година на руснаците е ясно, че не може да съществува Сан Стефанска България. Но нарочно я прокламира за да настроят българите срещу Европа.

    Коментиран от #77, #79, #81

  • 77 Баланс

    7 2 Отговор

    До коментар #76 от "Историк":

    Както казах, санстефанска България е отговаряла, дори не изцяло, на нашия интерес, а мен това е което ме интересува. И се е видяло кой е ПРОТИВ нашия интерес. Ами да ни бяха освободили те, да бяха направили целокупната България държава под тяхно влияние. Но не са го направили, дори някои европейски държави са подкрепяли Османската империя.
  • 78 Румяна Костова

    6 2 Отговор
    Синовете на императора също са участвува ли в тази война. Можете ли да си представите в днешно време главнокомандуващ на някоя държава да пусне децата си да се бият за освобождението на друга държава? Имало е тогава понятия като чест в редиците на офицерите и войниците!
  • 79 Румяна Костова

    6 2 Отговор

    До коментар #76 от "Историк":

    Ще излезе и че ни е осбождавала Русия само за да нервира Англия, която е била съюзник на Турция и и е помагала с доставка на оръжия.

    Коментиран от #80

  • 80 Историк

    3 5 Отговор

    До коментар #79 от "Румяна Костова":

    САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американци. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя за "двойното “освобождение” на България. И въпреки това Франция води абсолютно независима от САЩ политика, няма паметник на американски президенти пред техния парламент, няма 50 метров паметник на Американската армия освободителка от признателния френски народ в центъра на Париж, няма френско национално движение "Американофили", и лизането на американски задници не е вменявано като знак на благодарност към САЩ и задължение во веки веков на всеки французин.

    Коментиран от #82, #89

  • 81 учуден

    5 2 Отговор

    До коментар #76 от "Историк":

    Много си зле с психиката бе исторически гендар ! Добре ще е да отидеш на психолог за преглед а след това и на гинеколог, че може даси забрененял от африканския си приятел.

    Коментиран от #84

  • 82 Брой

    3 2 Отговор

    До коментар #80 от "Историк":

    Това със "стотиците хиляди" американски жертви е просто една нагла измишльотина.
  • 83 Не ни прави на калдарини

    3 4 Отговор
    Таварищ Радев много бързаш с освобождението Повече от половин България е във владението на Османската Империя Следва война с Империята за съединението на България след което обявяване на НЕЗАВИСИМОСТ
  • 84 Историк

    3 2 Отговор

    До коментар #81 от "учуден":

    Руските боклуци винаги се учудват като им се покаже истината!

    Коментиран от #85

  • 85 Гюрза

    3 2 Отговор

    До коментар #84 от "Историк":

    Ако не беше,дедо Иван,сега да си резняк..и да пееш мюмюнски песни..
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 88 Филофоб

    1 1 Отговор
    Много история, много факти, много спекулации - но едно е ясно. Турската и Руската империи водят многобройни войни за завладяване на територии ; По време на въпросната война руските войски окупират голяма част от Балканите; Това обаче, противоречи на интересите на западните страни и под техен натиск, Руснаците са принудени да напуснат окупираните територии; Постига се споразумение, при което Балканите се явяват един вид буферна зона; Оччертават се границите на държавите; Следват събитияб и войни, при които те се коригират. Кой освободител
    Кой завоевател - въпрос на тълкуване на фактите.
  • 89 Д'мин

    1 0 Отговор

    До коментар #80 от "Историк":

    Първо льольо, не можеш да сравняваш по брой жертви ПСВ и ВСВ с конфликт между две държави от 19-ти век! Второ, по американски данни (има ги в нет пространството), жертвите на американците през ВСВ са (по памет) около 221 557 души. От тях на европейския военен театър около 80 000, само в първия ден при десанта в Нормандия загиват 20 000, това го твърдят американците, не аз. Трето, французите помагат във войната на колониите срещу американците за освобождението им. Статуята на свободата е подарък от французите. Та американците имат за какво да им се отблагодаряват. Това за стотиците хиляди, милиони, милиарди и т.н., дето се пъниш да ги изкараш, да имаш много поздрави!
  • 90 Българин

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Националист":

    Националният враг на България сте вие русофилите .
    Истенският българин е русофоб .
    Русофилите са наши национални врагове .
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове