19 Март, 2019 13:22 5 424 57

Сделката за F-16 изцяло през американска банка

  • ф-16-
  • f-16

Все още не е договорена цената, на която ще купим американските бойни самолети

Сделката за F-16 изцяло през американска банка - 1

България да плати за осем американски изтребителя F-16, блок 70 през американска банка. Това е един от вариантите, който се обсъжда между преговорните групи на България и САЩ, научи в. "Труд". Идеята е ние да внесем кеш договорена сума за изтребителите в US банка. При доставката на самолет производителят "Локхийд Мартин" си тегли съответната сума. Останалата част, докато е на влог в банката, да ни носи процент печалба от лихвите за депозита, които страната е направила. Засега това е една от опциите за финансовата реализация на проекта за превъоръжаване на родните ВВС с нов тип боен самолет. Дали ще бъде възприета, е рано още да се каже.

Все още не е договорена цената, на която ще купим американските бойни самолети. Първоначално парламентът гласува финансова рамка за 8 бр. многофункционални изтребители от 1,8 млрд. лв. с ДДС.

Впоследствие се оказа, че офертата на САЩ надвишава с около половин милион основния финансов показател на проекта. При окончателното гласуване за избор на доставчик депутатите обаче решиха кабинетът да не се придържа към одобрените финансови показатели.

Военният министър Красимир Каракачанов наскоро пак увери, че стремежът при договарянето ще е да се вместим в рамката от 1,8 млрд. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 kjl

    48 5 Отговор
    "надвишава с около половин милион" ???? За половин милион ли става дума? Съмнявам се, че това е вярната цифра! Ние щем сложим 2 милиарда в сметка. След 4-5 години ще ни направят 2 самолета!!! Ще си изтеглят парите. След още ??? години още 2, и така нататък. През това време нашите пенсионери, онкоболни, инвалиди .... ще им се обяснява как няма пари! А лихвите по депозитите ги знаем, 0,00000001% годишла лихва, при инфлация 2-3%. Вярно че народа прост, ама дали е чак толкова прост?!

    Коментиран от #14, #57

  • 3 мнение

    51 5 Отговор
    Защо други страни купуват F-35 за по-ниска от тази цена? А ние купуваме техника от 70-те години, с малко нов софтуер, на по-висока цена? Или сме най-богатата държава, или комисионните са най-големи?
  • 4 Колев

    8 30 Отговор
    Мисля, че работата с финансите и банките по закупуването на изтребителите трябва да да се даде на др.Елена Йончева.
    Тя се е доказала със знания и умения в банковите дела още от времето на ПЧБ. С Цветан Василев бизнеса беше само в началото.
    Освен това е и боркиня срещу корупцията!

    Коментиран от #46

  • 5 Само питам

    10 8 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал от МО на РБ":

    Как сметна, че два милиарда и триста милиона лева са един милиард долара, бре, неграмотнико.?
  • 6 pun4o

    27 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Впоследствие се оказа, че офертата на САЩ надвишава с около половин милион... милион, милиард все там, битият бит, е.ният е.ан... Плащай и не разсъждавай...
  • 7 До комисионера от МО

    33 2 Отговор
    Генерале, кого ще пазят тези 8 самолета? Гробовете на българските пенсионери загинали от глад, или гробовете на убитите от цигани жени, старци и деца? Вместо да създадете високо технологична Национална гвардия с тези пари, вие ги пилеете за глупости.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Джудже

    23 1 Отговор
    Аха, аз ще ти дам парите за цялата поръчка, но ти ще си вземаш от тях само като ми доставиш нещо! Абе американците са стабилни, вземат парите и казват ще видим.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 pun4o

    22 3 Отговор

    До коментар #10 от "Лиско":

    При цена на златото около 40 лв на грам - тия самолети от злато да бяха по евтини щяха да ни излязат.
  • 12 M. A. G. A.

    5 21 Отговор
    Цената е за самолетите, за обучение на пилотите и за оборудване и въоръжаване. Това се оказа единствената реална оферта защото Грипен С който ни предлагат е като тостер пред лаптоп спрямо блок 70 като възможности. Освен това е прекратена програмата за С варианта защото китайците купха Волво където се правят двигателите 404 по лиценз на Бойнг и вече никой няма да ги произвежда . Нашите щяха да са последните с вече изработени такива. Новия Грипен Е/Ф е с двигател на Бойнг 414 който е по-голям и не става за Грипен С. Така че и без малко натиск от вън, това беше единственият избор.

    Коментиран от #17

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Vojda

    15 1 Отговор

    До коментар #2 от "kjl":

    Народа е изключително прост!

    Коментиран от #44

  • 15 Реалист

    9 33 Отговор
    На коленееееее цялата сволоч русоробскааааа - България ще има съвременни бойни самолети американско производство с ПЪЛНО БОЙНО ВЪОРЪЖЕНИЕ. И не се заблуждавайте че кака кури, милийончева, сер-гей или друг партизанин може да спре сделката. Веднъж внесени парите са гаранция по сделката - нарича се "доверие между партньори", хахаха... А парите са толкова колкото дадохме на орките за старото желязо на Белене плюс стойноста на самолетите. Сърдете са на ровч и кури. От германците вземаме стелт противокорабните ракети и Черно море е затворено за мурзилките. Няма и да стигнат до Босфора и Константинопол. А и да стигнат - дотам ще им е. Ще станат рифове за рибки и водолази.Като КУРСК...

    Коментиран от #34, #40

  • 16 Хитър Петър

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Петко":

    Какви пък чудеса могат да се направят, всяка година за интеграция и помощите на циганите даваме малко повече от два милиарда.
  • 17 Асът

    14 4 Отговор

    До коментар #12 от "M. A. G. A.":

    Можеше и да не вземем Грипен С, можеше да преговаряме за по-новия модел, можеше и да се преориентираме към друг европейски модел. А този трябваше да го разкараме дори и само заради факта, че ни оказват " малко натиск от вън", просто за да покажем, че с нас така не може, освен всички други налични и напълно достатъчни съображения да отхвърлим тази бракма.

    Коментиран от #22, #25

  • 18 SAAB

    16 2 Отговор
    В цената са включени 5 бр къщи , шест апартамента , мотел край морето и един ...... остров / на Дунав и изглед към АЕЦ /
  • 19 СЕРЕУ

    9 0 Отговор
    Цвъки щял да плати с апартамента горницата за самолетите. Помпата го надушил и сега няма покана за закуска.
  • 20 гост

    7 1 Отговор
    И за какво са ни самолети?

    Коментиран от #23

  • 21 Остап Бендер

    4 0 Отговор
    САЩ - Идеите от нас, бензинът - ваш!
  • 22 Без аналог!!!

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "Асът":

    Цената на Грипен Е плюс пакет щеше да надвиши доста два милиарда , освен това срокът на доставка ще е след 2025-та . Като добавим и евентуалните още 8 самолета , нещата стават сериозни . Идеалният вариант в случая би бил 2 бр. Грипен Д + 6 бр. Грипен Ц в първата партида и още 8 Грипен Е във втората , но съм убеден че това всъщност нямаше да е по евтин вариант от Ф-16
  • 23 onq s konq

    2 10 Отговор

    До коментар #20 от "гост":

    Защото ВСИЧКИ ДЪРЖАВИ ИМАТ,а ако някоя все пак няма я смятат за ПРОСТА.

    Коментиран от #24, #51

  • 24 Onq s konq

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Американска подлога.

    Коментиран от #26

  • 25 M. A. G. A.

    5 1 Отговор

    До коментар #17 от "Асът":

    Всъщност не можехме да се ориентираме към друг европейски изстребител защото единственият друг който ни предложиха беше Еврофайтър транш 1 втора ръка. Без интегрирани ракети за далечен бой. Рафал ни отсвириха. Шведите не ни предлагат Грипен Е, първо че е доста по-скъп от Ф-16 блок 70 и второ никак нямаше да влязат в срока, дори по-зле от американците, заради голямата поръчка от Бразилия.
  • 26 onq s konq

    3 3 Отговор

    До коментар #24 от "Onq s konq":

    А ти РУСКА ли очакваш да бъда?И защо си си свушил че като пишеш с моя ник ще можеш да се шмугнеш в МОЯ СОЦИАЛЕН СЕГМЕНТ?
  • 27 гост

    10 2 Отговор
    Словакия купува 14бр. за същата цена, а България 8бр, ама иначе ще печели от лихви в американска банка. Хахахаха...

    Коментиран от #29

  • 28 Без аналог!!!

    3 1 Отговор
    България в момента планира да инвестира 1,5 милиарда долара в трасето на турски поток . Реалната сума сериозно ще надвиши тази цифра . И това без договорени никакви специални цени за нашият пазар , а според планираните обеми транзит инвестицията ще се възвърне след 15 години . Може би .освен това се планира рестарт на Белене където ще потънат още незнайно колко пари , а крайният резултат е много мъглив . И всичко това са нашите пари . За какво наистина са ни самолети? Толкова сме потънали , че ако утре единодушно поискаме присъединяване към РФ , Путин вероятно ще използва хиперсветлино ядрено оръжие
  • 29 Без аналог!!!

    3 2 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Словакия купува 14 за почти 2 милиарда долара , а не лева . С евентуално закупуване на още 8 самолета за България , цената ще е около 3,5 милиарда лв. , което си е на практика същото . Подобно боравене с цифри от твоя страна със сигурност е умишлено и подвеждащо . Разберете че просто това е цената в момента , всяко предоговаряне от комитата означава бъдещи разходи и неефективно оръжие
  • 30 Fermera

    5 0 Отговор
    През 2013г. Унгария удължи лизинга на свойте Грипен С който изтичаше 2016г да 2026г.Те ще плащат 20 години 13 самолета,а ние ще правим и депозит.За офсет нищо не се говори ама който мълчи мизерства.
  • 31 Жоро

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал от МО на РБ":

    Правилно, да не купуваме "летящи москвичи"
  • 32 до зеления чирап

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал от МО на РБ":

    Толкова струват и 10 000 броя Москвич 412 … :(
  • 33 Георги

    0 5 Отговор

    До коментар #1 от "Генерал от МО на РБ":

    Абе какъв ти правиш ли разлика между самолетите на нас такива големи не ни трябват същото ще да е както имах ме миг 25 никва полза от него за Русия да територия огромна за нас ни е идеален ф 16
  • 34 Луд

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Пий си хапчетата редовно!
  • 35 844

    8 1 Отговор
    ЗАТВОР! - ЗАТВОР! - ЗАТВОР! Не спазена процедура, не спазена цена, не спазен срок, не спазен начин на плащане! Всичките по тази сделка са за затвора!
  • 36 ЛОГИЧНО

    1 2 Отговор
    Няма през КТБ банка да е я.
  • 37 мъка

    5 0 Отговор
    Той Володя Стоянов хубаво го изпя преди 14 години - Пирамиди, Фараони '95 - Човека взе парите каза чакай малко хвана самолета дръжте му петите. ХАХАХА

    Коментиран от #38

  • 38 мъка

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "мъка":

    Преди 24 години.
  • 39 мъка

    4 0 Отговор
    - Ало, България, Варна, какво става при вас? - Оооо, велики фараоне, човека взе парите и... Припев: Пирамиди, фараони и балъци за милиони. Куче влаче, рейс, диря няма няма хей. (х2) Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, дръжте му петите. Човека взе парите, каза: "Чакай малко.", хвана самолета, чакай да се върне. Припев: Я подай ми мале тенката пушка! Кукувица гука под зелена бука, няма да ни стигнат още 100 години. Нагоре е високо, надолу е дълбоко, в София е тесно, няма вече лесно.
  • 40 Чичо Сорос

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "Реалист":

    Браво, много добре, харесваш ми! Още стотина такива поста и си заработваш четвърт долар!

    Коментиран от #41

  • 41 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #40 от "Чичо Сорос":

    Поста е искрен и безплатен! както бях писал и преди - Аз не съм платен, АЗ СЪМ УБЕДЕН!!! Което е по-лошия за теб вариант. Дай си сметката да ти преведа долара като ми го изпратят. Може и само ЕГН-то, хахахаха....

    Коментиран от #50, #53

  • 42 Пандилов

    2 7 Отговор
    По-добре късно отколкото никога!
    Абе хора като сте толкова големи критици специалисти защо Ви е срам или страх името да си напишете?
    Помислете малко имаме ли АЕЦ?Да
    А без самолети и модерна ПВО система как ще се пази е?
    Може би се надявате с Калашников да я пазим?
    Какви са тези глупост!
    Само БКП тролове ли пишат тук?
  • 43 Сталин

    7 1 Отговор
    Долу САЩ и НАТО!

    Коментиран от #49

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 мъка

    3 0 Отговор
    На гол тумбак чифте пищови. ХАХАХА
  • 46 Бай Шиле

    0 1 Отговор

    До коментар #4 от "Колев":

    А бе "Колев", ти да не си оня генерал Колев,дето лобираше за американците? Гнидо такава.
  • 47 Цветан Цветанов

    1 1 Отговор
    Аз съм по-голямото американско курве от Баце! Той обаче е ненадминат в Брюксел! 😄
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Долу джендърофилията

    0 2 Отговор

    До коментар #43 от "Сталин":

    ... и Еврогейският съюз също! 🍺
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 тояпа

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "onq s konq":

    Искаш да кажеш че като нямаме самолети ни смятат за прости?Ти чуваш ли се?
  • 52 ghost

    1 0 Отговор
    И от кого ще ни опазят 8 самолета?А да, от Русия.Ще плашим Руснаците.Държава разположена на осем часови пояса.Държава, която само с шишарки от Коми да ни бомбардира ще ни затрупа.Само изключително болен мозък може да си помисли, че с 8 самолета ще респектираме Русия.И когато ни ги доставят ако ни ги доставят ,тук може и да не е останало население.Възрастните и болните ще са измрели а младите ще са се изнесли.
  • 53 Гадти

    0 0 Отговор

    До коментар #41 от "Реалист":

    Ти не си убеден, апросто ти е повреден компаv
  • 54 ДОКО

    0 0 Отговор
    И КОМИСИОННИТЕ СЪЩО ПРЕЗ АМЕРИКАНСКА БАНКА..
  • 55 Черни Връх

    0 0 Отговор
    Гладувайте Роби!!!)))
  • 56 чиче

    1 0 Отговор
    За тези пари 12 СУ-35
  • 57 Лупи

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "kjl":

    Чак толкова е прост! Няма нищо случайно в над 700 години робство и над 100 години силна зависимост от други държави. В момента вървим към нова ликвидация на държавата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове