Last news in Fakti

15 Май, 2019 09:31 19 238 102

Преговорите за F-16 пред провал?

  • ф-16-
  • f-16-
  • изтребител-
  • сащ-
  • красимир каракачанов

Каракачанов призна, че американците не искат да свалят от цената, има вариант и за "Грипен"

Преговорите за F-16 пред провал? - 1

Преговорите за доставката на изтребители F-16 може да се провалят и да се премине към втората оферта на шведите от СААБ и самолетите "Грипен". Правителството засега не може да договори изгодна цена със САЩ за изтребителите, но преговорите продължават, съобщи военният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов. Той уточни, че част от правителствената делегация, която водеше преговорите във Вашингтон, вече се е прибрала в България. В САЩ обаче остават представителите на военновъздушните сили.

Част от предложенията в ценово отношение не са удовлетворителни, затова преговорите продължават. Цената за част от тази услуга на този етап е неприемлива, обясни Каракачанов, цитиран от БНР. Ако не можем да постигнем необходимия резултат, имаме право да предложим на НС да прекрати този проект или да продължим преговорите с някой друг от участниците, добави той. Припомняме, че вторият кандидат са шведските изтребители "Грипен", уточнява "Дума".

Досега представителите на правителството коментираха, че очакват до юли да се стигне до сделка, въпреки че имаше очаквания разговорите за конкретните параметри да не се окажат толкова лесни. Сега обаче Каракачанов за пръв път признава, че има сериозни проблеми с преговорите. И за първи път не изключи вариант да не се стигне до сделка със САЩ и компанията производител "Локхийд Мартин".

България има възможности, но те не са безгранични. Трябва да се съобразим с цената, с пакета услуги и сроковете за плащане. Всичко е въпрос на пазарлък, на преговори. Ако цената не ни удовлетворява, имаме правото да кажем "не". Няма да приемем всяка цена, която би ни била предложена, категоричен бе вицепремиерът.

По информация на "Медиапул" Швеция и СААБ, не се отказват да следят проекта, което е индикация, че в него всичко е възможно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бесен пес

    193 29 Отговор
    А дано се провалят !
  • 2 ЕвроЗона

    145 19 Отговор
    Значи подмазването не мина и сиренето е с пари, нали г-н Борисов? Или Пеевски, Цацаров и сие няма да имат коисионни?
  • 3 хахах

    108 45 Отговор
    А за какво са ни самолети?

    Коментиран от #10, #11

  • 4 симпатягата

    71 12 Отговор
    Нещата ще си отидат по местата , време трябва да мине.
  • 5 бббббб

    99 5 Отговор
    Амиии ,просто чакат резултатите от изборите
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 ЪРП

    99 22 Отговор
    КАРАКАЧАКА Е ПЪЛЕН ИД**Т!!!!
    КАРАКАЧАК, НЕ ТИ ЛИ ГО АСИМИЛИРА ГЛАДИЧКОТО МОЗЪЧЕ ДО СЕГА, ЧЕ ТИ ЗА ТРИБУКВЕНИТЕ НАГЛЕЦИ СИ НЯКАКЪВ ПРИМАТ ОТ 5-ТИЯ СВЯТ, КОЙТО РЕКЕТИРАТ И МУ ЗАПОВЯДВАТ ДА ИМ ПЛАТИ ПРОСТО ЕДНИ ГОТОВИ ПАРИ ИЗРАБОТЕНИ С МНООООГО ТРУД И ПОТ ОТ РАБОТЕЩИТЕ БЪЛГАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!
    А, ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ СА ТЕХНИТЕ ПОСЛУШНИ И ЛИЖЕЩИ ПУДЕЛЧЕТА........, КОИТО ЩЕ ИМ ГИ ПОДАРЯТ НА ГОТОВО НАШИТЕ ПАРИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #14, #90

  • 8 Чичо Дък

    91 15 Отговор
    Какво се дърпате - 8 летящи щайги за 2 млрд. Направо без пари!
  • 9 Ястреба

    62 7 Отговор
    Много трудно може да се измисли по-добра новина, но за съжаление май наистина е измислена.
  • 10 ЪРП

    105 20 Отговор

    До коментар #3 от "хахах":

    И АЗ СЕ ЧУДЯ ЗА КАКЪВ ЧЕП СА НИ 5, 10 САМОЛЕТА?!?!?.........БЪЛГАРИЯ МОЖЕ ДА ОСИГУРИ ВОЕННАТА СИ БЕЗОПАСНОСТ, САМО АКО СЕ ОБОРУДВА ЯКО СЪС ЗЕНИТНО РАКЕТНИ СИСТЕМИ .....И ТО НАЙ-ДОБРИТЕ РУСКИ!!!!!!!!!!!
    ТЕ ЩЕ СИ СТОЯТ КРОТКО В ХАНГАРИТЕ, И НЯМА ДА СЕ ТРОШАТ МИЛИАРДИ ЕВРА ВСЯКА ГОДИНА ЗА ГОРИВА, ПОТДРЪЖКА НА СИСТЕМИ, ЗАКОПУВАНЕ НА НОВИ СИСТЕМИ ЗА ИЗТРЕБИТЕЛИ, КОИТО ЩЕ ЗА ЗВЕЕЕЕЕРСКИ МНОГО ЕВРА И Т.Н. И ....Т.Н.!!!!

    Коментиран от #18, #60, #87, #92

  • 11 Чичко Сорос

    12 41 Отговор

    До коментар #3 от "хахах":

    То и ти не ни трябваш. За какво си ни - да задаваш умни въпроси ?
  • 12 Ванечка

    10 55 Отговор

    До коментар #6 от "Ужас":

    Типичен вмирисан, червен трол оптимист.
  • 13 Джонката

    65 10 Отговор
    Турция, Гърция вече се наредиха на опашката за Ф35 ние чакаме за едни архаични машини които докато ни доставят ще са още по стари сигурно американците ако не ни продадат ще ги хвърлят в боклука.

    Коментиран от #27, #30

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Жозеф

    15 64 Отговор
    Ако преговорите преминеха бързо и гладко, троловете щяха да реват, че всичко е било предварително нагласено. Като се запънат, защото условията за България са неизгодни, същите троловете пак реват, че всичко е нагласено. Комунистическите, руски алкохолизирани тролове във всички случаи работят против България, в полза на евро-азиатската кочина наречена Русия на чело с монголоидния славянин Пухлер.

    Коментиран от #35

  • 16 тез маймуни

    52 8 Отговор
    алчни, докато не докарат цената до тройна, няма да се спрат. не една, три кожи ще одерат от народа, който търпи овчи!

    Коментиран от #21

  • 17 Сатаната

    36 8 Отговор
    Щом се дава леко заден, помнете ми думата, ужасно смърди от тези "преговори", или вече сделка?
  • 18 тулуп двоен при това

    29 5 Отговор

    До коментар #10 от "ЪРП":

    А отвори някой учебник и прочети раздела "Военна авиация" и ще спреш да пишеш врели некипели. Какви сте тия компютърните лекета бе ? Трябва да върнат казармата за да научите нещо полезно и да ви загрубеят малко клавиатурните маникюри. И умнико, думата Евро няма множествено число. Пише го.

    Коментиран от #37

  • 19 шкембак войвода

    19 11 Отговор
    нали ще се нагуши още и още? Кво му пука за нещастните българи? Свиня ненаядена! Само с нож ще се наяде!
  • 20 боцмана

    40 9 Отговор
    Кафа вече с тези самолети , по добре е да отсвирят краварчетата , ако ли не да ги вземат тези толкова необходими осем летящи щайги и стига вече са ни занимавали с тази простотия. С осем самолета ще оправим всички проблеми на България. Преди имахме повече от 120 и какво от това , опазихме родното небе и ние не знаем от кого , навярно от външните врагове , само , че не те са проблема на България , а вътрешните ГНИДИ управляващи ни 44 година , че до днес.
  • 21 779

    11 32 Отговор

    До коментар #16 от "тез маймуни":

    Ами възстани бе алкохолен юнак. Знаеш ли от кога чакам някой като тебе. Ще те изчакам да ти изфиряса съветската водка, ще те накарам да си изядеш членската карта на БСП и ще ти счупя комунистическата манерка.

    Коментиран от #46

  • 22 Стамат

    24 4 Отговор
    Не, карапредател, нямате право да кажете не. Иначе изхвърчате от хранилката! Хич не Ви пука за народа и цената, това е сигурно.
  • 23 Еехх

    22 5 Отговор
    Брей, че послушкОвци. Ами как ще дадете ПРЕДВАРИТЕЛНО пари за самолет, който още не е летял? и е само на чертежи. Ако стане като Ф35 какво ще ги правим тези "птици", ще ги ъпдейтваме за наша сметка? Разбира се, че трябва да се откажем от хартиените самолети, и да си купим от алуминиевите сааб.
  • 24 факт

    38 5 Отговор
    Марионетните правителства у нас са дали на САЩ 4 военни бази без пари!и това ни прави мишени при конфликт а САЩ ни пробутва скъпи самолети?!
  • 25 goni

    27 3 Отговор
    Грифоните са оси! Това е най-добрият лек изтребител в днешно време! Няма да ни огрее по ред причини! Не са само парите! Абе, пуста политика! Шведите са слаби! Не могат да се наложат, въпреки че правят най-качественият продукт! Даже и шведките не могат да помогнат!:) Ох, на тати! Да ни паднат такива играчки в ръчичките!:) Имам предвид самолетите!!!:)

    Коментиран от #82

  • 26 Крум страшни

    38 6 Отговор
    До всички специалисти,коментатори и идиоти: И 10 и 20 самолета да купим срещу турските 360 самолета нищо не можем да направим. На нас ни трябва свръх модерна защита ПВО комплекси С400 и т.н. Ракети ,а не самолети ще решат нашата отбрана.Дайте тези пари за модерни ракетни комплекси,да са в наличност,а не както беше със Сърбия ,като ги бомбеше нато -те тогава решиха да ги набавят от Русия.А също използвайте българските комп.специалисти в производството на ДРОНОВЕ,бъдещите самолети след 5-10г. ще бъдат БЕЗПИЛОТНИ(затова сега в Сирия се водят изпитания на основно на такива модели, а Ф16 и Грипени ще се превърнат в скрап докато ги изплатим.-ДРОНОВЕ,ПВО и модерна стена с ток по границата-можем и сами да си направим и да не затрием оръжейната промишленост.
  • 27 СссереМ

    6 39 Отговор

    До коментар #13 от "Джонката":

    Тези "архаични тенеки" слагат запетайки на всичките летящи москвичи,дори и "великите" СУ 57 не могат да им се опрат.

    Коментиран от #47, #63

  • 28 Morgoth

    22 2 Отговор
    Скачаме от вариант на вариант с идеята да не купим никога, защото нямаме пари
  • 29 Колумб

    48 5 Отговор
    Хора ,хе разбрахте ли ,че тази сага с ф16 е най-обикновен РЕКЕТ? Също както и рекета с ваксините,рекета с шистовият газ,рекета със спирането на Южен поток.САЩ са световен РЕКЕТ!
  • 30 опашката

    30 2 Отговор

    До коментар #13 от "Джонката":

    за ф35 ще става все по къса. Германия май я напуска. Богатите и умните все още се редят на опашката но гледат и към Германия. ПВО се развива много по бързо от невидимите. Интересно как ще се крият летящите ютии за милиарди когато станат добре видими за всички сегменти на ПВО.
  • 31 дядо Йоцо

    15 1 Отговор
    Сит на гладен не вярва-народна поговорка
  • 32 Националист

    37 7 Отговор
    Mig 35 или СУ-30 ще ни е по възможностите и те ще бият западните аналози по качества и цена.
  • 33 fermera

    26 3 Отговор
    Проблеми има и с въоръжението на Ф16.Предлагат ни ракети на Рейтън който са морално остарели.AIM 9 през 2016г. пропусна сирийския СУ 22 който използва стара система за топлини капани.AMRAAM 120 d не може да свали с едно попадение руските двудвигателни самолети.Никой не пита как Ф16 може да свали ракети Калибър над Черно море със скорист 2,9 MAX.И за противокорабните ракети нищо не казаха.
  • 34 Националист

    40 11 Отговор
    Надеждна защита на България, излизане от НАТО и военен съюз с Русия. Излизане от гейския съюз целящ унищожението на белия човек ще е плюс в дългосрочен план.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Next

    25 4 Отговор
    Политическите измекяри много е възможно да договорят 8те "фъ шиснайси" за 3млрд. Тези родоотстъпници така ще ни прецакат , че ще пенсионираме фъшките но още ще плащаме. Взимайте Грипен докато е още навреме.
  • 37 ЪРП

    34 4 Отговор

    До коментар #18 от "тулуп двоен при това":

    ПИЧ, ТИ ЯВНО СИ ВОЕНЕН ОТ ВВС И ЗАЩИТАВАШ СВОЯТА ПРОФЕСИЯ И ТЕ РАЗБИРАМ! НО, Я МИ РАЗЯСНИ , КЪДЕ Е ВОЕННАТА МОЩ НА БЪЛГАРИЯ И КАКВО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ТЯ С 10 САМОЛЕТА ПРИ ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ???? АЙДЕ ДА МИ ГО РАЗЯСНИШ ЛЕКИЧКО ТОЗИ ВЪПРОС С ЦИТАТИ, АКО ИСКАШ ОТ УЧЕБНИКА ПО АВИАЦИЯ, КАТО ВЗЕМЕШ ПОД ВНИМАНИЕ И ВОЕННАТА МОЩ НА НАЙ-АГРЕСИВНАТА ВЪВ ВОЕННО ОТНОШЕНИЕ ДЪРЖАВА НА ЮГ ОТ НАС?!!??!?!?!????
    ТИ, АКО СИ ПИЛОТ НА ИЗТРЕБИТЕЛ / ЧИЯТО ПРОФЕСИЯ МНОГО УВАЖАВАМ/ , ЩЕ БЪДЕШ ПРОСТО ПУШЕЧНО МЕСО ТОЧНО ЗА 15 МИНУТИ И ЩЕ ОСТАВИШ ДЕЦА СИРАЦИ И ЖЕНА ВДОВИЦА И СТОВА СЪМ СИГУРЕН ,ЧЕ СИ ПРЕДЕЛНО НАЯСНО!!!!!!
    И КОЙ РАЗХОД НА МИЛИАРДИ ЕВРО ЩЕ БЪДЕ ПО-ОБОСНОВАН ЗА ДЪРЖАВАТА С НАЙ-МИЗЕРНАТА ИКОНОМИКА С ИЗБЯГАЛИ 3 000 000 РАБОТОСПОСОБНИ БЪЛГАРИ В ЧУЖБИНА........., ТОЗИ ДА СЕ ПРОФУКАТ МИЛИАРДИ ЕВРО ЗА 10 САМОЛЕТА ИЛИ ДА СЕ ЗАКУПЯТ НЯКОЛКО ЗРК "С 400" ПРИМЕРНО , КОИТО ДА СИ СТОЯТ КРОТКО НА ПОСТ ,И ДА ОСИГУРЯВАТ ДЕСЕТИЛЕТИЯ ВОЕННАТА МОЩ НА НЕБЕТО НАД БЪЛГАРИЯ И С ЧИЕТО ПРИТЕЖАВАНЕ БИХА СЕ СЪОБРАЗЯВАЛИ С НАС И ИМАЛИ МНОООГО СЕРИОЗЕН РЕСПЕКТ ДОСТА БЕЗУМЦИ!!!!!???!??!!!!!!!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 истина

    21 1 Отговор
    С-400 ще са много полезни, а също и Искандер: Mass: 8,378 lbs
    Operational range: 50 km (31 mi)-400–500 km (250–310 mi) for Iskander-M
    Speed: 2,000 m/s (Mach 5.9) Burn-out velocity (hypersonic)

    Ако останем сами трябва ни Зарин (БОВ), така че който ни нападне трябва да бъде готов за милиони жертви от своя страна.
  • 40 червен гей

    6 20 Отговор
    Ура другари,ще си купиме руски щайги.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 nnn

    15 2 Отговор
    ей цецо молитвенната закуска питахте ли каква стана тя сега
  • 43 Питащ

    22 1 Отговор
    А какво става с Визите......?
  • 44 Рафал

    8 0 Отговор

    До коментар #41 от "Един от стадото.":

    Рафала е доказано по добър от Юрофайтър и е по скъп. Иначе съм абсолютно съгласен !

    Коментиран от #67

  • 45 ЙЙЙ

    22 3 Отговор
    Защо не руски камолети МиГ или СУ за които имахме и кадри и бази за ремонт. Със сигурност ще бъдат по добри от старите кошници Ф-16 и по евтини.
  • 46 КУРТИ КУРТЕВ КУРТЕВ

    11 0 Отговор

    До коментар #21 от "779":

    Ми и аз чакам такива хвалипръцковци като Теб,да ти натроша Предателската Мутра...Тръгнал Той Сельо с гол гъз срещу Чифте пищови...!!! Ай сиктир от тука....
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 brendi

    14 0 Отговор
    Бе работата прилича на тази с ощипаната девица!
    Първо от кумова срама ще се подърпа малко уж неще, пък накрая ще го поеме....самолета, че и цели осем!
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Боко

    11 3 Отговор
    Ако Каракачанов е използвал думата "пазарлък",то това е срам и позор. Това е турцизъм.

    Коментиран от #53

  • 51 S 400

    16 2 Отговор
    За какво ви са тия самолети, да се отбраняват от Северна Македония. Иначе както се дигнат така и ще свалят, язък за парите и тогава ще трябва да взимат хапчета за дигане за самолета.
  • 52 Милен

    19 2 Отговор
    Дано се провалят....Има и други производители.Да не са само Американците.
  • 53 Джудже

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Боко":

    Добре че не е използвал "алъш вериш" ;-)
  • 54 Гого

    18 3 Отговор
    Дано се ПРОВАЛЯТ.НА РУСКИТЕ КАКВО ИМ ИМА ДАЖЕ ГИ ПРЕВЪЗХОЖДАТ В ПЪТИ....ИЛИ ЩОТО СМЕ СТРАНА ОТ НАТО НЕМОЖЕМ ДА СИ КУПИМ РУСКИ ИЗТРЕБИТЕЛИ ??????

    Коментиран от #56, #57

  • 55 brendi

    21 1 Отговор
    Не съм специалист, но и специалист не може да ме убеди, че е рационално да се купуват 8 самолета за почти 2 млрд. Каква е бойната ефективност на 8 самолета? Колко време ще останат във въздуха във военно време? До колкото ми е известно военната ни доктрина е отбранителна. От всякъде погледнато на нас повече ни вършат работа системи за ПВО и ракети с радиус на поразяване няколко стотин километра. Такива като тези дето нарязахме! Последното не го разбирам. Не беше ли възможно да ги продадем, поне?! Но това е стар наш порок, да сме изпълнителни, да сме раболепни, да не подразним чужденците.....да вземем комисионната, нищо, че България и българите като цяло губят!
  • 56 Дърко

    4 17 Отговор

    До коментар #54 от "Гого":

    Абе Гого..
    Нашите пилоти като се качат на западен самолет и за руски нещат и да чуят.
    И нашия президент е на същото мнение
  • 57 Тралала

    0 14 Отговор

    До коментар #54 от "Гого":

    Руски ютии няма да купуваме.
  • 58 Solovei

    13 1 Отговор
    За американците голяма загуба, за нас - голяма печалба!
  • 59 Ставрю

    15 0 Отговор
    Даи боже да се провалят преговорите. Но си мисля че това са само партенки за пред народа.
  • 60 Петър

    16 2 Отговор

    До коментар #10 от "ЪРП":

    Така е,и си прав отчасти пич и не си за някой неща според мен. Да за малка страна като нашата много по-добре щяха да са защитени въздушните ни граници ако имахме няколко дивизиона С-400.Най-добрата ПВО система до момента (изключвам С-500) която е все още само за руската отбрана. Но и авиация си ни трябва,защото си имаме традиции и нашите пилоти бяха може би най-добрите от на Балканите когато всички изтребители бяха в изправност и се потдържаха добре. В случая много по-добре за нас беше да се избере модела на Грипен. Много по-икономичен,по-бърз от Ф-16 и по-лесен за потдръжка и обслужване.

    Коментиран от #73

  • 61 хаха

    8 0 Отговор
    Шкембе войводата му хареса там и май е решил да поостане там па белким се спазари.
  • 62 Хахаха

    11 1 Отговор
    Мигове ни трябват по евтини и по добри .всяко руско оръжие е по добро от американските буклуци
  • 63 гост

    11 1 Отговор

    До коментар #27 от "СссереМ":

    Изключително прост човек си, ти не мислиш с главата а с гъзът си! По добре не коментирай че за смях ставаш.
  • 64 Zitler4

    5 0 Отговор
    Господ е Българин.....!!!
  • 65 Zitler4

    5 0 Отговор
    Ама не си мислете че Америка ще замълчи.Следва ново раздаване на акъли. Под формата на мнения.
  • 66 Вили

    3 3 Отговор
    Неразбираемо е, Парламентът гласува някаква сума за изтребители без да се знаят никакви цени и така заковава цената.И се прави пазарлък като на Капалъ чарши.Словакия е по малка от България и ще купува 14 броя, а ние се ослушваме за 8 броя.Борисов ввинаги е подлагал крак на модернизацията на армията. Иначе хвърля купища пари наляво и надясно са да спира протестите. В армията има хора от петата руска колона, офицери предпочитали да закупим Грипен.
  • 67 Без аналог!!!

    3 1 Отговор

    До коментар #44 от "Рафал":

    Всъщност Рафал е по евтин от Тайфун , 260 млн срещу 300 млн евро за пакет подобен на този от който се интересуваме като става въпрос за сделки за по 24 самолета и двете сключени от Катар . Кой е по добър е трудно да се каже , със сигурност Тайфун е малко по добър за въздушен бой , а Рафал по наземни и надводни цели . За сравнение цената на Ф -16 за Словакия е 115 млн за парче , което е около 1,9 милиарда лв за 8 , но изглежда това което са предложили на нашите надвишава значително 2 милиарда. Единствената алтернатива е Грипен и то от старата модификация , който с въоръжението може би ще излезе под 2 милиарда за 10 бр.

    Коментиран от #68, #75

  • 68 Симо

    11 0 Отговор

    До коментар #67 от "Без аналог!!!":

    Единствената алтернатива е Су-35 или Су-57 . Ще ни излезнат много по евтино и ще можем да уговорим доста по добри условия. Реално за тази цена можем да имаме 12 самолета с много по висока ефективност , както по въздушни, така и по наземни цели. Турците също вървят на там. И без това тези антики Ф-16 ще ни излязат диамантени. А руските машини не се нуждаят от допълнително наземно оборудване. Това което имаме става и за Су.

    Коментиран от #70

  • 69 Kаракачанов

    10 0 Отговор
    До два-три месеца бай Уя пада от власт и престъпната за Бг. сделка за доставката на изтребители F-16 на Неимоверно висока цена ще се провали. Жалко за Огромната комисионна, която с него очаквахме !
  • 70 Вили

    2 2 Отговор

    До коментар #68 от "Симо":

    Чиляк, ти усещаш ли се какво какво говориш.
  • 71 SAAB

    1 0 Отговор
    Е хубава работа.......той много обича да се навежда ! Посто това му е позата :)
  • 72 Голям прос

    7 1 Отговор
    Някъде четох, че Грипен го сравняват със Су 35, макар че не е толкова добър. Айде въс тия американски щайги! Ф 16 е за противодействие на самолет, който вече е остарял като него. И офертата на шведите е два пъти по-добра - повече самолети, по-малко пари, повече въоръжение за самолет. Това ни трябва. И ако можем като турците да смъкнем някои руски ЗРК от по-новите, ще сме на ниво. Няма да ни се смее цял свят.

    Коментиран от #74, #99

  • 73 Без аналог!!!

    4 1 Отговор

    До коментар #60 от "Петър":

    Няма страна в света, която да разчита само на ЗРК , пък били те и най добрите и с обхват от 5000 км. . За справка Русия поддържа втората по сила изтребителна авиация в света , включително и баражиращи прехващачи като МиГ 31 и изобщо не и минава през ума да се откаже от нея или да спре да разработва нови самолети . Да С-400 , Пейтриът или нещо подобно на израелския "Железен купол" биха били много добра придобивка , но не са решение
  • 74 Без аналог!!!

    1 1 Отговор

    До коментар #72 от "Голям прос":

    Чел си да сравняват Грипен Е/Ф със Су 35 , на нас ни предлагат Грипен Ц/Д . Цената за по новият вариант ще надвиши сериозно тази за Ф16 , самолета още не се произвежда , а и сроковете за доставка ще са към края на следващото десетилетие
  • 75 Венцислав

    0 1 Отговор

    До коментар #67 от "Без аналог!!!":

    Малко бъркаш с това "със сигурност - потърси малко повече информация, има в списание " Криле"- при симулирани въздушни боеве между 4 Рафал F3 и 4 английски Тайфун Tr 3,резултстът е 4:0 за Рафал. Рафал летя над Либия преди подавянето на противовъздушната й отбрана. Миналата година при атаките срещу предполагаемо хим. оръжие в Сирия участваха 5 Рафала и в комюникето на руския ген щаб след описание на мисията на всеки участвал американски и 4-те британски самолета се завърши с думите :"французские самолёты не обнаружени".
    Да не говорим, че радарът на Рафал е AESA, а на Тайфуна - PESA. Плюс възможностите на "SPECTRA"... Единствено отстъпва по мощност на двигателите и от там в скорост и малко в скоростоподемност, но понася по-голямо претоварване. Ако правителството осигури пари (може би за или след сделка с Индия) SNEGMA каза, че е готова веднага да интегрира два пъти по-мощен двигател от М-88 - 2.

    Коментиран от #85

  • 76 Иван

    5 4 Отговор
    Всички, които плямпате за зенитно-ракетни комплекси вместо самолети, изпускате едно важно обстоятелство - да, Турция, която е наш потенциален противник в една отбранителна за нас война, наистина има стотици самолети и ще разгроми за минути нашият изтребителен отряд, независимо с какви изтребители е. А няма ли 500-хилядната турска армия да се разправи с българското подобие на войници за минути?! А нима нашите ПВО ще могат да организират отбрана срещу сухопътни войски?! Ще бъдат абсолютно безполезни! Към това прибавете и населението от етнически турски или ромски произход, което никак не е малко и спокойно ще се използва за подривни действия, та ще получите една доста "успокояваща" картинка - страната ни не може да бъде защитена срещу армия, зад която стои 15-тата по големина икономика в света, независимо от изтребители, ЗРК/ПВО и всякаквите измишльотини. Молете се да не възниква такова противопоставяне, нямаме никакъв шанс...

    Коментиран от #80

  • 77 Редник Раян

    1 1 Отговор
    Шкембе Воеводо, направи всичко възможно да има сделка докато си министър,за да намажеш от комисионните.После ще съжаляваш.
  • 78 бай Даньо

    1 8 Отговор
    Ако се провали сделката , българите ще са си виновни сами за поред път и съвсем не случайно казвам българите а не политиците ... Начи българина е такова просто, проклето, завистливо и меркантилно животно , че русофилите отново го подхлъзнаха по най-тъпия начин. А интереса на рософилите е да нямаме модерен и боеспособен самолет та да ни прискундят за Ф-16 и в най-лошия случай България да купи Грипен които не е истински боен самолет. Как стана ли? Ами просто разрази се една бясна кампания "наш колко е скъп тоя Ф-16" "колко е стар" , "защо не Ф35 вместо тоя стар Ф16" , "защо изобщо ни е нов самолет по добре пари за пенсионерите"... Най-вайното създадоха се нереалистични очаквания за ниска цена в населението , а дори в уикипедия може да се види че самолета струва около $100млн , за само 8 самолета ще платиш малко повече, но все пак не като "сделаката" на иракските ББС които с платили по около $200 млн на парче и причината е ясно - колониална завсима държава Ирак не може да се пазари с господаря си. Докато цената за България беше ЧЕСТНА с оглед на времето за доставка , бройката, оборудване. На тия очаквания нашите политици трябваше да отговорят защото са популисти ( за добро или лошо) И вършат това което населението иска колкото и на населението да си представя че тия политиците направо диретно работят против него едва ли не ... И така стигаме до преговорите днес където нашите политици трябва да свялят цената за да угодят на байновците които имат МНЕНИЕ.
  • 79 Болгар

    7 1 Отговор
    Стига с това бабешко пораженческо мислене. Нашите предци винаги са водили войни с многоброен и многократно превъзхождащ противник, но са намирали сили, воля и мъжество да побеждават.

    Коментиран от #86

  • 80 Болгар

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Иван":

    Отговорът ми по-горе е до теб.
  • 81 бай Даньо

    1 4 Отговор
    На тия очаквания нашите политици трябваше да отговорят защото са популисти ( за добро или лошо) И вършат това което населението иска колкото и на населението да си представя че тия политиците направо диретно работят против него едва ли не ... И така стигаме до преговорите днес където нашите политици трябва да свялят цената за да угодят на байновците които имат МНЕНИЕ. А реалноста е че Ф16 струва около $100 млн и колкото и невероятно да е Ф35 струва също толкова. И причината е че , почти всичко на Ф-16 - авионика , електроника , радари е като Ф35 без стелта, оставяме настрана че са функтционално различни самолети . Бясната кампания да се създаде мнение че се прекарваме с цената победи, другари. Пуснете си "разцветали яблони и круши" и празнувайте глупоста на тоя народ., където всичките му съседи са вече въоръжени а ние избираме още ... Очевидно на Българине е писано да има истински самолет когато почне войната , когато и да е това. Ганьо, Ганчо пак те изпързаляха рашките и русофилските ни предатели! Ха да ти е честито!
  • 82 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #25 от "goni":

    Кой ти каза че грипените са добри. А и оборудването и въоръжението ще се копуват от САЩ. Стига писах те глупости
  • 83 Бай Хой

    2 0 Отговор
    Набиха го краварския на Тиквата 😁😁😫😫
  • 84 Аман!

    1 1 Отговор
    Стига сме се карали!Дайте да купим J-10 и да се приключва.

    ТТХ (Ф-16)(Английски език):
    General characteristics

    Crew: 1
    Length: 49 ft 5 in (15.06 m)
    Wingspan: 32 ft 8 in (9.96 m)
    Height: 16 ft (4.88 m)
    Wing area: 300 ft2 (27.87 m2)
    Airfoil: NACA 64A204 root and tip
    Empty weight: 18,900 lb (8,570 kg)
    Loaded weight: 26,500 lb (12,000 kg)
    Max. takeoff weight: 42,300 lb (19,200 kg)
    Internal fuel: 7,000 pounds (3,200 kg)[4]
    Powerplant: 1 × General Electric F110-GE-129 (for F-16C/D Block 30-40-50) or Pratt & Whitney F100-PW-220/220E afterburning turbofan
    Dry thrust: 17,155 lbf (76.3 kN)
    Thrust with afterburner: 28,600 lbf (127 kN)
    Performance

    Maximum speed:
    At sea level: Mach 1.2 (915 mph, 1,470 km/h)[71]
    At altitude: Mach 2[4] (1,320 mph; 2,120 km/h) clean configuration
    Combat radius: 340 mi (295 nmi; 550 km) on a hi-lo-hi mission with four 1,000 lb (450 kg) bombs
    Ferry range: 2,280 nmi (2,620 mi; 4,220 km) with drop tanks
    Service ceiling: >50,000 ft[4] (>15,240 m)
    Rate of climb: 50,000 ft/min (254 m/s)
    Wing loading: 88.3 lb/ft2 (431 kg/m2)
    Thrust/weight: 1.095 (1.24 with loaded weight & 50% internal fuel)[278]
    Maximum g-load: +9.0 g
    Armament

    Guns: 1 × 20 mm (0.787 in) M61A1 Vulcan 6-barrel rotary cannon, 511 rounds
    Hardpoints: 2 × wing-tip air-to-air missile launch rails, 6 × under-wing, and 3 × under-fuselage pylon (2 of 3 for sensors) stations with a capacity of up to 17,000 lb (7,700 kg) of stores
    Rockets:
    4 × LAU-61
  • 85 без аналог

    2 0 Отговор

    До коментар #75 от "Венцислав":

    темата е много обширна , самолетите са доста близки , все пак произлизат от обща разработка , като цяло EF е силно насочен към ПВО , а Рафал е мултирол , разработен с идеята за корабно базиране самолет . Признавам си че не знам за симулирани боеве м/у двата , АФАР не е панацея при радарите , въпреки че губи при емисиите и проследяването на множество цели , все пак CAPTOR има по-голям обхват и резолюция ,а с CAPTOR-M превъзходството ще бъде пълно , Освен това Тайфун разполага с най-добрите към момента инфрачервени сензори . В БВБ Тайфун има по-добра скороподемност , тяговъоръженост и енерговъоръженост , значително по-висока скорост и маневреност на големи височини и по-малка радарна сигнатура Рафал пък е по-маневрен на ниски скорости и височини . Общо взето много зависи от пилота и тактиката . Енозначно Рафал има превъзходство в AIR to GROUND . В Сирия корабнобазираните Рафал летяха ниско , натоварени с бомби , докато Тайфун ги прикриваха летейки на голяма височина така че руските зключения са нонсенс . SNECMA няма как даинтегрират два пъти по-мощни двигатели 1-во , защото нямат , а и те не успяха да разработят сами дори и базовият М-88 , който е базиран на F404 ; 2-ро , просто тябва да препроектират наново целият самолет
  • 86 Иван

    1 3 Отговор

    До коментар #79 от "Болгар":

    Нашите предци, нашите предци... Дрън-дрън! Трябвало е да по прочетеш малко книжки, за да узнаеш, че тогава България мобилизира почти целия си потенциал от мъже и от милион войници губи към 200 000. Ама тогава! Днес армиите са професионални, съотношението между нас и турците е от порядъка на 30 хил. към 500 хил., а те вече разполагат и с неизмеримо по-голямо количество танкове и бронирани машини, модерни изтребители и логистична техника за осигуряване на армията. Интересно ми е, вашите предци са се събрали с руския император, за да създаде българска държава, а после загиват 20% от мобилизираните българи във войните за национално обединение, така че ти явно е мислиш! С какво ще спреш 500-хил. армия, с 8 изтребителя, 50 остарели руски танка и няколко ракетни дивизиона Оса-м, така ли?! Бягай при психиатъра, не си добре!
  • 87 Пич,

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "ЪРП":

    много ме кефиш и най-вече с това, че си антигербер, но трябва да оправиш правописа! Пише се "поддръжка" и "закупуване"!
  • 88 Чорба шкембе

    1 1 Отговор
    само да посмее да не купи американските и сбогом МИНИСТЕРСТВО,сбогом ВОЕНЕН СТОЛ,СБОГОМ ТАТАРСКО КЮФТЕ.
  • 89 Николай

    0 1 Отговор
    Много ДОБРЕ направо ИДЕАЛНО
  • 90 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 91 Хан Крум

    3 1 Отговор
    Не сме нападателна държава не ни трябват безумно скъпи американски изтребители ,а модерни ракети земя-въздух и системи за противовъздушна отбрана.
  • 92 Дядката

    1 0 Отговор

    До коментар #10 от "ЪРП":

    Ама те все още са тук! Соломончо малоумни пак трябва да 😭
  • 93 ТОЧКАТА

    3 0 Отговор
    май ,по-добре е швед да те рита в главата,отколкото Марин/локхийд/ да те корумпира...Даже нашите обръгнали на корупция се шашкат от вашингтонският ,,бизнес,,..
  • 94 Българин.

    0 1 Отговор
    Защо с тези суми не си спретнем свои системи за защита на въздушното ни пространство. Имаме С-300.имаме и мозъци. Имаме и опит във зглобяването на оръжия. Вместо трактори можем да сътвори самоходни машини с по няколко опстановки. Какво се молим, а трябва да действаме. Така де, защо ни са самолети. Друго си е зенитни ракети, със среден обсег на действие. 😁😁😁😁, 3500 километра, във всеки голям град с по една площадка с по 1000 ракети, нека някои да посмей да препара.вместо да крадат европарите барем военните заводи да възстановят.
  • 95 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 96 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 97 Знаещ

    1 0 Отговор
    То беше ясно.Агента от ДС Каракачанов не случайно е на този пост.
  • 98 Смях

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Ужас":

    Публикувано във факти.бг: а истината е 2млрд за 5 технологично остарели ламарини, които ще бъдат доставени след 10 години!!!


    Няма нищо такова бе селчо.Самолетите ще бъдат чисто нови с последен модел двигатели, радар от Ф35 и последен модел боекомплект.Ще правят мрежа помежду си и самолет с изчерпан боекомплект ще може да задава цел на друг самолет, който не я вижда.Работата е, че щялата машина на ДС е впрегната да работи за забавянето на развитието на България и полза на Рашкистан.Нищо чудно и ти да си един от служителите на фабриката за тролове на БСП.
  • 99 йхгнггхб

    0 3 Отговор

    До коментар #72 от "Голям прос":

    Абе тикво червена, за какъво противодействие на стари самолети ми гориш бе?
    Ф16 блок 70 е оборудван с радар и боекомплект от Ф35.Никакви Грипени, Рафали и други измишльотини нямат шанс срещу него.
  • 100 анализатор

    2 1 Отговор
    Накрая ще му кацнат на празидента на ... офертата.
  • 101 анализатор

    3 1 Отговор
    F16 block 70 е като една баба, изтипосана с най-новите и модерни парфюми, червила и лакове, обаче няма да може да свали нищо по-младо с повече от 5-6 годинки от нея. И за двамата важи приказката: "Стара, но запазена чанта - с нов цип".
  • 102 Гошо

    1 1 Отговор
    Да не дава Господ да ни купят тези прехвалени дърти кокошкарници Само Миг или Су Турците се ориентираха правилно
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове