Last news in Fakti

9 Април, 2019 11:51 1 662 15

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“

  • златен век-
  • артекс-
  • строеж

Оказа се, че улицата диктува решенията, които взима Министерският съвет, каза управителят на фирмата

„Артекс“ ще обжалва решението за спиране на строежа „Златен век“ - 1

Ще обжалваме решението за спиране на строежа „Златен век“, съобщи пред БНР арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“.

„Ние сме уверени в нашата правота и в това, че имаме законни строителни книжа, както и действащо разрешение за строеж. Старо римско правило е – когато общественото мнение влезе през вратата на съда, правосъдието излиза през прозореца на съдебната зала. Общественото мнение не бива да диктува законните решения на органите на България“, каза арх. Мирянов в интервю за предаването „Хоризонт до обед“.

„Оказа се, че улицата, протестите диктуват решенията, които взима Министерският съвет и министър-председателя. Това е единственият начин да си обясня факта, че и ние не бяхме поканени на срещата вчера. Втори ден чакам отговор от тях“, добави управителят на фирма „Артекс инженеринг“.

„Няма как в днешно време една такава сграда от такова естество, с такива размери и инвестиции да бъде незаконна“, отбеляза Ива Милова, която се занимава със строителен надзор. По думите ѝ в последните 2 години, откакто е започнал строежът на „Златен век“, това е един от най-проверяваните строителни обекти в София.

„Когато „Артекс“ внесе молбата за презаверка на разрешението за строеж, в този момент в Народното събрание вече беше внесен проектозакон за изменение. В тази поправка тези изменения са неблагоприятни както за „Артекс“, така може би за всички разрешителни режими в София, тъй като се въвежда рестрикция в броя на презаверките. В тази поправка попадат всички заварени случаи. Ние не сме с ретроактивно действие“.

Поправките в ЗУТ нямат обратно действие, освен ако не е упоменато изрично в преходните и заключителни разпоредби, заяви арх. Борислав Игнатов – председател на Камарата на архитектите в България.

„Тук не е упоменато, но тук трябва да се разгледа и възможността, която е абсолютно реална, че това е заварен случай, който в момента действа, т.е. не е старо разрешение, което изведнъж се подновява. При този проект прави впечатление, че на няколко места във времето назад сроковете се хващат за 1-2 дни“, обясни той. По думите му в момента по българското законодателство не е ясно кой носи отговорност за нанесени щети, когато са издадени неправомерни актове и има нарушения.

Арх. Игнатов подчерта, че нарушенията, констатирани от ДНСК при небостъргача, са технологични: „Тези неща се отстраняват за няколко дни и са обща практика в строителството и проектирането. Те не са нещо фатално. Сега цялата сграда се обявява за незаконна“.

Крайно време е Законът за устройство на територията да бъде преразгледан кардинално и на негово място да бъде прието ново съвременно законодателство във вид на кодекс, категоричен бе арх. Игнатов. Според него случаят „Артекс“ е болезнен както за бранша, така и за цялото общество. „Такъв тип казуси произтичат от неуредиците в законодателството“, смята той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванчо

    6 7 Отговор
    Самозабравили се наглеци.
  • 2 Този

    12 0 Отговор
    Ще обжалват разбира се, че те какво са виновни, че корумпираните ни политици се възпозват от всички възможни вратички в законите....Даже съм сигурен, че Артекс после ще заведат дело срещу България, ще го спечелят и ще им се платят много пари за пропуснати ползи.... Всичко е един омагьсан кръг....

    Коментиран от #3, #8

  • 3 Иванчо

    5 4 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Онзи, като нямат разрешение за строеж, с какви аргументи ще обжалват? Ние тука се разбрахме да вдигнем незаконно един небостъргач, ама те взеха, че ни го спряха. "Кой ми сра в гащите?"

    Коментиран от #11

  • 4 гост

    11 0 Отговор
    Когато има срастване на бизнеса с държавните институции и властта, всичко може да е законно. Схемата е проста - аз ти давам разрешение за апетитно място за строеж където ще имаш марж на печалбата от порядъка на 500%, ти ми даваш апартаменти с клубна отстъпка.
  • 5 Общиснки служител

    10 0 Отговор
    Проблемът не е фирмата,която очевидно е била в корупционна схема, проблемът е ,че в България всичко така е направено,че за да можеш да строиш, да продаваш, да правиш нещо трябва да даваш на определени хора! Пример точно в строителството са районните кметове, които за да разрешат строителство искат 10% процента, в повечето случаи това е един тристаен апартамент в съответната нова сграда. Всички го знаят и това е е от вчера! Като са тръгнали журналистите, нека осветят и тази далавера, да видим изборите дали изобщо ще отиде човек да гласува, освен обичайните заподозрени от малцинствата
  • 6 гарантирано от ГЕРБ

    6 1 Отговор
    Спряха строежа докато минат изборите, после пак започва строежа ... има още апартаменти на примоция, обещани на наши хора, баш герберасти!
  • 7 Цвъки

    6 0 Отговор
    Аааа апартамента не връщам обжалвайте каквото искате правете апартамента си е мои нищо че не ви свърших работа
  • 8 Шляхтиц

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Този":

    Напълно споделям Вашето мнение. Ще се радвам строителната фирма да осъди България, но глобата да плати Бойко Борисов. Заради платени протестиращи с намазани с лютеница глави се сменят министри, спират се строежи. Много съм разочарован от решенията на Б.Б. ............
  • 9 плевен

    4 1 Отговор
    1+1=2 ! Аз веждам нещата така: Цв. Намира причина и извива ръцете на Артекс. Те клякат и му подаряват стоката. Но! Намира се там някой луд, който си въобразява, че може да отмъсти и анонимно и заобиколно пуска истината наяве. Проваля Цв., проваля и изборите на ГЕРБ. В момента върху него се стоварва цялата мощ на държавата. Това е възмездие за наивника който не е преглътнал рекета. И всичките го мразим. И няма кой да го защити. Защото той е прокажен.
  • 10 Шляхтиц

    2 0 Отговор
    Ако за закупуване на жилище с акт. 14 е необходима сумата Х, до завършване на строежа и пускане в експлоатация с акт 16 е необходима почти още една такава сума Х.
  • 11 Потресен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Иванчо":

    Ванюшка, тези си имат разрешение за строеж, не е лошо да ги следиш малко нещата. Друг е въпроса дали същото е валидно, след като изтекло с някой месец и същевременно е променено искането за строеж на още няколко етажа. Иначе разрешението за строеж си е налично....
  • 12 Mango number five

    0 2 Отговор
    Да не си играят с обжалване а направо да заведат дело в Стразбург срещу Тиквената Свинщина. Е затова няма кадърни чуждестанни инвеститори.
  • 13 tat

    2 0 Отговор
    Най-добре покажете кой колко пари е дал под масата за апартаментите ви.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Колето

    0 0 Отговор
    Интригите може да ги пускат само комунистите те в това са най - силни .. Жалко е когато фирмата си върши работата добре но някой решава да нагрочи и опетни нечие име ..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове