15 Април, 2019 08:20 4 673 63

Пета поредна вечер на протести в Габрово

  • габрово-
  • протест

Стотици недоволни се събраха

Пета поредна вечер на протести в Габрово - 1

Пета поредна вечер на протести в Габрово, предаде bTV. Стотици недоволни се събраха и днес, за да участват в проявата.

Полицейското присъствие в града остава засилено. Роми споделят пред медиите, че се страхуват за живота си спират децата си от училище.

На вчерашния протест габровци поискаха и оставката на кмета на града Таня Христова. Според местните тя е отговорна за създалото се напрежение. Това мнение обаче не се споделя от всички.

Съботният протест беше най-масовият до момента.

Демонстрацията премина без инциденти, след като полицията задържа лица, въоръжени с боксове, палки и бомбички. И вчера полицаите свалиха каските и щитовете си в знак на толерантност.

Вчера на централния площад пред сградата на общината в Габрово се събраха около 2000 души. На протеста не присъстваха демонстранти от други градове.

Снощи пострадалият Венцислав Иванов се присъедини към протеста и от трибуната заяви: "Да има справедливост, да не се изпада най-вече в такива ситуации".

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод на 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Случаят стана повод и за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това в петък отново се състоя протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в Габрово в града по искане на премиера Бойко Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Meganoob BG

    44 4 Отговор
    ВЪЙ! Горките талибани ако ги е страх за живота им, тогава ние пък какво може да кажем, когато всеки момент като си ходим по улицата някой техен роднина може да захване да ни коли бавно със ръждива костура.
  • 2 Ха ха ха

    47 0 Отговор
    Спират децата си от училище, представи си верно.........

    Коментиран от #10, #15

  • 3 Шансу Имамов

    12 55 Отговор
    Стига вече че ни писна,българите сте стлахливи,ако се вдигнем 2 милиона роми ще ви изринем в морето.

    Коментиран от #7, #30, #32, #61

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 предложение

    22 0 Отговор
    Имаше едно предложение /не си спомням вече от кого / за борба и то най вече с битовата престъпност и със спокойствието по населените места-Всяка длъжност по места да е избираеме-от кмет, прокурор, съдия шеф на полиция /така мисля е в САЩ/ т.н и да имат право хората по места да ги отзовават ако не си вършат работата не зная даяли това ще върши работа.Чуват се гласове че всички може да бъдат купени да де, но сега по добре ли е ? Хванали ги , ги пуснали след няколко часа и това най вече е подразнило хората -виждат че няма наказания и някои се чувстват нагли и безчинстват .
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 ПЕШО КОНЯ

    5 6 Отговор
    КАЗАХА ЧЕ ПАРИТЕ СВЪРШИЛИ-ВЕЧЕ БЕЗ МЕН
  • 10 Те не знаят къде се

    21 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    намира училището, били ги спирали! :)
  • 11 незнайко

    21 1 Отговор
    Тримата още ли не са в ПАНДЕЛАТА ? Досега трябваше по бързата процедура да ти вкарат за 6 месеца !!!
  • 12 Хасан

    3 17 Отговор
    Срещу кого е протеста??цял град срещу 3 хулигани..!?

    Коментиран от #14, #62

  • 13 Българин

    20 1 Отговор
    оставка на целият кабинет стига със злоупотреби с властта искаме правда погледнете Румъния стига с мизерията спрете кражбите искаме правосъдие
  • 14 Morgoth

    29 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Тримата хулигани са капката от която чашата е преляла. Протеста е срещу това, че всеки ден от някъде излиза новина, че цигани са били, ограбили, изнасилили или убили някого. Протеста и тук, а и на другите места където това се случваше и ще продължава да се случва е срещу това, че българите загубиха чувството си за сигурност заради безчинстването на една част от циганите.

    Коментиран от #40, #41

  • 15 Morgoth

    23 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ха ха ха":

    За съжаление това са циганите - много от тях са тотално неадекватни на тема образование. Като стане нещо и почват да заплашват, че ще си спрат децата от училище, все едно за нас са ги пратили там, а не за да може самите те да имат по-добро бъдеще.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Все още работеща

    11 0 Отговор

    До коментар #8 от "Шансу Имамов":

    Те и без протести не си пращаха децата на училище.Да не прехвърлят вината на нас,а да осъзнаят,че не могат да безчинстват.Защо никой не роптае срещу работещите цигани,които спазват законите.Роптаем и сме възмутени от лентяите,крадците,хрантутниците и такива като тези тримата. Цигани съсипаха живота на дъщеря ми и на семейството ми и аз като тебе ли да започна да крещя,че мразя циганите.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Приятел

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    Омразата е лоша емоция,ще заболееш

    Коментиран от #21

  • 21 onq s konq

    1 1 Отговор

    До коментар #20 от "Приятел":

    футболния отбор - защото не могат да играят!

    Коментиран от #23

  • 22 Все още работеща

    18 1 Отговор
    Като мразят българите,какво правят в България?Да се махат от тука,дасе изнасят,да ги търпят и издържат на друго място.Само,че в други държави за да получат ще трябва да работят и да спазват законите иначе жална им майка.
  • 23 Приятел

    6 0 Отговор

    До коментар #21 от "onq s konq":

    Несправедливо е си мислиш....Едни се раждат талантливи,красиви,умни.А тези като теб агресивни,мразещи,грозни.Напълно те разбирам.В другия живот може и да си гнида,приеми го философски.
  • 24 Циганин

    2 9 Отговор
    Аааааа след забележка, забележка им бил направил вече!!!!!! А дали не е след заказа саморазправа и цинизми? Андрешкоооо Андрешкооооо. Вижда се че не си мъжкар а Мишкар с голяма уста.

    Коментиран от #25, #33

  • 25 Приятел

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Циганин":

    И мухата когато кацне на л*йното си мисли,че това е целия Свят.Така и някои хора не могат да разберат света на цивилизования човек.Не си виновен-Съдба.

    Коментиран от #26

  • 26 Циганин

    1 8 Отговор

    До коментар #25 от "Приятел":

    Цивилизования си подбира думите, и си знае мястото в Хоремага, не се прави на ментор за да си избива комплексите за малоценност!

    Коментиран от #27

  • 27 Приятел

    7 1 Отговор

    До коментар #26 от "Циганин":

    За съжаление ти не определяш на кой,къде му е мястото.Истината боли,но ще те излекува.

    Коментиран от #28

  • 28 Циганин

    1 6 Отговор

    До коментар #27 от "Приятел":

    Точно така за съжаление! Друсат те и теб конплесите за малоценност, искаш да си мъжкар обаче съдбата ти е отредила да си Мишкар. Нищо в другия живот може би ще си нещо повече! Неграмотник, прочети нещо за кавичките в изречението хахахах

    Коментиран от #29

  • 29 Приятел

    3 1 Отговор

    До коментар #28 от "Циганин":

    Това с мъжкара и мишкара не го ли повтаряш?А другото за другия живот не го ли копира от мен? :) Дразни те интелекта,нали?

    Коментиран от #31

  • 30 Тодор

    13 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шансу Имамов":

    Маймун ако се вдигнете точно за седмица няма да остане и папер от вас. Сега ви пази властта ама няма да е вечно така съвсем скоро друг вятър ще задуха. Нямате понятие какво ще ви се случи.
  • 31 Циганин

    2 5 Отговор

    До коментар #29 от "Приятел":

    Ка, ах ти че те друсат комплекси ето и сега мислиш си че някой те копира. Вече ще ти казвам господин литературния стожер. Тука всички от теб преписват, добре че си ти! Само че, виждам копи пейст на чужди коментари на които само си прикачваш ника! Блестиш като войнкшка манерка. Пейстни си го сега и това.

    Коментиран от #35

  • 32 Българите

    10 1 Отговор

    До коментар #3 от "Шансу Имамов":

    Ами хайде ние това чакаме. Да си разчистим сметките най накрая.

    Коментиран от #34

  • 33 Тодор

    12 1 Отговор

    До коментар #24 от "Циганин":

    Скоро съвсем скоро ще станете по - тихи от тревата и по - ниски от водата. Няма вечно да ви пазят и тогава дупе да вие яко защото не знам къде ще се дените.

    Коментиран от #37

  • 34 Саладин

    2 8 Отговор

    До коментар #32 от "Българите":

    Какви сте смелчаци, особено след 3×100 домошарка сте направо лъвове!

    Коментиран от #42, #44

  • 35 Приятел

    7 1 Отговор

    До коментар #31 от "Циганин":

    Оценявам,че се стараеш.Дори си научил стари клишета от типа"комплекс за малоценност ".Можеш да ми казваш просто "Приятел".Но виждаш ли,вече не обиждаш с епитети,така се учиш.Скоро ще се превърнеш в едно добро цигане.А това с чуждите коментари е само в твоята главица.

    Коментиран от #38

  • 36 Тодор

    10 0 Отговор

    До коментар #19 от "onq s konq":

    В Индия ще обикнеш Левски повярвай ми миризлив маймун.
  • 37 Циганин

    1 6 Отговор

    До коментар #33 от "Тодор":

    По тихи от тревата и по ниски от водата???!!! Гледаш и не вярваш на ушите си!
  • 38 Циганин

    1 5 Отговор

    До коментар #35 от "Приятел":

    Щом казвате господин литературен Стожер, Ти Велики Мастер.

    Коментиран от #39

  • 39 Приятел

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "Циганин":

    Така е по-добре.Вдигнахме леко летвата над езика на омразата.Но трябва работа,много работа.Лек ден г-н Циганин,трябва и да се работи.

    Коментиран от #45

  • 40 Хасан

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    Хулиганството е криминална проява а не общесвена ..просто полицията и прокуратурата трябва да се свърши работата ..в полицията трябва да има социолози,психолози,анализатори които да проучат риска от престъпленията
  • 41 Хасан

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Morgoth":

    При нас турците е друго ...виж в Хасково ..цигани откраднаха от турци агнета ..няма полицуя,няма прокуратура ..отиваме пребиваме селото и друг път не припарват
  • 42 Lonecheer

    11 2 Отговор

    До коментар #34 от "Саладин":

    Мълчи бе сапун , че и за тор не ставаш.
  • 43 Оставка

    6 0 Отговор
    Оставка на ГЕРБерите.
  • 44 Българите

    9 1 Отговор

    До коментар #34 от "Саладин":

    Недей да остроумничиш ами действай. Като се каните, да видим крайния резултат дали ще ви хареса.
  • 45 Циганин

    1 10 Отговор

    До коментар #39 от "Приятел":

    И да не правиш забележки на цигани! Да не се наложи после да се сбират,, патриотите" и за теб!

    Коментиран от #46, #51, #58

  • 46 Приятел

    12 1 Отговор

    До коментар #45 от "Циганин":

    Хехе това заплаха ли е?Доказа току що,че циганското в теб е по-силно оъ всичко друго и пак падна до омразата.Жалък си бе цинго.Израстнал съм срещу циганската махала и още съм жив.Циганите в квартала ме знаят,намирал съм им работа,вадил съм ги от тинята.Но прекрачилите границата после питат,защо пребихте цялата рода.Ами всичко има граници,затова.Гледай и ти да не оуташ така

    Коментиран от #47

  • 47 БХК

    1 3 Отговор

    До коментар #46 от "Приятел":

    Опа теслите полетяха дигайте яките че бате борчо работодатела се обади!

    Коментиран от #48

  • 48 Приятел

    7 0 Отговор

    До коментар #47 от "БХК":

    Такъв е живота.Слънцето изгрява само от едната страна.Ние ви даваме работа,а вие надувате кавала и дърпате акордеона,по сватбите ни.
  • 49 Хахахах

    0 7 Отговор
    Тези протести ми стават смешни. Овцете пак са на вън.
  • 50 хихи

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "das reich":

    Аз лично виждам проблем, циганин с затвор да плашиш!!! Че то там за тях е курорт. Така и не разбрах защо им казват Роми за мен са Римляни, създатели на велика цивилизация и откриватели на гюбека. Сега за тумба лумба-та, ами трябва да го има от време на време, нещо да ни обедини преди съвсем да сме изчезнали, че както сме заспали съвсем ще залинеем като народ! Истината е, че оставяме примитиви да ни бият, управляват, лъжат и така вече 30г.

    Коментиран от #52, #53

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Приятел

    5 0 Отговор

    До коментар #50 от "хихи":

    Ти ако отдаваш всичко на българите ,мн се лъжеш.Запитай се защо Х.Клинтън ходи в циганската махала.Тука играят други сили,а циганетата са просто инструмент. Но всичко е до време и на това ще му дойде края.ЕС отива по дяволите, ние отиваме в славянското семейство. Въпрос на време.Русия няма да остави майка България на никой друг,освен на славянската цивилизация.
  • 53 das reich

    8 0 Отговор

    До коментар #50 от "хихи":

    Не съм писал затвор, но то е ясно. Освен затвор, трябва да разрешат на полицаите да използват оръжията си и ако убият циганин(и не само) да ги награждават, вместо да ги съдят.
    Искам в България положението да стане, по модел на САЩ. Негрото вади брадва, кол, сатър, нож, ченгето вади патлака, пръска му тиквата и всички му ръкопляскат.
    Нека да думнат няколко животинки и ще видиш колко послушни ще станат.
    Съдът също тябва да действа бързо и безпрецедентно, не може да има джагали с по 100 и кусур присъди и да се разхождат на свобода. В затвора да им намерят работа и да бачкат, има си начини, това е положението.
  • 54 Приятел

    7 0 Отговор
    Е тука едно поздравче за всички българи,докато не са го изтрили админите.Не им пускайте аванта на печките,само от лабут разбират някои.Конфуций е казал:Безумие е да обичаш тези,които те мразят.https://youtu.be/Oc98wFE5mc0
  • 55 хихи

    8 0 Отговор
    Решението е измислено в една много (демократична) държава дето местното население е изпратила да си танцува и множи в резервати, е при нас не е местното, а натрапилото се население. Така и така ни мразят, а и ние не ги обичаме, един Резерват и проблема е решен.
  • 56 тах

    5 0 Отговор
    браво на Габрово те си търсят правата стига с тази тирания глад и кражби инфлацията ни изяжда парите а управляващите нищо те не правят нищо увеличава си заплатате
  • 57 хихи

    2 0 Отговор
    Правят, правят, милиарди потъват и диря няма, а ти нищо не правят.
  • 58 Waffen SS

    7 0 Отговор

    До коментар #45 от "Циганин":

    Там в Полша има до ден днешен един лагер и за вас!!!
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 той

    3 0 Отговор
    тиквата няма смелост да се покаже това се казва страж
  • 61 Aми ела в Габрово

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Шансу Имамов":

    При нас...Може да ти намерим и две работи...През деня в почистването ,а вечер на околовръсното...доход достатъчен и няма да си недоволен,манго...С килийното си образование,току виж си събрал пари да се изучиш,как се живее в общество,а не в катун...Смрад гнусна
  • 62 Отвори очи

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Хасан":

    Аз мислих,че си по-умен и оценяваш ефекта за в бъдещето...Но уви,единствената чертичка под мозъчната ти кора ти служи само за равновесие...
  • 63 Фофи

    1 0 Отговор
    Пишете по горе за демократична държава,но това няма нищо общо със нашата България.Защото големите ни бият в собствения ни магазин,а децата ни ги бият в училище.Моята дъщеря я заключиха във съблекалните и искали да свали дънките .Детето плакало и накрая ги нарязаха със ножица.Бях откачила в пълния смисъл на думата,защото нито учителят знаеше къде е детето ми като отидох да го търся.И....всичко остана ненаказано.Цялото ми семейство преживя шок защото много време детето не искаше даже до банята да отиде самичко.И ще ми говорите за демокрация ..няма такаваЕдно решение има само...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове