Last news in Fakti

16 Април, 2019 08:16 7 782 39

Независими експерти проучват катастрофата на Местан

  • местан-
  • катастрофа

От 2016 г. насам на това кръстовище са станали 3 тежки катастрофи с двама загинали и 8 ранени

Независими експерти проучват катастрофата на Местан - 1

''Трябва да се преосмисли концепцията за този път, защото там очевидно има проблем на всяко кръстовище. Необходими са спешни мерки за обезопасяване и промяна на дизайна на тези кръстовища“. Това заяви пред БНР Диана Русинова от Института за пътна безопасност, който днес ще направи независим от институциите оглед на мястото на произшествието с лидера на партия ДОСТ Лютви Местан. Експерти от организацията вече са направили анализ по визуалната информация, достъпна онлайн.

Вчера на Лютви Местан беше повдигнато обвинение за причиняване на смърт по непредпазливост след тежката катастрофа на международния път за Гърция през Маказа, при която загина 6-месечно бебе.

„Дизайнът на пътя в този участък трябва да бъде сериозно преосмислен и най-после да се заговори за ревизиране на пътната инфраструктура – да се направи независим одит на всички участъци с повишена концентрация на ПТП-та, включително и този. Трябва да се направи тази ревизия в спешен порядък и да се изработят мерки, в които да се инвестира, за да може пътищата да осигуряват безопасност. Трябва да отворим и темата за обезопасителната система в колите ни – столчетата. Има неща, за които трябва да се помисли, извън самия инцидент“, коментира тя в интервю за предаването „Преди всички“.

Според нея спешните мерки няма да струват много:

„За да се обезопаси в момента този път, мисля, че държавата може да си позволи да сложи няколко знака и да преправи малко маркировката или да помисли за забрана на определен вид включване, докато не се намери някакво друго решение. Това няма да е нещо, което ще струва милиарди. Това ще е нещо, което дори може да се окаже, че е някаква смешна сума от порядъка на 5 – 20 хил. лв.“.

Русинова припомни, че от 2016 г. насам на това кръстовище са станали 3 тежки катастрофи с двама загинали и 8 ранени. А по целия международен път, който е част от еврокоридор 9 или Е85, от 2016 г. досега са станали над 10 тежки ПТП-та със 7 загинали и 12 тежко ранени.

„Проектиращият, този, който строи пътя, този, който го въвежда в експлоатация, и този, който отговаря за него, са задължени да ни осигурят безопасна инфраструктура и да не разчитат изцяло на способностите на водачите на МПС-та. Първият анализ показа, че ние в тази зона сме оставени изцяло да разчитаме на нашите способности и нашата преценка, както и на преценката на другите водачи и че инфраструктурата очевидно не може да осигури каквато и да било безопасност. Този път е бил път, който много трудно е бил въведен в експлоатация и е имал проблеми с документите. Това, което наблюдаваме там, е недопустимо“, посочи още Диана Русинова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Защо

    70 4 Отговор
    Защо (Независими) не е в кавички "". В България няма нищо независимо, което да е свързано с властта.

    Коментиран от #13, #29

  • 2 Каракуд

    61 5 Отговор
    Пътят имал проблеми с документацията? Апартамент с асансьор най-добре решава такива проблеми.
  • 3 бббббб

    70 2 Отговор
    Значи трябваше политик да убие човек ,за да се задействат институциите.Сега ще изкарат ,че причината е в пътя ,а не в него.

    Коментиран от #4, #25

  • 4 Ломски

    41 6 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    Русия бе! Русия е виновна! 😎😂
  • 5 Шансу Имамов

    4 72 Отговор
    Местан е дастоен човек който не бяга от отговолност,но той няма вина в случая,той е жертва.

    Коментиран от #7, #20, #39

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Гост

    36 2 Отговор

    До коментар #5 от "Шансу Имамов":

    Ама той ли е 6-месечното бебе?!?!! Аз мислех, че е шофьор на колата убиец!

    Коментиран от #9

  • 8 Сега пътят е виновен

    39 5 Отговор
    Но в Своге,беше шофьорът,не пътя.Дали не е избирателно,кога кой е виновен..Бог да прости детенцето.И никога да не прощава на убиеца.
  • 9 Шансу Имамов

    6 44 Отговор

    До коментар #7 от "Гост":

    Шофьора на колата-убиец е татенцето,само ти ли не го разбра.

    Коментиран от #21

  • 10 Ибан Мохамед

    38 2 Отговор
    Предателската мюсла Местан е отнел предимство, трябва да си получи заслуженото! И пострадалите са мюсюлмани, ще видим каква ще е развръзката.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Чочо

    30 1 Отговор
    Феса със доживотна присъда за убийство на Иванчев за недоказано престъпление 20 години направо да го съдят по бързата процедура и в затвора тоя убиец
  • 13 антрашпиц

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Защо":

    Заглавието е за балъците..
  • 14 бачо

    23 2 Отговор
    Толкова ли е трудно да се задължи всяка кола да има видео-регистратор, и сега няма да има експертизи и всичко ще е ясно за минути ,кой е виновен.Но явно нашите законотворци нямам изгода ,защото много от тях ще останат най малко без книжки и няма какво да се коментира,че ме хваща яд,само си чешем пръстите тук ,а кервана си върви.

    Коментиран от #37

  • 15 БББ

    27 2 Отговор
    До 5ти, наглец си ти приятлю, за миг само си представих че ако другия учстник беше Българин какви щяха да бъдат коментарите.А тук няма нищо не ясно,просто Местан не е спрял на знак СТОП и сега е като на.....ран.
  • 16 БАЙ МИЛЕ

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "мръсни долни орица":

    ВЗЕ МИ ДУМАТА ОТ УСТАТА........++++++++++++++++ ОТ МЕН...
  • 17 123

    11 2 Отговор
    На крива ракета,космоса и пречи....Сложете легнал полицай и пак ще има катастрофи...Научете се да карате с търпение и мислете!
  • 18 225

    13 3 Отговор
    Независими независими, колко да е независими? И те са на заплата. И те имат жена, деца.... Само казвам.
  • 19 незнайко

    10 3 Отговор
    Още при първата статия за случая написах. ТАМ НЯМА ЗНАЦИ ЗА ОГРАНИЧЕНИЕ НА СКОРОСТА !!! Това което бях предположил като причина се оказа вярно ! Висока скорост на колата появила се от завоя който е на малко разстояние от отбивката !!!
  • 20 антрашпиц

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "Шансу Имамов":

    Трябваше ти да си на мястото на потърпевшите .Тогаз да те питам колко точно е достоен Местан!
  • 21 Враца Баце

    14 0 Отговор

    До коментар #9 от "Шансу Имамов":

    За теб медицината и лекарствата са безпомощни. Няма лек за тъпотията. МЕСТАН отнема предимството и блъска колата със загиналото бебе. АНАДЪМО?

    Коментиран от #31

  • 22 пишман политици

    18 0 Отговор
    Както е тръгнало Местан ще го изкарат невинен а жертвите ще се търсят из АПИ за лошо конструиран пътен участък и пак няма да има виновни.
    Защото в България ако си НЯКОЙ, ТИ НИКАГА НЕ НОСИШ ВИНА ЗА НИЩО!
  • 23 пишман български политици

    10 1 Отговор
    "Тъпите" германци при такива участъци с повишен риск за ПТП организират движението през кръгови кръстовища за да намялят риска от катастрофи. У нас кой ще проучва , па се занимава. То дълга история.
    Вижте новия "интелигентен"участък на АМ Струма. За 5 месеца скъпата маркировка се олюпи като яйце. Асфалта на определени участъци потъва като движещ пясък в пустиня. При нас е така: Първо строим, после мислим как да го ремонтираме. Важно е да има движение на парите от единия джоб в другия. А участниците в движението по пътищата да го **** хат. Те са просто статисти.
  • 24 незнайко

    7 1 Отговор
    ЗАЩО ДОСЕГА НЕ СЕ КАЗВА КЪДЕ Е БИЛО БЕБЕТО ??? В ПРЕДПАЗНО СТОЛЧЕ ОТЗАД ИЛИ НЕ ???

    Коментиран от #32

  • 25 Шляхтиц

    5 7 Отговор

    До коментар #3 от "бббббб":

    Съчувствие и съжаления към пострадалото семейство, но съм склонен да повярвам на Местан, че е спрял на знака стоп, огледал се е, не е видял друго превозно средство и е излязъл на главния път. За да стигне пострадалият автомобил до това състояние е нормално да се установи с каква скорост се е движел. Шофьор съм от 1963 година и по второкласни и третокласни пътища не съм си позволявал скорост, по-голяма от 70, 80 км/час. От вида на пострадалия автомобил правя заключение, че се е движел с поне два пъти по-голяма скорост. В случая имената Местан, Иван, Драган, Стоян не играят никаква роля.

    Коментиран от #27, #35, #36

  • 26 Някой

    4 1 Отговор
    Много обичат да лъжат още с първата дума независими.спрях на стоп..караше с 200 нямаше друг начин на 99.9% съм сигурен че съда ще се уака .това ни го доказва постоянно. Но тоя бог го е наказал вече.ще видим кой лъже и има ли достойнство да си признае
  • 27 незнайко

    3 5 Отговор

    До коментар #25 от "Шляхтиц":

    Браво, един здравомислещ човек. Никакъв спирачен път на потърпевшия автомобил. Даже не се е помъчил да избяга в лявото платно . Това е така защото скороста е била много голяма.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 сектант

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Защо":

    ЗАЩОТО В БЪЛГАРИЯ АКО СИ ПОЛИТИК, ВИНАГИ ИМА НЯКОЙ ВИНОВЕН, АКО ЩЕ И ПЪТЯ ДА Е!
  • 30 Боже6767

    1 0 Отговор
    Та нали тия пътища ги проектират такива специалисти-капацитети и се правят от също такива капацитети. Такива капацитети и определят къде и какви знаци да се поставят. Какви глупости ми говорят. КАЖЕТЕ СИ НАПРАВО ЧЕ ЩЕ СПАСЯВАТЕ КОЖАТА НА МЕСТАН. Тия от КАТ като ги махнат и се пенсионират стават капацитети? Та нали те преди това са били отдругата страна и НИЩО? Та сега ли????????
  • 31 гост

    4 0 Отговор

    До коментар #21 от "Враца Баце":

    Прав е човека Местан е политик, а политиците не са виновни никога..
  • 32 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #24 от "незнайко":

    Ако не е било в столче или там каквото трябва да е,Местан в затвора за отнето предимство майката и бащата също за не спазване на закона!!!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Иванов

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Шляхтиц":

    Ако спреш на стоп и не можеш да прецениш идващият по пътя с предимство автомобил , с каква скорост се движи и за колко време ще те удари ,ако излезеш - тогава би трябвало да си изхвърлиш книжката и да тръгнеш пеш. Извинявам се колега, но ако ще и от 42-ра да имаш книжка, разсъжденията ти са абсолютно погрешни.
  • 36 Иванов

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "Шляхтиц":

    Колега, виждал ли си с очите си, какво представлява автомобил , ударил се с 80 км/ч? Аз съм виждал. Прилича на смачкан каскет. Да не говорим за 110 км/ч - примерно , с колкото масово се движат всички извън града. Как е възможно да спреш на стоп, да няма никой ,да тръгнеш и да те ударят? Тва БМВ да не е самолет? Сколко е карал според теб? С 280? Моля ти се, по -сериозно
  • 37 Видео

    4 0 Отговор

    До коментар #14 от "бачо":

    В повечето случаи, нарушителите са свързани с политици, с полицаи, с хора с пари и слава или са някакви мутри. Затова не искат да направят закон за използване на видеорегистраторите при произшествие. За обикновения човек никой не го е грижа.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове