Last news in Fakti

16 Април, 2019 19:16 5 778 37

Томислав Дончев: Видял съм всичко, но не викове „оставка“ в лицето

  • габрово-
  • томислав дончев

Политиката не е само алгоритъм и логика. Тя е емоция, страст, мечта, понякога гняв, често (за съжаление) омраза

Томислав Дончев: Видял съм всичко, но не викове „оставка“ в лицето - 1

Вицепремиерът Томислав Дончев публикува във фейсбук емоционален коментар след събитията в Габрово, където протестиращи скандираха за неговата оставка и тази на кметицата Таня Христова.

Публикуваме коментара му без редакторска намеса:

ОСТАВКА!

Над 10 години политически опит е и много и малко. За българските стандарти е много. Тук, срокът на годност е кратък. Любовта и надеждата лесно прерастват в омраза. По същата причина рядко имаме политици с опит, които знаят как да работят и на националната и на международната сцена.

А според европейските стандарти се приема, че 10 е едва началото. Но въпросът беше друг. За 10 години съм видял много. Явявал съм се на избори, говорил съм с хиляди граждани на ден, говорил съм на множество от хора, планирал съм, убеждавал съм, дискутирал съм, спорил съм с учени, с граждани, с опоненти, с хора, с които има и няма смисъл да се спори. Обвиняван съм, че съм изверг, крадец, убиец. Пияни граждани са се опитвали да се бият с мен, прегръщали са ме познати и непознати.

За 10 години съм работил на всички фронтове: на местната власт, националното управление, бил съм в изпълнителната и законодателната власт, никога не съм прекъсвал връзката с европейската политика, дори за кратко бях в Европейския парламент.

Видял съм всичко. Или почти всичко.

Не беше се случвало да ми викат „оставка“ в лицето.

И го считах за закономерно. Първо, в дебелите книги пише, че никога не ходиш там, където ще ти викат „,ууууу“ и „оставка“, а ходиш само на места, където ще ти се усмихват и ръкопляскат. Аз чета дебелите книги, но невинаги правя това, което пише в тях. По-важното е, че съм считал, че живея и работя така, че не заслужавам да ми викат по този начин. В дебелите книги също е написано, че невинаги получаваш това, което заслужаваш, и това не е изключение, а закономерност. Политиката не е само алгоритъм и логика. Тя е емоция, страст, мечта, понякога гняв, често (за съжаление) омраза.

От няколко дни политическият ми опит е обогатен. И аз имах възможност да чуя „ууу“ и „оставка“. Не по телевизията, не под прозорците си, а лице в лице. Това променя и човека и политика Томислав. Не ме връща на земята, защото не съм се отлепял от нея (освен в моментите, когато се уча да летя, но в буквалния смисъл на думата).

Не съжалявам, че си го причиних. Можеше да го слушам без да влизам в гнездото на гнева. Можеше да си поглаждам мустаците, да си гриза химикалката и да гледам гневните хора от прозореца. Но съм научен, че когато те вика началникът отиваш, когато има предизвикателство го поемаш.

Беше силно, много силно преживяване. Имах мегафон, но реших, че не бива да го ползвам, за да имам равни шансове да говоря с хората. Въпреки тревогата на полицаите, нито за миг не ми хрумна, че някой ще ме удари, събори или нарани.

Приех всеки укор и обида като нормален и заслужен. Една от функциите на политиците е да бъдат отдушник на народния гняв. Това, че нямам вина, поне за причината за гнева, не променя нещата.

Единственото, от което ми стана болно, е вероятната представа, че съм вкопчен в определена позиция и ще правя всичко да се задържа на нея. Виж, от това боли. Отказвал съм се от много кариерни възможности, български и европейски, защото ми е било важно, значимо, интересно това, което правя. Позицията без идеи е нищо. Без възможности е нищо. И без подкрепа е нищо.

В рамките на политическите клишета трябваше да кажа: „за мен са гласували десетки хиляди, това че 200-300 граждани викат „оставка“ не е драма“. Аритметично е вярно, но само аритметично.

Надявам се да бъда достатъчно умен и силен, за да мога да науча всичко, което трябва да науча от случилото се. Уважавам всички, които ми викаха „оставка“ не по-малко от тези, които ме прегръщат – на сбирки, митинги или на улицата.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бухенвалд

    35 1 Отговор
    Ела да разгледаш и тук !
  • 2 СссереМ

    13 46 Отговор
    Браво,мъж и преди всичко човек на място,баце го е поотракал
  • 3 Васил

    69 2 Отговор
    Дончев, га слезете от мерцедесите и тръгнете но по малките и криви улички по махалите независимо къде в България и при кои етноси много неща ще научите.А не само по площадите на паважа, и в приемните ви и офисите си ??!!

    Коментиран от #6

  • 4 Meganoob BG

    48 4 Отговор
    Политиците ни нямали опит!!!??? Ами като сте толкова невръстни какво правите на власт? И какви 10, някои от вас от 30 години са на власт. Иначе много опитни бяхте когато без референдум ни присъединихте към НАТО и ЕС. И на дяя Тодор бухалкаджията Бойко и той много опитен, дето с контрабанда на гориво и наркотици се занимавал в Сърбия.
  • 5 Колю

    44 6 Отговор
    Прочетох лошо обяснение в любов на човек объркал адреса... Сериозно... Дончев, ти какво направи от това което ти е задължение... Да започнем с електронното правителство... Не си за това място, знаеш го, защо си траеш.
  • 6 СссереМ

    7 32 Отговор

    До коментар #3 от "Васил":

    Абе барабите откакто имате интернет и всички големи политици станахте,айде прибирайте в панелките да бъбате лучената манджа.

    Коментиран от #12, #13, #15, #20

  • 7 А,де ...

    40 2 Отговор
    За българският политик срокът на годност е кратък.... Ами, стоката е с ниско качество и бързо се разваля. А и повечето /всички/ идват развалени. И к'ви 10 години ?! Хората и два дни не искат да ви траят.
  • 8 БББ

    25 9 Отговор
    Вие господа от ГЕРБ бяхте надеждата на много хора че нещата ще се оправят,но започвате да се проваляте/дано не е късно/.Трябваше да се справите с две неща, със битовата престъпност и със кражбите ,е не успяхте .А не успяхте защото вашите кметове и голяма час от вашите депутати крадяха от еврофондовете и обществените поръчки. Усетихте се но дано не е късно ако спечелите ще е само защото БКП-БСП не е алтернатива защото те са по големи крадци и от вас.

    Коментиран от #37

  • 9 Факт

    41 2 Отговор
    Г - н Дончев, отиди и кажи на шайката за съжеление от ,която си ,че хората ви мразят . Залепи ги за земята щом са се отлепили и летят. Кажи им, че долу на земята има, друга България, друга реалнот. И ,че най - голямият враг на народа български са бг. политиците .
  • 10 Batushka

    23 7 Отговор
    Подлога на Тиквата!
  • 11 Васил

    16 3 Отговор
    до 6 СсссереМ
    Ти остави нас, взехте ли си от оня "веселия " чай че сутринта е далеч ??!!
  • 12 Batushka

    20 6 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Боклук ,най вероятно крадец от ГЕРБ!
  • 13 Бумеранг

    22 2 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    Нещастник, това че ни караш да се прибираме в панелките не го приемам за обида, даже напротив - горд съм, че съм част от този народ, който с труд и спестяване на всеки лев успява да оцелява, въпреки герберасти и всякакви угоени политици педерасти. А вие, ВИП-овете дали ще сте щастливи с краденото от нас в личните си асансьори и огромни тераси - Не, защото този народ ви мрази и сколо ще ви потърси сметка за съсипания ни живот и държава!
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Тодор

    18 3 Отговор
    Много бил видял! Тепърва има да видите още неща които сте заслужили отдавна. Има толкова много дървета на които ще висят вашите вратлета. Трудовите лагери на Нова България ви очакват всички вас политически проститутки.
  • 17 Eee

    14 1 Отговор
    Колко още неща ще видиш ако не се оттеглиш доброволно.
  • 18 ТОЧКАТА

    20 1 Отговор
    Дончев...теб те използват!!!Друг трябваше да обере калая...Този ,който създава обстановката да е такова положението в страната.....Страна на маргинализирани групи,използвани от ловки манипулатори..ТИ само даваш лице на ....задници.
  • 19 Лальо

    14 1 Отговор
    Ами брат му колко имота и колко фирми има
  • 20 простИскъсан

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "СссереМ":

    ти ако не си некоя селска мишка, от некъде си, ... щом говориш за панелки, си ми ясен...
  • 21 Другар

    7 11 Отговор
    Респект господин Дончев,мъжка изповед и нищо че не всички я разбират.Истинският мъж,винаги намира сили и смисъл в себе си,за да продължи напред.
  • 22 Луд

    18 0 Отговор
    Добре де казва ,че е 10 години в управлението и казва ,че не е виновен той за гнева на хората.Добре де за 10 години какво направи за да пребори проблема с циганите.НИЩО или поне ние не сме разбрали.Не може ли да отвори един новинарски сайт и да прочете коментарите и ще разбере какво мисли народа или в книгите пише да не чете коментари,а да слуша само мнението на съпругата.В коментарите можеш да откриеш много ,ако искаш да го откриеш де.Платените коментатори си личат много от далеко,,лудите като мен също.Но от останалите може да разбере много за настроенията на народа си ,не само той ами всички,но уви ,в книгите не го пише.
  • 23 дявола

    10 0 Отговор
    Крайно време нещо да се направи за да можем да се гордеем със това че сме БЪЛГАРИ а не да се страхуваме че някои ще ни застреля обере изнасили или отвлече
  • 24 Прецицалото

    13 0 Отговор
    С какво си по различен Г-н Дончев, последния бушон на Тиквата ли си ?
  • 25 заро

    10 0 Отговор
    КАКВО ТИ Е ЧУДНО ХОРАТА нямат какво да едът избягаха от Бьлгария искаш да ти ПЛЯСКАТ
  • 26 Чичо Ангел

    9 1 Отговор
    Томиславе, дори и да си умен/ а по мои впечатления си такъв/ , след като си се включил в отбора на Боко и Цецо, то ти неминуемо се приравняваш към техните Гинки и Калинки. Така , че изобщо не се учудвай. Там няма как да се правиш на съвестен, честен и обиден. Каквото ти "разпоредят" това ще правиш. Ще слушкаш и папкаш. По-възрастен съм от теб с 4 години , имам и по-голямо образование/предполагам от това , което знам/. Това няма значение. Ако ме питаш какво бих ти казал? Много е просто: Оставка! На цялата шайка бойкова. От какво се страхувам ли? Много ясен отговор имам: от това , че и Нинова и нейната шайка не става за нищо. Ето тук може да ме разбереш. Наистина вярвам , че си интелигентен.
  • 27 Чичо Ангел

    6 0 Отговор
    И какво не разбрахте? Протестите в Габрово не са срещу циганите. Те са срещу негроматното, безхаберното, крадливо и престъпно управление. В липсата на прилагане на закона, в липсата на справедливост, в липсата на равнопоставеност, в липсата на морал в тези които правят законите................да продължавам ли????????????
    Наистина съм си мислел , ча от всичките бокови там , може би само ти си малко по-интелигентен. И какво от това? Нали стояхте от двете страни на Гинка с Владиславчо - като асистенти на знаменоска..когато обясняваша как купила ЧЕЗ. Абе , не мислете , че не виждаме, че не помним. Викали му "оставка"........... А какво да ти викат ???????????
  • 28 Чичо Ангел

    4 1 Отговор
    Трети път ти чета "изповедта". Честно, разплаках се.
  • 29 ти ли

    3 2 Отговор
    мишок?!Пускаш жена си в ``мрежата`` да се зъби?!Алооооу....Боковото пдлога!``Пайдос``
  • 30 Driving pleasure

    0 1 Отговор
    мани бегай разплаках се, толкоз мило ми стана за другара Дончев. Ква чувствителна душа - то не бе драма не бе чудо! Я Дончев си приереш престъпните приятелчета да ходитя еди къде си... а! Че другия път хората може да не викат ...
  • 31 габровеца

    5 0 Отговор
    От тия "дебелите книги" ли се научи да крадеш толкова много??? Ако си бачкал 10 г.като миньор в Бобовдол , само тогава имаш право да се обясняваш колко много си работил. Сега можеш само да споделиш колко много си откраднал за 10г. без да работиш
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Един от викащите

    2 0 Отговор
    Г-н Дончев, викахме защото се подиграхте с хората на площада. Излязохте и говорихте на десетината човека около вас. Останалите бяхме фон. Какъв шанс има човек на 50 метра да ви чуе? Защо не говорихте по мегафона? Хората викаме, после млъкваме и вие пак почвате. Винаги има възможност да убедите опонентите си, ако имате силен довод, но това е трудно. По-лесно е да сте наобиколен от 6 жандармериста, докато нашите родители по селата не са виждали полицай. Всичките ви изказвания за ситуацията в Габрово са на основата да “засилим страховете“ като прехвърлим тежеста върху хората. В разговор с вас гражданин поиска постоянно полицейско присъствие, вие попитахте откъде ще се вземат парите, дали да се вдигнат данъците. Вместо да му обещаете, че ще работите здраво, за да вдигнете ръста и от там паричната маса, респективно бюджета. За вас е по-лесно да натоварите 2.5 милиона работещи с увеличени данъци, вместо до свършите трудното: 1000 човека държавна и общинска администрация да работи за икономическия ръст.
    Същото със сметоизвозването, вместо да наритате брат си да се справи с проблема, вие плашите габровци. Лесно е да си управител на общинска фирма когато всичко е цветя и рози и батко е отзад. Накарайте го да покаже какъв е мениджър в трудна ситуция. Не спекулирайте, че десетки хиляди са гласували за вас. Тези хора са гласували за партията ви. Излезте сам, като независим, да видим тогава колко ще гласуват. Политическото гробище на България е пълно с трупове които с
  • 34 Само да довърша

    2 0 Отговор
    Политическото гробище на България е пълно с трупове които си повярваха, че могат и сами. Почнете от Софиянски, стегнете до Местан.
    Та така, оставете лесното. Вместо нов инфраструкторен проект, по-добре нов високо-технологичен работодател за 1000 работни места в Габрово. Тогава ще ви ръкопляскам.

    Коментиран от #35

  • 35 Бойков живописец за Нотр Дам

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Само да довърша":

    Много ви е интелигентен коментарът. Така няма да ви разберат. Трябва нещо за Пунта Мара, парле ву франсе и т.н. Затова не вървят нещата. Сваляй нивото.
  • 36 БЛУДНИЯТ СИН

    1 0 Отговор
    Има три свята, Божествен и дяволски-егото. Ние сме родени в божественият свят. Но сме взели кредит от дяволът и живеем в неговият свят. Когато кредитът свърши, той ни праща в тъмницата - Земята. Тук в тъмницата се раждаме като животни и хора. Служим на дяволът. Който е добре е по-пътят даден му от злото. Който е зле, не следва пътя, и злото го наказва. А в нашата родина ни очакват. Така е казано и в НОВИЯТ ЗАВЕТ, в притчата за .
  • 37 волен сидеров

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "БББ":

    точно-браво
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове