10 Май, 2019 16:11 2 857 11

Съдят Фандъкова за ремонта на „Графа“

  • ремонт-
  • графа-
  • дело-
  • софия-
  • кмет-
  • йорданка фандъкова

387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци

Съдят Фандъкова за ремонта на „Графа“ - 1

387 059,75 лева е стойността на колективния иск на търговци, опериращи по протежението на ул. „Граф Игнатиев”. Днес, 10 май 2019 година, искът срещу Столична община бе внесен в Софийски градски съд. От исканата сума 364 182,76 лева са за пропуснати ползи, а 22 876,96 са за претърпени вреди.

В мотивите към иска специално са подчертани следните:

Никъде в документацията по провеждане на обществената поръчка за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” Столична община не е отчела, че това е район с търговски обекти и не е поискала от кандидатите да се съобразят с този факт. Не е отчетено наличието на 300 търговски обекта по протежение на участъка в ремонт. Единствените критерии на общината са свързани с „местното население”, както то е наречено в обществената поръчка. Именно затова и е позволено всички обекти да бъдат поставени в невъзможност да работят през целия период на ремонта.

Затварянето на целия периметър на ремонта за целия период от време на ремонта (в началото 300 дни , а към настоящия момент повече от година) е направено единствено и само за удобство на фирмите-изпълнители и поставя търговците по улицата в невъзможност да работят. Някои от точките на ремонта са затворени от първия до последния ден, който ще настъпи неизвестно кога, и щетите върху търговските обекти там надхвърлят и най-песимистичните очаквания. Такива точки са площад „Гарибалди“ и площад „Славейков“.

От самото начало на ремонта Общината разрешава по цялото протежение на улицата и на броени сантиметри от входовете на търговските обекти да се поставят метални ограждения и по тях надписи и сигнализация, че преминаването е възможно само за живущи в региона. В този огромен отцепен периметър обаче в повече от времето въобще не се е работило, което е доказано с многобройни свидетелски показания на служители в обектите и на живущи в региона.

През цялото време на ремонта Столична община дава неверни и подвеждащи търговците данни за времетраенето на ремонта, което изключва възможността на последните да направят смислени бизнеспланове за оцеляване при тези обстоятелства. На единствената официална среща между общината с търговците (разполагаме с пълен запис) се съобщават множество неверни данни, а обещаното за септември отваряне на трамвайното трасе беше „преобещано“ за октомври. В крайна сметка движението на трамвая бе възстановено на 30 декември.

Без наличие на каквито и да било форсмажорни обстоятелства, Столична община удължи срока на ремонта с още 89 дни, което нанася допълнителни загуби на бизнеса в региона.

Това са само част от фактите, свързани с иска на търговците.

Въпреки тези факти търговците в района претендират за справедливи обезщетения само за 6 месечен период от време, приемайки останалите 6 месеца за обективно необходими за осъществяването на този мащабен ремонт (въпреки че във всяка отделно взета точка от ремонта дейностите на са били по-продължителни от 30 дни).

Съдебното дело се води от името на създаденото специално за целта сдружение „Справедливост за всички в България”, което е изрично упълномощено от всеки един от участващите в иска да го представлява.

Сдружението е изработило и специална методика за отчитане на пропуснатите ползи и причинени щети.

В иска до този момент са включени 13 търговци поради ограничените възможности на сдружението да поеме по-големи суми за съдебни разходи, но той остава отворен, като в него могат да се присъединяват допълнително търговци в хода на делото, като поемат своя дял от съдебните разноски.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какчето

    5 23 Отговор
    нахални търгаши!!!Като осъдят общината кой ще плаща?- пак данъкоплатците! Да съдят поименно Фандъкова. Другото е наглост. Шофьорите да съдят ли общината за вреди, поради ремонтите?
  • 2 ДобрУтро

    29 4 Отговор
    Добро утре, още малко и 100% от хората ще прогледнат. Така почнаха кварталните пазари и женския пазар ... да ги ремонитрат по 1-2 години ... точно в тези периоди създадоха новите немкси хранителни вериги. Ние сме немска провинция. Така че това е легалния рекет ... затваряш за 2 години улуца ... изкупуваш през това време всички фалирали обекти и после с парите от ремонта излиза, че си ги купил за себе си. Не тераси и евтини имоти ... по-скоро градове могат да си купят вече.
  • 3 Безпартиен

    5 17 Отговор
    На Корнелия тролчетата могат да подадат съдебен иск и срещу Папата.
    Боже, как със зъби и нокти драска тази Корнелия за властта.
    Доста пари бзехте от Техноимпекс, др.Нинова. Синът ви похарчи ли ги в САЩ?

    Коментиран от #9, #11

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 onq s konq

    5 2 Отговор
    Пак подвеждащо заглавие:Фандъкова може да бъде съдена САМО ЗА ЛИЧНО ИЗВЪРШЕНО КРИМИНАЛНО ДЕЯНИЕ,докато в случая всички решения по ремонта са взети ОТ СОФИЙСКА ОБЩИНА,т.е. от ВСИЧКИ ПРЕДСТАВЕНИ ПАРТИИ В НЕЯ.И тъй като Общината е групов Орган на управление,искът е насочен де факто към НЕГО,а не към Фандъкова.Не че нямат право тия Бизнесмени да съдят Общината,но с това заглавие се внушава ЛИЧНА ВИНА НА ФАНДЪКОВА,която пък е избраник на ГЕРБ,които са пък Властимащите,като идеята е че "Властта се разпада"!Не така ДРУЗЯ-ето ЗАПРЕТЕНО:)
  • 6 Ели

    3 4 Отговор
    А на Бойко дъщеря му похарчи ли ги в САЩ ? а Цецо няма ли да купи апартамент още или той купи и вече има 9 апартаменти ??? Вярно ли е че има 9 апартаменти ???
  • 7 ФАКТИ......

    3 2 Отговор
    Фандъкова е следствена за ремонта на " Графа". Пусната е под гаранция от 10 бона.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Незабравка

    3 1 Отговор
    До номер 3 : и трите кабинета на бокомутрата разследваха тази сделка! Нинова невинна, е резултатът! Сърди се на бокомутрата банкянска Тъпа!
  • 11 И аз

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Безпартиен":

    Тихом.... МАЙ ТЕБ ? КРАДЦА ВИКА ДРЪЖТЕ КРАДЕЦА ! БУЗЛУДЖА това ще направи "социалната" партиика с България, ФАКТИ и ОПИТ /МНОГОКРАТНО/ !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове