Last news in Fakti

15 Май, 2019 17:35 36 189 38

Поредно безумие в София, видя ФАКТИ (СНИМКИ)

  • софия-
  • село герман-
  • проблеми-
  • паркинг-
  • училище-
  • детска градина

Родители водят със страх децата си на училище и детска градина

Поредно безумие в София, видя ФАКТИ (СНИМКИ) - 1
Снимка: ФАКТИ

На поредното безумие на територията на Столична община се натъкна репортер на ФАКТИ. Сравнително новото училище 84 ОУ ''Васил Левски'' в столичното село Герман, се оказa без планирани места за паркиране в проекта за построяване на училището. Непосредствено до училището е и детската градина на селото, която страда от същия проблем.

Родителите негодуват, че се налага да оставят децата си насред главната улица на селото, като според тях това е риск за живота на децата им. По техни думи вече четири години от Столична община и подразделението ѝ район Панчарево не предприемат нищо за разрешаване на проблема. ФАКТИ разбра от един от родителите, че сутрешните инциденти на ул. ''Патриарх Герман'' са ежедневие и почти няма утро, в което да не се случи инцидент между автомобилите, които оставят децата си за детската градина или училището и останалите минаващи по основната и най-натоварена улица на селото. Дори разказващият ни родител призна, че е имал произшествия няколко пъти. Друг изтъкван проблем е, че на ул. ''Вела Пеева'', от която се излиза за към главната ул. ''Патриарх Герман'', няма пешеходна пътека, която да осигури свободното преминаване на родители и деца.

На мястото беше кметицата на село Герман Маргаритка Станкова, която за ФАКТИ заяви следното:

''Новото училище и детска градина в Герман бяха построени на последните празни общински терени преди четири години. Единствената улица за достъп до тях излиза на основната улица Патриарх Герман, която е с едно платно за влизане и едно платно за излизане от селото. По тези платна се движат автобусите, товарните камиони, снабдяващите бусове и всички влизащи и излизащи с автомобили жители от селото'', сподели с тревога за ФАКТИ кметицата на село Герман Маргаритка Станкова.

''На тези натоварени платна трябва да спрат и родителите, които трябва да заведат децата си на детска градина или училище. Така се задръства едното от двете платна за определено време сутрин и следобед. На останалите автомобили им остава другото платно. И колкото повече са натоварването и рисковите ситуации, толкова повече родителите се притесняват и държат да водят децата си с автомобили'', каза още Станкова пред ФАКТИ.

''От четири години кметството на Герман иска с доклади до Столична община преразглеждане и вземане на конкретни мерки за обезопасяване на създадената обстановка. Нито има отговор, нито има реакция. В тези години има вече удряни автомобили, има по чудо опазени деца от блъскане. Трябва ли да се случи най-лошото, за да се осигури около тези нови сгради не само обучението на децата на Герман, но и опазването на здравето и живота им? Това са едни от най-новите сгради, иновативни, но достъпът до тях дали е такъв? И докога няма да се обръща внимание на такъв остър проблем?'', запита Станкова Столична община и район Панчарево чрез ФАКТИ.

На мястото беше и кметът на район Панчарево Димитър Сичанов, който беше попитан от репортер на ФАКТИ, как може да бъде решен този проблем: ''Да, проблем има наистина. Проблемът е въпрос на организация. Това, което ние сме направили във времето, дали се спазва или не, това е нещо, което ще проверя. Ние няма как да се съгласим зелените площи да ги направим паркинг, защото това няма да реши проблема. Ние с родители, настоятелство, ръководство и въобще целият екип, предложихме за паркинг пространството до изкуственото футболно игрище. Аз дори се чудя дали в София има друго училище, което да има подобно място за паркиране. Има моя заповед, която е от две години, ние сме сме разбрали с директорката на училището, директорката на детската градина и кмета на населеното място, уведомени са родителите, какъв редът, къде може и до колко часа може да се влиза и излиза. Дали се спазва тази заповед, дали вратата е отворена, аз не мога да го твърдя с убеденост'', заяви кметът на район Панчарево Димитър Сичанов за ФАКТИ.

От ФАКТИ резонно попитахме кой трябва да следи дали тази заповед се изпълнява и дали директорката на училището не затваря въпросната врата към своеобразния импровизиран паркинг, както по рано ФАКТИ научи, че се случва. Димитър Сичанов отговори така: ''Директорът на училището трябва да следи за спазването на наредбата, а дали умишлено вратата се затваря и респективно наредбата не се спазва, ще проверим това и ако се окаже, че е така, ще го коригираме, ''отговори Сичанов на ФАКТИ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    46 23 Отговор
    Мен ме водиха на училище два пъти в първи клас - след това се оправях сам! Възпитавате марионетки! Братовчед ми го водеха до седми клас и в единадести го блъсна кола - смъртоносно!

    Коментиран от #23, #24

  • 2 БукоБаламата

    51 8 Отговор
    Ми ще се разходите малко.В София да не мислите че има паркинг пред всяко училище.

    Коментиран от #37

  • 3 Тост

    30 6 Отговор
    Не е ли редно ако има паркоместа те да са за персонала, на родителите за какво са им необходими?Спираш, оставяш детето и продължаваш....

    Коментиран от #16

  • 4 Кольо

    38 7 Отговор
    Никъде не е имало паркинг за коли пред училищата, и в други държави съм ходил не съм видял подобно нещо !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Димитрова

    42 6 Отговор
    Мрънкащи родители, следвани от Мрънкащи тинейджъри..... Поле искаме да имаме млади инициативи хора.
  • 7 Па ха ха ха ха ха

    44 3 Отговор
    в столичното село Герман
    Не знаех че има столични села ааааа ха ха ах ха
    Градско село аааааа ха ха ах ха

    Коментиран от #32

  • 8 колю

    12 14 Отговор
    С изискванията всеки да води и взема децата от училище - да се задължи да има паркинг с паркоместа равен на 30% от броя ученици в училището! Вместо да строят заведения и сгради в училищните дворове - сутрин и вечер това място може да се ползва за вземане и оставяне на деца!
  • 9 чиче

    17 0 Отговор
    Пьрво се оправят улиците в селото и тогава се строи
  • 10 Андреев

    28 6 Отговор
    Това да не е Кауфланд бе, хора! Ха- ха-ха!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Вектор Анонимус

    21 2 Отговор
    Всички коментари преди моят- КАТО НЕ СТЕ ЗАПОЗНАТИ СЪС ТОЗИ АБСУРД- НЕ ПИШЕТЕ ПРОСТОТИИ !!! с. Герман имаше прекрасно у-ще в центъра на селскио мегдан което вместо да се разшири се затвори. Новопостроеното и дет. градина са в най- ниската "тресавищна" част на селото посока р. Искър и околовръстен път в началото на селото- АБСОЛЮТНО НЕПОДХОДЯЩО МЯСТО ! ДУПКА! Прогнозирах че ще избие влага (ВОДА!!!) и че ще има проблеми с канализацията- глас в пустиня! ! Сега си сърбат попарата без вина училищното ръководство. Кмета на р. Панчарево говори пълни ГЛУПОСТИ! Може да се направи "уширение-джоб" на главната ул. "Патриарх Герман" и алейката "път" към дупката където е д,г и у-щето да се разшири за да могат поне 2 лмпс с прибрани огледала да се разминат ! Там има голямо гепене на П А Р И !!!
  • 14 Крали Марко

    11 1 Отговор
    Митко, Митко кмете залупен какви тъпотии казваш. ВЪПРОС НА РЕАЛИЗАЦИЯ А НЕ НА ОРГАНИЗАЦИЯ Е ПРОБЛЕМА!!! КЪДЕ Е ПРОЕКТА ЗА РАЗШИРЕНИЕ НА главната улица "Пат.Герман"???? Защо мижава алея свързва "дупката" у-ще с главната улица???Кой позволи такъв тъп проект на толкова тъпо място???
  • 15 Германец

    9 0 Отговор
    Там е страшно има дълга права и в двете посоки и само 1 легнал полицаи скоростта там на моменти ти е безумна
  • 16 Йосифов

    2 2 Отговор

    До коментар #3 от "Тост":

    Пиша като потърпевш на ситуацията:
    Хора ПАРКИНГ за Персонала има зад училището..Става въпрос за ползване на малкият паркинг пред спортното-футболно игрище,влизаш оставяш си детето и тръгваш,не да си оставиш колата там.Но госпожата ДИРЕКТОР НЕ разрешава,защото там ще блъснеш някое дете.А Г-ЖО ,а на пътното платно на Главната улица няма ли ,някои да го блъсне,защото пешеходната пътека е зад спирката 50м след училището..?Дори и тя не е сложена на подхода при училището и детската градина...Уникална работа.!
  • 17 Йосифов

    2 2 Отговор
    До ВСИЧКИ...
    Моля запознайте се със ситуацията и говорете...Снимайте пешеходната пътека,защото свършва в "градинката",в калта...Децата претичват и право в калта...Зелената площ...Никой освен няколко козички,не използва тази зелена площ...Лятото е с трева до колена и бъкано с бълхи,кърлежи и други насекоми и инсектициди, "минирано" от преминаващите животни...Нито има някакви индикации ,че това е място за отдих или игрална площ -тип градинка за деца...Много Ви се моля,едва ли ще липсва тази "зелена площ" на някого като такава!

    Коментиран от #20

  • 18 Па тея като имат пари

    5 5 Отговор
    Да водят децата не у-ще с кола, да си съберат за мост или подземен паркинг и да си го построят.
  • 19 Хайл

    4 0 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    С "дързост и красота" кво стана че забравих
  • 20 Хайл

    11 1 Отговор

    До коментар #17 от "Йосифов":

    Сами сте си виновни-до 8 клас ги прибирате с коли-вие сте си за бой с тояга...лигавите ги и после що станало наркоманче или педалче...кърлежи имало в тревата,бълхи,кози се разкарвали-ами за тези животни си е нормално да си живеят с това,ама съвременните "родители" не ставате за нищо

    Коментиран от #34, #38

  • 21 незнайко

    2 2 Отговор
    Вектор Анонимос и Йосифов явно знаят добре това масто и са казали самата истина . В момента в Гугъл карти още се вижда празното място от 2012 година, където са построени тези здания и наистина е недогледано !!! Място е имало достатъчно за паркинг или място за влизане на коли само за детската гродина !!!
  • 22 Хайл

    6 1 Отговор
    Направете кръчма и публичен дом,та докато дядовците чакат внуците от 8 клас да пият по едно,а бащите на 7 клас да олабят жилата при каките
  • 23 асддса

    5 5 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Не бих си пуснал детето само по улиците на 7-8 години. За съжаление не е само до възпитание...

    Коментиран от #25

  • 24 Bubbles

    7 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Така беше, мен ме водиха първите няколко пъти докато науча маршрута, после сандвича и буквара в чантата и до довечера!

    Коментиран от #31

  • 25 Bubbles

    9 4 Отговор

    До коментар #23 от "асддса":

    Ми води го на даскало докато завърши, после може и на работа да го водиш и шефа му да те вика на родителска...
  • 26 социалист

    5 1 Отговор
    ами няма да си карате децата с коли бе , селяни

    Коментиран от #27, #29

  • 27 Конфуций

    2 3 Отговор

    До коментар #26 от "социалист":

    А ти от кое село си бе, льольо

    Коментиран от #28

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дългия

    4 2 Отговор

    До коментар #26 от "социалист":

    Прав си , ще ги караме със самолети и ще ги пускаме с парашути направо в класните стаи . А тебе ще те направим ръководител полети глупак.
  • 30 гост

    6 0 Отговор
    Значи това, че мърлите не слизат от колите си искат да си изпращат децата до входа на училището не е проблем на организацията на движението. Пред нас има детска градина, до която има пострен паркинг за 15 коли, но всички коли спират на 20м пред входа на градината, паркират една след друга и задръстват уличката така, че никой не може да мине и по-заден не може да премине напред преди предните да са продължили, в същото време на паркинга има 5 коли. Пред училищата е същото, всеки спира на пешеходната пред училището, в насрещното платно, ама иначе си вози децата без колан, без седалки, пуши вътре и с всичката си наглост иска да има паркинг точно пред входа. Повечето живеят на 2-3 пресечки от сградите за справка, затова и се зачисляват към определено училище, да е в региона ако някой се чуди защо е така да погледне общинските планове.
  • 31 незнайко

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Bubbles":

    И колко коли имаха Вашите съседи тогава ???
  • 32 trezven

    0 1 Отговор

    До коментар #7 от "Па ха ха ха ха ха":

    Какво е смешното???
    Село Герман (област София-град) е разположено в Югозападен планов регион на България. То е част от община Столична.
    Чети и се образовай.
  • 33 АМПЕР

    2 1 Отговор
    Да им имам проблемите. Щом и на село децата тръгнаха на училище и детска градина с коли, значи много сме "зле". Липсата на паркинг е проблема и представяте ли си Пешо от Факти е забелязал "безумие". Сигурно отрочето на някой пешов роднина живее там и сега той се прави на страшен. Лили-и-и- и каква статия е написал. Сега на някой ще му се стъжни. Ау-у-у-у.
  • 34 Йосифов

    0 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хайл":

    Да водим си децата с колите ,но е от лиготия ,а защото "Гражданите" от село за наспирали по тротоарите и няма от къде да се стигне пеша,ако разбира се не ме "камикадзета" да се движим по пътното платно...
  • 35 читател

    1 1 Отговор
    Децата се водят с коли на училище и детска градина, защото мама и татко от там продължават за работа, а работата им не е в с. Герман /жилищен район на гр.София/, което се намира в община Столична. По същия начин хората от другите столични квартали бързат рано сутрин за работа, нали! Преди няколко десетки години в с.Герман сигурно е имало ТКЗС и там доста хора са изкарвали препитанието си. Е, днес вече стопанства няма, а на по-комуникативните места в столицата има офис сгради...
  • 36 MGewehr

    1 0 Отговор
    В квартала в който живея има начално училище построено през 1956г. Тогава отивахме с родители или без, паша до там. Днес по улицата и тротоарите пред училището когато децата идват или свършат часовете няма вече минаване от колите на комплексираните им родители.
    Полиция или КАТ не се е мяркала от години въпреки оплакванията на съкварталците.
  • 37 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "БукоБаламата":

    Поне има пешаходни пътеки преди и след входа, за да ограничи скоростта на джигитите!!!В Герман няма, а джигити има!!!
  • 38 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #20 от "Хайл":

    Ограничено човече, прочети закона и после обиждай съвременните родители!!! Знаеш ли, че до 4-ти клас е абсолютно задължително да водиш и прибираш детето си от училище??? В противен случай подлежиш на много големи санкции и не само....Аз също сам съм си ходил на училище, ма тогава времената бяха други!!! Не сравнявай миналото с настоящето ( РАЗЛИКАТА Е ОГРОМНА )!!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове