Last news in Fakti

16 Май, 2019 10:18 1 502 6

Правителството преговаря с превозвачите за тол системата

  • превозвачи-
  • тол система-
  • тол такси-
  • мррб

Обсъждат се обхвата на пътищата, както и размерите на таксите

Правителството преговаря с превозвачите за тол системата - 1

Започна срещата на премиера Бойко Борисов с представители на превозваческия бранш. На нея ще бъде обсъдена темата за обхвата на пътищата, за които ще се плаща тол такса, както и за размера на таксите.

Исканията на превозвачите на пътници, товари и горива, както и тези на спедиторските фирми са за по-ниски такси и поне 6 месеца тестов период на тол системата с цел доказване на ефективността ѝ.

От бранша прогнозират поскъпване на стоки и храни, ако се запазят предложените от регионалното министерство ставки за тол таксите. Те искат и тол таксата да се заплаща само за преминаване по първокласните пътища и по автомагистралите.

Вчера ресорният заместник-министър регионалното развитие и благоустройство Николай Нанков каза, че след поредица от срещи с транспортния бранш и на експертно ниво са доближени позициите по отношение на обхвата, на тарифите и други детайли.

Министерството на регионалното развитие и благоустройството започна от началото на април разговори с превозвачите за размера на таксите, които ще се начисляват за използване на републиканската пътна мрежа с въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона от 16 август 2019 г.

На този етап предложението е да се таксуват около 50 на сто от републиканската пътна мрежа, т.е. около 10 000 км. Останалите 10 000 км и 20 000 км общинска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили над 3,5 т след въвеждането на тола.

Тарифите са изработени от експерти на Световната банка, която е консултант на Агенция "Пътна инфраструктура". Изискването на МРРБ беше да се предложат цени, по-ниски от средноевропейските, които обаче да отчитат географското ни положение. Приходите от тол таксите ще осигурят допълнителен ресурс за ремонт и изграждане на пътища.

При изработването на тарифите МРРБ се водеше и от политиката цените да са такива, че да не доведат до поскъпване на основните продукти от потребителската кошница. МРРБ ще предложи за най-масовият тежкотоварен транспорт между 3,5 т и 12 тона таксата да е около 10 ст. За по-тежките автомобили таксите ще са по-високи.

По неофициални данни предложените цени са обвързани с вида на автомобила и неговата екологичност, като най-ниската е близо 5 ст./км за автобусите EURO 6, а най-високата - близо 95 ст./км е за камиони над 12 тона с четири и повече оси EURO 1 и EURO 2.

Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) поиска отлагане на въвеждането на тол системата до началото на следващата година. КРИБ настоява в обхвата на платените трасета да останат само магистралите и първокласните пътища, които са част от европейската транспортна мрежа.

"По този начин системата за таксуване ще бъде насочена основно към транзитното движение и едновременно с това ще даде алтернатива на превозвачите, които работят на българския пазар", се казва в позицията на КРИБ.

Според организацията около 40 на сто от тежкия трафик по българските пътища е транзит. Според бизнеса никъде по света не се плаща за пътища трети клас и компаниите настояват те да бъдат извадени от обхвата на тол таксите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТОлСистема

    6 0 Отговор
    Тол система, която събира български налози за да захранва немски и австрийски компании ... това такса спокойствие ли е от тяхна страна. Такива системи трябва да се разработват и да се произвеждат тук - първо, защото ще е по-качествено, второ защото ще е по-работещо и трето, ще е и по-евтино. Който не е правил подобни проекти, той не знае как сложно, бавно и скъпо е да работиш с немци и австрийци. Получаваш малко с/у голяма сума. Но да, може отстъпките ги дават лесно и по правилна пътека.

    Коментиран от #5

  • 2 пейо

    3 4 Отговор
    Плачете, плачете. Като не ви се плаща си продайте 30 годишните барутници и си купете по нови камиони с по малки налози. А не като минеш покрай него и да си черен. Българският бизнесмен е клошар. Ако го въведат само за първокласна и магистрали ще обикалят из села и паланки само и само да не плащат. Ще разбият и тях пътища.
  • 3 боцмана

    3 0 Отговор
    От превозваческия бранш обещават увеличения , от производителите , също , заради поскъпването на електричеството за производствени нужди , Тайно и полека , без абсолютно никаква гласност почти всичко от първа необходимост се вдигана. Явно ГЕРБ се готвят полека-лека за абдикация от властта , с намерението да оставят такава ситуация в страната , че Господ да слезе да не може да се оправи , и накрая бистришкия полубог да се изтъпанчи на екрана и да каже , че по-добър от него и ГЕРБ няма.
  • 4 Булшитс

    4 0 Отговор
    И предизборното клякане на Боко е факт, да минат изборите па ще се гърчим пак аре наздраве
  • 5 Све

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "ТОлСистема":

    Капш е австрийска фирма, която имаше проблем да се очисти от корупционни скандали и в Чехия, при избора на система. Системата едоста по-скъпа и неефективна от GPS….. ПЕЧЕЛЯТ КАТО ПОДКУПВАТ… ...
  • 6 гнида

    1 0 Отговор
    Правителството пак се ос.а .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове