Last news in Fakti

10 Май, 2012 15:32 1 167 2

Куче, гледано навън - няма такова животно

  • бездомни кучета-
  • улични кучета-
  • йорданка фандъкова
Куче, гледано навън - няма такова животно - 1
Снимка: БГНЕС

Не може да има домашно куче, отглеждано навън – такова животно просто няма. Това заяви кметът на София Йорданка Фандъкова на заседанието на СОС, който прие наредба за овладяване на популацията на бездомните кучета. Градоначалникът допълни, че до 2016 година бездомните и скитащи „приятели на човека“ ще намалеят с 95%. Още четири екипа за залавяне на кучетата ще има в столицата, с което те ще станат общо 10.

Фандъкова се обяви за отпадане на т.нар. „надзорническа функция“, която позволява много улични кучета да имат попечител. Тя е категорична, че трябва да има много строг контрол, когато приюти осиновяват животните от улицата. Освен това, частните ветеринари също ще могат да кастрират бездомните животни.

„Проблемът е изключително сериозен, изисква много работа и воля за справяне, а не политизиране. Не мога да допусна да се политизира този въпрос", коментира столичният кмет“, заяви Фандъкова. Наредбата бе приета с гласовете на „Атака“ и ГЕРБ, а против бяха останалите общинари от БСП, СК, НДСВ, ВМРО.

Преди време Фандъкова се обяви за  приемането на национална стратегия за животните на улицата.

Проблемът с бездомните кучета се изостри, след като глутница нахапа жестоко 75-годишния проф. Ботьо Петков, който дни по-късно почина от раните си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Данчо

    1 0 Отговор
    Кучетата по улиците не са проблем само за София.Който иска куче да си го гледа у дома си,не на улицата.Помня преди 45 години как за един ден се реши проблема с уличните кучета .Тогава БКП(БСП)не беше против.А сега...
  • 2 Маримба

    0 0 Отговор
    Кучетата никога не са били проблем - хората са проблем . Всяко куче трябва да има паспорт във който да се вписват всички ваксинации, манипулации и болести на кучето . Този паспорт трябва да е вкаран във софтуера на чип който да се поставя подкожно - отдавна служебните кучета имат такива и това изобщо не е нова технология . Когато кучето бъде закупено или придобито по някъкъв начин името на стопанина трябва да се впише в този чип както и всичките му данни . Стопанина трябва да е длъжен поне веднъж в годината да води кучето си на ветеринар който да регистрира здравния статус на животното . Ако стопнина не заведе кучето или кучето е умряло без смъртен акт да му се търси наказателна отговорност и глобите да бъдат минимум 4 цифрени . Ако се окаже от отглеждането на кучето да бъде длъжен да го предаде в приют и да заплаща всичките разходи по отглеждането му докато кучето си намери нов собственик . Ето така проблема се решава кардинално . За съжаление сега някой трябва да се натовари с отговорноста да свърши всичката натрупана с времето работа по тоя въпрос от годините бездействие на държавата . Българина не му ли удариш камшика не разбира от дума . Нормалните хора възприемат кучето като част от семейството и се грижат за него и го обичат до смърта му . Останалите балами си мислят, че кучето е нещо дето джавка и служи за галене по главата ако си на кеф и се храни с хляб ако има останал сух и мухлясал . Такива трябва да бъдат глобявани с непосилни глоби включително и запор на имуществото ако се налага, докато почнат да да си дават реална оценка на възможностите си дали могат да отглеждат кучета вкъщи . Цивилизационния процес за едни е естествен за други просто тряба да бъде налаган силово.