Last news in Fakti

14 Юни, 2012 17:26 1 537 6

Всяко второ бездомно куче не е родено на улицата

  • четири лапи-
  • бездомни кучета-
  • йорданка фандъкова
Всяко второ бездомно куче не е родено на улицата - 1
Снимка БГНЕС
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Според специалистите на международната организация за защита на животните „Четири лапи” у нас все още няма работещ механизъм, който да спре масовото изоставяне на домашни кучета и това е в основата на проблема с бездомните животни.

За периода от 2008 до 2011 г. няма нито един наказан собственик, който е изхвърлил домашния си любимец на улицата. Все още реално не работи и единната база данни, в която трябва да се вписват данните от микрочиповете на домашните кучета. По данни на „Четири лапи” всяка година от улиците на столицата се изтеглят под една или друга форма над 4 000 бездомни кучета, но местата им веднага се заемат от поредните изоставени домашни любимци. В организацията постъпва и информация за организирано транспортиране на големи групи кучета от близки общини в София, като нерядко това се прави, за да се създаде впечатлението, че общината не може да се справи с проблема.

„За пореден път дебатът се измества към последиците от проблема, а не към причините,” твърди Явор Гечев от „Четири лапи”. „Докато не се спре постоянният приток на изоставени домашни кучета на улицата, проблемът няма да бъде решен, така, както не е бил решен в продължение на повече от 130 години. Нашите данни показват, че днес всяко второ бездомно куче в София не е родено на улицата, а някога е имало собственик, който в даден момент е решил да го изостави.”

От „Четири лапи” припомнят, че още през първите месеци след освобождението на България проблемът с бездомните кучета е бил на дневен ред пред управниците на София. Тогава е решено да се премине към масовото им унищожение чрез изтравяне със стрихнин. До 2008 г., когато беше приет Законът за защита на животните, се следваше именно тази политика, без да има какъвто и да било видим резултат. По официални данни, в София за периода от 1999 до 2008 г. са били избити близо 100 000 бездомни кучета.  

„Дефиницията на Айнщан за лудостта е да повтаряш едни и същи действия и да очакваш различен резултат. Днес някои български политици се опитват да ни убедят, че трябва да правим именно това – да се върнем към методи, доказали своята неефективност и да очакваме като по чудо те да заработят,” обяснява Гечев. „Ако има стриктен контрол върху безотговорните собственици на домашни кучета и се намали до минимум броят на изоставените животни, проблемът може да се реши в рамките на 2-3 години. В противен случай и след 10 години ще водим дебат по кой път да тръгнем.”

Според „Четири лапи” единствената причина за липсата на трайно намаляване на бездомните кучета в София и страната си остава заниженото прилагане на разпоредбите на сегашното българско законодателство, което дава много ясни насоки какви мерки трябва да бъдат взети, за да се реши проблемът.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пффф

    0 0 Отговор
    ИЗБИТИТЕ ГИ БЕ ... !!

    В кучкарника ако не ги осиновят .. СМЪРТ !!

    Българите ЗАСЛУЖАВАТ ДА ИЗЧЕЗНАТ ДЕМОГРАФСКИ честно ви казвам ... нищо не става от този народ ! НИЩО !
  • 2 трепач

    0 0 Отговор
    Само трепане за мастиите, или те или хората, и без това живеем, като кучета.
  • 3 читател

    0 0 Отговор
    И дори това да е разковничето на проблема никак не сте написали как може да бъде решен.
    Как ще спрете господин Х, които качва кучето си в автомобила, спира на полето и го оставя?
    Разбира се, ако се наложи случайно ще каже, че то е избягало само.
    Разбира се, ако наложително му го връщат ще каже, че вече не го иска защото има паразити.
    Варианти колкото щеш.
  • 4 защитника на животни

    0 0 Отговор
    Как не ги е срам тези да изхвърлят домашните си любимци на улицата.Тези хора трябва да са големи изроди.Как ще се чустват хората ако са на мястото на кучетата си.Който е съгласен нека да копира това и да го постави навсякъде.Нека цяла България или по-точно цяла Европа
  • 5 za jivotnite s lubov

    0 0 Отговор
    az li4no 6te te obezkosta ne se trepi taka jivotno vsi4ko idva ot nas horata

    Коментиран от #6

  • 6 za jivotnite s lubov

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "za jivotnite s lubov":

    i drugo izkam da kaja 4e ku4e bez pri4ina ne hape