Last news in Fakti

10 Юни, 2019 13:42 4 452 15

Ислямисти зарибяват с пари роми от Пазарджик

  • пловдив-
  • ученик-
  • даеш-
  • ислямска държава

Битката срещу подобен тип силно индоктринирани хора е много по-трудна отколкото да се борите срещу пехотинците, които бяха готови да се гръмнат, каза Владимир Чуков

Ислямисти зарибяват с пари роми от Пазарджик - 1

16-годишният ученик от Пловдив, който е обвинен за подготовката на терористичен акт в града под тепетата, не е зарибяван от ИДИЛ с пари както ромите в Пазарджик. Това каза в интервю за сутрешния блок „Денят започва“ на БНТ арабистът Владимир Чуков.

„Очевидно семейството има някакъв проблем. Има нещо, което го е тормозило, има нещо, което очевидно го е тласнало да влезе в някакъв друг свят. Защо например т. нар. вербовчик се оказва с по-голям авторитет, отколкото баща му“, добави той.

В четвъртък Апелативният спецсъд ще реши дали да върне в ареста 16-годишното момче. Обвиняемият не е длъжен да се явява в съдебната зала, възможно е той да бъде представляван само от адвоката си, за да се запази анонимността му. Разследващи и анализатори са единодушни, че момчето е вербувано идеологически, а не по характерния до сега начин чрез т. нар. "финансово зарибяване".

Кореспонденцията, която 16-годишното момче е водило с вербовчика си в чат - приложението на терористичната организация "Ислямска държава" е била на английски език. Съдържанието ѝ е анализирано от разследващите. Проучва се внимателно начина, по който вербовчикът се е свързал с детето. Не е изключено това да е станало чрез някой, който е от близкия кръг на момчето.

Чатовете се изследват подробно и от експерти, за да се установят причините за радикализацията на детето. Вероятно е те да се коренят в отчуждението от най-близката среда.
В голяма част от разговорите в "тъмното пространство" вербовчикът убеждава момчето да приеме исляма. От анализа на кореспонденцията се вижда, че 16-годишният ученик е бил интересен за терористичната организация заради познанията му в областта на химията и биологията, както и заради интелектуалните му качества.

Според експерти той е проучван, преди да бъде зарибен от вербовчика, за разлика от познатите ни до сега радикализирани, като имамите от обкръжението на осъдения Ахмед Муса в Пазарджик.
„Таргет групата е друга, това е повече от очевидно. Едната беше рекрутиране чрез маргинализация, т.е. финансово зарибяване. Там е ромският случай. Тук, обаче, очевидно не става въпрос за такъв случай, тъй като нямате финансов недоимък, а това е вече индоктриниране. Това са идеологически причини“, обясни проф. Чуков.

Това е готов камикадзе, добави той.
В последните години ИДИЛ привлича все повече подобни последователи.
„Киберспециалистите - пет момчета от Португалия, които са завършили в Англия, т.е. елита веднага отиде нагоре и се досещате, че битката срещу подобен тип силно индоктринирани хора, които очевидно не им е липсвала така финансова възможност е много по-трудна отколкото да се борите срещу пехотинците, онези, които бяха готови да се гръмнат“, заяви арабистът.
Именно петте момчета от Португалия създават мощната кибермашина на организацията. Вербовчиците са подбрани внимателно както във виртуалното, така и в реалното пространство и не могат да бъдат разпознати.

„Виждал съм обяви, в които се търсят експерти за т. нар. "батальон електронен джихад", които владеят включително и български. Всичките Балкански езици - румънски, български, унгарски, хърватски, всичко“, каза Чуков.
Според него е необходимо създаването на антитерористичен център, който да работи на всички нива по противодействие на радикализацията.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bubbles

    24 5 Отговор
    Не са ислямисти, ГЕРБери са!

    Коментиран от #5

  • 2 Жална ни майка

    13 3 Отговор
    Абе онези ислямисти не са толкова.опасни, колкото ислямиста ердоган и неговите болни амбиции за велика сила и напъни към всички съседни страни. Както се обезлюдяват някои региони и се дават гражданства на турци нямащи общо с България, че и боко тиквата си точи лакомото Д да лапа кинти от ЕС за да отглежда мюслита, нищо чудно един ден да си имаме и ние Косово. За по-сигурно да се снабдяваме с оръжия, аз без бой не мисля да дам родна земя.
  • 3 3456

    3 9 Отговор
    NAI DOBRE DA IZGORIM TURCITE I CIGANITE
  • 4 Boxer

    14 1 Отговор
    В много други държави, щеше да се разбере когато стане взривът. Докато тук емейството е реагирало адекватно, което трудно ще се оцени докрай. Ами ако родителите не бяха реагирали? Къде са били службите през това време? Колко още такива самодейци има? Питам, щото взривът бил 14кг , намерен в мазето на блока. Ами ако случайно беше гръмнал, въпреки че както се изрази адвокатът на момчето, не възнамерявал да навреди на никого?

    Коментиран от #6

  • 5 СссереМ

    4 7 Отговор

    До коментар #1 от "Bubbles":

    Ма си кухххх
  • 6 Пешо

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Boxer":

    Бащата на терориста е подал сигнал до властта и ДАНС са реагирали чак месец по-късно. Ние служби нямаме. В ДАНС се занимават само с далавери.
  • 7 Циганин

    3 5 Отговор
    Това е самата истина, ислямисти плащат на циганки да носят хиджаб в Пазарджик. Но парите идват директно от саудидтския кралски фонд и кралското семейство би се обидило от провокативна статия като тази. Казвам провокативна защото автора на статията е сложил знамето на ислямска държава в началото и. Не знам какво се опитвате да втълпите на масите, че всъщност ислямска държава им плаща и че циганите от пазарджик са терорости ли? Съжалявам не може да отречете че до сега проблем с тях не е имало. А арабиста Чуков да си завре арабията дето слънце не огрява.

    Коментиран от #9

  • 8 Иванов

    3 0 Отговор
    Вижте, цялата философия на джихадисткия терор е тотално сбъркана. Не можеш да убиваш невинни хора, които едвам съществуват заради правдата и справедливостта. Така само увеличаваш неправдата и несправедливостта, нищо друго не правиш.
  • 9 Би ли обяснил

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Циганин":

    Защо трябва да допускаме саудитци да промиват главата на циганите в Пазрджик? Защо трябва да ги ислямизираме? Защо трябва да стане проблем и тогава да се затюхкаме? И най-вече защо да ти взимаме мнеието под внимание. Я много здраве и на теб и на саудитците.
  • 10 Мехмед

    0 7 Отговор
    Хлапето се оказа българче, та явно за това не ми било лошо дете, били му промили мозъка, горкото момченце било жертва и т.н. Ами ако беше от мюсюлманско семейство или още повече циганче, каква ли врява щеше да се вдигне. Аман от двойни стандарти.

    Коментиран от #12

  • 11 Балканец

    0 1 Отговор
    Това едно време нямаше как да стане.
  • 12 Boxer

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "Мехмед":

    Не збравяй, че семейството му е подало сигнала. Когато някой от т.н. малцинства сигнализира в полицията, било то само и за кражба, тогава можеш да се пробваш да сравняваш!
  • 13 истина

    6 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Исляма е спирачка за прогреса на човечеството. Мохамед пророка на мюсюлманите е бил педофил, убиец, военен престъпник търговец на роби. Оженил се е за 6г. Айше когато е бил на 52г. Над 10 женитби е имал. Това е модела за следване на някои и няма как да създава добри, разумни и честни хора, защото копирайки делата му стават автоматично грешници а даже и престъпници. Вижте как са се държали в продължение на векове Турците мюсюлмани във всички окупирани територии. Третиране на всички не-турци и не-мюсюлмани като подчовеци. Всички хора са създадени от Бога и Бог определено не желае хората да се третират един друг унизително, и да се подтискат един друг.

    Коментиран от #14

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 БЪЛГАРИН

    2 0 Отговор
    Циганин революция не прави
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове