Last news in Fakti

6 Юли, 2019 18:24 3 249 22

Външно привиква сръбския посланик заради думите на Дачич

  • ивица дачич-
  • косово-
  • сърбия

Дачич направи остри коментари по националната телевизия РТС по повод изявление на Борисов

Външно привиква сръбския посланик заради думите на Дачич - 1
Борисов и Дачич Снимка: БГНЕС

По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия у нас ще бъде извикан в понеделник в МВнР. Повод за срещата е изказване на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан, съобщиха от Министерството на външните работи.

Сръбският външен министър заяви днес, че позицията на Европейския съюз не е, че Косово е независимо, и българският премиер Бойко Борисов, който твърди, че е, трябва да се съобразява с това.

Дачич направи остри коментари по националната телевизия РТС по повод изявление на Борисов, цитирано от агенцията, че бъдещият шеф на дипломацията на ЕС Жозеп Борел би трябвало да изразява позициите на целия ЕС, независимо че неговата страна Испания не признава Косово.

Сръбският министър изрази увереност, че Борел няма да започне да подкрепя идеите на някои държави, които са признали Косово.

По време на пресконференцията на правителствените ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе попитан от журналист как ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на ЕС по външната политика и политиката за сигурност, след като неговата страна не признава Косово. Българският премиер отговори:

“По отношение на Върховния представител – когато се заеме такъв важен пост, последното, което трябва да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а трябва да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде избран, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите държави, които сме признали Косово.”

По време на разговора със сръбския посланик ще бъде припомнена подкрепата до момента на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия. От българска страна ще бъде повдигнат въпросът как такива изказвания от партньорите ни в Белград се отразяват на добрите българо-сръбски отношения.

Пет от страните-членки на ЕС не признават Косово за независима държава - Гърция, Кипър, Румъния, Испания и Словакия. Останалите 23 членки на ЕС, включително България, са признали косовската независимост.

Европейският съюз е посредник в диалога за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патриота

    43 3 Отговор
    Нещо се е объркал господина, националните интереси са са преди всички интереси, дори на разни съюзи! Нищо чудно че България е на тоя хал.
  • 2 Давид

    54 8 Отговор
    Бойко е едно мекере на американските евреи . И национален предател . Той изгони от страната над 1 милион души и създаде най голямата мизерия в историята на България .

    Коментиран от #3

  • 3 Уди Кълвача

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Давид":

    Пази си парата от ЕС нали ако не се подмазва ще му спрът кранчето!
  • 4 Bahti

    32 3 Отговор
    Сърбите водиха Война до крак. Докато тиквата е имал бухалка. И журналистката написала това. Има нужда от уроци по български.
  • 5 Тиквен медал за заслуги

    37 5 Отговор
    И като извикат сръбски посланик КАКВО ? Най-много и той да им тегли една на сръбски ! Какъв шамар за "Спасителят на Западните Балкани" най'-накрая някой да му го каже в очите ! Впрочем държавата му пълен баркоч и хаос той тръгнал чуждите да оправя !?
  • 6 наблюдател

    6 17 Отговор
    Борисов е прав, Но, всъщност, дали избраните на високите постове ще защитават интересите на съюза, или на някой друг, няма как да знаем. Защото начинът им на избиране - чрез тайни и явни пазарлъци, с неясни цели, от група партийни функционери не гарантира тяхната лоялност към институциите в които ще работят!

    Коментиран от #18

  • 7 А,де ...

    22 0 Отговор
    То, на нашето момче, от защитаване на интересите на целия Съюз/и на личните/, не му остана време за Националните.
  • 8 ТОЧКАТА

    17 4 Отговор
    Брей ,колко са свирепи наште!!!!!Веднага ВИКАТ,а навремето що не го направиха с Турския посланик??????аман от рибарска тактика......младия рибар пита стария----бе на кой бряг да застана????Старият отвръща---ми аз като стана сутрин и видя в кой крачол ми е патката/там отивам!!!...==о,ми тя мойта стърчи нагоре сутрин!!!!.....---Ми тогава къв го търсиш тука бе младок!!!!!...та и нашио ---акъла му в гащите и сутрин така определя дневния ред на държавата...пък после Вучич бил натопорчен....ми то аман от стари рибари...
  • 9 Татар

    4 15 Отговор
    сръбите да ми цункат татарския чеп

    Коментиран от #10

  • 10 -...-

    8 1 Отговор

    До коментар #9 от "Татар":

    Това в Министерския съвет ли го решиха, или е собствена инциатива?
  • 11 Георге

    8 13 Отговор
    Сърбия най големия ни душманин преди сега и завинаги
  • 12 Биде

    22 2 Отговор
    А ние от къв зор признахме Косово?! Само и само да угодим на „ началниците” и да ни потупат по рамото???!!! Всеки знае че тея са ненормалници и малко им трябва да запалят конфликт на Балканите , а ние сме на една педя!!!

    Коментиран от #20

  • 13 Рашка с чашка

    13 15 Отговор
    Както винаги комунистите застават на страната на Сърбия защото е любимата на Русия! Абе предатели, знаете ли че Сърбия е една от най - основните причини България да падне под турско робство? Тъпите сърби уж съюзници на християнствто, удрят християнските войски в гръб с тежката си конница в битката при Никопол. Защото Баязид им е обещал Кюстендил! Така осигуряват пълна победа за османците и собственото си поробване. После пак нападат българите в гръб при Съединението, основните български сили са били на османскота граница. Но ядат такъв бой при Сливница че още им държи влага! В ПСВ българските войски напълно разгромяват сръбските и се налага правителството им да бяга в Италия. Това не им пречи да претендират за български земи после! Нямат дори една победа над българите на бойните полета, но били победители! Тези ли защитавате?

    Коментиран от #14

  • 14 плевен

    13 5 Отговор

    До коментар #13 от "Рашка с чашка":

    Защитаваме православните християни като нас. А ти си готов да застанеш на страната на албанската измет дето заля Европа с наркотици.И то не защото ги обичаш, а защото така са ти наредили. Не се опитвай да ни четеш лекции по история , защото често си досадно елементарен.А сега нещо пикантно: По време на боевете при Сливница, ние сме поискали и получили един баталион аскер от Турция. После ни е досрамяло и сме ги бутнали в десета глуха около Хасково. Забравили сме ги и за малко да умрат от глад. Как е свършило ще ти кажа друг път.
  • 15 копи пейст

    1 7 Отговор
    Има някакъв такъв проект на Балканите. За него ми разказа един от сръбските приятели на Виктор Канзуров. Когато аз им пожелах куртоазно да забравим кавгите в миналото и да заповядат в ЕС, той отговори: "В новия съюз." Първо не схванах какво точно има предвид, после ми обясниха: в Сърбия се работи с руска помощ за създаването на алтернативен на ЕС пост-юго съюз, но се надяват в него някога да влезе и България, ако властта бъде взета от крайните русофили. Идеята е общ пазар с отделни армии. Надяват се да привлекат още Черна Гора, Македония и Босна. Аз му обясних, че това е утопия и най-реалистичният вариант е максимум Република Сръбска, но сърбите си вярват. Затова е и битката за Македония. А този план е част от руски план за хегемония на Балканите. Основата му идеологически е: Православие и славянофилство.
    В този съюз обаче забравете за българските интереси в Македония и ЗП.
  • 16 Ххх

    6 0 Отговор
    Нали милиардите на Боко и шайката са по офшорките… ... Колкото и да слушат май няма да видят много от тях
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Колев

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "наблюдател":

    Борисов не е прав.ЕС Не признава независимо Косово.Пет (5) страни-членки блокират такава позиция.Лека нощ
  • 19 888

    5 1 Отговор
    Както винаги Винету вее глупости
  • 20 Руди

    5 1 Отговор

    До коментар #12 от "Биде":

    Навремето нито Румъния нито Гърция, дадоха небето си САЩ да бонбардират Сърбия, ма ние си го дадохме да им угодим, аз лично се срамувам
  • 21 Гост

    1 2 Отговор
    Невиждам какво нередно е направил и казал Борисов.Това ,че на сърбите очакванията са други си е техен проблем.Явно отвреме на време трябва да получават по някой шамар за да се освестят и видят реалността.А на тези ,които толкова обичате Сърбия ами откажете се от българскоя паспорт и ходете там да видите колко е супер.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове