Last news in Fakti

7 Юли, 2019 14:00 2 575 23

Захариева: Дачич се загуби в превода

  • екатерина захариева-
  • ивица дачич

Това заяви българският външен министър по повод острото изказване на Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов

Захариева: Дачич се загуби в превода - 1
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Сърбия е извикан на разговор в българското Външно министерство в понеделник след искрите между София и Белград. Това каза външният ни министър Екатерина Захариева пред бТВ по повод на острото изказване на сръбския първи вицепремиер Ивица Дачич по адрес на премиера Бойко Борисов.

Причина за напрежението са думи на българския премиер пред журналисти, че бъдещият шеф на дипломацията на Евросъюза Жозеп Борел би трябвало да изразява позициите на цялата общност, независимо че неговата страна Испания не признава Косово.

„Ще препоръчаме да се види какво точно е казал премиерът. На второ място, ще припомним подкрепата, която България е дала на всички страни от Западните Балкани, в частност и на Сърбия, за европейската перспектива. Не мисля, че такива изказвания са продуктивни, още повече, когато те са с вътрешнополитически цели”, посочи Захариева.

Външният министър допълни, че ситуацията е коментирана и с министър-председателя Бойко Борисов. Тя каза още, че изказването на Дачич е емоционално, а целта на страната ни е да няма напрежение със съседните ни държави.

„Ивица Дачич не е гледал премиера и отговора му. Някой му е преразказал, защото това, което каза Борисов е абсолютно вярно. Един външен министър не трябва да се губи в превода, той трябва да види какво точно е казал премиер или президент, защото ЕС не признава държави, това казва и премиерът”, уточни Захариева.

Захариева заяви, че Гоце Делчев е част от общата история на България и Македония и този казус е изяснен в Договора за добросъседство между двете държави.

„Гоце Делев е българин, виден революционер – една от най-важните ни исторически фигури, който се е борил за автономия на Македония и Одринска Тракия. Не виждам какво толкова се караме за него. Би трябвало тази личност да ни обединява, а не да ни разделя”, заяви първият ни дипломат.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 8 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 7894

    26 8 Отговор
    Смешница!
  • 2 два пъти мери един път режи

    20 3 Отговор
    Защо ли ми се струва, че още повече, ще се омажат нашите политически "гении" ?
  • 3 Хк+йххххйххх

    18 4 Отговор
    Става само за компаньонка

    Коментиран от #4, #7

  • 4 Очния кабинет

    14 2 Отговор

    До коментар #3 от "Хк+йххххйххх":

    Моляяяяяя?

    Коментиран от #5

  • 5 Хк+йххххйххх

    10 0 Отговор

    До коментар #4 от "Очния кабинет":

    Е малко е позавяхнала
  • 6 реалист

    14 0 Отговор
    Това не е дипломация, а кръчмарски коментари
  • 7 За компаньонка

    14 0 Отговор

    До коментар #3 от "Хк+йххххйххх":

    трябва и "фаца" и нещо под косата. Тук и двете ги няма.
  • 8 Nqkoi si

    9 1 Отговор
    Skri see ma groznico,6te namrazq jenite zaradi teb I onazi Edna s golqm no's I Kato muj izglejda6ta
  • 9 Чичо Грух

    10 1 Отговор
    Дърта карачка...
  • 10 Наблюдател

    10 1 Отговор
    Крайно време беше някой да каже на тъпчо да си затваря устата.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 “Интерестелар”

    5 0 Отговор
    Българинът гледа и защитава другите.Трябва българският народ да мисли за България.Боли ме за сърби и турци като роднините ми са най-бедните и болни и условията за преспектива в родината са само за шеф на групировка.
  • 14 плевен

    7 0 Отговор
    Малко е останало сърбинът да го напсува на майка. А нашата хубавица си продължава със стихотворението за "европейска перспектива", която Бойко давал на Сърбия. Обикновено марионетката я движат с невидими нишки, а нашия шава със сезалчета.

    Коментиран от #15

  • 15 Пешо

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "плевен":

    Тиквун трябва да се спре с тъпите си и непремерени изказвания с които единствено и само вреди на България и които са в полза на чужди кръгове и държави.
  • 16 robur

    3 1 Отговор
    ХА ХА ХА тая може да кандидатства да водещ КЛОУН в цирка
  • 17 име на гост

    1 2 Отговор
    Боко пак се уака, ма на сърболята не тряя им се кляка. Ше ги у хейтърите беззъби. Що проблеми са ни съсздавали през годините. На тия никога не трябва да им се подкрепя кандидатурата в ЕС. На Макетата също, щото и те са същите пръдни!
  • 18 Цар Вул

    4 1 Отговор
    Вижте идиотската усмивчица на Тиквата и сега тази също с такава ,но по голяма!А понеже съм бил в Сърбия/то кой ли не е бил/
    знам,че сърбите са поне със 100 лазарника пред нас,а и нищо чудно Дачич да е теглил една п.тка майна на нашата "ПУНТА МАРА"!Сто кинта давам на някой ако успее да ми преведе този идиотизъм!!КАЗАХ!!!!

    Коментиран от #20

  • 19 зян

    3 0 Отговор
    Захариева и Плевнелиев двама идиоти от класа, каквито България няма да има скоро
  • 20 goni

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Цар Вул":

    Не ти ща парите!:) И мога да ти преведа израза, ама ще ме изтрият!:) Това е терикатски жаргон използван от някои среди в България!:) Приблизително означава: На майка ти в п.....та. Има и други значения, ама те са хептем за триене!:)
  • 21 212313221

    2 1 Отговор
    србите са политически враг на България, не го ли разбрахте? Всички, които ги защитавате сте предатели.
  • 22 строго

    2 0 Отговор
    Тая прилича на Алф, колкото и да се гизди..Малиии, утрепа Борисовото. Той май си я лупка, отвреме на време,като му стане дъртия х.й
  • 23 Мнение

    0 0 Отговор
    Не разбирам защо доста тъпи хора тук се опитват да коментират отрицателно, нещо което е изцяло в тяхна полза. България ще бъде много по-добре ако Сърбите са в НАТО и ЕС . Бойко точно тази теза защитава, следователно гони националния интерес. Точка.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове