15 Юли, 2019 14:14 2 748 34

След Ф-16 военните ще купуват и нови кораби

  • ф-16-
  • кораби-
  • отбрана

Оптимизъм за военноморския ни флот

След Ф-16 военните ще купуват и нови кораби - 1

От Министерството на отбраната са оптимисти, че до края на годината ще бъде подписан договорът за един от проектите за модернизация на Българската армия - модернизация на корабите.

В това увери заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов на брифинг в Министерския съвет. Извънредното заседание на кабинета бе посветено на одобряване на законопроект за промени на Закона за държавния бюджет на Република България за 2019 г.

Законопроектът е изготвен във връзка с придобиването на нов тип бойни самолети от въоръжените сили на Република България, които са от изключителна важност за националната сигурност и отбраната на страната, за прилагане на механизмите на колективната отбрана на НАТО и общата политика за сигурност и отбрана на ЕС.

Проектът за корабите бил в много напреднала фаза, каза Запрянов. Той е оптимист за обновяването на военноморския ни флот. Бойните машините за пехотата били малко проблематични, тъй като се работило по спецификациите и изискванията на сухопътните войски.

Заместник-министърът увери, че скрити разходи в сделката за F-16 няма. "Какъвто и самолет да изберем, инфраструктурата си остава наше задължение", посочи Запрянов и повтори, че всичко, което касае българската страна и модернизацията на инфраструктурата си остава наше задължение, припомня news.bg.

Запрянов обясни, че по предложение на Министерството на отбраната на извънредно заседание на Министерския съвет правителството прие подписаните от военното ведомство четири договора за доставка на пакет за многоцелеви изтребител F-16 блок 70.

С това кабинетът "Борисов-3" започна процедурата по ратификация на договорите. Предстои договорите да бъдат изпратени до Народното събрание, където да бъдат разгледани в комисия и след това да се гласуват в пленарната зала.

От предходното заседание на МС досега не са настъпили никакви промени по съдържанието на договорите. Договорите са във вида, в който са били представени за актуализация от предходното заседание, увери Запрянов.

На въпрос колко лева получава Министерството на отбраната допълнително, за да плати самолетите, Запрянов заяви, че така зададения въпрос не се отнася към военното министерство, а към Министерство на финансите. Предложението на МО е за ратификация на договора, а предложението за корекция в бюджетната част е на финансовото министерство.

Днес на посещение в Министерство на отбраната на среща ще пристигне помощник секретарят по отбраната на САЩ. Ще бъде дискутирана темата за изтребителите F-16. В рамките на пакета всичко щяло да бъде изпълнено, както е по договор, увери зам.-военният министър, който водеше преговорите за добиване на изтребител, а самият той е свързочник по специалност от военното училище.

Междувременно отстраненият председател на ПГ "Обединени патриоти" Волен Сидеров дойде преди заседанието на Министерския съвет и влезе през централния му вход. Той не коментира нищо пред медиите.

Припомняме, че на 22 април 2019 г. в МО отвориха офертите за нови кораби от три фирми - "Люрсен" от Германия, "Фикантиери" от Италия и МТГ "Делфин" от България.

Предишният търг бе спечелен от българската компания "Делфин", но те се отказаха. Интересното бе, че само те се явиха на търга.

В началото на юни военният министър Красимир Каракачанов обяви, че първият нов кораб за Военноморските сили ще бъде доставен до 2023 година, а вторият - до края на 2024 година.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    23 8 Отговор
    Е сега мафията ГЕРБ ако не избере БГ фирмата ще се изложи пак! :)
  • 2 Ал та фанах Атаопънах

    15 9 Отговор
    България няма нужда от флот. Имаме нужда от 1000 изтребителя и 500 000 армия.

    Коментиран от #21

  • 3 Азз

    19 4 Отговор
    С гребла ли?
  • 4 КЛЮКАР

    24 5 Отговор
    Абе тия откачиха бе. То бива, бива, ама това на нищо не прилича.

    Коментиран от #19

  • 5 Азз

    10 5 Отговор
    И Летящия Холандец ни стига
  • 6 Ядрена

    16 6 Отговор
    Подводница ли ще купуваме
  • 7 А,де ...

    27 6 Отговор
    След ''новите'' самолети, ще си имаме и ''нови'' кораби. И дано платната и греблата, да са включени в цената, а не в отделни договори. :-)
  • 8 Яко кражбина ше има

    5 5 Отговор
    Шапкарите ше облажат здраво
  • 9 Гербер

    12 16 Отговор
    Браво! Все пак ние сме стражите на братска Америка от Русия. Нека треперят руснаците.
  • 10 Бък

    11 4 Отговор
    А гастербайтери да попълнят местата в армията ког ще внасят????
  • 11 -...-

    22 4 Отговор
    ''Бойните машините за пехотата били малко проблематични, тъй като се работило по спецификациите и изискванията на сухопътните войски.''. Покрай самолетите, не се ли научихте? Преписваш спецификациите от амерканските, умножаваш цената по три и ... готово.
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 ???

    20 1 Отговор
    Да питат Поптодорова какви да вземат. Може и Паси и др. знайни и незнайни "специалисти.
  • 14 Гларус

    9 2 Отговор
    В нормалните държави се купува проект и местните компании го изпълняват. Оборудването се взема допълнително и се монтира от производителя. - Така правят нормалните държави! -Ние не сме нормална държава! Нито Германската, нито италианската фирма са кой знае какви. Макар, че инталианците в случая са значително над немската компания. Беше добре да потърсим шведите, но след като се издънихме със самолетите не знам и да ги молим да ли има ефект. Е да ходят да купят някой проект от американците. Иначе аз съм за да се строи тук, а не на вън. Много скоро няма да можем и една кирлива лодка да си построим. Тъпата София такова мамата на корабостроенето, както всичко до което се докосне.

    Коментиран от #17

  • 15 Ftu

    1 1 Отговор
    Браво
  • 16 Гошко- Боклуджийчето

    3 0 Отговор

    До коментар #12 от "НАТО МИРО ТВОРЕЦ":

    Ако е за малко средства, заслужава ли си да ги изхвърляме? Виж, ако е за повечко - да ги почваме.
  • 17 ???

    12 1 Отговор

    До коментар #14 от "Гларус":

    Те шведите вече и за шведска тройка няма да искат да дойдат.
  • 18 Калоян

    13 2 Отговор
    Нормално, герб нямат скрупули. Ана народа си е 300% виновен, мафията видя, че мълчахме за самолетите и сметна че може да краде още.
  • 19 Госあ

    7 2 Отговор

    До коментар #4 от "КЛЮКАР":

    Компроматите са големи. Не че има проблем за България, но в ЕС няма да минат така. Та затова сега покрай четирите гумени лодки,ще купим още няколко,но на петорна цена.

    Коментиран от #22

  • 20 8888

    14 1 Отговор
    Те хубаво ще купуват, ама кой ще ги кара тези кораби и кой ще се вози на тях?!
    То благодарение на хубавото и качествено управление хора не останаха- или измряха, или емигрираха!
  • 21 Хайл

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Ал та фанах Атаопънах":

    Имахме и армия,и авиация с пво,пехота,танкови войски,мотострелкови,военно-морски флот...имахме и ракети сс20...сега нямаме гребла за лодките
  • 22 Ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Госあ":

    Да си ядеш ушите
  • 23 Поптодорова

    6 1 Отговор
    Да вземем и вибратори с ракетни двигатели, произведени в САЩ. Аз ще предлагам от моят крем за 400 ЕВРО. И без това е краден, но за БГ армията ще го пусна с минималн надценка от 100 ЕВРО на брой.
  • 24 Пенсионер 200

    12 3 Отговор
    ПРОКЛЕТ ДА Е БОКО КРАТУНАТА! ТРИЖДИ ДА Е ПРОКЛЕТ!!! И СЕМЕТО МУ ДА Е ТРИЖДИ ПРОКЛЕТО!!! АМИН!

    Коментиран от #25

  • 25 Кълни другарю таварищ

    4 6 Отговор

    До коментар #24 от "Пенсионер 200":

    Който кълне клетвата в пазвата му отива

    Коментиран от #30

  • 26 Гост

    5 2 Отговор
    Отново ще купят от американските терористи
  • 27 Behemoth

    4 2 Отговор
    Ам подводница и самолетоносач?
  • 28 Балканец

    3 2 Отговор
    Явно ни гласят да живеем като каторжници на гемий.
  • 29 Кую

    1 2 Отговор
    Със повече мачти....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Матей

    3 1 Отговор
    С такива управници на България врагове не и трябват,гарантирано от ГЕРБ--убиецът на България.
  • 32 Стратега от Банкя

    0 1 Отговор
    Новия план е както следва: В река Камчия 2 самолетоносача. В варненското езеро 5 самолетоносача с всички спомагателни кораби. На юг към Бургас защото от там ни дебнат и карабините поне 10 самолетоносача и спомагателни кораби. За нуждите на подводния флот вече се строи подводен град в Черно море които ще побере най малко около 80 атомни подводници който също ще бъдат закупени от правителството. Отделно ще има по една дузина крайцери и миненосци във всяко дунавско село, а в по големите градове и самолетоносач. В панчеревското езеро е предвидено поне 15 самолетоносача да се доставят за начало. После самото езеро ще бъде разширено за да могат да се поберат още 25. Тъй че 8 фки са само началото. А сухопътните не ща да коментирам. Там е предвидено на 5 метра по една бойна машина из цялата страна в случай че нещо стане. Отделно ще бъдат закупени за всяко село по една ракетна система с минимум 16 ракети с обсег 8000 км, а за градовете минимум по 10 системи от същия калибър.
  • 33 ДОКО

    0 1 Отговор
    СЛЕД Ф-КИТЕ КУПУВАМЕ И 5 ЯДРЕНИ ПОДВОДНИЦИ ДА ПАЗИМ ТУРИСТИТЕ ОТ ОСВЕРИПЕЛИ МЕДУЗИ..ХИ ХИ
  • 34 Машинист

    1 1 Отговор
    БДЖ се разпада и е на доизживяване,кога ще купитте нови локомотиви и вагони?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове