Last news in Fakti

23 Юли, 2019 14:43 3 826 22

Поискаха оставка на Гешев и дисциплинарно производство

  • демократична българия-
  • иван гешев-
  • оставка

"Демократична България" го призовава да се влее в политическия живот на страната, който "силно го влече"

Поискаха оставка на Гешев и дисциплинарно производство - 1
Снимка: БГНЕС

Демократична България иска оставката на Иван Гешев поради пълна етична и професионална непригодност, така от коалицията формулират позицията си по повод номинирания за нов главен прокурор. Ето и целия текст:

В интервю пред БНТ, заместник -главният прокурор г-н Иван Гешев направи недопустими внушения за участие на Да, България и Демократична България в атаката срещу НАП и атакува съпредседателите на обединението Атанас Атанасов и Христо Иванов.

По същество, твърденията, че Демократична България е координирала атаката срещу НАП са не само напълно несъстоятелни, но и в противоречие с основните принцип на обединението и неговото трайно политическо поведение. Както при срива на Търговския регистър, така и при атаката на НАП, Демократична България изразява позиция като силата с най-висока експертиза в областта на електронното управление и с най-висока кибер култура. Ако нашите настоявания за отговорност и подробните ни предложения за мерки бяха чути при срива в Агенцията по вписванията, днес нямаше да има катастрофа в НАП. Законността, свободите на гражданите и националната сигурност са основни наши политически каузи. Абсолютно немислимо е за нас да бъдем съпричастни към подобна атака срещу институции или да нарушим правата на милиони български граждани.

Обвинението на г-н Гешев срещу нас беше обосновано единствено с бързата ни реакция след новината за инцидента и искането за оставка на министър Горанов. Фундаменталната роля на опозицията в едно демократично общество е да реагира на подобни кризи и да търси отговорност. Г-н Гешев фактически се опита да инкриминира плурализма в страната. Съпричастни с пробива в НАП са не тези, които посочват проблемите в управлението на държавата и начините за тяхното решаване и настояват за отговорност, а тези, които допускат държавата да бъде толкова уязвима.

В своята цялост, интервюто на г-н Гешев беше фундаментално несъвместимо с упражняването на магистратска професия, да не говорим за ръководна роля в прокуратурата. Пред камерите, той брутално потъпка основни изисквания за безпристрастност, въздържане от политическа реч, придържане единствено към фактите, установени по предвидения от закона ред. От своя кабинет в съдебната палата, в качеството си на кандидат за главен прокурор, Гешев сипеше политически спекулации, взе страна в партийния живот на страната (естествено – тази на управляващите в лицето на Борисов и Пеевски), отправи заплахи и намеци за бъдещи процесуални действия, които очевидно бяха в контекста на негова лична конфронтация с конкретни политически лица и медийни фигури и съставляват очевидно намерение за злоупотреба с власт. Без доказателства и извън процеса, г-н Гешев направи твърдения и намеци за съставомерно поведение на редица лица и организации, с което буквално прегази изискванията за безпристрастност, на които задължително подлежи в качеството си на държавен обвинител.

Г-н Гешев предприе атака срещу адвокати, заради упражняването на тяхната конституционна функция и срещу журналисти и издатели, във връзка с тяхната роля в демократичното и свободно общество. Това, заедно с обстоятелството, че г-н Гешев напада напълно необосновано политическата опозиция още в първото си интервю като кандидат за главен прокурор е сериозен и недвусмислен сигнал към обществото, че прокуратурата ще се превръща във все по-репресивен политически инструмент. Когато евентуален бъдещ главен прокурор прави внушения, че политическата опозиция може да има отношение към кибертероризъм в интервю по националната телевизия, усещането, че България се приближава към авторитарен режим става все по-натрапчиво.

С оглед на горното, призоваваме г-н Гешев да си подаде оставката от поста на прокурор, поради очевидната си непригодност. Така ще може свободно да се влее в политическия живот на страната, което очевидно силно го влече.

Призоваваме също членовете на Висшия съдебен съвет и министъра на правосъдието да инициират срещу него дисциплинарно производство за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика.

Призоваваме членовете на прокурорската колегия да оттеглят номинацията на г-н Гешев поради пълна етична и манталитетна непригодност да оглавява държавното обвинение в едно европейско и демократично общество.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Държавата дълги години

    26 3 Отговор
    беше в кома. След случая с НАП тя умря. Мир на праха и.
  • 2 ЯДОСАН И МЛАД

    23 3 Отговор
    ЕСТЕСТВЕНО, ЧЕ ЩЕ МУ Я ПОИСКАТ! ХАКЕРА ИМ БИЛ ВИНОВЕН, РЕКЕТ ИЗВЪРШВАЛИ.. СЕГА ПОСЛЕДНО АМЕРИКАНЦИТЕ ИЛИ РУСНАЦИТЕ СА ВИ ВИНОВНИ. ВСИЧКИ ОБВИНЯВАТЕ САМО НЕ И ЦИГАНИНА, ЗАЩОТО Е СВЕТИЯ ГРААЛ НА ЕЛЕКТОРАТИТЕ. ДА ВИ ЗАХАХА ВСИЧКИТЕ ПОМИАРИ... НАМЕРЕТЕ ЕДИН ПЪТ ВИНАТА В СЕБЕ СИ И ДОБРОВОЛНО СЕ ПОДМЕНЕТЕ
  • 3 Хахахаха

    11 8 Отговор
    Смешници!
  • 4 Българин...

    9 1 Отговор
    Еврейския гъзолизец(...ев)да бъде разследван и доказани нарушенията пред обществото.
  • 5 мутра

    20 2 Отговор
    Нападат ви руснаци?
    Дългата ръка на Кремъл ви настига?
    Ватенки разпространяват руска пропаганда?
    Путин иска да превземе Европа?

    ЗАПАЗАТЕ СПОКОЙСТВИЕ!

    Психиатрична болница "Св.Наум" винаги е на ваше разположение
    За контакти: ул. "Любен Русев" 1, 1113 София, БЪЛГАРИЯ, Спешно отделение: +359/2/9702130
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Решението е просто

    18 0 Отговор
    Осветлете имотното му състояние, също това на жена му.
  • 8 мдаа

    12 2 Отговор
    Върнахме се във времето на преследванията и репресиите и на концлагерите "Белене" и "Скравена". Младите бегайте на вън и търсете щастието си докато не са затворили и границите.

    Коментиран от #12

  • 9 АНЕНЕРБЕ

    24 1 Отговор
    Какво го дъвчите.

    Кажете го направо, че се е превърнал в придатък на една фуста заради фирмените интереси на която вкара двете кметици от Младост в затвора , а изнеслият ПУБЛИЧНАТА ИНФОРМАЦИЯ от Търговския регистър от "хакера" показваха връзките на Гешев с бизнесдамата Детелина.

    Заради тази Детелина прокурор Гешев превърна БЪЛГАРСКАТА ПРОКУРАТУРА в подобие на СЕВЕРНОКОРЕЙСКАТА!

    ГЕШЕВ трябва да бъде отстранен незабавно не само заради въпросната ДЕТЕЛИНА , но и заради случаят КТБ в който като наблюдаващ прокурор игра за Делян Пеевски. Той бе този който уби банката не с вестник , а с баретите които вкара, за да предизвика МАСОВОТО ТЕГЛЕНЕ НА ДЕПОЗИТИТЕ!

    На този селски тарикат местото не е в политиката , а в ЗАТВОРА!
  • 10 Vojda

    14 0 Отговор
    И най развитите страни са извоювали демокрациите си с кръв! Беден и нещастен народ, като Българския демокрация не може да си позволи. Затова сме обречени вечно да ни клатят такива измисленяци, като Бокята, Гешът, Цацата, Цвъто и т.н. Кръв трябва да се пусне иначе няма управия.

    Коментиран от #13, #22

  • 11 Добра идея

    6 0 Отговор
    Добър ход на бившите слуги на ГЕРБ
  • 12 Санчо

    6 0 Отговор

    До коментар #8 от "мдаа":

    мда. за репресиите си прав. сьщите са както на тесните социалисти. НО защо да бягат младите? Кьде, при негри и аряпи в Германия или при пакистанци и индийци в Англия? Да си сьздадьт дьржава ТРЯБВА, ТЯКНА. Дьржава която продажните им бьщи разрушиха за някой прабит долар или по-точно шекел. НО изборьт е техен.
  • 13 Санчо

    4 0 Отговор

    До коментар #10 от "Vojda":

    Наложени са ни изброените от ваз "личности". Альн Дьлес преди 80г. е одобрил плана за идиотизирането. Края на студената война е само ПОДТОЧКА в изпьлнението му. НО за родени слуги е вьрхьт на мечтите им. Да си напьлнят тьрбусите(банкови сметки), а народа им да измира по-вече от при война. помяри с интелект и образование е по- долно от улични кучета. НО са много голям процент от нашия народ. жалко,тьжно и БОГ да прости
  • 14 Петър Волгин

    2 1 Отговор
    Дясното е философия на егото, колко полезно е то. И щом няма нищо солидарно и общо. Щом няма, Дайте да дадем! Няма обединение, няма протест. Хайверени синдикати, хайверени социалисти, хайверен експерт, хайверен журналист, хайверен политик, хайверени протестъри. Магаре, кон, кокошка, вълк и овца, впрегат ли се в една къруца. Дърпат ли заедно, общество ли са.
  • 15 Стамат

    11 0 Отговор
    Човек на олигарсите . Такъв е Цацата такъв ще е и Гещев .Още седем тотално пропиляни години ни чакат.Още седем години няма да видим никой в затвора освен кокошкари .Още седем години на миграция на млади хора и геноцид над народа кражби и гавра с хората .Преди време бях написал че тази година по важен от изборите за главен прокурор няма.С избора на този всички надежди за нормален и достоен живот в България приключват .Честито на 6те млн вечно губещи.
  • 16 Петър Волгин

    3 0 Отговор
    СРЕДНА КЛАСА 4%. 12% са ваканцували миналата година. ... Дясното е философия на егото, колко полезно е то. И щом няма нищо солидарно и общо. Щом няма, Дайте да дадем! Няма обединение, няма протест. Хайверени синдикати, хайверени социалисти, хайверен експерт, хайверен журналист, хайверен политик, хайверени протестъри, 2 милиона със заплата 300 евро, 2 милиона без постоянна работа и без здавеопазване, 1,5 милиона пенсионери с пенсия 120-250лв. Дайте да дадем, на хайверен егоист, властта. Магаре, кон, кокошка, вълк и овца, впрегат ли се в една къруца. Дърпат ли заедно, общество ли са.
  • 17 Гешев за риба

    6 0 Отговор
    Най-добре се лови карабълък в мътна вода, Гешев си е рибар от класа , няма лабаво, дадеш ли му властта на този, става доста страшно , не добре възпитан, като Прокурор и още по зле отгледан като гражданин... и много нагъл за поста който заема....
  • 18 ПЕНКО

    1 1 Отговор
    ПО БОТЕВ !!! " ЕХ ЗАЩО ,НЕ СЪМ НА ХРИСТОВ- МИЖИТУРКАТА ...ЩЯХ ДА ВАПЦАМ АЗ ЗАКОНА НИ ЗА ХУРКАТА !!!" А ЗАЩО НЕ СЪМ ,КАТО НА КОСТОВ НАШ- ПИШУРКАТА ... ДА ВЪЗПЕЯ -ДА ИЗЧУКАМ ... ЗАКОНА НИ ЗА - ХУРКАТА !!! А И ДРУГИ НАШИ - ДИ МО КРАТИ - ЩЕ СА В ХОРА НИ ...Е Б А Т И !!!!!!!!!
  • 19 123

    0 0 Отговор
    Кои бяха тия???
  • 20 НИНОВА

    0 0 Отговор
    НЯМА НИЩО ПРОТИВ ГЕШЕВ.

    ГЕРБСП са една партия.
  • 21 Усмивката

    1 0 Отговор
    Лаура Кьовеши ще възстанови справедливостта. Това са последни отчаяни опити на престъпнита шайка, синтеза на всичко крадливо през прехода ни към дъното.
  • 22 Ново

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Vojda":

    Явно си наследник на партизани хващаи гората недеи даваи акъл в партиините комитети беше хубаво
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове