26 Юли, 2019 23:00 6 577 20

За края на парламентарния сезон: Лют спор между ГЕРБ и БСП в ''Панорама''

  • герб-
  • караянчева-
  • бсп-
  • нинова-
  • дпс-
  • карадайъ-
  • бнт-
  • панорама

Управляващи и опозиция отново са на коренно противоположни мнения по наболелите за България проблеми и въпроси

За края на парламентарния сезон: Лют спор между ГЕРБ и БСП в ''Панорама'' - 1

''Вето винаги може да се чака, защото това е инструмент, който президентът винаги може да налага. Днес преодоляхме едно вето, мотивите за което бяха изключително общи. Абсолютно несериозни мотиви'', това заяви в предаването "Панорама" по БНТ председателят на Народното събраниe Цвета Караянчева относно отхвърленото от парламента днес вето на президента Радев касаещо сделката за самолетите F-16.

''Администрацията на президента умело избягва да каже, че ратификацията на две четения в един ден е правенa също и при други важни договори, например договора ни за присъединяване към Европейския съюз'', сподели председателката на Народното събрание.

''Това е, за да се тупа топката и може би да се провали сделката за самолетите. Нещо толкова важно за нас. За нас е важно да имаме интегритет в НАТО и да покажем, че сме сериозен партньор. Мисля, че напълно основателно отхвърлихме ветото'', допълни Караянчева.

Караянчева направи коментар и относно законовите промени за партийните субсидии: ''1 лев субсидия не е достатъчна на една партия да води активен живот, но това е желанието на българските граждани. През 2017 година неглижирахме референдума, но щом има такива резултати, ние сме длъжни да направим такава стъпка'', заяви още Цвета Караянчева.

Тя посочи, че дебатът за машинното гласуване ще продължи, но и затвърди по-скоро отрицателната позиция на властта към машинното гласуване, казвайки, че то крие рискове и трудности.

''Нямаме практика да се месим в работата на други партии. Колегите от ВМРО, НФСБ и АТАКА заявиха, че подкрепят правителството. Това, че имат противоречия помежду си, е проблем, който те трябва да решат'', така Караянчева коментира разцеплението в ''Обединени патриоти'', където изключени от групата бяха Волен Сидеров, Десислав Чуколов и Павел Шопов.

Караянчева заяви, че кризите са неочаквани и никой не е очаквал, че точно с НАП може да се случи такова нещо.

В следващата част от предаването ''Панорама'', на живо от Бузлуджа се включи лидерът на БСП Корнелия Нинова, като тя също коментира сделката за самолетите F-16: ''Сделката за закупуването на самолетите F-16 е твърде скъпа за България. Това е сделка, която надхвърли параметрите, които бяха определени от Народното събрание. Договорът е неизгоден за българския национален интерес, така че с президента в този случай споделяме едно мнение и ветото му бе правилно''.

''По отношение на кризата с африканската чума е най-важно първо да се реши проблемът, а след това да се търси отговорност. Нашата реакция беше адекватна. Искам да припомня, че година и половина ние предупреждаваме за чумата, но никой не ни чу. Властта допусна много грешки. Що се отнася до хакерската атака срещу НАП, ние днес предложихме конкретни решения. След като правителството допусна този пробив в сигурността, държавата да поеме разходите на онези, които желаят да си сменят личните карти'', заяви Нинова.

''По-рано госпожа Караянчева заяви, че кризите идвали и не може да се предвидят. Не, кризите си имат причини и това са небрежност, корупция и некадърност. Същото се случи преди година и с Търговския регистър. Години наред се сриват системи, за които са били дадени два милиарда лева. Тази криза показа системна грешка и безсилие да се решат тези проблеми'', остро заяви Корнелия Нинова.

Караянчева пък от своята страна отговори, че политиците трябва да спрат с политическото говорене. Нинова категорично не се съгласи с това предложение на председателката на Народното събрание, а двете доста често си разменяха хапливи реплики до края на предаването.

Относно избора на нов главен прокурор Нинова отговори, че от БСП ще излязат с мнение, когато приключи процедурата на 29 август, защото съществува теоретична възможност да има и втора кандидатура.

Нинова заяви още: ''Показахме, че сме не само сериозна, но и единствената опозиция на това управление''.

За финала на този политически сезон, в студиото на ''Панорама'' по БНТ беше и председателят на Движението за права и свободи Мустафа Карадайъ. Относно африканската чума, той заяви: ''Една оценка от нашите експерти посочва, че основният проблем при кризата с африканската чума е липсата на координация. Преди десетина години, когато имаше Министерство на бедствията и авариите, се реагираше при бедствия, но ГЕРБ дойдоха на власт и го закриха''.

''Оценяваме пробива в НАП като пробив в сигурността на страната и се надяваме всички компетентни органи да участват с целия си капацитет. Изключително важна е превенцията, за да няма такива случаи. Според прокуратурата има извършител, подбудител и поръчител. Нека се запознаем с всички факти и тогава ще реагираме. Има нещо, което прави впечатление. Двамата вицепремиери, които отговарят за киберсигурността - мълчат. Изтекоха едни милиарди за електронно управление, а координацията липсва'', коментира лидерът на ДПС.

Попитан за отношенията с ГЕРБ и смятат ли все още от ДПС, че тази власт е вредна, Карадайъ отговори: ''Още в самото начало на тази власт ние заявихме, че тя е вредна за България. Когато подкрепяме важни за страната позиции, това е подкрепа за обществото и държавата. Защо се приема като подкрепа на ГЕРБ или за друга партия? Ние винаги сме били национално отговорна партия. Нашата безусловна подкрепа за евроатлантическата ориентация и икономическото развитие, никой не може да разглежда като подкрепа за една или друга партия. Това е политика на ДПС, която партията води от времето, когато други партии не ги е имало'', гордо заяви той.

Попитан кои всъщност са стратегическите партньори на ДПС, Мустафа Карадайъ отговори така: ''Нямаме стратегически партньор сред партиите, нито вляво, нито вдясно. В лявото и в дясното пространство липсват стратегически играчи. От две години ги призоваваме да седнем и да работим по програма за ускорено икономическо развитие на страната. Какво наблюдаваме? Некомпетентност и липса на визия за развитие на страната, скандали, популизъм, омраза, ксенофобия''.

Относно активността на депутата от ДПС Делян Пеевски в последно време, лидерът на ДПС заяви: "Пеевски винаги е бил активен и полезен с неговата експертиза по работата с партийните структури, по работата в Народното събрание и за икономическото развитие на страната".

Водещият Василев попита Карадайъ дали Делян Пеевски може да стане председател на ДПС, защото и такова нещо се чувало, като на този въпрос Мутафа Карадайъ отговори така: "Такава забрана няма. ДПС има устав. След местните избори ще влезем в национална конференция. Тези теми предстоят, но те не са актуални днес в ДПС".

Мустафа Карадайъ характеризира моментната политическа обстановка в България като такава, в която има хаос, нестабилност, несправедливост и несигурност.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    27 66 Отговор
    Гумен гадев е наложил вето на ВСИЧКИ ЗАКОНИ ДО СЕГА! При това вобще не ги е чел!

    Коментиран от #5, #7, #11

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Обективен

    41 52 Отговор
    БСП е антибългарска и антиевропейска партия,
    която се ръководи от корумпирани малоумници.

    Коментиран от #17

  • 4 Обективен българин

    33 38 Отговор
    Евтин попълизъм лъха от другарката Импексова. Това не работи, не го ли разбрахте вече?! Крадеца вика дръжте крадеца... Това отвращава хората. БСП няма да спечели избори с този маниер на управление. Ако не се промени нещо драматично, аз въобще не виждам как въобще БСП може да спечели избори де, вашият електорад умира, демографски факт е! Колкото повече искате властта, толкова хората (особено пък тези под 40 години) няма да ви я дадат, защото сте некомпетентни, алчни, реваншистки настроени, корумпирани до безобразие, виещи до небесата и най-страшното: вие не сте добра алтернатива! Всяко управление на БСП през последните 25 години завършва катастрофално. ГЕРБ, СДС, НДСВ или който и да било друг полически обект- просто те са по-малкото зло от БСП. Моля един трезвомислещ и наистина разумен човек да ми отговори как точно другарката от Техноимпекс е опозиция?!? Опозиция на какво и на кого?!? Как може да цялото Ръководство на БСП е да толкова безхаберно? Вие или сте идиоти, или обслужвате чужди интереси или ви е все тая. Което и от трите да е, няма как да получите доверие!!! Всички знаят от къде дойде и кой доведе Курнелия Нинова. С крясаци, перчене и разправии по медииите се печели ефирно време, а не избори! Към всички от БСП: Проумейте го, не ГЕРБ печели изборите, а вие ги губите и ще продължава да е така! Половината от гласовете на ГЕРБ (или другите преди тях през годините) не са за самите ГЕРБ, а са директен вот срещу БСП! п.п. Не съм симпатизант на ГЕРБ и оп
  • 5 Конституционно право

    39 13 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    на президента на Републиката да налага вето и Радев упражнява правомощията си. Както и най-вероятно няма да издаде указ за назначаването на Гушев за главен прокурор.
  • 6 хикс

    35 8 Отговор
    Заглавията в масмедиите трябва да бъдат "Властта, управниците ви не им пука и нехаят за вашата съдба"
    Особено след НАП
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гост

    21 10 Отговор
    Каратъпанчева си каза репликите. Но къде е Вожда? От няколко дни се е покрил и дори микрофонките не го споменават! Като отшуми скандала ще се появи на бял кон и ще ни каже кой е вълшебник и кой сатана! Де гиди, свиня недоклана!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Гого

    10 5 Отговор
    Много интересен коментар от ДПС. След като те/дпс/ изтеглих атака от властта сега казват, че гепи са вредни за България и... Има нещо зад кулисите. Скоро ще се разбере. Той и бб се покри. Май го страхуват.
  • 13 Див селянин

    16 7 Отговор
    Тиквопитекът и Д. Пеевски са в негласна коалиция. Сега ще купят ненужните самолети, за да си купят и присъдите, които се разглеждат в САЩ. Ще излязат чисти и мракобесието ще продължи. За главен мракобесник ще назначат Гушев и унищожението ще тръгне в пълна сила. В момента и двамата си държат паспортите в джобчетата и като стане напечено ще отидат в кравария да си харчат заграбените милиарди. Това тяхното си е жив болшевизъм в 21 век.
  • 14 Гражданите

    7 8 Отговор
    Не разбираме от политика, но от еродит, Да. Г-жа Нинова е много ПО-УМНА ОТ КАРАЯНЧЕВА. ЕДНАТА ГО ДОКАРВА ОТ ВЪНШЕН ВИД, А ДРУГАТА ОТ ЗНАНИЕ. ТЕЖКО И ГОРКО НА БЪЛГАРИТЕ В СМЕСЕНИТЕ РЕГИОНИ. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО БРАТЯ И СЕСТРИ. ОТ 2009 БЪЛГАРИ НЕ СЕ НАЗНАЧАВАТ, А САМО ТЕХНИ НА ГЕРБ, А ЩО НЕ И НА ДПС ВЪВ ВСИЧКИ СФЕРИ НА ВЛИЯНИЕ... И АКО ПРОДЪЛЖАТ, А НАТАМ ВЪРВЯТ НЕЩАТА ДА НИ УПРАВЛЯВАТ ЦЦ, ББ, ЦК..
    Прецакани от комунистите с жителство то, а имало е хора с пари. Прецакани е народа по време на Живков с апартаментите и най-много е прецакани българина от бсп и герб от дпс, заедно с българите изселващи се. Хората не се интересуват от политика, а от нарушаване на правата на българите в много български градове. Кой знае много му режат главата на дръвнила и без него. Оставят цялото му семейство гладно.. Гладните с протеже на цц и бб забравиха гладните години и със самочувствие без покритие по знание, простите и нагли калинки баста
  • 15 цъфнал гербер

    12 3 Отговор
    за нас е важно да докажем, че сме лоялен партньор в наведено положение. И скъсаната риза от най бедната държава в Европа не се срамуват да вземат съюзниците .Затова в НС отхвърлиха законите за евтини лекарства и повишение на пенсийте. Слугинаж. Такива никой не ги уважава.
  • 16 Све

    5 3 Отговор
    Гледа ли някой пресконференцията за чумата в БТА. ??????????
  • 17 мнение

    4 1 Отговор

    До коментар #3 от "Обективен":

    Коментарът ти не е лишен от смисъл, но абсолютно същото важи и за ГЕРБ - другата рожба на БКП!
  • 18 Някои

    4 7 Отговор
    Аман от русофил и поклонници на БСП, тези не разбраха ли, че вече няма как да дойдат на власт, комунизма си отиде одавна
  • 19 Нашенец

    4 4 Отговор
    Имаше план А: Печелим европейските избори ,Мая Манолова става кмет на София ,Предизвикваме предсрочни парламентарни избори ,които печелим ,Карниелия става министър председател ,Осуетяваме сделката за F-16 ,Каним Росатом да строи необратимо Белене ,Путин идва на бял кон ,Възстановяваме Химко Враца колкото и да струва това ,Предлагаме и настояваме да се премахнат санкциите срещу Рассия и пр. и пр. ....! Тъй като точка 1-ва не се осъществи ,в ход е план Б -Хакери ,Президентско вето ,Африканска чума ,Саботажи ....

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове