Last news in Fakti

28 Юли, 2019 20:25 3 166 12

Дикме: Оградата срещу диви прасета ще падне, ако на нея кацне врабче

  • мехмед дикме-
  • чума-
  • свине

На оградата, ако кацнат врабчета – ще падне

Дикме: Оградата срещу диви прасета ще падне, ако на нея кацне врабче - 1

В ДФ „Земеделие” се преплитат много финансови и политически интереси, защото назначенията не са случайни. Това заяви в студиото на „120 минути” на bTV бившият министър на земеделието и храните Мехмед Дикме по повод на арестите и разследването за корупция във Фонда.

„Те винаги са координирани с политиците, а когато служители получават политическа – те се чувстват безнаказани. Министрите не могат да си позволят такива коли, интересно ми е къде са службите, че са проспали този момент”, посочи Дикме.

По думите му, проблемът с африканската чума у нас е от две години, а предприетите мерки се изчерпват с изграждането на оградата по границата. Той добави, че предпазното съоръжение не е направено правилно и не може да спре миграцията на диви прасета.

„България проспа година и половина за взимането на адекватни мерки, които да не допуснат разпространението на чумата. На оградата, ако кацнат врабчета – ще падне. Това е една ограда, от която да се вземат едни пари – това е била основната цел, а не да се спре чумата”, коментира бившият ресорен министър.

Дикме заяви, че най-вероятно чумата се е пренесла у нас от диви прасета, преминали през границата ни с Румъния. Той допълни, че е възможно заразата да бъде разпространена и от туристи.

„Чумата по свинете няма никаква опасност за хората. Те единствено са преносители на заразата. Хората трябва да бъдат спокойни. Правителството предприе доста мерки за овладяването на чумата. Вирусът живее още 100 дни след смъртта на прасето, ако някой е заклал прасе, което е болно от чума и е прибрал месото във фризера – той вече е потенциален разпространител”, допълни Дикме.

Бившият министър на земеделието беше категоричен, че единият от начините за спиране на разпространението е чрез изгаряне с екарисаж.

„България загуби 18 млн. евро, които бяха договорени от моя екип, за изграждане на екарисаж. Някои хора не успяха да се договорят коя фирма да изпълни поръчката, а сега България няма екарисаж”, посочи Дикме.

Според Дикме, загробването на заразени прасета е единственият възможен начин в момента, въпреки че е опасно. Той допълни, че в световен мащаб има проблем със свинското месо и очаква скок в цената и недостиг на пазара.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Коментар📝

    32 1 Отговор
    Ахахахха БУТАФОРИЯТА ГЕРБ

    Коментиран от #9

  • 2 ИМА ВАКСИНА ГЕРБ ЛЪЖАТ

    35 1 Отговор
    България е членка на ЕС от 2007 година и веднага след приемането ни в Евросъюза ние започнахме да прилагаме техните разпоредби за почти всичко в живота ни.
    Пълна лъжа и фалшива новина са твърденията на министърката на земеделието Десислава Танева, че нямало ваксини за свинете и другите животни, които се разболяват от тази болест африканска чума. Ваксина има, но указанията на ЕС са да не се ползва на територията на съюза и това е една от предпоставките за тези огнища
  • 3 Centurion

    28 2 Отговор
    На Порожанов оградната.Но да не се лъжем и заблуждаваме,каквато и да е оградата все същата работа. Чумата се Доставя ,тя не минава с животните а с хората и то съвсем умишлено!!!По горите ходят денонощно хиляди Гъбари, час от тях са ловци и контактуват постоянно. Никой не е намирам умрели прасета.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Бесен язовец

    28 2 Отговор
    Не ми дреме за прасетата ,а за БСП.Те трябва да съберат хората на демонстрация в София и да свалят гербаджийте.

    Коментиран от #6

  • 6 глупости

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен язовец":

    И те са в цирка.
  • 7 както каза

    30 0 Отговор
    до оградата намерили няколко умрели прасета, асутопсия установали че са умрели от смях!!!!
  • 8 Мосак Фонсека

    4 4 Отговор
    Колку врабчета ве ага?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Гнида

    12 1 Отговор
    Герб възкреси много политически трупове ! Едни като лицемерът Ал Йо , за да ги подкрепят , други като този сатрап , изпълзяли от тинята , за да плюят ! Ретроградна гербаджийска политика !
  • 11 Бай Киро

    7 0 Отговор
    Леле, и вие искате да дойде VW в България? Един екерисаж не могат да направят. При тази огромна политическа корупция, това никога няма да стане.
  • 12 Спас безделника

    2 0 Отговор
    Министър Дикме, дигай гълъбите и идвай в София. Държавата има нужда от теб!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове