Last news in Fakti

31 Юли, 2019 12:25 13 165 55

Еколог за ФАКТИ: Проблемът с чумата по свинете е заради безотговорно поведение

  • чума-
  • свине-
  • болести-
  • норки-
  • безотговорност-
  • мнение-
  • еколог-
  • албена симеонова

Това заяви пред медиата ни активистът на ''Зелено движение'' Албена Симеонова

Еколог за ФАКТИ: Проблемът с чумата по свинете е заради безотговорно поведение - 1
Снимка: Фейсбук
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Защо в България бе допуснато чумата по свинете да се разпространи така успешно? Какво можеше да стори държавата, а не го направи? Имаше ли смисъл от оградата по границата с Румъния? По тези и други въпроси от ФАКТИ разговаряхме с еколога Албена Симеонова. Тя e завършила екология и управление на околната среда в СУ ''Св. Климент Охридски'', специализира агроекология в Бъркли (САЩ), а освен това е председател на една от най-старите НПО в България – Фондация за околна среда и земеделие. Симеонова също така е активист на ''Зелено движение'', което е част от обединението ''Демократична България''.

- Госпожо Симеонова, напоследък балонът на ''функциониращата'' държава се спука от няколко страни. Чумата при свинете е един от най-актуалните и сериозни проблеми пред обществото ни в момента. Защо според Вас се допусна тази зараза да се разпространи в страната ни?

- Това е следствие на едно поведение на безотговорност на хората, които се занимават с управлението на Агенцията по безопасност на храните. Аз тук определено бих цитирала европейския комисар Витянис Андрюкайтис, който казва, че небрежността е предизвикала проблема с африканската чума по свинете и също, че наистина е много, много опасно, и по-скоро вероятно в България бизнесът с отглеждането на свине да си отиде, да загине.

- Какво е трябвало да направи държавата, за да не стигне дотук? Липсата на превенция ли е ключовият пропуск?

- Да, ключовият пропуск е определено липсата на превенция. Африканската чума не е нещо ново, в горите я има навсякъде в България. В Румъния е изключително разпространена. В България в последните години, нито активен, нито пасивен надзор се упражнява и ето го резултата. Скоро имаше чума по дребните и преживни животни, сякаш просто не си взеха поуки и ето какво се случи. Това е един много упорит вирус.

- Това, което предвижда държавата като обезщетение за хората, които се прехранват със свиневъдство, би ли могло да им помогне да оцелеят в този отрасъл?

- Ако говорим за оцеляване, може би на ръба ще бъдат. Дори да бъдат обезщетени собствениците на свинекомплекси, трябва да ви кажа, че настояваме задължително да бъдат овъзмездени и хората, които в частните си дворове отглеждат прасета. Те не са виновни за това, че някой е допуснал в България вирусът на такова ниво да се развие, така че да се наложи да си унищожат животните.Това са съдби на хора, които.. знаете какви са доходите, всеки гледа по някакъв начин да си помогне. Вероятно ще ги компенсират, но това ще отнеме много време.

Дори да се купят нови, знаете, че най-вероятно ще се наложи да се купуват от чужбина. Тоест правим търговия и бизнес с други страни в Европа, а след това трябва да се чака 9 месеца и после още време тези прасета да станат готови за кланиците. За мен бизнесът на тези хора оттук нататък за 2-3 години е загубен, а през това време знаете, че кухина в пространството няма. Моментално ще се намери някой от Дания, Холандия, които са най-големите производители в този отрасъл. В страни като Чехия и Унгария, те за година време са успели да се преборят с тази болест, само с пълно мобилизиране на държавния апарат. Това означава Министерство на земеделието, тяхното подразделение Българска агенция по безопасност на храните, съвместно с кметовете на населени места, да се мине, да се направи една масирана информационна кампания.

Тази болест води до това и това, не е опасно за човека, но е опасна за животните. Тези животни всичките ще измрат и затова трябва да се изкорени. След това, ако вие сте недобросъвестен и не си заколите прасето или пък не го дадете, ако е болно да се зарови, евтаназира, ще ви се наложи определена глоба. Това е една масирана информационна кампания на всички нива. Ловните дружинки - не можете да ходите в гората с тези обувки и дрехи, а после да отидете при домашното си прасе. Не можете да правите масов отстрел, прави се подборен отстрел. Изобщо има си разписана цяла програма по въпроса. И в Португалия има, и в Испания има. На Испания ѝ отнема 25 години да се справи с чумата по свинете, само защото наистина става въпрос за безотговорно отношение.

- Въпросната ограда по границата с Румъния, изглежда не е свършила никаква работа?

- За въпросната ограда според мен похарчиха едни пари там. Само това се случи. Не може да се винят ветеринарните служби, защото те са хора, които първо са подчинени, с ниски заплати са, нямат капацитет, не могат да обиколят цялата община. На община има един. Аз съм от Община Никопол, можете ли да си представите как един ще обиколи 14 населени места? Трябва рамо до рамо, цялата държавна машина да бъде вдигната, дори бих казала, че не е лоша идея жандармерията и полицията да участват. Наложителни са драконовски мерки, иначе ще си останем без свиневъдство.

- В предварителния разговор ми споменахте, че в резултат на чумата по свинете се задава и друг сериозен проблем пред земеделието ни. Моля, информирайте читателите ни?

- В момента се насажда мнението, че там, където има заразени свине, където са огнищата в общините Никопол, Сливо поле, сега Добрич, чува се и за Видин, но това ще стане и масова практика, казват, че най-вероятно и фуражът е заразен. Знаете, че България е един от най-големите производители на зърно за фураж, в момента също се пълнят кораби. Много се притеснявам от това, че може да се навреди на зърнопроизводителите или евентуално някой да се опита да подбие пазара на зърното.

- А зърното няма как да бъде заразено със сигурност?

- Да, зърното няма как да бъде заразено и не е заразено. За биопроизводителите, какъвто съм аз, нещата ще са още по-неприятни, защото при нас зърното е изключително за износ. Западна Европа се притесняват от този вирус, изобщо от тези заболявания, за които говорим в България и Румъния. Няма никаква опасност, не бива да се спекулира. Хората трябва да бъдат спокойни и да знаят, че зърното по никакъв начин не може да се повлияе от този тип вирус.

- Появиха се снимки на загробвани живи прасета, което е меко казано кощунствено. Всъщност обаче, дори и мъртви, заравянето им в земята, като че ли не е най-добрата мярка, тъй като според експерти болестта може да пламне отново? Мнението Ви по този въпрос и какво е най-доброто решение в тази кризисна ситуация според Вас?

- Когато става въпрос за убиване, никоя мярка не е добра. Заравянето на живи прасета по никакъв начин не кореспондира с наредбата за хуманно отношение. Има една специализирана инструкция на Министерство на земеделието от 2018 година за хуманно убиване на животни и управление на епизоотични огнища. Това не се спазва по никакъв начин, ако наистина си позволяват да заравят живи животни. Те говорят, че били зашеметени и така нататък. Не бива да се допуска. Когато обаче става въпрос за такъв вирус, страшен, няма начин. Трябва, или да се евтаназират, или да се заровят, загробят. Когато се изгарят в инсинератори, знаете, че в Шумен екарисажа го затвориха. Има един във Варна, но е много опасно да се пренасят животните. Добре е да се изгарят в екарисаж, ако има мобилни екарисажи.

В България има няколко мобилни екарисажа, но те са с много нисък капацитет, когато говорим за 20 000 или 15 000 прасета, можете да си представите за колко много става въпрос. Това са 4 милиона тона животни, които трябва да се заровят. Траншеите са колко километра.., пет метра дълбоки, но това трябва да се случи. Истината е, че в района на Русе там е вододайна зона и бих казала, че екологичната катастрофа е неизбежна. При всички случаи ще засегне водите, при всички случаи ще засегне и почвите. Картината е много тъжна. Трябва една много сериозна проверка от Европейската комисия. И Европа, и България, и Чехия, и Унгария рамо до рамо трябва да се справят с тази неприятност.

Последно, каква е опасността от норките, за които ми споменахте?

Оказа се наскоро, че няколко хиляди норки са заровени край сливенско село, а те носят гана. Те носят страшни болести. Нещата не са много приятни, тези норки са още по-опасни и от прасетата. Гана е една от най-страшните африкански болести.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Токин

    58 31 Отговор
    Факт е, че проблемът с чумата по свинете е именно заради безотговорното поведение на "Зеленото движение" на Тома Белев и Иво Прокопиев, които вместо да се съгласят с предложените мерки от държавата за превенция, те ги саботираха и ходиха да протестират на жълтите павета за всичко друго, но не и еко теми!

    Коментиран от #2, #6, #22, #23, #55

  • 2 182

    37 42 Отговор

    До коментар #1 от "Токин":

    Миналата година и Корнелата казваше че няма чума и ходеше от село на село да пренася заразата и да се прегръща с народа

    Коментиран от #47

  • 3 Ventura

    77 2 Отговор
    Крайно време е, всеки който с действията си или бездействия, да носи персонална отговорност.
    А не цялият народ да плаща
    за грешките на сульо и пульо, само защото бил овластен.
  • 4 kevorkan

    15 3 Отговор
    za da moje nakoi ot deputatskata shaika da zabogatei ooooooooooooshe pove4e
  • 5 joro shopa

    15 20 Отговор
    mamka vi I komundeta shibani

    Коментиран от #17

  • 6 гарантирано от ГЕРБ

    41 11 Отговор

    До коментар #1 от "Токин":

    Ама вярваш ли си или се пускаш по опорните точки на герберастията - Кой ми сра в гащите! В случая виновен е пак Орешарски ... вервайте ми!

    Коментиран от #7

  • 7 360

    22 7 Отговор

    До коментар #6 от "гарантирано от ГЕРБ":

    Това че има Герберастия не значи че няма Чума нито че Тома Белев не е съсипал къде е пипнал, саботирал е последните 10-15г, той и жена му !
  • 8 мда

    22 2 Отговор
    кои ще каже от какво се разпространява чумата? според мене или фуража или комари.

    Коментиран от #41

  • 9 волен сидеров

    39 2 Отговор
    ха ха ,майтап да става ,ама голям майтап....Бай Шиле-краси радков -е мнооого прав ,едва ли някой се вслуша в думите му -как съсипаха мелодия на годината.найстина тези 240 гълфона в този парламент заслужават и те пяна и под земята...като свинете
  • 10 пико

    39 3 Отговор
    Ако си прекрасен ветеринар,незначи че си прекрасен ръководител и организатор.Дамян Илиев не е нито едното нито другото ,а трето приятел е на ББ.Вижда се до къде докараха животновътството,виновни обаче нямаааааааа.А диагнозата е ясна -управляват ни родопрестъпници.
  • 11 FtF

    46 5 Отговор
    И къде е таз чума и как тръгна от нищото? Утре ще тръгне нещо и по пернатите, а другата година и по лозята за да няма домашна ракийка . Не ви ли стана ясно, че всичко се прави с цел. Ще ни забранят домашното производство на всичко, дори на плодове и ще трябва да се купува всичко от магазините. За да може хем да ни прибират парите за ГМО продукти, хем да ни намлят до 4 000 000 както е според РанЪт. Явно с ниски заплати и скъпи лекарски грижи е трудно и минават на храната. А тия екоактивисти ... с тях както и без тях и без това се явяват само когато се разпределят парите. Сложи си едни заплатки от по 3-4000 лв. и по цял ден си цъкат във Фейса .

    Коментиран от #14

  • 12 др.Хърб Мелник

    20 2 Отговор
    Вчера даваха "Сам в къщи", днес колим прасето,обърках се.Коледата много подрани.
  • 13 666

    18 1 Отговор
    След оградата трябваше да сложат и минно поле - прасета,хора ,норки - кой оцелее- оцелее,тиа къде се промъкнат- наказателен взвод и край - нема никва чума,нема никой

    Коментиран от #35

  • 14 Миризлив пор

    26 4 Отговор

    До коментар #11 от "FtF":

    Не е тръгнала от нищото, в Румъния има огнища от около година и много добре се знаеше че ще дойде и тук. Лошото е, че разни "зелени" елементи и полотици само и само да се покажат и натрупат рейтинг грабват народното недоволство и сам виждаш резултата. Просто не трябваше да пречат на това да се ограничи вноса на месо от Румъния през КПП, да се намали популацията на диви животни и да се направи информационна кампания - какво и как се прави ако се гледа прасе, ако не гледаш ти го прибират. Прочети статията по-горе, има вече цял отрасъл който в следващите 2-3 години няма да го има, това включва и производството на фуражи кланниците. Иначе местото от много време което ядем е вносно, това което се произвежда тук се изнася.
  • 15 Тома

    25 4 Отговор
    И от Зелено движение имат не малка вина за чумата по свинете, но няма да признаят. По-лесно е да обвиняват другите, типично в техен стил.

    Коментиран от #16

  • 16 да ама не

    34 2 Отговор

    До коментар #15 от "Тома":

    Всички други са виновни само ПРАВИТЕЛСТВОТО НЕ Е ВИНОВНО.
  • 17 До жорката шопа

    32 6 Отговор

    До коментар #5 от "joro shopa":

    от 30 години не ни управялват комунисти бе, ама да ти припомня ни управляват мутри последните 10 години!
  • 18 истината е проста

    35 4 Отговор
    Царя е гол!!

    Да го преведа на по-прост език разбираем за гербаджиите!

    ГЕРБАДЖИИ ТАКОВАХТЕ МАМАТА НА ДЪРЖАВАТА!
  • 19 Vojda

    13 7 Отговор
    Путин е виновен.....
  • 20 Reptile

    15 14 Отговор
    Зелената МАФИЯ е виновна.
    Държвата няма капацитет да се бори и с болести и със зелените съботьори!
    Видиш ли ЗЕЛЕН - шибни му два шамара, па после го питай, какво иска.
  • 21 Лалето

    15 7 Отговор
    Еколозите все по-често оставят впечатлението, че нямат никаква идея как функционира светът, а да не говорим за техни работни въпроси
  • 22 Стефан

    11 6 Отговор

    До коментар #1 от "Токин":

    Мисли преди да пишеш, няма човек, група, бизнесмени, организациии разни НПО дето да са ПО СИЛНИ ОТ ДЪРЖАВАТА, с тези глупости дето си надраскал излиза че Прокопиев и Белев управляват държавата, ходи се скрий на някой плаж и си пий мохитото, писането не силната ти страна.
  • 23 Мирослав

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Токин":

    Колко стотинки дават сега за подобен коментар? За един прЕятел питам?
  • 24 Грую

    11 3 Отговор
    Функционира държавата добре , но само откъм претенции за кадърност, за сметка на фактическо безхаберие. Определението за некадърен, но претенциозен човек със самочувствие мисля, че беше: (ще ме извините все пак за определението) - посерко!
  • 25 AmiX

    9 6 Отговор
    Само като чуя "зелените" и... 🤮🤢🤧💩
  • 26 МДТ

    8 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: че настояваме задължително да бъдат овъзмездени и хората, които в частните си дворове отглеждат прасета. Те не са виновни за това, че някой е допуснал в България вирусът на такова ниво да се развие, така че да се наложи да си унищожат животните.
    Тези хора на собствен риск отглеждат животни и част от тях се продават на черно. Аз при покупка на месо заплащам ДДС и участвам косвено за осигуряване на работни места, заплати и осигуровки. И сега Вие желаете да участвам за възмездяване на тези хора.
    Аз не съм виновен за това, че някой е допуснал в България вирусът на такова ниво да се развие, така че да се наложи да си унищожат животните. Следователно не бива да ме натоварвате с това възмездяване.
  • 27 МДТ

    10 8 Отговор
    Публикувано във факти.бг: че настояваме задължително да бъдат овъзмездени и хората, които в частните си дворове отглеждат прасета. Те не са виновни за това, че някой е допуснал в България вирусът на такова ниво да се развие, така че да се наложи да си унищожат животните.
    Тези хора на собствен риск отглеждат животни и част от тях се продават на черно. Аз при покупка на месо заплащам ДДС и участвам косвено за осигуряване на работни места, заплати и осигуровки. И сега Вие желаете да участвам за възмездяване на тези хора.
    Аз не съм виновен за това, че някой е допуснал в България вирусът на такова ниво да се развие, така че да се наложи да си унищожат животните. Следователно не бива да ме натоварвате с това възмездяване.
  • 28 Мъничко, черничко, пред вратата стои

    8 8 Отговор
    Какво говори тази червена саботьорка? Вместо държавата да празнува, да гърми шампанско, да се веят знамена, да има речи и поздравления, тя ни плаши с апокалипсис. Кой нормален човек се интересува от някакви си прасета, кокошки, пчели, овце и кози? Да не живеем в Средните векове?Ние, партия ГЕРБ стоим над тези неща!

    Коментиран от #44

  • 29 Неразбиращ

    10 4 Отговор
    Тази нали беше от демократична Българи,те от кога се закъхариха за бедните хорица.не знам какво би говорила ако опази Господи бяха на власт
  • 30 Иван Иванов

    22 3 Отговор
    Истината е, че не трябва да останат български производители. Истината е, че обикновеният човек не трябва да си произвежда сам а да отиде и да си го купи от магазина. Истината е, че има много големи холдингови интереси ВНАСЯЩИ И ПРОДАВАЩИ БЪЛГАРСКО МЕСО. Истината е че и да няма прасето ви чума може да се окаже, че има и е умряло преди дни а вие още не знаете... Истини в България много вие коя си избирате? Откакто ежедневието на българина се обвърза с агит пропагандата всеки разбира от всичко.

    Коментиран от #31

  • 31 ???

    10 1 Отговор

    До коментар #30 от "Иван Иванов":

    Като много прозз разбрах, че в България било пълно с болни диви прасета и най -виновни са ботушите на ловците.
  • 32 Боян

    10 4 Отговор
    Със сигурност т.нар. еколози са сгафили нещо. Имам предвид Тома Белев и компания, които са пишат за големите екозащитници, а всъщност са...айде да не казвам.
  • 33 чичо

    18 1 Отговор
    Наистина ли има още наивници, които не са разбрали, че връщането на Танева като министър на земеделието има за цел унищожаването на целия сектор! Тая сливенска мома при първото си министерстване се прочу с унищожаването на млечното животновъдство. Сега ще приключи с месото и....готово! ГЕРБерастите ще могат бодро да рапортуват пред чорбаджиите си, че са доунищожили България!
  • 34 Кой68

    8 3 Отговор
    Без скъпоценното мнение на"зеления активист"е ясно че некомпетентното и неадекватно поведение на Мин.на земеделието доведе до там че цялата държава трябва да е под КАРАНТИНА?А министърката да я изритат и на ррокурор Гешев.
  • 35 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #13 от "666":

    Забрави и ф-ките , дето не се знае кога или ще ...ги има !
  • 36 Лекар БГ

    15 1 Отговор
    Проблемът АЧС е у нас от 3г.
    Освен една бутафорна оградка покрай румънската граница за 1.5 млн.лв.наши пари,нищо,нищо и нищо!
    Десетки ветеринари,технолози,биолози и пр."лози:,са изпратили стотици аргументирани доклади и предупреждения "нагоре".Това там.В държавата на верните,бездарни,безотговорни партийни калинки е това днешното.Мор връз прасето,отрасъла и свързаните с него такива.Важни са воаяжите с джипа от петък до неделя.Тъпите мутро-шегички,даването,рязането и народната любов.ХАК да ни е!
  • 37 Бъдете обективни

    6 15 Отговор
    Не виждам с какво правителството /което и да е то/ може да е виновно за разпространението на тази заразна болест. Болести по животните е имало дори по време на социализма когато страната ни беше оградена и недостъпна дори за животни. Кой мизерник махна огражденията е сега ние плащаме стотици милиони за частично ограждане.

    Коментиран от #45

  • 38 Зайко Байко многознайко

    3 0 Отговор
    Пробаж123, проба!
  • 39 Зайко Байко многознайко

    13 1 Отговор
    Нощният цензур сатрап си е заминал да почива , вече съм почти сигурен , че е с псевдоним " Хасан". Редовно, като застъпи ме блокира. Та така относно африканската чума, да си еколог и меринджей , не ти дава нито знания , нито пълномощия да се изказваш неподготвен. За цялата кампания 2 (две) умрели прасета и едно с клинични признаци. От 6-до 20 ден според дебелите буквари до 60-70% смъртност, ъам обаче никой не чете. Върхушката в Румъния и особено у нас искат едни 70 000 000 да се справят с болеста. Тези пари ще бъдат разграбени и никой няма да бъде овъзмезден. Големите производители от Дания, Холандия и Германия, прост разширяват пазара си с помоща на виеватите закони на ЕС.
  • 40 Зайко Байко многознайко корекции

    2 0 Отговор
    Чети просто......а не прост....
  • 41 Вирус се разпростр

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "мда":

    Вируса се разпространява единствено и само от животно на животно. Може и от човек на животно и обратно. Вируса умира за много кратко време извън животински организъм(говорим за чумата по свинете) Изключено е да се заразяват от фуража.

    Коментиран от #46

  • 42 XxxL

    18 1 Отговор
    Сега ще имат причина да внасят вносно свинско и да се вдигнат цените ! Някой има файда от цялата работа ! Всичко е умишлено ! Замазват се очите на народа !
  • 43 гроздан

    8 1 Отговор
    Не лъжете хората!!! АЧС в България не е в толкова голям мащаб! от началото на годината има 13 случая регистрирани! и последния е от 15.07.2019 година! Тази статистина може да я проверите в сайта на World Organisation for Animal Health!
  • 44 Продължение

    6 2 Отговор

    До коментар #28 от "Мъничко, черничко, пред вратата стои":

    МЪНИЧКО, ЧЕРНИЧКО, ПРЕД ВРАТАТА СТОИ. ЩО Е ТОВА? ТОВА Е НАШЕТО ГОЛЯМО СВЕТЛО БЪДЕЩЕ!
  • 45 Червен плащ

    11 1 Отговор

    До коментар #37 от "Бъдете обективни":

    ,,Не виждаш" ,ами за техното 10 годишно управление колко ,,чуми"минаха през животновъдствот ни. Това не е некъдърщина, това е престъпление.
  • 46 Спас безделника

    5 0 Отговор

    До коментар #41 от "Вирус се разпростр":

    Човек винаги може да научи някоя нова простотия Не казваш нищо конкретно: от прасе на политик, на министър, или не дай си Боже, пу, пу, на премиер? А ако фуражът е комбиниран с паразити? Еее, не визирам народните представители, а обикновени паразити?

    Коментиран от #48

  • 47 Тодор

    4 2 Отговор

    До коментар #2 от "182":

    Зомбираний другарю, Нинова, "агитираше" против измислената чума по овцете, а не за чумата по свинете. Образовай се!
  • 48 Оня

    3 1 Отговор

    До коментар #46 от "Спас безделника":

    Тези паразити, както ги наричаш, паразитират по растенията, не по животните. Обикновено това са складови неприятели, като гъгрицата, която оцелява и се храни само със семейната от реколтата. Не виждам логиката. Четете малко като не знаете и не давайте компетентни мнения.
  • 49 Driving pleasure

    7 3 Отговор
    Първо - извинете, но това на снимката жена ли е?!

    Второ - откровено ми писна от всякакви зелени, всякакви еколози и всякакви мрънкащи допотопни олигофрени с "еко" каузи!
  • 50 podvodniar

    2 1 Отговор
    zaşto çumata zapoçna ot kraybrejieto i v Rumaniya i v Gırtsiya...asıl tozi vıpros e vajen...popitayte sebesi, drona e veçe ejednevie...ot kıde doyde zarazata ot Afrika....drın drın
  • 51 Турист

    5 1 Отговор
    Защо не ги правите на консерви тези прасета?Милиони консерви за ,резерва,затворите ,столовете и за социални помоши на бедните.
    Първо болеста не е опасна за човека ,а и след термична обработка всички патогени умират.
  • 52 Леля виНа Ани,

    3 0 Отговор
    На Ани ,чумавите животни са още живи и родиха здраво поколение . Продължавайте да вярвате на лъжи .
  • 53 Биолог от БФ

    1 0 Отговор
    Естедтвено че е от фуража румънските прасета са се заразили от фураж доставен от Украйна и това е доказано.
  • 54 Ekolog

    0 0 Отговор
    На бавноразвиващо се правителство бсе някой им виновен
  • 55 Денят на дебила

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Токин":

    Не говори глупости. Чумата е продукт на
    стратегията за обезбългаряване на районите със смесено население. Програмата се осъществява чрез циганите ( румънски и български) , но под
    контрола на ДПС. А това, че службите, парламент и най-вече правителство гледат на проблема през пръсти, е бонус за Турция. P.s. Виж къде пламват огнищата.