Last news in Fakti

1 Август, 2019 11:18 3 901 26

Кметове на бунт: Отказват да колят прасетата

  • кметове-
  • бунт-
  • прасета-
  • чума

Кметовете са категорични, че след втори август няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата

Кметове на бунт: Отказват да колят прасетата - 1

Кметовете в Пазарджишка община се вдигнаха на бунт срещу нареждането да бъдат изклани всички домашни прасета заради африканската чума. Местните управници излязоха с обща декларация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на животните.

Епизоотична комисия в областния град разпореди собствениците на домашни прасета доброволно да ги заколят в срок до 2 август. Това се отнася за 20-километровите санитарни зони около 5-те индустриални свинекомплекса на територията на областта. В зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза пред БНР кметът на село Юнаците Стоян Кузев: "Тази мярка е много прибързана. Нямаме огнище на зараза и сме против унищожаването на прасетата от "задния двор". Не трябва да избързваме, не трябва да унищожаваме тези животни, които са здрави. Това е нашето категорично мнение. 31 кмета сме единодушни, заедно с кмета на община Пазарджик. Правим подписка от жителите на всички села, ние се подписахме, на 2 август имаме митинг, голям общински митинг от 5 часа, за да изкажем нашето несъгласие с тази прибързана мярка".

Заради заплахата от разпространение на африканската чума в 7 области на страната започна умъртвяването на домашните прасета в близост до свинеферми. Местните жители, които отглеждат прасета в домашните си стопанства или в така наречения "заден двор" имат срок до утре сами да умъртвят животните си. Ако не успеят да го направят, прасетата им се конфискуват, а на стопаните се налага санкция. Като глобите са от 150 до 1000 лева.

"Ситуацията в момента е изключително сложна, няма регистриран случай на заболяло животно в областта, но мълниеносното ѝ развитие в Северна България, води до извода, че е само въпрос на време Африканската чума да нахлуе и на наша територия", мотивира решението си областната епизоотична комисия на Пазарджик.

В зона от три километра около по-малките кланици също трябва да бъдат ликвидирани прасетата в "задния двор".

По справки, подадени от кметовете на общини, в област Пазарджик се отглеждат едва 1500 домашни прасета. Според експерти цифрата е доста по-голяма, просто много хора са спестили информация за своя "домашен любимец".

След втори август започва обход на частните дворове и ако там бъдат открити живи свинчета, ще бъдат насилствено умъртвени.

Мярката е неизбежна, тъй като месото им може да бъде заразено впоследствие и да се превърне в център на нова епидемия. Най-добре е хората да се простят с домашните прасета превантивно, като по този начин ще си гарантират чисто месо във фризера. Самата болест не поразява хора, но пък консумирайки месото на заразено свинче ние се превръщаме в преносител и можем да създадем предпоставки за нови огнища.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Жоро

    68 3 Отговор
    Без бунтове и размирици никога няма да се оправим и да излезнем от кочината.
  • 2 Свинара

    2 58 Отговор
    Ще кокят и още как за 1500 прадета може да заминат още 50 000!!! Селяни такива където гледат не регистрирани прасета и си карат фураж от Румъния!
  • 3 Ристьо

    63 0 Отговор
    Няма доказана Африканска чума по свинете! Както нямаше мин год чума по овцете и козите ! ФАКТ !
  • 4 Eee

    60 1 Отговор
    Браво,най-накрая някой да се опълчи против тия убийци.
  • 5 Vojda

    36 1 Отговор
    Ние двукраките братя на четирикраките свине сме следващите... Както се казва: Иииии клането да започне сега!
  • 6 Миризлив пор

    3 23 Отговор
    Трябва в такъв случай да има ясно разписана държавна политика. За съжаление срещу такива епидемии само това е решението плюс карантина. Сега колко ли време ще излиза заразено месо от фризерите никой не знае. Все пак нека не виним кметовете, на есен има избори, никой няма да си ритне стола сам.
  • 7 месара

    2 49 Отговор
    на всички тия дето не искат да си заколят прасетата, по една солена глоба - ама много солена!
  • 8 гпххпн

    4 15 Отговор
    ще ги пуснат и още как😂това са фалшиви приказки на кметовете за пред хората😂кметовете никой не ги пита..за да не пускали😂
  • 9 FtF

    47 0 Отговор
    Другата година ако тръгне нещо по лозята ще изливаме ли ракията и виното в канализацията ? Такива измислени епидемии ... Във Видин и Русе има , а в Сърбия и Румъния няма ... Поредната далаверска спекулация пълнеща джоба на продажните политици за сметка на бедния народ. С 200 лв. пенсия Бай Иван и Баба Мара как ще я карат ако нямат прасенце и кокошки ? Скапани алчни боклуци.

    Коментиран от #11

  • 10 Димов

    32 1 Отговор
    Крайно време беше да разберем, че избраните от нас трябва да се застъпват за интересите ни. Браво!
  • 11 Миризлив пор

    2 23 Отговор

    До коментар #9 от "FtF":

    Човече, само погледни какви глупости си изписал. Една лоза не преминава самостоятелно 30 километра на ден да търси храна, не се среща с много лози ит.н. стои си на мястото най-много вятъра да докара нещо. Това с чумата си го има, това че не се интересуваш не означава че го няма. Има си интернет, седни и прочети какъв е този вирус, разпространение, има ли лечение, ваксина има ли. Толкова ли е трудно? Много е лесно съвсем популистки да дращим но реалността е друга. Сега ни очаква карантина и забрана за износ на месо за години, отделно бизнеса на хората е вече загубен. Прекалено голям е залога за всички в този бизнес за да има конспирации в цялата държава.

    Коментиран от #14, #20

  • 12 африканската чума се лекува

    28 0 Отговор
    с ефтаназия на свинете в политиката
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Димов

    18 0 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Точно защото залогът е голям, затова намирисва на конспирация. За жълти стинки никой не си мърда пръста да прави конспирации.

    Коментиран от #17

  • 15 А,де ...

    15 0 Отговор
    Залогът е, смяната на табелките в месарските магазини. От ''прозведено в бг.'' с ''нов внос'' :-)
  • 16 Ала бала

    13 0 Отговор
    Идват избори - накажете ги!
  • 17 Миризлив пор

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Димов":

    Сега трябва да се замислиш защо за такива неща трябва да има ясно разписана процедура на държавно а не на местно ниво. Докато поредния кмет или кандидат-кмет си прави предизборната кампания вируса се разпространява а всяка минута е важна. Отделно хората крият и колят, други усетили далаверата започват търговия, не знам как ама изнасят прасета живи или на месо и го пращат на 100-200 и повече километри с това и заразата. Вместо да се унищожи някое огнище се запалва държавата. За това си трябва ясна и необорима процедура кой кога при какви условия взема проби и къде ги праща. Ако са положителни пробите кой идва, завардва и унищожава. Ако някой се прави на тарикат то той застрашава бизнеса и поминъка на цялата държава т.е. това е биотероризъм със съответното наказание. Или трябва да се играе по правилата или си извън играта. По-добре да се унищожи 1 ферма с 20 000 от колкото 20 с по 20 000. Естествено и допълнителни проби от външна лаборатория и ако първата е объркала вече да възстановява разходите.

    Коментиран от #19

  • 18 Centurion

    6 0 Отговор
    Тук се появява дискриминацията нация,по отношение на личните стопанства така нареченият заден двор и промишлените ферми.И стига с тези глупости за регистрации и прочие тармъчене на пари .Във фермите нали има контрол който е разпореден,и са регистрирани,там защо има болест???Да не и пък мерките спуснати от Държавните институции да са компрометирани?На дядовците ви прасета всичките са биле регистрирани,и с месо от прасета с ушни марки сте пораснали???Вие сте едни паразити и сте за ликвидация!Правата на всеки стигат до там,да не нарушават чужди!Така и с Личното стопанство и с Фермите!Фермите да са си застраховали стоката,нали така казвате на хората при бедствия,имат ли застраховка на имота.Същото важи и за дивите,никой не ви дава право да се медите в природните закони,и да унищожавате популацията!А кафе са интересите на 130 000 ловци???Всеки от тях е купил оръжия за няколко хиляди,дрехи и оборудване за. 3/4 хиляди и вие ще ги направите въоражени туристи???
  • 19 Боне крайненеца

    7 0 Отговор

    До коментар #17 от "Миризлив пор":

    Какви проби,какви лаборатории, като за 10 години всичко беше ,,евтаназирано" с нечия благословия . Ветеринарите бяха набутани в кучи ** З , да маркират и скопяват бездомни кучета и котки, ! А уж ,, болното" стадо в Странджа е ЖИВО
  • 20 FtF

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "Миризлив пор":

    Понеже си много умен, болести има и по растенията, а примера с лозето е че се опитват за забранят домашното производство и да се тъпчем с ГМО-тата от големите вносители. И понеже си плиткоумен си чети интернета и недей коментира неща дето не са ти понятни. Според тебе нормално ли е всяка година да имаме епидемия все по животни отглеждани в домашни условия- крави, кокошки, овце и кози, прасета? Ми тия диви прасета вълци не ги ли ядат , а вълк болен няма . По селата хората разчитат на животните и градината за да има с какво да се хранят иначе загиват. Но това са други сайтове, тях ти не ги четеш. И за справка си погледни плюсчетата на изказването.
  • 21 Матей

    6 0 Отговор
    Отгоре действат експедитивно,отказват категорично проби от независими лаборатории в чужбина,а това е твърде съмнително.Целта е да не остане едно живо прасе тука и без такива свиневъдски бунтове,тъй се прави ислямска държава тука, друже,кви са тез домУзи тука, Е, УЪЕ!?
  • 22 КУРнинов

    0 0 Отговор
    Къде е Корнелия Нинова да защити прасетата ама то нали брат й е свинар и тя сирома мълчи за да няма конфликт на интереси !
  • 23 396

    0 1 Отговор
    Инкубационният период при отделните животни продължава от 5 до 15 дни. Среща се в остра, подостра и хронична форма като разликата се състои главно във вирулентността на вируса. При свинете, които клинично се възстановяват след инфекцията, вирусът се отделя от организма от четиридесет до шестдесет дни и те стават вирусоносители. Вирусът на АЧС е бил изолиран от заразени свине до шест месеца след инфектирането. Вирусът се запазва в помещения при 20 °C до 120 дни; върху замърсени с фекалии дъски през зимата до 200 дни; в почвата до 160 дни; в трупове до 75 дни; върху тухли замърсени с кръв до 110 дни; във фекалии при температура от 2 до 4 °C до 160 дни; в урина до 60 дни; във водоеми до 180 дни; в замразено месо до 120 дни; в колбаси до 50 дни.

    Коментиран от #24

  • 24 725

    1 0 Отговор

    До коментар #23 от "396":

    Какво стана с итеклите данни, нещо бързо ги забравиха и минаме на чума по прасетата.
  • 25 незнайко

    0 0 Отговор
    СВИНЕПРОИЗВОДСТВОТО В БЪЛГАРИЯ ТРЯБВА ДА СЕ ЛИКВИДИРА !!! Това е ясно на всички !!! Защо, никой не ни казва !!! БЪЛГАРИЯ трябва да стане РОБ на ЗАПАДА и САЩ !!! Това вече се чувства !!!
  • 26 Август Траянов

    0 0 Отговор
    Глупави хора са тези управляващи. Оставете чумата да се разпространява, народът да си яде прасетата през зимата, да се зарази и той. Така ще има и мир, и благоденствие.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове