2 Август, 2019 20:09 3 665 39

Чумата по свинете предизвика протести и недоволство ВИДЕО

  • чума-
  • прасе-
  • протест

Премиерът и земеделският министър се срещат с протестиращите

Чумата по свинете предизвика протести и недоволство ВИДЕО - 1

Премиерът Бойко Борисов и министърът на земеделието Десислава Танева се срещат с кметове в Пазарджик на фона на протести във връзка с чумата по свинете, съобщи БНТ.

Бойко Борисов и Танева разговарят с недоволни кметове в Община Пазарджик във връзка с предприетите мерки за ограничаване разпространението на африканската чума по свинете.

В 20 километровата санитарна зона попадат всичките 31 села на община Пазарджик и още 44 населени места в други общини на областта.

Кметовете са категорични, че след втори август, когато е крайният срок, няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата, каза кметът на село Юнаците Стоян Кузев.

По-рано стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

Над 300 стопани, които излязоха на протест в центъра на града, поискаха конкретни ангажименти и срокове за изплащане на обезщетения за всяко домакинство, което умъртви доброволно домашното си прасе. Хората настояват ветеринарните власти да кажат как и кога африканската чума е влязла на територията на страната и кой носи отговорност за това.

Хората от площада публично заявиха исканията си в декларация. Те настояват държавата да даде гаранции за ликвидирането на епидемията. Протестиращите искат здравите свине-майки и вече заплодените животни да не се умъртвяват, както и евтаназията на животни да бъде отложена до 31 декември, а Министерството на земеделието да осигури средства за дезинфекция и за лицензиране на стопанствата, които не са регистрирани.

Недоволство днес имаше и в Пловдивско.

По-рано днес БСП настоя изпълнителната власт бързо да изработи механизъм за изкупуване на прасетата, отглеждани по модел "заден двор" на пазарна цена, за да се подпомогнат собствениците и да спре социалното напрежение.

Свиневъди пък поискаха да се обяви извънредно положение в цяла България.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Димов

    80 4 Отговор
    Също като сптичия грип, преди години. Разчистват пазар за вносители.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 11ап

    38 1 Отговор
    Щом и Венц.Върб. се появи значи ?
  • 5 Фейсал

    68 3 Отговор

    До коментар #2 от "Давид":

    Африканска чума няма по отглеждани от хората животни тук. Избиването на животните от герберите е поради външен план за обезлюдяване на България и блокиране на местното земеделие и животновъдство. Нито една независима лаборатория не е установила наличие на чума тук. Тя е повод...

    Коментиран от #31

  • 6 Реалност

    66 3 Отговор
    В БГ няма никаква Свинска чума. Има само Чумата Герб. Игратата е следната, трябва да се докаже, че има чума, за да започнат фирмите и кръговете на Герб да внасят месо и печелят от бедния и гладен народец на който са убили прасето му в двора му, за да печелят тези изнасилвачески Гербовски фирми от търговийка на меса внос от САЩ.
  • 7 гост

    45 1 Отговор
    Кой отглежда прасе в личния си двор ? -християните . Защо ли ги избиват прасетата ?

    Коментиран от #8

  • 8 Аааааа

    45 2 Отговор

    До коментар #7 от "гост":

    Изнасилват и ислямизират българите с тази измислена Чума.
  • 9 Базар

    45 1 Отговор
    Пускат ни чума за да ни продадат ваксини, от това по-ясно няма.
    После ще притиснат хорицата и ще забранят отглеждането на прасета по дворовете, докато ни залеят напълно с вносно-замразено.... и така....

    Коментиран от #25

  • 10 Лекар БГ

    33 1 Отговор
    През 2013 ..."Ако си отиде Бойко си отиваме и ние!"-плакат на протестиращи свиневъди в София по повод оставката на Борисов.
    "Бойко-кръстник на свинепроизводството".Пак тогава.
    Сега,КЪДЕ е Бойко и кво праим?!
  • 11 Циганин

    27 1 Отговор
    Драги читатели, нека всички, всички застанем зад свиневъдите в България и принудим правителството да направи пълно разследване на това как се е появила чумата в България. Нека свиневъд засегнат от чумата да излезе с публично изказване по въпроса.
  • 12 Зайко Байко многознайко

    36 2 Отговор
    Вирусът предизвикващ Африканската чума е много вирулентен и също така силно патогенен! 6 до 20 дни след заразяването пикът на смъртноста е 70-80%. До тук само две умрели прасета ??? Както е казал един английски писател май бе Шекспир😄 : " Има нещо гнило в Дания" След дълги размишления, фактологически подкрепени стигнах до следния извод! Явно има преразпределение на пазарите. Управляващите у нас и Румъния искат едни 70 000 000, които несъмнено ще откраднат. Жертвата обаче са нашите производители! Разчистване на пазара за западно европейските големи производители на свинско месо Холандия, Дания и Германия. Ние обаче ще стоиме на прага на Шенген с надежда в ръцете и цървули в ръцете.
  • 13 machete

    6 33 Отговор
    Против съм да се изплащат обезщетения на незаконно отглеждащите прасета в задните си дворове. Трябва да се глобяват и дори съдят. Заразата си я разнесоха те, с мръсните си галоши, неспазващи никакви хигиенни норми. Имат право на 2 прасета. Какви са тези свине-майки? И да се сърдят на Тома Белев, който преди 2 години скочи в защита на дивите прасета, от които дойде заразата.

    Коментиран от #14, #20, #24, #33

  • 14 гост

    22 4 Отговор

    До коментар #13 от "machete":

    Пий си хапчетата и недей да ръсиш мисли ! Не ти се получава !
  • 15 ХА ХА ХА

    4 16 Отговор
    А БЕ ЩО САМО В ТАЯ СКАПАНА ДЪРЖАВА СВОБОДАТА И ДЕМОКРАЦИЯТА Я МИСЛИМ ЗА СВОБОДИЯ ? НИКОЙ ЛИ НЕ СЕ Е ЗАПОЗНАЛ С ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА СИ , НЯМА ЛИ ДА ПУСНАТ В СЕЛАТА СИ ВЕТЕРИНАРНИ И ТЕМ ПОДОБНИ ГЛУПОСТИ , ЗА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ И ОСУЕТЯВАНЕ РАБОТАТА НА СЪОТВЕТНИЯ ОРГАН ПОДЛЕЖИШ НА СЪД !

    Коментиран от #16

  • 16 гост

    10 1 Отговор

    До коментар #15 от "ХА ХА ХА":

    За голямо съжаление са ни осъдили отдавна (((
  • 17 Миризлив пор

    7 1 Отговор
    Сега е времето да се разпишат ясни правила на държавно ниво за действия като има такива проблеми. Иначе се разчита на някакви местни структури на които много не може да им се вярва. Разни хорица по икомномически или политически причини вдигат пушилка и ако има епидемия то тя се разраства. Отделно се укриват и местят животни, живи или заклани. Разни хора-бушони обявяват някакви неща и след това ги уволняват. Просто трябват ясни правила - кой взема проби, къде ги изпраща първо, кои са 2-ричните лаборатории които трябва да потвърдят, пълна блокада от страна на армия, жандармерия и полиция. Ловците да си свършат работата.
  • 18 Behemoth

    7 0 Отговор
    Изтърваха я некадърните апартаментчици....изтърваха я ....с години ще върлува чумата и свинското ще гони десет лева....а народа той прост и оскотял от мизерия с изключение на хрантутниците на бюджетна издръжка....
  • 19 Биолог специализирал в Кох Германия

    8 2 Отговор
    Източника на чумата в Румъния е заразен Украински фураж.От там е тръгнало всичко.

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Лален

    11 1 Отговор
    Американската чума по свинете е от на Боко триковете. Мрете свини ние можем да ви погребем. Поздрав от Америка за България
  • 22 Далавера

    0 0 Отговор
    http://www.cross.bg/slanina-voda-prase-1610372.html#.XUSG5vIzbIU
  • 23 От Пирдоп

    8 0 Отговор
    Какво направиха в ,,малка , тиха Дания" по въпроса за превенцията на Чумата! Ами проверете! А тези тук какво . Абсулютно безхаберие, равносилно на престъпление?
  • 24 От Пирдоп

    14 0 Отговор

    До коментар #13 от "machete":

    А защо си против! За да бъде смачкан ,малкия човек" за да може големите производители да продължат да ни тъпчат с техните Е- та , посочи ми един БГ колбас направен само от сланина , месо и сол , без консерванти , стабилизатори , емулгтории т. н боклуци!
  • 25 Моряк Удавник

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "Базар":

    Ваксина няма целта е да внасяме от вън хибридно месо или месо от преди ВСВ. Както винаги ни ползват за опитни зайчета.Какво не изядохме Луда Крава,Птичи Грип,Свински Грип сега ще ни принудят да внесем месо с Африканска чума от преди 50 да видят нали може да се яде и какво ще стане, нали минава термична обработка.Само да знаете какво правят месокомбинатите ще станете вегатарианци ако и там има изобщо нещо читаво. Ние сме опитните зайчета на света какво ли не ни даваха уж като помощи и компенсации.Както ни пребутват препарати за растителна защита така ще ни прибутат и ваксини и заразени храни и фуражи.Това е много лесно и никой няма да забележи. Правило се е много пъти по света та тук ли няма да стане. Споменете си как е пренесено кафето , как е пренесено калчуковото дърво по същия начин са ни заразили селскостопанската продукция в края на 19 и началото на 20 век. После по времето на соца други зарази са пуснати,а сега и по животните. Нали в ЕС,САЩ,Обидиненото Кралство, Австралия, Нова Зеландия и др. трябва производителите да имат пазар. Унищожаваш стопанството на малка незначителна страна и тя става зависима, като диктуваш пазара тя няма избор. Като неможе да изнесе неможе и да има печалба класически КЛИРИНГ.

    Коментиран от #26

  • 26 Миризлив пор

    6 0 Отговор

    До коментар #25 от "Моряк Удавник":

    Добре си го описал НО тук проблема е на друго място - месото което се продава на нашите магазини е масово "но внос" от някъде, а прясното месо което се произвежда тук се изнася защото е по-скъпо от колкото нашенец ще плати. Поразходи се по големите вериги и поразгледай етикетите. няма значение какви са тук "врътките" - пак ще си ядем вносно месо, проблема е че затриват цял отрсъл... от некадърност и тези хора които по принцип са заето вече са безработни а а пазарите загубени.
  • 27 АНЕНЕРБЕ

    11 0 Отговор
    УНИЩОЖИХА КРАВИТЕ ,
    ПОСЛЕ ПИЛЕТАТА
    ПОСЛЕ КОЗИТЕ
    ПОСЛЕ СВИНЕТЕ

    НАШ РЕД Е - СЛЕДВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ВАКСИНИРАНЕ НА ВСИЧКИ ПЕНСИОНЕРИ ПРОТИВ ЧУМА !!

    Спомняте ли си стиховете на Яворов:

    Да беше мор, да беше чума,
    че в гроба гърло не гладува,
    ни жадува!

    ГЕРБ Е ЧУМАТА КОЯТО УНИЩОЖИ БЪЛГАРИЯ!!

    В ТОВА ПРЕСТЪПЛЕНИЕ С БЕЗДЕЙСТВИЕТО СИ И ПОМАГАХА И БСП И ЛЪЖЕПАТРИОТИ , И ДПС И .... и ние с нашето бездействие!!

    Защо никой не организира СВАЛЯНЕТО НА ПРАВИТЕЛСТВОТО!!!

    КЪДЕ Е ОНАЗИ КРУШОВСКА БИВОЛИЦА ИЛИ ДЖЕНДЪРА СТАНИШЕВ??

    КЪДЕ СЕ КРИЯТ ТЕЗИ ДЕГЕНЕРАТИ??
  • 28 Робот

    2 1 Отговор

    До коментар #19 от "Биолог специализирал в Кох Германия":

    Лично Путин ли го е заразил, или как?
  • 29 Marinov

    9 0 Отговор
    Пази БОЖЕ от "ПРЕСТИЛКАДЖИИ" и ПИШМАН Началници и ВЛАСТВАЩИ ШВЕСТАРЕ и БЮРОКЕРАТИ !
    НЯМА ДОКАЗАНИ случай Болеста да се е Предала от Нормални Фуражи , Местни Отпадъци, и от "заден двор" . Тя се разнася от Хора, Животни и Транспорни средства. НЯМА Доказателств и че СЕ РАЗНАСЯ от Преработени и Изконсумирани от Хора Храни!!! Това дали са били Законно отглеждани или НЕ Свинете , Също НЯМА АБСИЛЮТНО НИКАКВО Значение и Престилкаджиите Лаят само за да си крепят Интересите и оправдават Службиците!
    Нито оградата която гледахме с Румъния, нито каквото и да е може да спре дивите свине?
    Най-добрите държавни "капацитети" които я поставиха тая ограда бе най добре да ги увият в нея и да ги пуснат по Дунава.
    За Случая Възможност за спасение за големите ферми а и всички останали бе и е ПЪЛНАТА им изолация от външни среди ???
    Това Не БЕ НАПРАВЕНО и Затова в Промишлените Ферми е Внесена Заразата ??? НО за Това Не са Виновни свинете от т.н. " Задни дворове" а Собствемиците на Фермите които са допуснали внасяне на болеста във фермите им ! Определено смятам че ПОГОЛОВНОТО Унищожаване на Свинете в километровите зони на Констатирани Заболявания е ПЪЛНА Глупост и ПРЕСТАПЛЕНИЕ !

    Само НЕЗАБАВНИ мерки за ПАЛНА ИЗОЛАЦИЯ на стопанствата където се отглеждат свине и АБСИЛЮТНО ОГРНАНИЧАВАНЕ контакта на външни лица с тях е СПАСЕНИЕТО!
    Отглеждал съм в личното си стопанство свине до към 320 броя.
    ПРЕЖИВЯЛ съм много периоди на Чума по свинете. От нея на
    с
  • 30 Marinov

    6 0 Отговор
    +++ Prodalgenie
    НЕЗАБАВНИ мерки за ПАЛНА ИЗОЛАЦИЯ на стопанствата където се отглеждат свине и АБСИЛЮТНО ОГРНАНИЧАВАНЕ контакта на външни лица с тях е СПАСЕНИЕТО!
    Отглеждал съм в личното си стопанство свине до към 320 броя.
    ПРЕЖИВЯЛ съм много периоди на Чума по свинете. От нея на
    съседите и дори на ветеринарните лекари от района измряха свинете. Но такова нещо при нас никога нямаше. Не съм ги ваксинирал, НЕ съм и допускал местни ДОКТОРИ и ВЪНШНИ лица до тях !!! БИЛИ са ВИНАГИ в тези периоди в ПАЛНА ИЗОЛАЦИЯ! Били са през три самостойтелни огради а през последните две никои външен човек включително и Доктори не Допускахме да влиза!!! Влизали са само ограничени членове на Семейството ни и то с предпазни външни дрехи . Смятам че това е един Доказан вариант за Спасяване от това заболяване !!! Това е ! Докторете и т.п. Професорчета и Властващи за това Заболяване са ПЪЛНО КАПО и само Плямпат Фасмагории и Тероризират Хората ! По добре е и те да се Затворат в Офисите си и да не помагат на разнасяне на Заболяването ! Ако Фермите бяха ги ТОТАЛНО ИЗОЛИРАЛИ за 2- 4 месеца със Задаржане в тях на Обслужващия Персонал и БЕЗ АБСИЛЮТНО НИКАКВИ Влизания и Движения на Хора във Фермите и Около Фермите, на такова Чудо НЯМАШЕ да ИМА ??? Дано сте ме Вразумели! Просто искам да ви Кажа една ДОКАЗАНА ПРАКТИКА срещи тези Заболявания и Предпазя от тези трагеди. С Уважение Маринов

    Коментиран от #36

  • 31 Хайл

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Фейсал":

    Отдавна се знае че няма чума.всичко е за унищожаване на българското и на България
  • 32 Ц.Ц.

    6 0 Отговор
    Айде да го погледнеме от друга гледна точка. Маджо купува 45 тона замразено свинско от Бразилия за сметка на изплувалото бело до Калиакра. Там чума нема. Срока на годност обаче е изтекъл. Баце ви играе "чума" и за Коледа Бразилското свинско СИК го кешират, и Маджо отървава кожата за изплувалото бело...
  • 33 абе тъпунгер

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "machete":

    посочи един пример за заразено и умряло прасе от АЧП от задните дворове!И какво значи "незаконно"отглеждането на прасе?И колко законно е гледането на котки и кучета пак в "задния двор"?Май на теб са ти напълнили "задния двор" със.........Глупости
  • 34 кккурвввиии

    5 0 Отговор
    до 1-Не само птиците бяха и овце кози посегнаха на ракията и сега на свинете-но трябва да знаят че Белене чака
  • 35 Пръч

    4 0 Отговор
    Мутрата да извади пари и да плати на всички предварително преди да им убият животните както платиха на АМЕРИКАНЦИТЕ всичките пари преди да получат дори един болт от тези самолети !!!
  • 36 АНЕНЕРБЕ

    5 0 Отговор

    До коментар #30 от "Marinov":

    Защо вашите /на латифундистите / стопанства трябва да бъдат спасявани , а на бедните хорица прасетата трябва да минат под ножа???

    За какви мерки говориш , когато ДИВИТЕ ПРАСЕТА които са основен приносител не могат да бъдат включени в състава на мероприятията.

    Като един НЕВЕЖА в този бранш мога да предложа идеята която се прилага в ПОДВОДНИЦИТЕ разделени на сектори които херметически се затварят при авария!!
    ПО ТОЗИ НАЧИН СА НАПРАВЕНИ И ТАНКЕРИТЕ - С МНОГО РАЗДЕЛЕНИ ЕДИН ОТ ДРУГ СЕКТОРИ

    Извода е простичък: НЕ БИВА ДА СЕ ПРАВЯТ ГОЛЕМИ СТОПАНСТВА ЗАЩОТО РИСКА Е ТОЛКОВА ПО ГОЛЯМ КОЛКОТО ПО ГОЛЕМИ СА ТЕ!!

    ВЕРОЯТНОСТТА ДА СЕ ЗАРАЗИ ЕДНО ИЛИ НЯКОЛКО ОТГЛЕЖДАНИ ДОМАШНИ ЖИВОТНИ ГРАНИЧИ С НУЛА , но странно защо точно към тях се насочват малоумните ни управляващи.

    Напротив - ТРЯБВА ДА СЕ НАСОЧАТ КЪМ ВАС ЕДРИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА СВИНСКО МЕСО, ЗАЩОТО АКО САМО ЕДНО ЖИВОТНО ПРИ ВАС СЕ РАЗБОЛЕЕ ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ВЕЧЕ СА В РИСК.

    Но кой да мисли за тези неща - малоумната Танева или пък един некадърен дебеловрат ПОЖАРНИКАР, С КОЙТО ОТ СУТРИН ДО ВЕЧЕР НИ ОБЛЪЧВАТ , А МЕДИИТЕ НА ПЕЕВСКИ ОБОЖЕСТВЯВАТ?!!
  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Да плати

    2 0 Отговор
    Да заплатят и то както и колкото е нужно за да обещетят напълно всеки човек без никакви загоби,да им се пресметнат и платят всички грижи и разноски които са дали за животните и то предварително както платиха за ненужните истребители толкова много пари с които можеха да помогнат на бедният народ ! Голям артист се оказа този нашят но номерата му с обиколки и агитаций май вече не вървят !
  • 39 Българин 1

    1 0 Отговор
    След Африканската чума идва Гербаджийската.За Гербаджийте има осигурени ваксини,останалите(негербаджий)ще бъдат умъртвени, за да не се разнесе заразата в Европа.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове