Last news in Fakti

29 Август, 2019 11:35 6 887 47

Проф. Касчиев за ФАКТИ: Ядрената енергетика е в упадък, ''Белене'' носи скъп ток

  • аец ''белене''-
  • строеж-
  • проф. георги касчиев-
  • мнение

През 1983г. руснаците предлагат тази площадка да бъде изоставена, а причината е високият сеизмичен риск

Проф. Касчиев за ФАКТИ: Ядрената енергетика е в упадък, ''Белене'' носи скъп ток - 1
Източник: БГНЕС

Строежът на АЕЦ ''Белене'' отново е на дневен ред, а премиер и президент, като никога са на едно мнение. Двамата смятат, че този проект трябва да бъде осъществен на всяка цена. Дали обаче наистина той е толкова необходим на България? Крие ли опасности? Ще повиши ли цената на електроенергията у нас? Отговорите на тези и други въпроси, ще можете да научите, ако прочетете разговора на ФАКТИ с уважавания ядрен експерт, реакторният физик проф. Георги Касчиев.

- Професор Касчиев, висшите държавни служители на България, a именно президентът Радев и министър-председателят Борисов, се надпреварват да изтъкват важността на това проектът АЕЦ ''Белене'' да бъде реализиран. Според Вас има ли нужда България от този проект?

- Ще започна от това, че всички, които се изказват по темата, които защитават този проект, казват как ние, след няколко години, 2024 година, трябва да затворим всички централи, които работят на местни въглища. Като поради това, за да не останем без ток, трябва да строим ''Белене''. Това е основната им теза. Тази теза е изцяло невярна. Първо, ако действително се затворят всички въглищни централи, то построяването на АЕЦ ''Белене'', не е решение на проблема, защото дори от утре да започне изграждането на ''Белене'', централата ще влезе след 10 години. По мое мнение, както и на много други ядрени експерти, това е така, тъй като са необходими поне 5-6 години за преговори. Тоест това означава, че тя ще влезе след 15-16 години, де факто някъде след 2030г. Второ, то не е решение, просто защото АЕЦ ''Белене'' не може да замести, например централите от ''Марица изток''. Който гледа статистиките знае, че те отдавна не работят в базов режим, някои от тях имат възможност да регулират мощността си. Освен това там има много блокове, много генератори. Могат да се включват отделни блокове, да се изключват, като по този начин да се поема променливият товар на мрежата. Именно поради това тази теза е изцяло невярна. Отделно от това, изискванията относно въглищните централи, те не са императивни, както някои ги представят. Да, смята се, така е и записано, че са вредни, защото отделят вредни емисии и така нататък, но от друга страна Европейската комисия многократно е заявявала, че няма да допусне да се нарушат икономическите интереси на страните. Има механизми, които позволяват този процес да се разсрочи във времето, така че да премине безболезнено за страните. Например Полша успя да договори правото на своите въглищни централи до 2038г. Виждаме, очевидно е, че нашите управляващи просто нищо не правят, техните действия са некомпетентни и безотговорни. Закъсняват във времето, ще изпуснат и този влак, по примера на Полша до края на годината да направят съответните действия за защита на централите от ''Марица изток''.

- От сеизмична гледна точка, опасно ли е да се строи ядрена електроцентрала именно там? Вранча е доста наблизо..

- Аз като човек, който се е занимавал с ядрените рискове, мога да кажа, че първото и основно правило, ако съществува вероятност, че има не голям, среден или голям ядрен риск, първото, което трябва да направите, е въобще да го елиминирате. Тази площадка, на всички съвременни сеизмични карти, може да се види, че е в район със среден клонящ до по-висок сеизмичен риск, а това се дължи основно на огнището във Вранча. Неслучайно, след като се изследват последиците от катастрофалното земетресение през март 1977г. във Вранча, през 1983г. руснаците предлагат тази площадка да бъде изоставена, именно поради високия сеизмичен риск. Това заключение е потвърдено през 1991г. в прословутата ''Бяла книга'' на БАН, за проекта АЕЦ ''Белене''. В наши дни, през 2012г., по време на заседание в Министерски съвет, премиерът Борисов направи една пледоария и напомни на всички, които смятат, че там няма сеизмичен риск, за земетресението във Вранча. Казваше, че България няма да я има на картата, ако нещо стане. След това и народните представители в Народното събрание приеха декларация, в която изрично е записан високият сеизмичен риск за тази площадка. Сега.. след 6-7 години, този сеизмичен риск, никой вече не си спомня за него, всички се надпреварват да казват колко е хубава тази площадка, което е напълно безотговорно и граничи с някакво престъпно поведение.

- Борисов на няколко пъти си промени мнението за ''Белене''. На какво го отдавате?

- Нашият премиер си е такъв. Неговото мнение по много въпроси, днес е едно, утре е друго, после пък трето и четвърто. Според мен в зависимост от конкретната ситуация, как смята, че ще изглежда добре в очите на хората, от типа на ''аз съм прост и вие сте прости''.

- В качеството си на експерт, считате ли, че ядрената енергетика е бъдещето на енергетиката по света?

- Аз съм реакторен физик, занимавам се с ядрени реактори, ядрени технологии, следя нещата по света. Трябва да ви кажа, че по мое мнение в ядрената енергетика, не просто има застой, а има упадък в Европа и като цяло в световен мащаб. Ще ви кажа няколко факта по този въпрос. Първо, делът на ядрената енергетика в света, от общото производство на електроенергия, към края на миналия век беше 18%. Оттогава насам то постепенно пада, пада, пада и сега се задържа на ниво от 10%. Прогнозите за времето напред, за 2030г., международни организации посочват някъде между 7 и 13%, тоест същото положение. Вторият факт е, че най-голямото производство от атомните централи е постигнато през 2006г. Каква е мощността на реакторите? Сега тя се казва, че е почти 400 гигавата, а пък през 2010 година е била с 22-3 гигавата по-малко. Тоест за 10 години има някакъв мизерен растеж от 2 гигавата на година, а същевременно възобновяемите източници, за миналата година, ако не ме лъже паметта, на 171 гигавата са нараснали. Ако пък вземем броя на реакторите, сега дават, че са 450, а преди 10 години са били 442. Тази статистика обаче е заблуждаваща, защото в тези данни влизат 36-7 реактора в Япония, за които те обявяват, че са със статут работещи, но само 9 от тях произвеждат електроенергия. Някакъв странен парадокс е това, уж работещи, пък не произвеждат електроенергия. Ако вземем броя на реакторите, които са работещи и произвеждат електроенергия, няма да са 450, а ще са 422 или 423. Тоест ще са по-малко, отколкото преди 10 години. Сега, ако гледате различни страни, Китай например, всички казват, че те строят атомни централи. Китай обаче не е започнал да строи нов реактор от края на 2016г. Има и нови страни, които се интересуват от ядрената технология, само че те предизвикват по-скоро опасения, отколкото ентусиазъм. Това са едни ''високотехнологични'' и ''развити'' страни като Египет, Бангладеш, Беларус, пък Йордания, пък Гана, пък Нигерия. Виждате какво стана в Обединените арабски емирства. Там нали започнаха да строят реактори, Корейската хидро-атомна корпорация, четири блока. Първият блок го завършиха още март миналата година, но не могат да го пуснат, защото нямат персонал.

- В този ред на мисли, ако не е ядрена енергетика, то в каква посока трябва да върви човечеството, що се касае до енергетика, производство на електроенергия?

- Аз проучих няколко доклада на световно известни енергийни организации. Общата тенденция и статистика е, че старите въглищни централи са заместват с газови. Някои от тях дори не се демонтират, а се консервират и си остават за непредвидени, форсмажорни обстоятелства. Другото нещо, това е възходът на възобновяемите източници, заради които цената електроенергията падна значително. За последните 10 години от фотоволтаичните централи с около 70%, а от вятърните генератори с около 20%. Много е вероятен следният сценарий: ако се развият и то в индустриален мащаб, технологиите за съхраняване на електроенергия, батерии от нов тип, което има надежда да стане още през 2025-26г., то без никакво съмнение тези технологии ще изместят, и въглищата, и атомните централи. В САЩ например, наличието на евтиния шистов газ, води до бурно развитие именно на газовите централи. Там от 2013г. насам, седем реактора бяха спрени поради това, че губят икономическа конкурентност в сравнение с газовите централи и до голяма степен и с възобновяемите източници. Виждате обаче, че в България, Министерство на енергетиката нито една от тези тенденции не ги следи.

- Връщайки се отново на ''Белене'', сред компаниите, които са заявили желание да инвестират в проекта, Вие виждате ли сериозни такива?

- Като инвеститори, това са единствено руската, китайската и корейската компания. Другото е една масовка, която мисля, че просто е организирана от управляващите. Кажете ми как една консултантска фирма, може да бъде стратегически инвеститор? Да каже колко милиарда ще извади, за да ги вложи в ''Белене''? Това са глупости. Просто хората, някои от тях, са решили да се покажат, да се изявят, че нещо могат да направят. От тези инвеститори, трябва да си дадем сметка, че не икономически интерес е водещият, а геополитическите интереси са водещи. Това са първо - държавни компании и то на страни, особено Русия и Китай, които ясно искат да вземат някакви позиции или да укрепят позициите си в европейската енергетика. Защо няма никакви европейски енергийни компании, както беше 2008 година? Тогава 11 компании кандидатстваха, 8 от тях бях отбрани, сред тях много големи, като немскaта Eon, Suez, CEZ, както и други. Липсата на интерес от частни компании е лоша индикация. Това показва, че този проект не ги интересува. Защо не ги интересува? Най-вероятно смятат, че няма бъдеще, не е печеливш.

- Някои специалисти се опасяват, че ако ''Белене'' се реализира, това ще доведе до поскъпването на тока?

- В това няма никакви съмнения. Тук работата е съвършено проста. Вземете една централа, като Козлодуй например, която е на над 30 години и се е изплатила, а от друга страна вземете една нова централа от същия тип и със същата мощност. Електроенергията на новата централа, ще е 3-4 пъти по-скъпа от електроенергията на старата, по простата причина, че тя трябва да изплаща първоначалните си капиталови разходи. Това е такъв известен факт в икономиката на ядрената енергетика, че просто се учудвам как има хора, които си позволяват да приказват, че щяла да бъде евтина и едва ли не по-евтина от ''Козлодуй''. Опасенията не са само по отношение на цената, тя ще поскъпне, например двойно. Има и друго! Каква електроенергийна система ще имаме с два енергийни колоса на България, като и двата край река Дунав, които не са гъвкави, не могат да маневрират с мощността си. Представете си, какво ще прави тази система през лятото, когато натоварването е между 3000-5500 мегавата? Ами те само, ако работят 4-те блока, ще имат над 4000 мегавата. Ами ако отпаднат? При едно земетресение, да кажем, автоматично ще спрат. Кой ще ги замести? Тук трябват и заместващи мощности. Въобще, от гледна точка на електроенергийния баланс и на мощностния баланс, това е абсолютно погрешно решение.

- В същото време, съвсем наскоро, в Русия стана един доста неприятен инцидент в Архангелска област. Ставаше дума за изпробване на ядрен източник на енергия за ракетен носител. Като няма как да се спести фактът, че руската държавна компания ''Росатом'', която е сред компаниите заявили намерения за инвестиции в проекта ''Белене''(чрез своя дъщерна фирма), е с пръст в този трагичен инцидент?

- ''Росатом'' има огромен пръст, тя е автор, тя разработва този ядрен реактор. Тук не е просто източник, използване на енергиен източник и използване на радиоактивни изотопи, това си е малък ядрен реактор, който е замислен да бъде нещо като правопоточен реактивен двигател във втората степен на ракетата. Той работи при много висока температура, вероятно реактор на бързи неутрони с топлоносител, на основата на натрий и гориво-оръжеен уран (обогатяване над 90 %) или плутоний. Би трябвало да се нагрее до над 3000 градуса и по този начин като излиза, да създава нужната тяга. Това е замислено като супер оръжие, което да направи безпомощни вероятните противници, тъй като може да лети без да маневрира, това е крилата ракета. Сега какво виждаме? Тази компания, ''Росатом'', която обединява всички дейности на мирния и военния атом в Русия, която разработва системи за унищожаването на недружеските страни, а на първо място това са страните от НАТО. Значи и ние сме в това число, а в същото време ние ще я допускаме тази компания да участва, да изгражда АЕЦ ''Белене''. Те показаха колко ги е грижа за руските граждани, като не дават никаква информация за взрива и за радиационните последствия, дават и фалшива информация, заблуждаваща информация. Това е ядрена авария, само по този начин може да се окачестви. И след това.. да се допуска до процедура, пък и то с такова чинопочитание от страна на управляващите, с такова угодническо и лакейско поведение.. това ми прилича на национално предателство.

- Вярвате ли, че Европейската комисия може да спре реализацията на прословутия проект АЕЦ ''Белене''?

- Да, определено да. Тъй като гледам внимателно договора за Евратом, клаузите и задълженията в него, нашите управляващи, министър Петкова каза, че ние имаме нотификация в сила. Да, но Европейската комисия изрично, в официално писмо, отговор до един от нашите бивши евродепутати господин Малинов, казва в прав текст: ''Тази нотификация е била в сила, но вие сте прекратили проекта и сега трябва да кандидатствате, отначало да започне процедурата, тъй като тук става дума за нов инвестиционен ядрен проект. Това е първият препъни камък. Нашите се опитват да го прехвърлят на инвеститорите, те да го решават. Основното е, че в този договор, въобще не се поощрява навлизането на компании от страни извън Европейския съюз в чувствителната ядрена област. Тук се иска много, много силно доказване на необходимостта. Например, защо България кандидатства да ѝ се разреши, руски инвеститор да изгражда атомна централа тук? Защо няма европейски компании?

Въпросът тук не се решава от Европейската комисия, тя само изразява мнение по въпроса. С пълно единодушие трябва да се вземе решение от Съвета на Европа. Аз не вярвам, въобще не вярвам, че няма да се намери един министър-председател, който да каже ''Не, драги българи, стройте си сами атомната централа или уговорете някоя от европейските компании да го направи, няма за какво да допускате създателите на ''Летящия Чернобил'', така се нарича тази ракета в Русия. Аз смятам, че накрая всички тези дейности, ще се окажат напълно безполезни и просто, както и много други хора предупреждават, ще има нов цикъл на усвояване на милиони, а работата в един момент пак ще се спихне. Няма да стане бързо, 4-5 до 6 години ще отнеме. Кой ще е на власт тогава.. кой ще обере калая, има време.

За енергетиката, някои казват, че има енергийна революция, хайде чак толкова остро да не е, но има забележима и бърза еволюция. Тя може да даде определени резултати, забележими доста бързо. Според мен именно поради това, заинтересованите, лобистите на този проект, бързат да го наложат сега, докато не е станало ясно пълното безсмислие.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Иван

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Осман":

    Защо ти е турски бе, Осама? Видно е, че добре си служиш с българския.
  • 4 За тебе

    30 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хуй за бг":

    Марш в Анадола, куче неверно!
  • 5 Истината е много проста

    32 32 Отговор
    И алтернативните източници като слънце и вятър са пълни глупости. За самото им производство се изискват огромно количество енергия. Тя от къде идва? Истината е, че свърши ли газа, нефта и въглищата, целият свят отива на кино. А за България, имаме изградени мощности 12 000 мегавата, а средно ползваме 4 000. Нямаме нужда от никаква АЕЦ. Трябва да се мисли за нискоенерго производство, защото то у нас е 3 пъти по високо от европейското.
  • 6 пройчо

    36 13 Отговор
    Зомби.
    Дивак,не професор!

    Коментиран от #23

  • 7 Този

    51 18 Отговор
    псевдоексперт всяка седмица "Факти" ни го навират в очите с неговите тъпизми. Ясно е, че е купен и работи за чужди интереси. Боклуци и предатели като него, колкото искаш.
  • 8 МРАЗЯ ГЕЙБАРАСТИ

    33 9 Отговор
    Професоре,Боко ще ни затрие преди да я построим,така че спокойно!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Точно така

    23 9 Отговор

    До коментар #9 от "Хахото":

    Веднъж вече пизграждането беше спряно. Знаем и кой го спря. Сега целта е отново да бъде спрян проекта, но този път като се придизвика общественото недоволство. Тогава ще кажат – хората не искат нов АЕЦ. И готово. Затова постоянно вменяват на хората всевъзможни опасности, свързани с Белене.
  • 11 Рокер

    23 9 Отговор
    Като се размножат елекромобилите, ще ни трябва бая точец.

    Коментиран от #13

  • 12 новинар

    28 14 Отговор
    Измислен професор!
  • 13 шибириби около около

    19 6 Отговор

    До коментар #11 от "Рокер":

    Като ти стане тока два пъти по скъп от бензина тогава ще караш на баба ти фърчилото
  • 14 Гост

    25 10 Отговор
    Този евреин ще се пенсионира с теориите си срещу атомната енергетика, от която си получава заплатите десетилетия наред! Защо не интервюирате Янко Янков или друг експерт, а ни натрапвате този?
  • 15 0987

    25 7 Отговор
    Четейки енергийния експерт няма как да не си зададе човек прости въпроси. Човека говори за ВЕИ, а няма как това да е базисна енергия. Второ говори "ако" може да се съхранява посредством нови батерии(а дали ще има такива и кога, друг въпрос). Трето България не е пустиня, че да може да се захранва чрез ВЕИ. Говори за газови централи, а какво ще стане като свърши газта, или тогава тепърва да търсим начини да имаме ток. Проекта Белене е още от комунизма. Значи тогавашните и сегашните учени са глупаци, избирайки къде да се строи централата, при положение че може навсякъде, а се появява господина и казва че имало риск от земетресение. Как пък не. Да не говорим колко централи има Япония, а тя хич не е земетръсна. Целия проблем идва от това, че появи ли се Белене, тецовете падат в канала. При всички положения имаме нужда от АЕЦ, няма по-евтина енергия засега, а и да има от ВЕИ, няма да стигне.
  • 16 Аааa

    18 5 Отговор
    И този се продаде ...
  • 17 ГруЮ

    13 6 Отговор
    За съжаление професора подхожда повече идеологически отколкото практично по темата. Световните статистики показвали..., тенденциите били...Е той за какво е професор? Не трябва ли да мисли със собствената си глава? И не знае ли , че Германия след като спря всичките си АЕЦ и при всичките си нови ВЕИ, се налага да балансира за сметка на все още работещите френски АЕЦ ?
  • 18 Кой68

    19 9 Отговор
    Ето такива "експерти"като този със свои препоръки и становища доведоха енергетиката до това състояние?Говорят според заданието и мънито......
  • 19 Гледач

    16 10 Отговор
    Какво говори тоя? В цял свят правят АЕЦ.Само тук ГОВОРЯТ ГЛУПОСТИ. Всичко минава на ТОК.А НИЕ ЩЕ СМЕ НА ВЪГЛИЩА?ХА ХА
  • 20 Behemoth

    19 4 Отговор
    Е тоя е някакъв идиот...значи сам казва ,че ще минат десет петнайсет години до включването на централата в мрежата а до тогава ресурса на Козлодуй изтича ,в същото време говори за 4реактора а те ще бъдат два...класически случай на манипулация....
  • 21 Васил

    14 6 Отговор
    Най евтината енергия по света е ядрената айде стига с тези лобизми за въглищните централи
  • 22 Койчо

    17 7 Отговор
    На всички е ясно че тоя глупак лапа яко пачки от тецовете затова дрънка глупости. По евтина и чиста енергия от атомната няма.
  • 23 Умно село

    6 1 Отговор

    До коментар #6 от "пройчо":

    Още и ПУДЕЛ!
  • 24 Госあ

    9 4 Отговор
    Така, като се говори за учени и професори и доктори и т.н. е все едно да се говори за спортисти. Примерно казваме, този е лекоатлет - скок на височина. Ааа добре,а колко скача ? Та и при учените е така, аха си казах, я да го чекна този Кайсиев в research gate, колко му е импакт фактора. Ами не го намерих, въпреки че изписах правилно името, защото намерих някакви негови мнения цитирани от английски вестници срещу атомната централа в България. Пробвах и на български. Вестници....та всъщност някой знае ли кайсиев колко скача, че дава мнение ? Иначе професори у бг, с лопата да ги ринеш,като въглища...
  • 25 Пищова

    4 6 Отговор
    Мурзилажът пак се засегна.
  • 26 Алфа Вълкът

    13 9 Отговор
    Трайчо Трайков е прав, при съвременните екологични източници на електроенергия защо ще се загробваме с още една АЕЦ?
    Представете си, че дадем 10млрд лева примерно и след 20г от ЕС кажат да я спираме. И инвеститора реши да ни съди, защото сме го подвели. Искат АЕЦ за да се откраднат едни милиарди, това е моето мнение!

    Коментиран от #37

  • 27 Госあ

    7 4 Отговор
    Всъщност, за бананова република, която няма намерение за никакво развитие си прав. Дори в Африка решиха да започнат да се цивилизоват,но на явно бг'то малко не му достига 😂. Разбира се, ако идеята е да въртят далавери с препродажби, е достатъчно и едни перки да се въртят и да генерират в пъти по скъпа електроенергия, достатъчна да захранва осветлението на билбордовете с тъпите реклами. А по екологична енергия от ядреният разпад досега не е измислена.
  • 28 МиГ 23

    8 4 Отговор
    Управляемият термоядрен синтез е бъдещето на енергетиката. Професор анти Русия и експерт е доста странно да не го знае?
    Руснаците имат и по-нови съвършени реактори, и това пропуска?
    Колко аварии има в не руски ядрени централи?
  • 29 агент08

    7 7 Отговор
    Тоя тъпанар е лобист на краварските централи! И нищо не разбира от сеизмични зони. Да знае някой да е имало земетресение в Белене?
  • 30 ЦДБ

    3 4 Отговор
    Тоя пък откъде изникна.
  • 31 фхпф

    4 3 Отговор
    В общи линии ние имаме избор между две алтернативи-Белене или много скъп ток . В държава където всеки реве за пари много скъпия ток ще подейства като токов удар.
  • 32 Хан Крум

    5 4 Отговор
    Този е против България да е добре и Българите да съществуват.Линч на такива ,трябва трепане на такива.Загубени Българи.Спете ,тук ви трепат не го ли виждате.Стани ЮНАК БАЛКАНСКИ........
  • 33 Емил Рангелов

    4 3 Отговор
    Само в България тока от възобновяеми източници и толкова скъп,щото фирмите дето го приозвеждат са на властимащите или техни слуги!Ако има такава централа ,поне да е изградена от фирма с най-гарантирани нима на безопасност, а не Росатом ,руските изтрещеняци ,дето сеят радияция под път и над път,подкрепяни от русофилски тролове,дето нямат понятие от радиация и последствията!Професора е прав,дано спрат тоя недоклатен проект ,яхнат от руското лоби у нас !България не е русия и никога няма да е !За ушанките открай време сме едно нищо,още от фалшивата рускотурска" освободителна"война,война за територия и сфери на влияние!След войната русноците не са давали съгласие за обединение на страната,такова е извоювано от българските герои ,основоположншци на младата българска армия!От ушанки само тесли,а нашите политици са подлоги!Тая АЕЦ е тъпа като идеята руснаците да ни ремонтират руските самальоти ,преди миг 29 сега су25,пли положение ,че сме в НАТО!ТЪПА РАБОТА!

    Коментиран от #34, #43

  • 34 ожхожх

    4 0 Отговор

    До коментар #33 от "Емил Рангелов":

    За омразата разбрахме. Но тя ток не прави. Дай алтернатива.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Радо

    3 3 Отговор
    Най-хубавото е, че БЕЛЕНЕ няма да бъде построена никога, и всичките тия спорове са едни кьорфишеци, и ланкане на празни приказки.

    Коментиран от #38

  • 37 Койчо

    5 2 Отговор

    До коментар #26 от "Алфа Вълкът":

    ЕС ли ще ни диктуват как да живеем и на коя страна да спим. А ако го кажат това нещо Франция веднага ще излезе от съюза. Тецовете ни тровят въздуха не печките на дърва.
  • 38 ивчо

    2 1 Отговор

    До коментар #36 от "Радо":

    за жалост ще я видиш да работи
  • 39 Патриот,но не от обединените патриоти

    3 2 Отговор
    Г-н проф.Касчиев,що за ядрен експерт сте?Аз през 69 годишния си живот до сега,не съм чул някой да оплюва професията,която упражнява.Всеки нормален човек отстоява,и се бори за това,което е приел за своя професия.Не е трудно да се досети човек,чий интереси отстоявате,а именно на американските тецове.На каква цена се изкупува Ел.енергията от тези централи,и на каква от АЕЦ?Отговора всички го знаят,и той е 4 пъти по-скъп ток от американските тецове.Ако сложим средствата,с които държавата откопува вредни емисии,за да работят тези тецове,нещата стават още по-добри.А замърсяването на околната среда?България е определена като втора страна,замърсител на въздуха.Газовите електроцентрали са нещо добро,но за страни богати на природен газ.Каква ще е цената на Ел.енергията от тази централи,за страни като България,която копува природен газ на високи цени?
  • 40 ивчо

    6 0 Отговор
    поредния често медийно изявен лайномет по Русия и нейните реактори
  • 41 Съвет

    1 1 Отговор
    Тези които поръчаха реакторите,да бъдат заставени да ги продадат или платят. Липсата на отговорност у нас доведе до плачевните резултати.
  • 42 Хаджи Генчо

    2 1 Отговор
    Лобист на американски шистов газ!
  • 43 Хаджи Генчо

    3 0 Отговор

    До коментар #33 от "Емил Рангелов":

    Няма в света тежко машиностроене което да се задоволява от слънце и вятър! Само колониалния туризъм може да съществува със соларни панели!
  • 44 селянин 1

    3 0 Отговор
    През ден,излизат разни,,акалии,,за белене..тока от нея,няма да е по скъп,от..щатските,,марици,а за новата аец,реактори,оборудване,площадка-всичко е платено от нас и е доставено..македония и сърбия..искат дял, но ако росатом участва,а без руснаците,няма как да стане..всяка година,,Еи И Ес,,и,,КонтурГлобал,,непазарно взимат от бг.домакинствата- 500 милиона лева,за 1-годишен регуларен период.
  • 45 Памет

    2 0 Отговор
    Има и други личности живяли и творили за добруването ни и енергетиката - професор Никола Тодориев. Вечна му памет!
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 ПЕНКО

    0 0 Отговор
    ВСЕКИ ПРОФЕСОР ТРЯБВА ДА Е ДОПРИНЕСЪЛ НЕЩО ЗА РАЗВИТИЕТО НА РОДИНАТА !!! ТОЗИ КАКВО Е ДОПРИНЕСЪЛ ??????????
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове