Last news in Fakti

9 Септември, 2019 10:56 5 729 73

Скулптор сътвори "кървава баня" в София заради 9 септември

  • 9 септември-
  • кървава баня-
  • андрей врабчев

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин

Скулптор сътвори "кървава баня" в София заради 9 септември - 1

София осъмна с "кървава баня". Столичен фонтан в Докторската градина "светна" в червено и с надпис "Честит празник неблагодарници!". Днешният ден е представян години наред като празник на народния бунт. През септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България, която дотогава запазва неутралитет в съветско-германския конфликт. "Червената армия" окупира страната под предлог, че там се укриват германски войски.

Автор на "кървавата баня" в близост до Руския културно-информационен център в София е скулпторът Андрей Врабчев. Той застана пред екип на Bulgaria ON AIR, за да обясни постъпката си.

"Има много убити, взимани са имоти... без съд и присъди. Не може цели групи от обществото да се крият зад маската на антифашизъм. Не чувствам ръцете си окървавени, по някакъв начин ми олекна. Няма вандализъм, изкуството не трябва да бъде плахо. Позицията ми е морална, не е толкова политическа", каза Андрей Врабчев.

Скулпторът уточни, че му е струвало 120 лева, за да изрази позицията си по този начин. И призна, че е готов да понесе вината си за извършеното.

"Не искам да обиждам никого, искам да събудя размисъл. Мина достатъчно време, за да не се чувстваме обвинявани, а да преценим фактите. Да не разрешаваме този конфликт да бъде употребяван срещу интересите на нашия народ и държава", обясни Андрей Врабчев в ефира на "България сутрин".

"Целя да отбележим "празника". Това не е празник, това е черна дата в българската история. Докато не бъде даден истинен отговор, няма да може да се получи това помиряване в обществото, към което от 30 години се стремим. Хронични състояния могат да бъдат излекувани само през криза", каза още той.

Паметникът на Съветската армия пък за пореден път осъмна надраскан преди два дни. Според Врабчев монументът няма място в София в този му вид. По думите му може да бъде преместен като исторически спомен за това какво се е случило.

Скулптор сътвори "кървава баня" в София заради 9 септември
Скулптор сътвори "кървава баня" в София заради 9 септември


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 19 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Вълкът

    59 68 Отговор
    Ами затова си е държавата да забрани честването на 9сеп и съществуването на БСП!
  • 2 123

    92 44 Отговор
    Познавам лично въпросния "творец", битов алкохолик и маргинал. Все някой друг му е виновен, че от него нищо не става. Днес, явно му е виновен 9ти септември, утре сигурно 10ти ще му е виновен. Аман вече от такива

    Коментиран от #55

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 белене за соросите

    72 52 Отговор
    поредния идиот с полиран мозък, честит празник на всички нормално мислещи, ане на зомбираните дебили лижещи краварски задници

    Коментиран от #12

  • 5 opredeleno na na nikoi ne mu puka

    24 34 Отговор
    nito edin ot nas mladite ne zachita tozi kirliv den , ne sluchaino vsichki iskame v usa a ne v rusiq

    Коментиран от #35, #72

  • 6 Коментар📝

    41 9 Отговор
    Некога не Съм БИЛ ЗА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ИЛИ ПРОТИВ НЕЯ.НО ПО ВАЖНОТО Е ЧЕ ТЕЗИ КОЙТО ТОЛЕРИРАТ ТОЗИ ДИКТАТУРЕН РЕЖИМ НА УПРАВЛЕНЧЕСКА МАФИЯ ГОВАРЯ ЗА Е.П. И СЕВЕРНОАТЛАНТИЧЕСКИЯ ПАКТ.ДА СУ УЧАТ ОТ СЕГАШНОТО ВРЕМЕ ЗАЩОТО В БЪДЕЩЕ ЩЕ СЕ ОТНАСЯТ И ЗА ТЯХ ПО ТОЗИ НАЧИН АКО ТОЛЕРИРАТ ДИКТАТА В БЪЛГАРИЯ.
  • 7 Девети септември

    37 30 Отговор
    професионален празник на фалшификаторите на българската история. Честито!
  • 8 Еее

    47 31 Отговор
    Само БКП,такива като тоя щя ха вече да са в Белене където им е мястото на всички които ни предадоха на Запада които ни избиват тихо вече 30 години.

    Коментиран от #10

  • 9 Тръмп

    28 40 Отговор
    С днешната манифестация на БСП се доказва,че те са БКП обявена за престъпна от Народното Събрание!!!:):):)
  • 10 Русороб

    16 47 Отговор

    До коментар #8 от "Еее":

    Кажи си адреса да доизбия родата ти, нали ви избиваме ;) мамати шумкарска

    Коментиран от #15, #16, #21

  • 11 Гошко

    31 4 Отговор
    Закопаваме се дълбоко и никой няма да може да ни извади.

    Коментиран от #25

  • 12 Ми да

    48 16 Отговор

    До коментар #4 от "белене за соросите":

    Преди 30 години не можеха да се дрогират те затова ги мразят тези времена. ЧЕСТИТ ПРАЗНИК НА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ.
  • 13 антрашпиц

    44 7 Отговор
    Обръщам се към всички тиквеници които още си мислят за 9 ти септември и 10ти ноември: Другите държави отдавна ги забравиха тези дати и вървят напред и просперират,а ние всяка година ги дъфчем тия дати ..и все се оплакваме колко било лошо.А пък тия дисидентите и репресираните са ми най-смешните.Досущ като партизани дочакали руснаците да дойдат и да сменят режима.Ей смотаняци,гледайте напред?че нито икономика и аме,нито здравеопазване?нито армия,нито хора останаха,нито деца се раждат.Ето това трябва да са ни истиските проблеми.
  • 14 ддд

    22 40 Отговор
    9-ти Септември, денят в които България губи суверенитета си и става пионка в Съветските ръце. Сталин=Хитлер. 9-ти септември- 16 република на СССР. 9-ти септември дойде за да може да станем най-бедната държава в Европа и Русия да решава вместо нас какво да правим. Един тъжен ден за България, още берем плодовете на тази окупация. Кoмунизмa e eднa утoпия, тoчнo тaкивa кaтo вac изкупихa нa бeзцeницa зeмятa, прeдприятиятa и вcичкo цeннo, oкрaдoхтe държaвaтa и ceгa cтe нaй-гoлeмитe кaпитaлиcти. Лъжци, крaдци и убийци тoвa cтe виe кoмуниcтитe!
  • 15 Доизбий

    14 7 Отговор

    До коментар #10 от "Русороб":

    Си ч....та дет си почнал и спри да се плюнчиш.
  • 16 Еее

    19 8 Отговор

    До коментар #10 от "Русороб":

    Западните ти братя сигурно вече са избили твоето без да си разбрал още.
  • 17 Гневен.

    38 15 Отговор
    Кой му е виновен на тоя? През комунизма си живяхме много много по добре тогава живяха лошо само някой прослойки като обратните и разни други пропаднали дебили.
  • 18 onq s konq

    13 24 Отговор
    Аре че Червената манифестация почва след малко!Още вчера организаторите оповестиха че ще има Уникално шоу,като например Група партизани/в униформи/ току-що излизащи от горите с решително вдигната дясна ръка и свит юмрук,посрещани с хляб и сол от щастливото население и обсипвани с цветя!Ще има и Макети на Руски танкове ,навлизащи РЕШИТЕЛНО в България,от купола на които "Братушки със сурови лица и шлемофони" ще помахват на изпадналата в екстаз тълпа.Добре е да се знае,че национално-отговорна задача на Българите е да се представим подобаващо на тоя светъл празник,защото Мероприятиено СЪС СИГУРНОСТ ще бъде отразено в РУСКИТЕ МЕДИИ!
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Пирогов

    27 5 Отговор
    Само дето мястото е възможно най-неподходящото - в градинката където се отдава почит на лекарите от Освободителната война, болшинството от които руснаци, загинали преди малко повече от век.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 БОЛШЕВИК

    21 9 Отговор
    Гологлвия бездарник Андрешко Врабчев!

    Коментиран от #50

  • 23 Фокси

    31 8 Отговор
    Соросоидни мекере за 5 лв. е способно на всякакви мерзости!!!!
  • 24 Бесен Язовец

    28 9 Отговор
    НЕБЛАГОДАРНИЦИ ЗА КАКВО? НЕГРАМОТНИК АБСОЛЮТЕН!!! НЕБЛАГОДАРНИЦИ ЧЕ ТРЕТИЯ РАЙХ ЗАГУБИ ВСВ?!!!! Тоя е пълно Хахо! Неутралитет Съюзници на Хитлериска Германия избивали антифашисти 5 години!!!???
  • 25 дедо Шишарко

    1 7 Отговор

    До коментар #11 от "Гошко":

    Не се притеснявай ,никой няма да ни търси!
  • 26 Госあ

    25 9 Отговор
    Не трябва ли сега тоя "гений" да търка наровете в ареста за нарушаване на обществения ред ? И некой шут не е лошо да изяде,а те му дават медийна изява
  • 27 гост

    34 8 Отговор
    През септември 1944 г. Съветският съюз обявява война на България, която дотогава запазва неутралитет в съветско-германския конфликт. Още на границата е посрещната по стар български обичай с хляб и сол и с цветя. Няма никаква окупация а народа ликува и с песни и хора се радват на братята ни освободители. Още е жив спомена за "братушките" дали живота си за освобождението ни от турско робство и никога няма да го заличите, както и обичта и признателността на българите към руския народ.

    Коментиран от #30, #73

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Не е точно така

    17 5 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    Ние сме скупатори и нашите военни вършст военни престъпления срещу.партизани в Македония, Гърция и Сърбия. Не всички територии, на които са нашите войски, са населени с българи. Според Чърчил и Рузвелт, ако трябваше да влезнат на Балканите и България да си плаща за участието на страната на Германия, щяхме да плащаме и с пари, и с територии.
  • 31 Русороб

    8 31 Отговор

    До коментар #21 от "Злобко":

    Всички комунета на кълбета ;) време е да се отървем от руската зараза и слугинаж, вашата мама шумкарска.

    Коментиран от #34, #36

  • 32 72727373о

    11 0 Отговор
    Много важно кво изразяваш преди половин век, остави миналото, което не можеш да промениш.
  • 33 Бай хой

    23 5 Отговор
    Това е един не успял човек, комплексар и алкохолик решил да стане известен с простотии след като не е успял като творец.... Типично за подлеците и дребните душички!

    Коментиран от #65

  • 34 Еее

    17 8 Отговор

    До коментар #31 от "Русороб":

    Ще дойде време когато сам ще искаш да си комунист.
  • 35 Мързелив некадърник

    31 6 Отговор

    До коментар #5 от "opredeleno na na nikoi ne mu puka":

    До към края на 90-те в Коми работеха 100-150хил българи и стартовата заплата за строителен работник беше 600 долара. В България са влизали над милиард долара на онези пари всяка година. Но боклука иван костов отряза връзките ни там за да може Турция да си създаде позиции. Започнаха да идват турци, работещи за по 500-550 долара и живеещи по 10-12 в апартамент. По същия начин сигурно половината машини от заеодите, които костов ликвидира, заминаха за турция и стана индустриална държава. Сега вместо ние все още да сме една от трите страни в света, произвеждаща лазерни източници и харддискове, даже и доматите си внасяме. Ако се излъжат да те вземат, отивай в САЩ да чистиш кенефи, щото за друго не ставаш и в България и без това е пълно с боклуци.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Пак

    17 5 Отговор
    По случай преврата от 19 Май 1934г. му пожелавам на тоя некадърник боковата диктатура да му спретне един подарък. 10 г. в България няма легитимен парламент, забранени за политическите партии, не се спазва търновската конституция и са избити хиляди противници на авторитарния режим. Малко ви е било след 9-ти. Септември.
  • 38 Левски

    20 19 Отговор
    Тежко наследство остави в душите на хората измисления комунизъм.Отне земята на селяните.Отучи ги да работят.Вкара ги насила в заводите и издигна в култ доносничеството,подмазвачеството,мързела и лицемерието.Демагогията и лъжата бяха бяха символ верую на новата власт.Създадоха лагерите.Избиха интелигенцията и в управлението на страната се настаниха най-простите и първични люде.Девети септември е може би най-черната дата в българската история.Поклон пред жертвите на комунизма.

    Коментиран от #57

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Guest

    12 16 Отговор
    ДЕВЕТИ, ДЕВЕТИ - НЕ ПРАЗНИК,
    А БЪЛГАРСКИ "ПЕТЪК РАЗПЕТИ" !

    ИМА ЕДНА ДАТА В НАШАТА ИСТОРИЯ,

    КОЯТО В НАС БУДИ НЕ РАДОСТ И НЕ МЕЛАНХОЛИЯ,

    А КЪРВАВ СПОМЕН ЗА ЕДНО ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

    И НАЧАЛО НА ИСТОРИЧЕСКО ЖАЛКО ПАДЕНИЕ !
  • 41 Червен рептил

    16 9 Отговор
    Девети септември ми купи палтенце и каза:

    – Честито, честито, момченце!

    Девети септември ми купи сандалки.

    – Да припкат – заръча – краченцата малки!

    А после ми сложи в ръката геврече.

    – Хапни си! – Девети септември ми рече.

    Накрая, дечица, каква изненада! И знаменце даде ми той за парада!

    Изтичах при баба, разказах й всичко. А баба въздъхна:

    – Ех, внуче, добричко. Такъв е, такъв ни е празникът – харен. И всеки го

    среща сега благодарен. Той дава на всинца ни дрешки, закуски и розово

    слага на детските бузки.

    А старият дядо, засмян, се обади:

    – Девети септември и младост ни даде.

    Коментиран от #60

  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 Ще има ли

    4 16 Отговор
    кашкавал и сирене от откраднати от мандра за автентичност
  • 44 Койчо

    10 1 Отговор
    Каква ще му е глобата
  • 45 Bubbles

    25 9 Отговор
    Какъв неутралитет е запазила Българтия Марио?
    Ти история учила ли си, чела ли си? На това ли ви учат днес в училищата?
    България е била в отбора на Хитлер и Мусолини затова и е била нападната от СССР като част от прочистването на Европа от фашистите.

    ЧЕСТИТ ПРАЗНИК БЪЛГАРИ!

    Коментиран от #56, #59

  • 46 САЩ Лозенец

    16 4 Отговор
    Да избере от коя Фондация да му преведем доларите творецът, по граждански договор. Да се обадят и творците от Паметника вчера!
  • 47 зевс

    3 4 Отговор

    До коментар #42 от "АРЕС":

    Не всички, някои можеше даостанати за 11.11

    Коментиран от #48

  • 48 Русороб

    2 10 Отговор

    До коментар #47 от "зевс":

    Никога не е късно, при следващият девети който чакат ще режем до кокъл.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Митко

    10 20 Отговор
    Червената сбирщина, до която и държава да се докосне, само икономически недоимък и убийства. Големите паралии които икономиката им не издържа и се разпадна. Радвам се че Кримската война беше спечелена от западния свят добре ги наритаха тогава тия водкаджии пияни заляни. Радвам, се че запада още един път ги нарита и спечели студената война.Радвам, се че малка Финландия, натика на сталин червената му армия в кучи г. з, направо ги попиляха от бой Финландците и ги изгониха от Финландия. Лех Валенса в Полша и той им разплака майчиците. Чехословакия също отхвърли червената чума и извода, е че тези държави изгониха комунизма и до ден днешен са много по богати и развити от нас. Айде сравнете ги с Куба и Венецуела, което ви пожелавам да живеете там в недоимъка, а не да пишете охранени тука коментарчета, защото ако сте там ще се чудите откъде да изкарате за един залък. В Румъния не обичат комунистите и са много по напред от нас. А вие ги обичате и ги оставяте да ви оправляват бившите им кадри(бойко борисов и до днес казва, че е партиен член).Обичайте си червените некадърници, където стройха заводи и какви ли не работи още, и след тва не издържаха на западната икономика и се разпаднаха. Ония ушатия тодор живков къде подари Македония на тито, казваше, че комунизъма е едно недоносче. А вие феновете му и вие сте такива.
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Умния

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "123":

    А той познава жена ти
  • 56 Българин

    13 17 Отговор

    До коментар #45 от "Bubbles":

    Първо русофилите никога не сте били и никога няма да бъдете българи. Второ това не е празник а кървава дата за България и всеки, който я празнува е национален предател и българофоб. И Трето Българи става част от германския съюз години и половина след като болшевишка Русия подписва Пакта Молотов-Рибентроп и снабдява нацистите със стратегически суровини в битката и срещу Европа, която преди това си поделя с Германия.

    Коментиран от #67, #71

  • 57 Левски

    0 3 Отговор

    До коментар #38 от "Левски":

    Последното изречение в коментара ми да се игнорира.
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 ЧИчо Том

    5 4 Отговор

    До коментар #41 от "Червен рептил":

    "И детенцето гледало плешивият чичко как хапва кюфтенца и казало "Чичко дай и на мен " чичкото казал "Нямам" а очите му благи ,светли !!!

    Коментиран от #61

  • 61 70 Годишен

    1 5 Отговор

    До коментар #60 от "ЧИчо Том":

    И ти си същия "творец" като "скулптора"

    Коментиран от #64

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 ЧИчо Том

    6 0 Отговор

    До коментар #61 от "70 Годишен":

    МИ нямам претенция ,просто цялата ни работа е такава БОЛШЕВИШКА и в момента !! Няма леви и десни има БОЛШЕВИКИ и ПОТЪРПЕВШИ !!
  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Професор Вучков

    0 1 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    МАЙКА ПЛАЧЕ, ГРАМОФОН СВИРИ!
  • 68 Bubbles

    2 5 Отговор

    До коментар #66 от "КЛАНЕТО НА БЪЛГАРИ":

    Бързо бързо не отлагай повече, вземай пистолета на дедо ти, лапай и натискай копчето...
  • 69 !!!!!

    2 0 Отговор
    А на мен по повод празника А1 ми надписа сметката само с 1 минута, а друг път са добавяли по 3.
  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 обективен

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Българин":

    Най-големите българофоби са тези които ни вкараха в две национални катастрофи.Подозирам че и ти си от тях.И измисли нещо ново че вече никой не ти чете глупостите.
  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Закономерно

    0 0 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    През войната България беше дала летища и военноморски бази и пристанища на нацистите. От територията на България нанасяха удари на СССР. Целият ни флот участваше във войната и закономерно целият беше потопен.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове