Last news in Fakti

14 Септември, 2019 12:38 4 498 35

България и Македония пак не се разбраха за историята си

  • българия-
  • македония-
  • история

Гоце Делчев отново е спорен

България и Македония пак не се разбраха за историята си - 1

Без особен напредък завърши седмата подред среща на Смесената българо-македонска комисия по историческите въпроси, съобщава БГНЕС.

По думи на съпредседателя на комисията от българска страна проф. Ангел Димитров тя се е оказала "най-безплодната, но в никакъв случай не и най-спокойната среща".

Проф. Димитров определи разговорите като много интензивни и заредени с много емоция и се пошегува, че успехът вероятно се дължи на днешната дата - петък 13-ти.

Според него, за да се стигне до сегашната ситуация - резултати, близки до нулата, означавало, че двете страни имат дълбоки различия в интерпретациите на миналото и в начина за разрешаване на спорните въпроси, въпреки че от българска страна не искали това.

Проф. Димитров подчерта, че в договора е заложена идеята за общото минало на двата народа, както и за общото честване на историческите личности на това минало.

Той обясни, че при предишните срещи са били направени крачки напред, но от последната е била усетена липса на готовност за още такива след повече от година работа.

"За нас е много важно да продължим работата в духа не на компромисите, а на съгласието, което може да бъде постигнато на базата на разбиране на солидните аргументи. В тази комисия повечето от нас сме историци и за нас е важно, когато разсъждаваме за миналото да не го превръщаме в обект на конюнктурни интереси", посочи проф. Димитров.

Той изрази надежда, че на следващата среща, насрочена за средата на октомври, ще бъде постигнат напредък.

От своя страна съпредседателят на комисията от македонска страна проф. Драги Георгиев увери, че целта на македонската страна също е да се постигне компромис между аргументите на двете страни. Той се съгласи, че е имало емоции на срещата и допълни, че нямало как всеки път да се постига напредък. Според Георгиев е поставена добра основа за следващите срещи, на които отново ще бъдат разгледани спорните теми. Той заяви, че Гоце Делчев трябва да бъде честван заедно от двата народа и да се превърне в мост, който да насърчи още повече добросъседството между тях. За целта обаче мостовете трябва да имат здрави основи, поясни проф. Димитров.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Тази кауза

    35 8 Отговор
    Боко отдавна я предаде и няма никакъв смисъл вече от тези комисии и срещи. Нашият интерес беше продаден от Тиквата и България няма шанс да защити интереса си, всичко свърши.
  • 3 Чалма,

    19 9 Отговор

    До коментар #1 от "Борислав Паунов":

    марш към Анадола, в България и български сайтове шалварите нямате място.
  • 4 Аби сичките сте потомци

    8 20 Отговор
    На османската империя иначе македонците не желаят да се наричат българи това е нещо срамно и позорно 😂😂 хахахахах упадъчна раса сте 😂😂😂

    Коментиран от #9, #22, #29, #35

  • 5 Делчев Гуце

    1 6 Отговор
    Не сум наркоменн, я руцам Мастика и Снакс. Що се карат тия не вдянах? Я сум Кашмирец, но додах да живим туда а тия ме разпнаа на части?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Кой68

    27 4 Отговор
    Пак го казвам:ГРЕШКА И ПРЕДАТЕЛСТВО БЕ ЧЕ ГИ ПРИЗНАХМЕ за "държава"..Това ги легитимира и им даде "основание"да си присвояват историята ни и затова благодарете на Ив.Костов и външния му министър Ф.Димитров.Благодарете на СДС..А сега и янките се набъркаха във историята ни....
  • 8 Мразя България

    3 17 Отговор
    😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀

    Коментиран от #10

  • 9 Одрис

    13 4 Отговор

    До коментар #4 от "Аби сичките сте потомци":

    Абе гаджали и муки, къв го дирите в Одриското ни землище? Кога си имахме царство, ни евреи, ни турци, ни маки бяха измусленни в епруветките още. Като чакалите сте, дадеш му живот, пуснеш го свободно, а тфъгне да реве,, света е мой! ''? Нито земята е ваша, ни миналото. Хората в миналото са били, няма ги веч. Като гризачи сте, само пакости мъдриге. Делчев, не принадлижи на никого. Той е борец за справедливост срещу животински организми тирани и принадлежи на ЧОВЕЧЕСТВОТО. А вие го разпарчосахте?
  • 10 Озирис

    16 2 Отговор

    До коментар #8 от "Мразя България":

    Мразиш България? Тогава напуснете пределите и и вдички, които я мразят, включително политиците, елате в отвъдното! Нямате място в България!

    Коментиран от #15

  • 11 ДДРОнег

    19 1 Отговор
    Нашата позиция е установяване на истината - Българския произход на днешните "македонци". От своя страна "историчарите" говорят за компромис ???!!! Какъв компромис да се прави с истината !?!?!? Според мен трябва да им се постави въпроса ребром - ще търсят ли истината или друго !!! Тази комисия не е политическа, че да се искат компромиси, а за установяване на историческата ИСТИНА !!!
    По този начин и след 10 години няма да са на едно мнение - поставяйте въпроса ребром, иначе никаква работа няма да свършите !!!
  • 12 onq s konq

    5 2 Отговор
    Така и не разбирам ЗАЩО ИЗОБЩО двете Държави е необходимо да си налагат ВЗАИМНО МНЕНИЕТО ПО ИСТОРИЧЕСКИ ВЪПРОСИ,след като ДОРИ И ДА ГИ НАТИСНАТ тия "Исторически Комисии" Държавните глави,мнението по въпроса на двато "ЦЕЛОКУПНИ НАРОДА" пак ще си остане същото?ПРОСТО ИЗЛИШНО СЪЗДАВАНЕ НА НАПРЕЖЕНИЕ!
  • 13 NSDAP

    17 7 Отговор
    Компромиси с историята си няма да правим!Гърците ни откраднаха Ахил,бълазките,Троя,а сега руският фалшив тумор наречен Македония иска да ни открадне историята.Македонците,българите,румънците,северните гърци и западните турци сме един народ,наречен траки,който е продължение на векове е разчленяван от коалицията Москва-Белград-Атина.Истината обаче ще излезне наяве,като то вече се знае дори.Българите са траки,генетично близки със средиземноморските народи,включително унгарците и южните германци.Имаме само 5% тюрска кръв,и 1,7% източноевропейски генни.Александър Велики е тракиец(българин),както и велики древноримски императори като Максимилиан, Юстиниан,Августин и други.Гърците пък са пришълци,дошли от Африка и това ГЕНЕТИЧНО е доказано!Руснаците са братя по кръв с Казахстанци,УЗБЕКИСТАНЦИ,Таджикистанци и литовци.Сърбите пък са централноевропейски народ,който е близък до чехите,поляците и латвийците.Вечна слава на фюрера Адолф Хитлер,който изпозлваше древният български символ(свастика)!Вечна слава и на нашите братя в Бавария,Ломбардия, Тоскана,Западна Турция,Северна Гърция и Македония!!! ОБЕДИНЕНИЕТО ПРАВИ СИЛАТА....ПОМНЕТЕ ГО!
  • 14 NSDAP

    8 9 Отговор
    Българите никога не са били роби.Така наречената Византия е бг държава с население и император българи.Турското робство е също лъжа!Първо,защото термина турци се появява 16 век,а България е покорена през 14 век,а и защото ние сме имали право да притежаваме земя,да си имаме собственост(дори и оръжия сме имали),но сме били хора втора ръка,заради религията ни.Да не говорим,че България пада пак през 17 век под османско иго.Влад Цепеш(Дракула) е българин!Писал е,говорил е и е четял на български език,а нашите хъшове до един са били във Влахия!!!Влахия е била винаги бг земя!Мръсният евреин Иричек ни измисля славянско-кюрдският произход,за да няма велика България!Българите са населявали земите от днешна Бавария до Мала Азия!!!Генетиката го доказва това,така че руско-гръцко-сръбските лъжи не струват и 1 левче! България ще пребъде,когато преживеем културна революция,такава каквато имаше в Италия,Франция и каквато се готвеше в България в началото на 20 век!Шарл дьо Гол- Българите са основоположници на европейската цивилизация!Удуърд Уилсън- Няма да позволя на Русия да разкъса народ,който толкова години е бил жертва на ислямски терор(Ню Йорк Таймс 1918 година),Теди Рузвелт: Искам Америка да прилича на България (Ню Йорк Таймс 1910 година),генерал Хайнц Гудериян- Германия изгуби 2 световни войни,защото не прати бг войници на ключовите сражения.Отто фон Бисмарк (Кайзера Освободител!!!)- Българите са прусите на балканите.🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    Коментиран от #18

  • 15 Хю Хефнър

    6 12 Отговор

    До коментар #10 от "Озирис":

    Мразя България

    Коментиран от #17, #21

  • 16 NSDAP

    6 6 Отговор
    Най-голямата е тази,че арийци са само хората с руси коси и бели очи!Да,ама не!!!Арийци са всички европейски народи,каквито сме и ние!!!Свастиката е арийски символ,използван от Адолф Хитлер,партията в която членувам(NSDAP) и от траките(демек българите).Арийците сме генетично близки,но изглеждаме по различен начин,заради климата.На север,хората избеляват,а на юг почерняват.Това е доказано!Така че,не искам тука някакви си ТУРКОФИЛИ и славянофили са ми разправят че не сме арийци,а някакви си руски или тюрски нерези,защото генетиката казва КОРЕННО РАЗЛИЧНО НЕЩО!

    Коментиран от #19, #24

  • 17 NSDAP

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Хю Хефнър":

    Да ми го дух@ш!🇧🇬🇧🇬🇧🇬
  • 18 Да да хич не сте роби😂😂😂😂

    5 15 Отговор

    До коментар #14 от "NSDAP":

    Само малко😂😂😂😂😂681 2019 сметаи колко години сте кенеф на европа и света😂😂😂
  • 19 Erdogan buyuk bir lider

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "NSDAP":

    Siktir git😂😂😂
  • 20 Alex

    1 2 Отговор

    До коментар #6 от "Гоце Делчев":

    Да го лапате вие смотани макета
  • 21 Алекс

    8 3 Отговор

    До коментар #15 от "Хю Хефнър":

    И БЪЛГАРИЯ МРАЗИ ТЕБ
  • 22 Левент Патриотски

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Аби сичките сте потомци":

    Дано Аллах да ми позволи да танцувам на гроба ти
  • 23 Защо упорстваме

    3 3 Отговор
    И искаме да откраднем македонската история? Нима светът ще започне да нарича Александър Македонски български?

    Коментиран от #27, #33

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Ставри

    6 1 Отговор
    Значи Македония си е Македония вземете нашата Държава да Оправите А История си е За историците Така че Вече Ньойския Договор Е подписан И нямате Право Да говорите За промяна На границата Границата Е кодирана Александър Стамболийски и Цар Борис 3 Да Бяха Мислили Преди Да подпишат ПозоРния Ньойски Договор така че македония е Независима И това не ви касае Вас Вас ви касае Да оправите Тая Държава За това сте 5 парти В 44-тото Народно Събрание На Република България това са Днешните Политици Некадърни И тези 5 Парти са Пълни с глупаци и некадърници искаме оставка На 44-ТОТО народно Събрание
  • 26 Явор

    4 0 Отговор
    Аз не съм запознат много с историята, но защо македонците нямат поне един град кръстен след някакъв македонец? Ние имаме. Защо обаче? Сякаш има нещо, което ни свързва с тези личности, не мислите ли?
  • 27 Айде бе !

    3 2 Отговор

    До коментар #23 от "Защо упорстваме":

    Прочети малко история ! Днешните македонци нямат нищо общо с древните македони ! Спрете се да пишете глупости ! Аман от "разбирачи " ! НЯМА СМИСТЛ ДА КОМЕНТИРАТЕ ,НЕ ЧЕТА КОМЕНТАРИ. !!!
  • 28 Айде бе !

    0 1 Отговор
    Да се чете :няма смисъл !
  • 29 Вуте

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "Аби сичките сте потомци":

    Айде "бегай към Анадола ! Тука винаги е било българско, и винаги ще бъде !
  • 30 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 1 Отговор
    В румънския атлас от 1938 г. за техните гимназии, има етнографска карта на Балканския полуостров, където областта Македония е с най-компактно Българско население ....
  • 31 ГЛАВИТЕ

    5 2 Отговор
    Ей, няма да ни уврат главите! Чиста загуба на време е да се занимаваме с бюрмите! Бюрми или скопяни, това са техните правилни имена! Известни са и като фурнаджийските лопати.
  • 32 Георги Прокопов

    8 1 Отговор
    Какви две държави, какви два народа? Македония се СЪРБИЗИРАНА и от там се появиха проблемите, какви комисии, какви преговори дали Гоце Делчев е българин или македонец. Македония е България, а това, че се промени статуквото от външните фактори и антибългарите, от интернационолистите, комунистите, това е другият въпрос. В Македония много от македонците отричат родството си с първи братовчеди, дори братя и сестри, което се дължи на СЪРБИЗИРАНЕТО И СРЪБСКАТА ПРОПАГАНДА И НЕ САМО. Какво да коментирам повече . Една мижутурка в лицето на субекта ЖЕЛЮ МИТЕВ ЖЕЛЕВ призна тази измислена държава, да не пояснявам за сегашния премиер, който е американскоевропейска ПОДЛОГА. Но коменс.
  • 33 Хаджи Генчо

    2 1 Отговор

    До коментар #23 от "Защо упорстваме":

    Македония е географско понятие!Никога не е имало такава държава!И сега живеят много хора с имена на градове ,местности и да, държави,но това само по себе си не доказва нищо!
  • 34 681 БГ

    2 1 Отговор
    Щое маки се говно
  • 35 Ко не

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Аби сичките сте потомци":

    А защо да се наричат пак българи? Всеки има право да се нарича както иска човеко. Не си човека който ще кажеш как трябва да се нарича определена нация.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове