Last news in Fakti

30 Септември, 2019 12:14 3 435 30

Борисов: Северна Македония да погледне към бъдещето

  • македония-
  • бойко борисов-
  • история-
  • ес

Нека приемем, че сме братски народи, зове премиерът

Борисов: Северна Македония да погледне към бъдещето - 1
Снимка: БГНЕС

Членството на Северна Македония в ЕС е важно, но не може това да се случва за наша сметка, прекроявайки историята. Това каза пред журналист премиерът Бойко Борисов.

Той говори след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“.

„Комисията свърши много. Досега са направили седем срещи. Има доста неща, за които преди няколко години никой не е мислел, че е възможно да постигнем съгласие. Винаги съм казвал, че довчера говорехме, че сме един народ. Нека приемем, че сме братски народи. Нека тази убийствена война от страна на Скопие да не продължава, защото ние нямаме по-близък народ и хора. Да ги спрем Северна Македония по пътя ѝ към след това би било записано в историята, че след като всички 27 страни са ги подкрепили, точно България ги е спряла. Темата за Западните Балкани беше издигната на най-високо ниво. Ние искаме и Албания да върви заедно с преговорите за Северна Македония. Никога не сме поставяли и не сме казвали, че безусловно подкрепяме влизането им в ЕС. Ние имаме 71 инструмента след това, мисля, че толкова са преговорните глави. Нека спрат да си играят с историята и миналото и да се концентрират върху бъдещето. Разбира се това бъдеще пряко ни интересува коридор номер 8, разширяваме КПП“, добави още премиерът. Той изтъкна, че не всички политически партии са изпратили лидерите си на срещата, в което видя неуважение към президента.

На 18 септември 2019 година във встъпителните си слова преди среща с българските представители в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония Румен Радев заяви, че България трябва да подкрепя Северна Македония по пътя ѝ към европейска интеграция, но не и на цената на българската история и идентичност, припомня агенция „Фокус“.

Тогава той изрази притеснения, че в последната среща на комисията не е постигнат голям напредък по решаване на спорните исторически въпроси. Тогава Радев даде своеобразен ултиматум: или гаранция, че до 17 октомври (тогава ще се проведе Европейски съвет, на който се очаква европейските лидери да дадат зелена светлина на преговорите за членство на Македония в ЕС) комисията ще реши всички спорни въпроси: корекция на учебници, събития, личности и др., или в противен случай българското правителство трябва да преосмисли политиката си на безусловна подкрепа за членството на Република Северна Македония в ЕС. От позиция на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов стана ясно, че той също подкрепя мнението на президента. Той смята, че на този етап България трябва да се въздържа да казва „да“ за започване на преговори на Македония за членство в ЕС. Тогава позицията на България ще бъде от значение, тъй като за стартиране на преговорите, трябва да се постигне абсолютно мнозинство. При несъгласие на само една от държавите преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС не могат да започнат.

От ВМРО заплашиха включително да напуснат управлението, ако България даде подкрепата си за Северна Македония, тъй като по думите на Каракачанов съседката ни не изпълнява задълженията си по сключения Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факт

    37 5 Отговор
    Не северна ) а Българска Македония

    Коментиран от #7, #25

  • 2 🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬🇧🇬

    40 5 Отговор
    Македония е Българска територия 🇧🇬
  • 3 Ха бе

    34 6 Отговор
    Време е България да си вземе македонията!

    Коментиран от #5

  • 4 Въпрос?

    37 5 Отговор
    Ква македония бе ? Македония е област в Гърция ! Ква е тая измислена държавица отцепила се от нас ?
  • 5 И кво ше я прави

    8 4 Отговор

    До коментар #3 от "Ха бе":

    като си я вземе
  • 6 Ахаахах

    19 1 Отговор
    Под думите на Бокич прозира Меркел и ЦРУ
  • 7 гост

    22 2 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Малко ли са ни нашите цигани та и македонците ти са дотребвали бе?
  • 8 Западни Балкани

    13 1 Отговор
    Баце, нещо сричаш. Кво правим ся?
  • 9 Спасов

    23 1 Отговор
    Борисов да не шикалкави! Да не се яви като предател на българските интереси!

    Коментиран от #11, #29

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 NikNay

    21 3 Отговор
    Бате, остави я Македония в кажи къде ще строиш завода на VW . Или темата вече се изчерпва и не се вписва в предизборната ти пропаганда. . . . .
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 ПРЕДАТЕЛ МАКЕДОНСКИ

    19 1 Отговор
    НАЦИОНАЛЕН ПРЕДАТЕЛ СИ ТИ БОЙКО
  • 15 мдаа

    16 1 Отговор
    Аз пък чух че на 17 октомври ще им дадем зелена светлина за започване на преговорите пък после ще предявим претенциите си към тях. Те започнат ли веднъж преговорите никой неможе повече да ги стопира. Гърция за това ги спираше докато не си извоюваха тяхното право.
  • 16 гост

    16 1 Отговор
    ГОЛЕМИ МИЖИТУРКИ СА НАШИТЕ УПРАВНИЦИ А ПЪК ЗА СТОПАНСКАТА КАМАРА НЯМАМ ДУМИ, ПРОДАЖНИЦИ НА БЪЛГАРЩИНАТА ЗА ШЕПА СТОТИНКИ.
  • 17 Политически абсурд

    10 0 Отговор
    е националната история да се договаря и моделира. Това е прецедент от други времена, които т.н. демократи усърдно и непрекъснато критикуват. Сега как ли ще реагират или ще се снишат? Пак нямаме национална позиция и повтаряме стари грешки. До кога? Още 2х30 г. ли ни са нужни?
  • 18 Активист на БСП

    11 0 Отговор
    Бойчето и ГЕРБ са национални предатели !!!

    Коментиран от #23

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Квото искат да им признават

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "Българина":

    Ние нали си ги знаеме що за циркаджий са
  • 23 Па и не само те

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Активист на БСП":

    Комунетата не са ли същите
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 ами да

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Факт":

    Ще има нова Държава?!Как ще върви името``Източна Македания?!
  • 26 да ама

    4 0 Отговор
    Без Боко и неговата банда.....
  • 27 стоян георгиев

    5 0 Отговор
    борисов ще даде ляво.ще приеме северна македония без сделка мизерника .
  • 28 ПЕНКО

    3 0 Отговор
    ЗАЩО БЕ БОБЧО ,... И БЕЗ ЕВРОПЕЙСКИ СУБСИДИИ -ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ СТОКИ ОТ МАКЕДОНИЯ СА ПО-ЕВТИНИ ОТ НАШИТЕ И СЪС СЪЩОТО КАЧЕСТВО ????????????
  • 29 Jacques Yves Moineau

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Спасов":

    Работата е ясна. Ще ги пуснат! (...и западна Европа като понатисне малко....). Гоце ще го гледаме през крив макарон. Макетата ще ги приемат в ЕС, и ще дойде време когато ние трябва да пишем в нашите учебници че Гоце е македонец.
  • 30 Крали Марко

    0 1 Отговор
    РУСКАТА ТИКВА ОТ БАНКЯ И РУСКАТА КАРАКАЧАНКА ДА НЕ СЕ БЪРКАТ В БЪЛГАРСКИТЕ РАБОТИ, Т.Е. В МАКЕДОНСКИТЕ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове