25 Септември, 2019 15:57 1 648 13

Съюзът на съдиите: Оставка на съдийската колегия на ВСС

  • съюз на съдиите-
  • всс-
  • висш съдебен съвет-
  • калин калпакчиев

Според Съюза Колегията е нарушила основни устои на правовата държава като върховенството на закона и независимостта на съдебната власт

Съюзът на съдиите: Оставка на съдийската колегия на ВСС - 1
Снимка: БГНЕС

Съюзът на съдиите в България, оглавен от Калин Калпакчиев, който беше председател на съдебния състав, постановил предсрочното условно освобождаване на Джок Полфрийман, призова членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет да подадат оставка. От Съюза се аргументират, че покрай казуса с пускането на австралиеца на свобода е била нарушена независимостта на съдебната власт.

Позицията на членовете на Съдийската колегия, че "споделят усещането за нарушен баланс между правото и справедливостта на близките на убития от Полфрийман Андрей Монов" според най-голямата магистратска организация, "руши основни устои на правовата държава, каквито са върховенството на закона и независимостта на съдебната власт".

"Съдийската колегия не само не изпълнява законовото си задължение да осигурява и отстоява съдийската независимост, но и се е присъединила към безпрецедентния политически и обществен натиск върху съдебния състав, произнесъл се за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман", пишат от Съюза на съдиите.

Магистратите са на мнение, че липсата на реакция на личните нападки и заплахи към съдебния състав е знак, че съдия, който не се съобразява с общественото мнение и политическите лидери, ще бъде обругаван.

В ефира на програма "Хоризонт" на БНР бившият съдия в Европейския съд по правата на човека Здравка Калайджиева, нарече "безобразно" насъскването на хората срещу съдии заради съдебния им акт.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Я сега да видим

    14 2 Отговор
    Значи така - обществен натиск не може - а външнополитически, дипломатически, НПО-ски и финансово стимулиран може, така ли?
  • 4 Ххх

    14 4 Отговор
    Крайно време е да се вземат някакви мерки в посока ограничаване или премахване независимостта и несменяемостта на съдиите. Стига сме робували на модели, включително съдебната система, натрапени от западняците. Стига сме се съобразявали с това, какво ще каже тоя или ония посланник, или някой чиновник от Брюксел. Не може съдиите да вършат безобразия до безкрайност, да прибират пари от рушвети и да си въобразяват, че над тях е само Господ и никой не може да им търси отговорност за нищо.
  • 5 ритморитник

    6 4 Отговор
    Оставка разбира се,какво друго?

    Коментиран от #11

  • 6 До Пенко

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "ПЕНКО":

    Пиши с букви малки и големи!Не се обиждай!
  • 7 Мунчо

    7 2 Отговор
    Съдии пуснали на свобода УБИЙЦИ, да бъдат въдворявани на тяхно място, до пълно излежаване на присъдата, а също така и конфискация на имуществото.

    А на "съдията" калпакчиев да му купят калпак, и да му го наденат на главата, ако има такава... щото върви по стъпките на "Умник Гюро, подкрепен от "умници" другари!
  • 8 Nik

    4 1 Отговор
    Разбира се, че шайката,наречена "Съюз на съдиите в България",ще се прикрива зад такива лишени от съдържание думи,като "върховенството на закона" и "независимата съдебна власт"!Истината е,че използват конституционното си право за "независимост",да "въртят" далавери с НПО-та,в ущърб на справедливостта!
  • 9 Nik

    3 1 Отговор
    Този порочен" Съюз на съдиите в България",трябва да се разформирова незабавно!Това е сбирщина от "далавераджии",начело с Калпакчиев,които се правят на много "честни" и "справедливи" и уронват престижа на българското правосъдие!
  • 10 Кое е нередното

    1 3 Отговор
    Невинен човек съдът е прегледал доказателствата така е преценил спазил е закона и го е пуснал
  • 11 орден стара планина

    1 3 Отговор

    До коментар #5 от "ритморитник":

    За смелоста да се взимат не популярни решения да се спазва закона и да не се поддава на натиск
  • 12 пълна забрана за НПОтата

    2 0 Отговор
    затвор за калпакчиев и неговата шайка от измисления съюз на съдиите в България, взимащ решение кои съдии стават и кои не и да взимат "правилното" решение в съда, това е политически натиск от страна на епо-та основно спонсорирани от сорос и накланяне на везната в полза на изверги убийци и всякакви сбърканяци които се пускат по живо по здраво, срещу заплащане отстрана на БХК и сие, закона трябва незабавно да се промени и да е криминализирано всякакво получаване на пари от НПО-та и всякакви организации.
  • 13 нагъл нагъл та калпакчиев

    2 0 Отговор
    тоя боклук калпакчиев срам има ли, ми този кой го разпознае на улицата ще го пребие ей така той си знае защо
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове