Last news in Fakti

24 Септември, 2019 15:46, обновена 24 Септември, 2019 15:49 1 741 16

От ВСС за освобождаването на Полфрийман: Не можем да се намесим

  • джок полфрийман-
  • андрей монов-
  • всс-
  • висш съдебен съвет

Висшият съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове

От ВСС за освобождаването на Полфрийман: Не можем да се намесим - 1
Снимка: БГНЕС

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет излезе с официална позиция във връзка с постъпил сигнал от Национален младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, изказвания на представители на политически партии, академичната общност, граждани и медийни публикации, възроптали срещу условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман.

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изразява своето безпокойство от ескалиращото обществено напрежение през последните дни, по повод съдебния акт, постановен от въззивен състав на Апелативен съд – София, за условното предсрочно освобождаване на австралийския гражданин Джок Полфрийман. Ние сме съпричастни към болката и страданията на близките на Андрей Монов, като споделяме тяхното усещане за нарушен баланс между правото и справедливостта.

Правомощията и функциите на Висшия съдебен съвет обаче са прогласени в Конституцията на Република България и в Закона за съдебната власт. В съответствие с разпоредбата на чл. 16 от ЗСВ, Висшият съдебен съвет е административен орган, който не се намесва в правораздавателната дейност и не може да обсъжда, контролира или ревизира съдебни актове. Съгласно чл. 119 от Конституцията на Република България правораздаването се осъществява от Върховния касационен съд, Върховния административен съд, апелативни, окръжни, военни и районни съдилища, като при противоречива или неправилна практика по тълкуването и прилагането на закона се приема тълкувателно решение от Върховния касационен съд, който упражнява върховен надзор за точното и еднакво приложение на законите от всички съдилища.

По отношение на твърденията за нарушена независимост и безпристрастност на магистратите от съдебния състав, и за постановен от тях съдебен акт под натиск, както и за уронване на престижа на съдебната власт с посоченото определение, Съдийската колегия на ВСС предоставя получения сигнал от Националния младежки комитет на Политическа партия ВМРО-БНД, за извършване на надлежна проверка, на основание чл. 175к, ал. 3 и ал. 4 на ЗСВ, от компетентния орган - Инспектората към ВСС.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шопо

    14 1 Отговор
    Кой взе парите?!!!
  • 2 алооо

    13 1 Отговор
    Какъв ``престиж``?!....Само срам! .....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ГОСТ

    9 2 Отговор
    освободен е по нареждане на Бойко ЧРЕЗ ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ СЪДИИТЕ. ПРИЧИНА ЗА ТОВА БИЛА ЧЕ, МИН. ПРЕДС, НА АВСТРАЛИЯ Е ПРОВАЛИЛА СРЕЩА НА БОКО С КРАЛИЦАТА ЗА ДА БЪДЕ ОСВОБОДЕН ПРЕДСРОЧНО ПОЛФРИЙМАН.
  • 5 Българския съд

    6 2 Отговор
    Е ВРАТА В ПОЛЕТО
  • 6 ВСС

    7 3 Отговор

    До коментар #3 от "Табаков":

    са същите онези корумпета, които искат да ни натресат Гешефтаров за главен прокурор!
  • 7 Гледах по тв

    7 3 Отговор
    Как разни от номеклатурата нападат Полфриймън и се опитват по сякакъв начин да въздействат на съда като с заплашителен тон
    все едно ако това което е отсъдил съда не им харесва трябва да отсъдят наново.Жалко е това.Особено като се опитват да съсипят живота на един невинен човек българин австралиец без значение какъв е Полфрийман.Но само погледнете как се обединиха сякакви в една кауза срещу справедливостта.

    Коментиран от #13

  • 8 Остава да ни забранят

    5 0 Отговор
    да казваме свободно нението си.Само гледайте интервюто на Полфрийман в ничия земя.. преди да го изтрият.
  • 9 Табаков

    3 0 Отговор
    Не знам кого искат да натресат,аз коментирам горепосочения случай.
  • 10 10 години

    5 0 Отговор
    объркаха с хастара нашата Конституцията?!Народно събрание са събрани ``негодяи``и така на.......
  • 11 Дидо

    4 0 Отговор
    Кукловодите не искат правосъдие
  • 12 Све

    3 3 Отговор
    ТОЛКОВА ШУМ ЗА ЧОВЕК, КОЙТО Е ИЗЛЕЖАЛ 2/3 ОТ ПРИДЪДАТА ЗА УБИЙСТВО СЛЕД ПИЯНСКА СВАДА. НО ОВЦЕТЕ МЪЛЧАХА ЗА БАНДИТЕ, КОИТО ОТВЛИЧАХА ХОРА, РЯЗАХА ПРЪСТИ , УБИВАХА И ВЕЧЕ СА НАВЪН МОЖЕ БИ....
  • 13 Ххх

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "Гледах по тв":

    И каква е твоята справедливост бе, боклук. Ако ония брадатия изрод беше заклал някой твой близък, друга песен щеше да пееш. Ама е пълно с всякакви мърши, дето да те е гнус и да се изхрачиш върху тях. И ти си една от тях.

    Коментиран от #14, #15, #16

  • 14 Не позна

    3 2 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Ти сигурно си платен и убиждаш и се заяждаш с хора които противоречът на опорните ти точки.Но нищо нека ти обясня така нещата АКО България беше Швейцария на балканите народа щеше да живее добре нали ама не е.Няма ако станало е каквото е станало въпреки че не се казва какво точно е станало нещата са ясни за всеки който реши да чете по случея какви са фактите.Да Полфрийман е излежал 8години получил е наказание за убийството
    въпреки че е било самозащита то нещата са много по фолями от случея показателно е защо държавата е стигнала до тук в всякакво отношение и Полфрийман не е виновен също и за това а други са виновниците.
  • 15 продажници като теб

    3 1 Отговор

    До коментар #13 от "Ххх":

    Нека съдът да докаже че е виновен но с реални доказателства и ако е виновен нека си излежи наказанието но само че пак казвам ако всичко е реално а не нагласено тогава нека.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове