Last news in Fakti

28 Септември, 2019 12:24 2 983 45

Министър Кирилов с емоционален коментар за Полфрийман

  • джок полфрийман-
  • данаил кирилов

Кирилов не обвинява никого, не цитира имена и не влиза в личностни нападки

Министър Кирилов с емоционален коментар за Полфрийман - 1

В позиция, публикувана в социалната мрежа, министърът на правосъдието Данаил Кирилов призова фактите и законът да са водещи. Повод за коментара му е предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман и дебатът в Народното събрание за съкратеното производство.

В емоционален коментар във Фейсбук Кирилов разсъждава за това кое е водещото - законът или независимостта на магистрата. Министърът на правосъдието коментира ситуацията след предсрочното пускане от затвора на австралиеца и избухналите емоции в обществото, като се опитва да постави на преден план обективния поглед на юрист, без да заема страна.

Не скрива също така, че през последните дни е доста разколебан от становището си, че трябва да бъде оставен съдът да прецени дали да приложи съкратеното производство при убийства.

Кирилов не обвинява никого, не цитира имена и не влиза в личностни нападки, а отваря дебата с поредица от въпроси.

"Имах няколко часа да се отдам на съзерцание и умозрение, да опитам безпристрастно да оценя фактите и обстоятелствата, пораждащи дивия бяс и истеричната паника на малцина, поставили себе си над другите, над закона и над морала на справедливостта.

Въздържах се да съдя, а както винаги съм се стремял, да подкрепям и да защитавам опонента си, влизайки в дрехата и същината на неговите аргументи, мотиви и предразсъдъци", пише министърът на правосъдието.

И продължава: "Не исках да откривам предателство спрямо общо възприети национални цели, а предпочитах подозренията и предположенията ми да останат на плоскостта на маргиналния личен интерес и ползата за конкретна група от лица".

Без да уточнява, че става въпрос за казуса с предсрочното освобождаване на убиеца на Андрей Монов от състав на САС, начело с Калин Калпакчиев, Кирилов поставя въпроса за това дали обществото няма право на своята реакция на възмущение, след като един магистрат вече се е произнесъл с решението и дали това може да се разглежда като засягане на магистратската независимост, пише "Стандарт".

"В този смисъл, трябва да доверя на Вашите съждения и присъда преценката дали един обществен дебат може да засегне независимостта на магистрата, след като той вече е отсъдил и е обявил мотивите си.

Има ли право обществото да прецени дали е спазен закона и е постигната справедливостта?

Неговото доверие безусловно ли е, императивно ли се дължи?

Кой от двата принципа има предимство: принципът на законността или принципът на независимостта на магистрата?"

Министърът засяга и темата за съкратеното производство по повод позицията му, че трябва да се остави на съда да прецени дали да прибегне до него при тежки престъпления, което означава и намалени присъди.

"Последните седмици аз убеждавах колегите си в парламента, че трябва да възложим и да доверим, да възложим на съда нова възможност за преценка / дискреция при определяне на наказанието, тази дали да прилага или не последиците при съкратеното съдебно следствие. Едновременно с това, мои колеги разоръжаваха с озлобление вярата и доверието ми, удовлетворявайки неусмиримият си стремеж да злепоставят всяко усилие за неговото укрепване".

Кирилов не крие разочарованието си и отново призовава за цивилизован разговор в обществото.

"Търся Вашата подкрепа за следното:
* Винаги да поставяте фактите преди заключенията;
* Да се стремим да съберем възможно най-много относими факти;
* Съжденията и заключенията са наша субективна преценка и тя не може да бъде държавна присъда;
* Да не се нагърбваме да съдим, вместо това ревниво да проявяваме респект към истината и дирене достоверността на фактите;
* Да не удовлетворяваме нестихващия стремеж към отмъщение и да даваме доверие и при най-крехкото основание за това;
* Да се движим не от бясното настървение на лицемерието, а от умерената политика на законодателите;
* Да уважаваме опонентите си по тези, защото в спора се разкрива истината;
* Да не забравяме, че магистратите винаги са прави, и че дължим подкрепа, точно изпълнение и правна дисциплина, както и защита на независимостта им", завършва позицията на Данаил Кирилов.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Прав е човекът

    8 18 Отговор
    тези неща накрая които ги е казал абсолютно са така
  • 2 Ввв

    53 5 Отговор
    Кирилов е просто едно мекотело,поредното безгръбначно на Тиквуний,хал хабер си няма от работата,но калинки трябват,не умни и можещи на Вожда
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 барни

    34 5 Отговор
    Отиди направи по един свирчок на началниците си за да се успокоиш. Обръщай си файловете и не се прави на мъж,не ти отива!
  • 5 Истината боли много...

    39 3 Отговор
    Голите охлюви пълзят по цялата територия на България!На всеки сто охлюва се пада по един водач ОХЛЮВ С ЧЕРУПКА който е с печата на вожда Тиквун първи и последни......
  • 6 В България

    9 4 Отговор
    Водещо е общественото мнение на база на фактите и моментния интерес.
  • 7 Ventura

    15 3 Отговор
    Съзерцавал образа на темида, а за умозрението едва ли го притежаваш!
  • 8 ТочноТозиИнсценира

    19 1 Отговор
    Точно този инсценира хакването на НАП ... 2 седмици преди това обясняваше разни "бели хакери" и видимо никога не беше пускал софтуер различен от браузър. И бам оказа се пророк, че наистина трябвало такива :)
  • 9 Кой68

    32 3 Отговор
    Това юридическо недоразумение го направиха правосъден министър и сега "разсъждава" в/у законови недомислици приети от парламента докато бе шеф на правна комисия?По нищо неотстъпва на И.Фидосова във мисленето освен в килограмите?Как може да се хвалиш/гордееш колко закона са приети за 1 год.и за същото време тези същите са поправени от ръководената от теб комисия?!
  • 10 клоун

    23 3 Отговор
    Откакто разцъфна Данито Кирилов престанах да посещавам цирк , излиза ми по-евтино и по-забавно.

    Коментиран от #15

  • 11 Анонимен

    16 5 Отговор
    Вие господа управляващи от всякъде сте зависими и правите това, което ви диктуват евреи, илюминати, Брюксел, Норвегия и ес........ Каква независима България, че и празнуват.... Ние от всякъде сме зависими...... Който крал , и вземал да се подчинява..... Аз съм българин и на чужди няма да се подчиня и никой няма право да ми налага законите си.... Аз спазвам нашите закони..... Плащам си, работя и скромно живея.......

    Коментиран от #16

  • 12 кълвач

    13 3 Отговор
    Какъв комик е загубило световното кино, ах какъв комик!!!!
  • 13 Цирк

    22 1 Отговор
    А къде бяхте г-не когато тази"независима съдебна система"законно"предаде на бандитите и крадците богатството на народа?
  • 14 Факт

    15 2 Отговор
    Държавата беше ограбена с помощта на съдебната власт,няма невинни.
  • 15 Бачо Киро

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "клоун":

    За по-евтино едва ли.
  • 16 Българин..?

    3 2 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    И то какъв...! Знаеш ли какво е,, илюминат,,..! Ти си за съжаление, аз пък живея в кочина..!

    Коментиран от #22

  • 17 Чорбаджи Тулуп

    5 0 Отговор
    Язе колко пути съм казвал, с министър и съдиите, които ние си ги направихме и избрахме, адвокати не ни требат, га крадем...
  • 18 1944

    8 1 Отговор
    даже дърт циганин не може да лъже като комуниста кирилов
  • 19 Емил

    4 1 Отговор
    Четете библията..И садете
  • 20 ???

    4 1 Отговор
    "Имах няколко часа да се отдам на съзерцание и умозрение "-ей сега и аз отивам да се отдам на съзерцание и умозрение нищо, че имам и друга работа за вършене.
  • 21 Libed

    7 1 Отговор
    Хамстер
  • 22 Анонимен

    8 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българин..?":

    Зная, зная,,, и законите им зная 76 са. И си ги изпълняват...... Чети, в гугъл ,,,, илюминати,,,,, аз , що книги съм прочел.... Чети кои са 13 фамилии които управляват светът.... Законите им започват така,,,, ще ви трови водата, храната,,, ще всяваме агресия , у хората..... Самоубийства, убийства,,,, ще ви подчини чрез децата ви.... Чрез разни програми ще им промиване мозъците и психиката... Ще ви трови въздуха....... Пр пр....... А вие се подчиняват на сорос..... И нека ни управляват евреите.... Никой не е безсмъртен..... Само че едни ще умът богати, а други бедни..... Явно ви харесва живота който ви тровят всеки ден. С данъци , рекетира и пр пр.....

    Коментиран от #25

  • 23 Ахаххах

    11 1 Отговор
    По-дебилна и двулична позиция от един министър, пък бил той и Боков не бях очаквал!
  • 24 -...-

    11 0 Отговор
    Е, чак пък, емоционален. Просто, трудно си подреждаше изреченията и затова се получи ''задъхано'' :-)
  • 25 От Монката ли те е срам?

    1 2 Отговор

    До коментар #22 от "Анонимен":

    Та си анонимен, писането ти е доста кофти, стар човек - съдран чувал..!

    Коментиран от #27

  • 26 справеливост искаме всички

    2 5 Отговор
    Да, всичко което казва Кирилов е така и затова за да не търсим отмъщение, минималното е 20 години затвор и отсъдените за времето 400 000 хл лв. Всичко това е мнооого малко и не може да компенсира загубата на един живот, на един човек, който е имал семейство-родители и приятели, но поне гореизброеното може да бъде понесено от убиеца.
  • 27 Струва ми се че

    4 1 Отговор

    До коментар #25 от "От Монката ли те е срам?":

    човека го е срам от такива като теб които вземат най вероятно пари да пишат глупости

    Коментиран от #30, #32

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Подор

    3 1 Отговор
    Вия защитавайте съдебната система а те през това време прибират огромни суми и работят за бандити и крадци,продадоха държавата.
  • 30 Кой от всички

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Струва ми се че":

    Човеци, много бързо третия син ти даде самочувствие катран, който бил със скрит талант...! На тебе ако ти плащат за да правиш кекс, явно не си от партията на министъра..!
  • 31 Възраждане

    7 0 Отговор
    Гласувайте за мутрите от ГЕРБ, БСП, ДПС , ОП , Дай България на САЩ и Сорос и си гарантирате "Стабилност на ДИВАЩИНАТА" .
  • 32 На всичко отгоре и си нахална

    1 1 Отговор

    До коментар #27 от "Струва ми се че":

    Такива като тебе ме придизвикват..! Който ти дава. право да ме наблюдаваш, а.в къщата си никой не пущаш, освен сега тоз...че имаш файда от него..! Цял живот файда търсиш...!

    Коментиран от #33

  • 33 Струва ми се че

    1 1 Отговор

    До коментар #32 от "На всичко отгоре и си нахална":

    незнам какво говориш имам си мнение по въпроса и виждам че диалогът не е не е така защото еди кво си еди що си или е така защото доказателствата са такива а е някакви убиди някакви тои е виновен щото е виновен

    Коментиран от #36, #38

  • 34 Западните Балкани

    1 1 Отговор
    Веднага стигаме до въпроса: защо не предложи вотра кандидатура за главен прокурор? Намираш че в България няма друг достоен за поста? Или някой ти се обади като на директора на радиото? Може би за да не стават такива тъпни и разни партии като ВМРО да искат линч, вместо съд, то съдът трябва да обяснява по-ясно и разбираемо защо е взето едно или друго решение. Примерно аз не приемамт, че Доган е свършил някаква работ като хидролог, за да вземе 1 милион хонорар, но сега Борисов му подари много повече. Не приемам, че Стависки не е убиец и помилван да не лижи в затвора. Също, чеспрелите го полицаи нямат вина за убийството тогава. И много такива случаи. Така че, съдът е независим, но трябват обяснения.
  • 35 ма гледайте интервюто

    2 0 Отговор
    първо и после коментирайте Евродиков епизод77 Има интересен диалог
  • 36 Това на какъв език беше..?!

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Струва ми се че":

    Отново се доказа..! Никой няма право да ме наблюдава и подслушва..! Ако си от БГ, ще разбереш, говоря на чист БГ език..! Другото не ме интересува...!На такива мнението го слагам някъде другаде..! Такива като тебе и обичат да лъжат,,, качествени,, твари..!

    Коментиран от #37

  • 37 Защо убиждаш

    1 0 Отговор

    До коментар #36 от "Това на какъв език беше..?!":

    Аз нито те убиждам нито нещо ти говоря по такъв начин и твоито мнение не ме вълнува мен нито можеш да ми кажеш как да мисля.Гледай интервютата и после коментирай щото само празни приказки говориш.
  • 38 Не ли ти каза

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "Струва ми се че":

    Откъде точно тебе дъртата църна чума, знае за тебе...! От толкоз чуми, а сега де, това е интересното...!

    Коментиран от #39

  • 39 незнам

    1 1 Отговор

    До коментар #38 от "Не ли ти каза":

    какво говориш сериозно
  • 40 Бегаи брачето ми

    2 1 Отговор
    Тука държава нема а шаика псета крадливи Пол е невинен
  • 41 Кочо

    4 1 Отговор
    Тази утайка пак има наглостта да се изказва по въпроси!!! Абе, да не е развявало партийното знаме на Бузлуджа - развявало е, да не се е прехвърлило в Греб, защото там е келепира - прехвърлило се е, на не е метреса на 9 Дан - метреса е и още как. Забърка ли хаос с изборния закон пролетта - забърка! Ама с какъв ентусиазъм защитаваше хаоса, който забърка и обвиняваше опонентите си, че всичко е точно. същата нощ Баце какво го прави и за една нощ си смени мнението на 75 000 градуса. И на другия ден започна да обяснява колко необходимо е да се приеме това, за което преди ден не даваше и дума да се издума.
  • 42 Рила

    5 0 Отговор
    До ??? - хей, човече, изключително много ме изкефи и разсмя - СУПЕР си! Много добре казано! Много ме е срам с тези мои колеги, да кажа, че съм юрист, но за цялата си практика естествено, че постоянно виждам, чувствам, усещам и дори помирисвам отровната смрад на корупцията, която за съжаление е в съда и след това във всички останали институции!!!
  • 43 Да започнем отначало

    1 0 Отговор
    Защо г-на от Австралия е бил в България?
  • 44 ТРОПЧО

    3 0 Отговор
    КО ДА КАЖЕ ЧОВЕЦИЦА ТОИ НЕ ЗНАИ КЪДЕ СЕ НАМИРА И КО ПРАИ ТАМ САМО КАТО МУ ВИДИШ ТЪПАТА ФИЗИОНОМИЯ ТРЯБВА ДА ТИ СТАНЕ ЯСНО ЧЕ Е ЗЕЛ ДАЛ КАТО ЦЕЦКА И ТЯ ГОРКАТА С ТОЯ НОС КАТО ГРЕИДЕР АМА ИНАЧЕ ХИТРУША АААА АПАРТАМЕНТЧЕ СИ ЗАКУПИЛА НЕ Е ПРОСТА ЕИИИИ ОТ КВИ ТАЛАСЪМИ НАПРАВИХМЕ УПРАВА НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА КАТО НАЩТА
  • 45 МИХАЙЛОВ

    2 0 Отговор
    ...ДАНИ... ДАНИ...
    ЩО НЕ ИДЕШ В НЯКОЙ МАНАСТИР....
    ...ЯВНО САМО ЗА МОНАХ СТАВАШ...
    ...ХЕМ ЩЕ СИ СЪЗЕРЦАВАШ ДЕН И НОЩ...
    ...ХЕМ ЩЕ ИМАШ ВРЕМЕ И МЕМОАРИТЕ ДА СИ НАПИШЕШ...
    ...И ЗА МИСЛИ И МОЛИТВИ ВРЕМЕ ЩЕ ИМАШ БОЛ...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове