Last news in Fakti

30 Септември, 2019 12:47 2 771 25

Румен Радев: Македония да изпълни ясните критерии

  • македония-
  • румен радев-
  • ес

Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение

Румен Радев: Македония да изпълни ясните критерии - 1

Участниците в днешната среща постигнаха принципно съгласие, че са необходими незабавни действия за изработване на национална позиция с ясни изисквания и критерии, които да защитят българския национален интерес. Това каза президентът Румен Радев в изявление след провелата се консултативна среща на тема „Преглед на двустранните отношения между Република България и Република Северна Македония в контекста на постигнатите резултати от работата на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по исторически и образователни въпроси и очакваната покана към Македония за присъединяване към ЕС“.

„Те следва да залегнат в преговорната рамка и да страната задължително условия за приемане на Северна Македония в ЕС. Българското правителство се ангажира да формулира ясни крайни цели, които да бъдат постигнати преди приключване на преговорния процес за членство на Северна Македония в ЕС. А също така и конкретни междинни цели, които да бъдат решавани на всеки последователен етап от преговорния процес и то с ясни измерители. Една такава позиция следва да бъде представена и с нея да бъде запознат българският парламент. Особено внимание трябва да се обърне на учебните планове и програми, на текстовете в учебници, надписите в музеи и паметни плочи, както и позициите на обществените медии“, разясни Радев.

Той посочи, че е важно да се очертаят червени линии, които трябва да гарантират, че европейската интеграция на Македония няма да е за сметка на българската история, език и идентичност като разменна монета, припомня агенция „Фокус“. „Трябва много ясно да се поставят предварително открити условия при неизпълнението, на които, да може да не се дава ход на следващите етапи от преговорния процес. Това трябва да е заложено ясно в самото начало на даване на старта на преговорния процес. Такава конкретна, открита и конструктивна позиция“, допълни той.

Президентът посочи липсата на конкретни условия, измерители и срокове в Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Северна Македония като причина за драстичното изоставане на неговото изпълнение от процеса на европейска интеграция на Македония. „Въпреки усилията от българската страна, Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси не постигна особени резултати. Особено напоследък те са обезпокоителни. Също така и поведението на нашата съседка поражда несигурност и недоверие“, посочи Радев. Той заяви, че приемането на Република Северна Македония в НАТО и ЕС е важна стъпка за гарантиране на мира, стабилността, устойчивото развитие и просперитета на Югоизточна Европа. „България винаги е подкрепяла принципно и последователно европейската и евроатлантическа перспектива на Македония. Припомням, че ние първи признахме независимостта на тази страна“, добави още президентът.

На днешната среща поставих на масата и въпроса за „ер полисинг” на въздушното пространство на Република Северна Македония. Имаме принципно съгласие, че българското правителство ще използва всички лостове в рамките на НАТО, както и диалог с нашите партньори, така че да поеме своята част от отговорността и да се включи в носенето на такова дежурство на ротационен принцип. За това нещо имаме и средства, и възможности, а носенето на дежурство от базата за постоянно базиране не изисква преразход на средства. Това ще покаже още веднъж конструктивната и отговорна роля на Република България в регионален и съюзнически план, заключи Румен Радев.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El pepi

    45 7 Отговор
    Румен Радев е №1 ;)

    Коментиран от #11

  • 2 Емил

    7 36 Отговор
    По коментара ще познаеш руската подлога!
  • 3 El boko

    40 1 Отговор
    Още от самото начало ,политиката на България не беше правилна. Правилно постъпиха гърците. Удар по масата, ясни и категорични условия!!!
  • 4 Стига обещания

    28 2 Отговор
    Историята се отстоява непоколебимо, а не се договаря.
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Поздравления

    32 4 Отговор
    Браво, Господин Президент! Както винаги с малко думи– ясно и конкретно. Няма място за разтягане на политически локуми по въпроса. Дано да Ви разберат правилно и всички отговорни да предприемат съответните действия в името на България.

    Коментиран от #14

  • 7 Йосарян

    23 3 Отговор
    Браво на Президента, че не ги нарече северна македония. Хубаво шамарче!

    Коментиран от #21

  • 8 ужас

    21 3 Отговор
    На този етап дават разрешение за започване на преговори, като си измиват ръцете с някакви мъгляви заплахи. Каракачанов при това положение трябва да подаде остава, както обеща, но няма да го направи. Защото е лъжец.
  • 9 Радев е Решетников боклук

    5 26 Отговор
    Започвам да мисля, че Решетников е влюбен в Бойко Борисов. Непрекъснато търси допир и контакт, насъсквайки летящия пинчер да лае и се заяжда по всеки един въпрос. Радев е НУЛА. Измамник.
  • 10 Истината

    2 27 Отговор
    Цялата тая "патриотична" пушилка вдигана от руските подлоги като Радев и каракачанчето цели да изпълни руският план за отлагане на преговорите за членство на Македония в ЕС и завеса пред приемането на заробващите договори за строежа на Турски поток и АЕЦ Белене.
  • 11 Истината

    6 26 Отговор

    До коментар #1 от "El pepi":

    Радев е единствено № 1 сред руските подлоги

    Коментиран от #15

  • 12 Последният българин

    25 1 Отговор
    Липcaтa нa кoнкрeтни уcлoвия, истини и cрoкoвe в Дoгoвoрa зa приятeлcтвo и дoбрocъceдcтвo мeжду Рeпубликa Бългaрия и Рeпубликa Ceвeрнa Мaкeдoния няма да даведат до добър край. Защото нашите "братя" само ни използват. А за капак ни и крадат /по всячески начин/!
  • 13 Альоша Гърневски

    5 5 Отговор
    Този път и президент и премиер разиграха театър. По 3 пъти прочетох думите им след срещата, и не разбрах какво са решили. Ще дадат ли съгласие на 17 октомври или не. Защо го усукват. Явно им е наредено какво да правят и за да не изглеждат като подлоги, разиграват тоя театър на показване на мускули към македония. И двамата ми паднаха в очите като нищожества.
  • 14 хаха

    3 8 Отговор

    До коментар #6 от "Поздравления":

    Както винаги шишалкави и прехвърля всичко на околните.
  • 15 Йосарян

    9 1 Отговор

    До коментар #11 от "Истината":

    Докато ти си просто подлога! Мухахаха

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Истината

    3 6 Отговор

    До коментар #15 от "Йосарян":

    е, че по македонския въпрос подлогите биват единствено руски и сръбски!
  • 19 абсолютен предател

    2 13 Отговор
    Кви критерии бе другарю Радев?
    Защо вадиш призраците от нафталина?
    Тия "критерии" се решаваха преди подписването на спогодбите за присъединяване, ЕС е икономически съюз, не исторически, на никой не му пука за историята, важна е парата.
    Другарят Радев е саботьор и работи за Руските интереси, които са против приемането на Македония в ЕС и НАТО.
    Другарят Радев за пореден път показа, че е руски слугинаж, целящ компроментирането на България в ЕС и НАТО.
    Не е случайно, че Каракачанов и Радев имат една и съща позиция, Каракачанов е ДС (КГБ) агентура.
  • 20 абсолютен предател

    4 10 Отговор

    До коментар #17 от "Българофил":

    Нищо подобно! Ако искаш може да си независим по позицията с Русия, въпросът е, че Русия ни се меси усилено във вътрешната политика и икономиката, олигарсите и президента, както и много партии работят за руските интереси и по този начин нанася огромни вреди на България, за това вече 30 години не сме мръднали, кой знае колко, защото руските боклуци ни се бъркат и ни крадат, чрез техните слуги.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Врачанина

    4 6 Отговор
    Нещо много мъгляво, бе, гусин Президент! Какви червени линии, какви пет лева! Шикалкавите повече и от сърбоманите в Скопие. Всичко различно от вето върху начало на преговори ЕС-Македония би било предателство, единствено съизмеримо с това на другаря Димитров . Сами се изхвърляте на сметището на българската история!
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 е и

    4 0 Отговор
    е и , какво нататък
  • 25 Бате

    0 0 Отговор
    Вие ги пуснете под масата пък после чякайте да не седнат на не я. Е те такива глупаци ни управяват
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове