Last news in Fakti

30 Септември, 2019 15:47 3 922 46

И Цветанов излезе с позиция за Северна Македония

  • македония-
  • цветан цветанов

За първи път след 1918г. геополитическата обстановка позволява Република България и Република Северна Македония да бъдат част от обща политическа общност, базирана на ценностите на демократичния свят и евро-атлантизма

И Цветанов излезе с позиция за Северна Македония - 1

Българският национален интерес относно Република Северна Македония е нейната независимост, териториален интегритет и цялост. Българският национален интерес ще бъде допълнително подсигурен, когато Северна Македония стане част от ЕС и наш съюзник в НАТО, за да противостоим заедно срещу причинителите на нашите национални катастрофи, които и днес представляват екзистенциална заплаха за стабилността на региона.

Това се посочва в позиция на Евро-атлантическия център за сигурност във връзка с възможното блокиране от страна на Република България на стартирането на преговорите на Република Северна Македония за членство в ЕС.

За първи път след 1918г. геополитическата обстановка позволява Република България и Република Северна Македония да бъдат част от обща политическа общност, базирана на ценностите на демократичния свят и евро-атлантизма. Като българи не бива да пропуснем този шанс. Народът на Северна Македония очаква от България конструктивно отношение, а не вражеско размахване на пръст.

Противниците на този процес, от двете страни на границата, през годините изградиха своеобразна „Балканска“ стена между държави, споделящи обща история. Така те допринесоха единствено за своите политически кариери и за интересите на сили извън София и Скопие.

Простото политическо уравнение показва, че ултимативен тон от страна на политическия елит в България носи сериозни рискове за интереса на страната ни, на Република Северна Македония и на съюзниците и партньорите ни от ЕС и НАТО:

- Междудържавни отношения: Подобна реторика води до отслабване ролята на България като фактор на стабилност и като лидер в региона. Очевидна е и липсата на политическа визия за развиване и подобряване на междудържавните отношения на основата на дълго очаквания и международно признат за успешен Договор за добросъседство. Политиците би следвало да улесняват работата на съвместната комисия по исторически и образователни процеси, а не да я усложняват с цел вътрешнополитически дивиденти. Самият факт, че Гоце Делчев се чества само в Република България и Република Северна Македония показва категоричната воля и памет на народите, но и изисква политици, които да следват делото му.

Българското общество трябва да е напълно уверено, че в процеса на преговорите за присъединяване към ЕС, България разполага с достатъчно инструменти при отваряне и затваряне на преговорните глави да управлява защитата на националния си интерес. Но ако в момента спомогне за предизвикване на политическа криза в Скопие, този интерес ще бъде сериозно накърнен в ползва на противостоящи държави.

- Геополитически: Подобна ултимативна позиция на България идва в навечерието на посещението на държавния секретар на САЩ Майк Помпео в региона и конкретно в Скопие. Като цел на дипломатическия тур се обявява борбата с нарасналото руско влияние в Западните Балкани. Усилията на ЕС и НАТО със започването на преговорите със Северна Македония и Албания са най-вече с цел стабилизиране на Западните Балкани и отслабване на силите, които поставят сигурността на региона под въпрос. С подобен ултимативен тон България дава сигнал, че не е интегрален съюзник, който подкрепя инициативите на ЕС и САЩ в региона, които инициативи са в категоричен български интерес.

- Вътрешнополитически в Северна Македония: Тази позиция дава подкрепа на антиевропейски сили вътре в Република Северна Македония, които последователно отлагат започването на преговорите на Северна Македония с НАТО от 2006 година. Тези политически актьори получават неочаквана, за публиката, подкрепа. Тази подкрепа застрашава съществуването на сегашното правителство на Зоран Заев, което подписа историческите договори за добросъседство с България и за името с Гърция, откриващи евро-атлантическия път пред Северна Македония.

- Вътрешнополитически в България: Подобни ултимативни позиции са логични в предизборна обстановка, но остават неразбираеми и опасни от гледна точка на българския национален интерес. Изцяло осъзнаваме и се противопоставяме на злоупотребата с историята ни от Титовската анти-българска пропаганда в Македония, но виждаме други инструменти за прекратяването му в последващия преговорен процес на Северна Македония с ЕС.

Отстояването на българския национален интерес изисква отговорно поведение пред миналото, но и бъдещето на нашия народ. Сто години след подписването на болезнения Ньойски договор, българското общество ясно трябва да прецени как да не допусне страната ни да изпадне в подобна на тогавашната международна изолация.


Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ванга 2019

    48 3 Отговор
    Оставка на Цв .Цв. :)

    Коментиран от #4

  • 2 Пфу

    59 5 Отговор
    Такива разни престъпници е добре да не им се дава поле за изява без значение мнението му
  • 3 Аххах

    33 3 Отговор
    Дебелите македонски кратуни сами да предложат конструктивното решение! Все пак те са на зор. Не са ми изтрябвали разби лоу левъл клас хора да ми се шматкат под носа
  • 4 mom4eto

    23 1 Отговор

    До коментар #1 от "Ванга 2019":

    Обаче Ванга 2019 наистина позна за оставката, може да проверите в коментарите хаха
  • 5 Лекар БГ

    49 4 Отговор
    Леле,по-отвратително писание наскоро не бях чел.Някаква нелепа смес от идеологическа сказка пред дипломанти на ЦРУ и северно-корейски патос.
    Е,поне се вижда ясно на кого служи Цвък.

    Коментиран от #12

  • 6 Лайнофила=евроталантик

    44 4 Отговор
    Тоя каква фалшива латерна е само повтаря евроатлнтизъм по зле е и от Соломон. Всечки ли евриатлантици се обзавеждат с VIP асансьор и евтини тризонети?
  • 7 тоя с магарето

    41 3 Отговор
    Родоотстъпник. Явно е на хранилка при американците. Но Господ вижда и не забравя, г-н Цветанов.

    Коментиран от #16

  • 8 Цицерон

    31 3 Отговор
    Кой те пита, бе?
  • 9 Умно село

    30 2 Отговор
    Боли го асансьора тоя мишок!
    Пука му за С. Македония. Просто трябват кинти и се прави на учен даскал. А учан даскал и зелен кон НЕМА!
    Приберете му всички имоти и пари и вижте за какво ще му пропука.

    Простакът е кремък- корав и могъщ,
    Простакът е демон без лик, весдесъщ
    Акула на сухо, безкрил, а хвърчи.
    Удариш на кухо, простакът звучи.
    Простакът не чака, не знае предел
    и стига простакът до своята цел,
    Защото простаци край него вървят
    и дават му знаци и правят му път
    Р. Ралин
  • 10 прости хора гладни хора

    7 32 Отговор
    Цветанов е прав, време е да заровите томахавките, Македония, никога няма да бъде българска, макар, че се чудя на коментиралите уроди по-долу, това как ще им помогне в живота!?
    Единствено русофилските мекерета искат да се заяждаме с македонците, за да не влезе в ЕС и НАТО и това е част от руската пропагандна машина.
    За това сме БЕДНИ, защото още бленувате по соца, свинали сте да не работите и по-малко да мислите.

    Коментиран от #35

  • 11 Активист на БСП

    31 3 Отговор
    И откога мнението на човек завършил училище за бавно развиващи е важно ???

    Коментиран от #19

  • 12 Комуниста

    24 1 Отговор

    До коментар #5 от "Лекар БГ":

    Цецо сега е на конкурс, нали се състезава пред шефовете за поста на Борисов. Събира точки!
  • 13 onq s konq

    26 1 Отговор
    А каква е визията на новия премиер на Гърция Кириакос Мицотакис и какъв е Цв.Цв. да дава оценки за ПОЗИЦИЯТА НА България. Къде са Президента и премиера. Пак ли ще заемем наведено положение?

    Коментиран от #40

  • 14 ЖОРО ПАВЕТО

    24 1 Отговор
    Вместо Цецо крадецо да е зад решетките, той ще дава мнения за Северна Македония! Пожелавам му на него и на Бойко, когато им дойде времето да си плащат, а то ще дойде, съдиите да са като Кьовеши и да ги набутат в затвора, където им е мястото!
  • 15 Жоро

    5 4 Отговор
    Преместих го.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Фридман

    25 3 Отговор
    Цветанов по мерзост настигна и Плевелиев!
  • 18 Разбрахме

    17 1 Отговор
    вече на кого ще служи и с каква пропаганда ще ни облъчва
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Jacques Yves Moineau

    11 3 Отговор
    Ами това което е нацапал цв.цв е валидно и за макетата. Те защо не се съобразят, да не са по-прости! Аман от продажници!
  • 21 Антон

    21 2 Отговор
    Полуграмотният физкултурник Цвъ, който първоначално дори нямаше реплики в ОПГ ГЕРБ (народът, вярвам помни че докато безграмотния му патрон се правеше на кмет и на главсек в МВР самия Цвъ мълчеше като пукел, позволено му бе само да стои мълчаливо и почтително на една стъпка вдясно зад Него) - та този интелектуален корифей взел да списва атлантически анализи. Ей тъй, да не скучае откак му взеха партийното строителство (но ми оставиха апартаментите).
    Боже, слизай и си прибирай вересиите!
  • 22 Българан Европейски

    4 13 Отговор
    Добър анализ и високо политическо ниво. Естествено русоробията позеленя от злоба и се насра от страх, че пак е разкрита вероломната и антибългарска позиция на Кочината на Злото и Лъжата. Фъркатият пинчер на Решетников се опита да внесе раздор и предизвика криза в предстоящото определяне на дата за преговори на Албания и Македония, но както винаги - провал.

    Коментиран от #37, #38

  • 23 Евреинът Грозен Цветанов

    13 0 Отговор
    Не познава границата на преелът на НАГЛОСТА-ЕВРЕИСКАТА НАГЛОСТ Е БЕЗГРАНИЧНА И ИМАМЕ ЖИВ ПРИМЕР В БЪЛГАРИА В ЛИЦЕТО НА ЧИФУТА ЦВЕТАНОВ
  • 24 Фридман

    11 0 Отговор
    Гнусарката Цецо който подслушваше като махленска клюкарка префи години със СРС!
  • 25 хахаха

    8 0 Отговор
    ей за къде сме без Мъпета бе ей
  • 26 Последния софиянец

    11 0 Отговор
    Цв. ЦВ. ни кара да се наведем на макетата, ама да иде той да им се надупи. Ще му стане хубаво.
  • 27 Шефьор

    11 0 Отговор
    Тоя, що не неправи център за асансьори? Ах, душицата и той дава мнение!! С кака Цеца и Цвъко напред към ЕС.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Шефьор

    11 0 Отговор
    Нещо за физкултурата в Северна Македония? А, нещо апартаментчетата? Търся консултант, да ме светна за частния асансьор!? Що не пише нещо по тая тема, а се занимава с неща дето във ВИФ не се учат, а пък и в МВР тоже? Айде, баста! Марш на село!
  • 30 Моля медиите

    12 0 Отговор
    Да ни спестяват изявите на цецо асансьора. Не е нужно на всеки дебил да му се дава трибуна, трябва малко автоцензура да има. Цветанов за 10 години.нищо не е свършил по темата за.Македония, малко е нелепо сега да дава акъл.
  • 31 ГЕРБ са една голяма

    9 0 Отговор
    10 годишна национална катастрофа.
  • 32 Хохи

    9 0 Отговор
    Този ПРОДАЖЕН СЕЛЯК Ц. Ц. трябва да бъде ОСЪДЕН на ДОЖИВОТ, ЗАЕДДНО СЪС ВСИЧКИТЕ БИВШИ И НАСТОЯЩИ УПРАВНИЦИ. От нячалото на ГНУСНАТА ДЕМОКРАЦИЯ но днес
  • 33 Пеуник

    6 0 Отговор
    Тази школа, която я караха със Зевса у Америчко за политкомисари съвсем им изглади мозъците. Как можа да избълва толкова думи и нищо съществено да не каже!? И за това се изисква голямо майсторство! Шапка му свялям на Цвинокио! Такова увъртане само той може.
  • 34 ТРОПЧО

    5 0 Отговор
    АААА ЦВ.ЦВ.КО СЕ ИЗКАЗВА ТОИ НАЛИ НЕ Е В ПОЛИТИКАТА ИЛИ НЕГОВОТО ТЪПО МНЕНИЕ Е ВАЖНО ЗА НЯКОИ ТОИ Е ЗАВЪРШИЛ ЧЕНГЕДЖИИСКОТО УЧИЛИЩЕ ОТ КАДЕ ГИ ЗНАИ ТЕЗ РАБОТИ ХА ХА ХА ХА ХА ХА ХА 😁😁😁😁😁😂😂😂😂😂👎👎👎👎👎👎👎
  • 35 Гост

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "прости хора гладни хора":

    Никой нищо не бленува. Никой не им иска държавата. Но си искаме историята. Кажи бе мишок, Самуил/СамОил български цар ли е, или македонски? Имат си държава, но да кажат, основите на нашата държава постави Коминтернът през 1945 година, получихме независимост през 1991 година и да влизат където искат.
  • 36 Кой68

    6 0 Отговор
    Това той неможе да формулира и после да се изкаже?С една дума-Ц.Ц е говорител на Евроатлантическите господа които се опитват и ни налагат своята политика чрез такива амеби...
  • 37 Гост

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Българан Европейски":

    Неграмотник, Албания ще е с наложоне вето от Холандия и на нея ли Решетников и заповядал и платил. Да ви е... в неграмотниците.
  • 38 Цър

    4 0 Отговор

    До коментар #22 от "Българан Европейски":

    Ти си по-долен и от Цвък!
  • 39 XXXXXXX

    5 0 Отговор
    МАЛКО РАЗЯСНЕНИЯ:
    ОБРЪЩАМ СЕ НЕ КЪМ ТОЯ КОЙТО СА ИЗТИПОСАЛИ НА СНИМКАТА(НЕ МЕ ИНТЕРЕСУВАТ ПРИМИТИВИ ОТ ТАКЪВ КАЛИБЪР-ПОД ЧОВЕШКОТО МИ ДОСТОЙНСТВО Е), А КЪМ ВЛЕЧУГОТО КОЕТО Е НАПРАВИЛО ОПИТ ДА НАПИШЕ СТАТИЯ.“ дa прoтивocтoим зaeднo cрeщу причинитeлитe нa нaшитe нaциoнaлни кaтacтрoфи, кoитo и днec прeдcтaвлявaт eкзиcтeнциaлнa зaплaхa зa cтaбилнocттa нa рeгиoнa“ ТАКА..АА...ТЕРМИНЪТ ИЛИ ПО СКОРО СЛОВОСЪЧЕТАНИЕТО ЕКЗЕНСТЕНЦИАЛНА ЗАПЛАХА(В КОНКРЕТНИЯ СЛУЧАЙ МОЖЕ ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ И КАТО ОКСИМОРОН) НЕ МОЖЕ ДА СЕ УПОТРЕБЯВА ЗА МЕЖДУДЪРЖАВЕН, НАЦИОНАЛЕН, ЕТНИЧЕСКИ ИЛИ ГЛОБАЛЕН КОНФЛИКТ ИЛИ ОТНОШЕНИЯ. „ЕКЗЕСТЕНЦИАЛЕН“ Е ФИЛОСОВСКО ПОНЯТИЕ, ПО КЪСНО ВНЕДРЕНО И ВЪЗПРЕТО В ПСИХОЛОГИЯТА И СОЦИОЛОГИЯТА, КОЕТО ОПРЕДЕЛЯ ОТНОШЕНИЕТО НЕ НА ИНДИВИДА , А НА ЛИЧНОСТТА КЪМ САМИЯ СЕБЕ СИ И КЪМ СЕБЕ СИ СПРЯМО БЛИЖНИИЯ И ОБЩЕСТВОТО СПОРЕД СЕТИВНИТЕ ВЪЗПРИЯТИЯ, ПО ВРЕМЕТО НА ПРОСВЕЩЕНИЕТО, ВЪВ ДРУГИ ВРЕМЕВИ СОЦИАЛНИ И ИКНОМИЧЕСКИ ОТНОШЕНИЯ. ПОЛИТИЧЕСКАТА НАСОЧЕНОСТ НА СТАТИЯТА Е ОЧЕВАДНА, НО ПОВЪРХНОСТНО ПРЕДСТАВЕНА, БЕЗ ДА БЪДАТ ОТБЕЛЯЗАНИ ОСНОВИТЕ НА ПРОТИВОРЕЧИИЯТА. ДИСКУСИЯТА ПО ТЕМАТА Е СТАРА И ЧАСТИЧНА. ДНЕШНИЯ ПРОБЛЕМ В ИСТОРИЧЕСКИ ПЛАН ЗАПОЧВА ОЩЕ МНОГО ПРЕДИ 1870Г.(БЪЛГАРСКАТА ЕКЗАРХИЯ В МАКЕДОНИЯ) И НЕ Е МЯСТОТО ТУК ДА ГОВОРИМ ПО ТЕМАТА. ГЛОБАЛНАТА ПОЛИТИКА НА ВЕЛИКИТЕ СИЛИ ЗА РЕГИОНА Е ОЧЕВАДНА И ПРЕДРЕШЕНА И МОЖЕ БИ ЗА ДОБРО. ЩЕ ВИДИМ. МИСЪЛТА МИ БЕШЕ, ЧЕ СЛУГИНАЖА ПОД ПРИКРИТИЕ, ИЗПОЛЗВАНЕТО НЕ НЕЛЕПИ КОНСТАТАЦИИ, НА ЧУЖДИЦИ, КОИТО НЕ СА ЯСНИ НА ИЗПОЛЗВАЩИТЕ ГИ, НЕ ГИ
  • 40 Бокосама

    4 0 Отговор

    До коментар #13 от "onq s konq":

    Абсолютно съм съгласен!

    Значи гърците могат да получат каквото искат, а ние сме смотаняците, така ли? Конституцията си промениха заради тях, а на нас ни олюят в лицето. Не съм съгласен. Да се стегнат братята от Северна Македония!!!
  • 41 XXXXXXX

    5 0 Отговор
    НЕ ГИ ИЗДИГАТ В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ. НАПРОТИВ. ЧЕТЕТЕ ВАСИЛ ДРУМЕВ И НЕГОВАТА „КРИВОРАЗБРАНА ЦИВИЛИЗАЦИЯ“ ОТ ПРЕДИ 160 ГОДИНИ. А ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ПРИМИТИВНО СЪЩЕСТВО ЗА ЛИЦЕ(КОЕТО НЕ СТАВА И ЗА ГЪЗ И В ИНТЕЛЕКТУАЛЕН И ВЪВ ВИЗУАЛЕН АСПЕКТ) НА ЕВРОАТЛАНТИЧЕСКО НПО Е МЕКО КАЗАНО ОТБЛЪСКВАЩО.
  • 42 Кой

    0 0 Отговор
    Е тоя
  • 43 zevs

    5 0 Отговор
    Цветанов не може да изкаже такива мисли.КОЙ,КОЙ МУ ГИ ПИШЕ!?Във всяко гърне меродия!!!Компетентен по всичко.
    цветанов отговори на въпроса: КАКВИ СА ЕВРОАНТЛАНТИЧЕСКИТЕ ЦЕННОСТИ ,КОИТО СА ТИ ВСЯКА ВТОРА ДУМА. Убеден съм ,че няма да можеш да мъцнеш.
  • 44 Па па та па та

    3 0 Отговор
    Удивително е колко е наивна, външна политика имаме!
    Бойко размахва пръст "дръжте се по братски, ако искате в Евросъюза"!
    Ами Бойко, това е лесна работа за фурнаджийдките лопати! Те ще се държат и като леки жени докато ги приемат в ЕС. А след това, старата песен на нов глас.
    И България пак унизена. Пак с пръст изотзад!
    Не разбирам такава политика. Тя е по детски наивна.
    Сега е момента да натиснем. Като гърците. Даге, ако от мен зависеше щях да поискам от скопяните ВСИЧКО И С ГАРАНЦИИ. БИЙ ЗА ДА ТЕ УВАЖАВАТ!
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Яверт

    2 0 Отговор
    Понеже Цветанов спомена Гърция ще му напомня:Гърция получи своето без да и пука нито за Русия, нито за САЩ, нито за ЕС, нито колко време е нужно да го постигне. Така се защитават национални интереси г. Цветанов. А вие сте Предател!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове