Last news in Fakti

6 Октомври, 2019 11:00 2 599 56

Адвокат: Полфрийман е отвлечен от държавата

  • джок полфрийман-
  • михаил екимджиев

Съдът реши австралиецът да бъде освободен предсрочно

Адвокат: Полфрийман е отвлечен от държавата - 1
Снимка: БГНЕС

ВКС трябва да отхвърли като недопустимо искането на главния прокурор за преразглеждане на делото на Джок Полфрийман и връщане на осъдения в затвора, защото тези определения на съда не подлежат на отмяна и възобновяване, коментира в предаването "Тази неделя" по бТВ адвокат Михаил Екимджиев.

"Искането на главния прокурор е очевидно политически мотивирано, то цели да уязви Калин Калпакчиев и Съюза на съдиите, които са основните опоненти на избора на Иван Гешев за нов главен прокурор", посочи още адвокатът.

"Джок Полфрийман в момента е задържан без правно основание, ситуацията му е на човек, който е отвлечен от държавата и вероятно ще има тежки дипломатически последици от това. Той е държан без правно основание, тъй като главният прокурор няма право да иска отмяна. Така и главният прокурор съучаства в едно тежко правозащитно нарушение", обясни Михаил Екимджиев. По думите му това компроментира държавата в целия Европейски съюз и отново създаваме впечатление, че в България няма върховенство на закона.

След решението на съда, Полфрийман е преместен в центъра за временно настаняване на чужденци в Бусманци, където да изчака издаването на нов паспорт.

За мен лично съдебният акт подлежи на незабавно изпълнение и в това няма съмнение, посочи и адвокат Георги Богданов. Според него Джок Полфрийман е трябвало да бъде освободен в съдебната зала.

"Всеки съдебен акт е послание, в случая – яж моли се и обичай и като изтърпиш половината от наказанието, ще те освободим от затвора", коментира обаче адвокатът и припомни вица, че най-много невинни хора има в затворите.

Според него мотивите на съда за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман са неубедителни.

Австралиецът Джок Полфрийман, осъден на 20 г. за убийството на студента Андрей Монов, беше освободен предсрочно от Централния софийски затвор. Решението на съда провокира обществен отзвук.
В мотивите за решението си магистратите посочиха, че:

- той е изтърпял е повече от половината от наложеното му наказание 20 години "лишаване от свобода"
- работил е непрекъснато през последните 8 години
- завършил дистанционно висше образование в Австралийския университет
- спечелил е дело в съда в Страстбург за това, че неправилно е бил наказан от затвора, а опасността от рецидив е ниска.

Междувременно заради високия обществен интерес съдебният състав, взел решението, изпрати становище до медиите. В него магистратите сочат, че има доказателства за неговото поправяне, както и че предсрочното освобождаване е възможно с изключение на доживотните присъди. А главният прокурор поиска преразглеждане на делото и връщане на осъдения в затвора.

ВКС изтегли за 7-ми октомври делото за предсрочното освобождаване на Полфрийман с мотива за изключителния му обществен отзвук. Според председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов съдийската колегия е реагирала неадекватно, заемайки за броени дни две противоположни позиции.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КОЗЯКА

    25 3 Отговор
    Направете Джок кмет на Галиче!
  • 2 Полфриймън е невинен

    27 6 Отговор
    Полфриймън за министър прецедател
  • 3 Реалист

    17 7 Отговор
    Джок Джок Джок, да направи затворническа партия( престъпниците) ще има много последователи и симпатизанти в България!

    Коментиран от #17

  • 4 Алфа Вълкът

    26 21 Отговор
    Затова ни трябва смъртно наказание, сега нямаше да се занимаваме с този българоубиец!

    Коментиран от #5, #45

  • 5 Бесен Язовец

    31 6 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Господаритети ни забраниха да имаме смъртно наказание. Не било хуманно!!!

    Коментиран от #15

  • 6 Бачо Киро

    24 3 Отговор
    Ма учудвам се, че не сте му дали орден Стара планина даже.

    Коментиран от #22

  • 7 Повече джоковци

    7 9 Отговор
    По -малко нациолигофрени

    Коментиран от #10

  • 8 Обикновен човек

    21 5 Отговор
    Говедата които ни управляват с съдействието на свинята Цацаров въвлекоха България в международен скандал с цел да угодят на някой си ...получава се нещо подобно като с медицинските сестри в Либия само че тогава бяхме на обратната страна на монетата ,и беше рев и беше вой за тези сестри ...а сега кой да реве за австралийчето? Австралия отказаха на САЩ да участват в кризата в близкия изток с военна сила и сега говедата от американското посолство в България гледат отстрани и си чинят сеира ,ако това момче беше от Полша а не от Австралия отдавна щеше да се даде заповед от посолството на САЩ да се освободи и върне в родината!ЗАЩОТО ПОЛЯЦИТЕ ЗНАЯТ КАК ДА СЕ ДУПЯТ ,ТОВА ИМ Е В ГЕНА, ТОВА ИМ Е В КРЪВТА,само с приказки и ноти както правят Австралийчетата не става!!!!

    Коментиран от #11

  • 9 БХК и Шалом🇮🇱🇮🇱🇮🇱

    1 13 Отговор
    Нашите организации са естествени съюзници в борбата срещу опитите за разделение в българското общество. Ще продължаваме и в бъдеще остро да осъждаме проявите на дискриминация срещу различните малцинства в страната, като заемаме активна гражданска позиция в защита на правата на човека, когато те биват нарушени от реч и престъпления от омраза,“ това споделиха след днешната си среща с председателя на Български хелзинкски комитет г-н Красимир Кънев, председателите на ОЕБ "Шалом" и Централен израилтянски духовен съвет / Central Israelite Religious Council доц. д-р Александър Оскар и г-жа София Коен.

    Те подробно обсъдиха и проекта на Концепция за интеграция на ромския етнос, като бяха единодушни, че документ, съдържащ текстове с нацистки формулировки като ограничаване на раждаемостта, професионалното развитие, на жителството и внушения, че български граждани се придържат към неевропейски цивилизационен модел, не може по никакъв начин да допринесе за положителното разрешаване на проблемите на ромската интеграция.

     

    Коментиран от #14

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 убиеца обратно в затвора

    15 8 Отговор
    Адвокатите и съдиите на соросоидната ясла се подкрепят взаимно да освободят един убиец, защото е поданик на Кралицата! БХК, който доказа в годините, че е една вредна за страната организация, работеща за чужди интереси е дълбоко замесена в този случай! Това ли е нашето независимо правосъдие?
  • 14 чужди интереси

    12 5 Отговор

    До коментар #9 от "БХК и Шалом🇮🇱🇮🇱🇮🇱":

    Всички подобни организации ни убеждават колко благородни са намеренията им! Но, "по делата им ще ги познаете'!
  • 15 Алфа Вълкът

    1 9 Отговор

    До коментар #5 от "Бесен Язовец":

    Искаш ли да бъда твой господар? Да ми бъдеш роб, а?

    Коментиран от #31

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Кво по различно

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Реалист":

    От сега
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 нещастници

    16 10 Отговор
    Като плачете против БХК , я обяснете защо записите само от една камера са взети под внимание от обвинителя прокурор , а записите от другите две камери с много по-добър ъгъл на виждане не са взети под внимание и нещо повече са унищожени с цел никога да не стане ясно как точно е станало мелето! За да се прикрие нашето другарче с татко сътрудник на комунистическото ДС ! Така потулиха изчезването и до днес не намерен момиче от Видин , за да прикрият виновника чиято майка е прокурор във областният град тогава! Това са старите методи на силните номенклатурници комунисти! Бай Ганю е много силен и съдистичен точно когато е с много свой подобни - срещу един човек! Това , че не правите деца не ви оправдава да биете плодящите се! Кой чакате да ви направи деца?!!!
    Нещастници!

    Коментиран от #20, #27

  • 20 Свобода за Полфриймън

    11 8 Отговор

    До коментар #19 от "нещастници":

    Само да кажа че това не е писано от мен. За да не каже нещо поредния комунистически трол който ме напада много защото казвам истината че Полфриймън е невинен. Съгласен съм с написаното.
  • 21 Да защитим факти. БГ от атаките на

    3 1 Отговор
    Собственици на други сайтове. Нищо че са боклуци ма са си наши и са достатъчно не кадърни за да не успяват до край да ограничат свободното слово.
  • 22 Орден Стара Планина

    6 2 Отговор

    До коментар #6 от "Бачо Киро":

    За Джок Полфриймън и офицялна церемония по всички тв при Румбата
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Махнете паметника на Св София

    5 2 Отговор
    И сложете паметник на Полфриймън
  • 26 Новият Апостол

    3 5 Отговор
    На съвременната БГ свобода
  • 27 стоян георгиев

    10 7 Отговор

    До коментар #19 от "нещастници":

    красавец ,вместо да ривеш по някои неизвестен може да почнеш да псуваш адвоката на австралиеца защо не е изпълнил твоята гениална идея.тои можеше да предизвика и съда да извърши преглеждането на всички възможни камери на самото произшествие.тва обаче не е направено от защитата и сега кошаревец като теб го преписва на някакви таини лошковци дето не го направили.от публикуваното от вас в нета видео ясно се вижда че защитата на австралиеца и самия австралиец лъжат та се сцепват.на видеото ясно се вижда че няма никакви ултраси ,а деца отиващи на дискотека облечени за дискотека придружавани от момичета.вижда се реално че нама никакъв бои в които джок да се е включил спасяваики някого,а напротив ясно се вижда как тои се приближава към нищо неподозиращите деца и ги напада.и накрая се вижда ясно че въпросния австралиец не е бит въпреки напъните ви тук за побои от които се е спасил убиваики.австралиеца няма никакви поражения нито по лицето нито по тялото,въпреки че е уловен от децата и техни помагачи и държан до идването на полицията и въпреки опитите му да избяга!та тва е ситацията и незнам как не ви е срам да разпространявате едни и същи лъжи след като сте наясно с нея?

    Коментиран от #32, #40

  • 28 пол мол

    6 6 Отговор
    на въжето......
  • 29 Иван

    7 8 Отговор
    Ако освободят този психопат, Калпакчиев и др. трябва да бъдат отзовани, от съдебната система. Що за безобразие!

    Коментиран от #33

  • 30 даже

    8 2 Отговор
    и в нацистка Германия съдиите са били независими,спомнете си оправдаването на тримата българи на Лайпцигския процес. Тук едно изопачено и тежко манипулирано следствие изведе на светло какво е "правосъдие" в България-високоплатена ОПГ,кандидат гл.прокурор с логорея се подиграват със законите и конституцията ни.
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Напротив направено е

    4 2 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    И дадът затова го освободи предсрочно

    Коментиран от #47

  • 33 Добре че не решаваш ти

    2 4 Отговор

    До коментар #29 от "Иван":

    А си има закони в тая държава
  • 34 Погледнете го в очите

    4 8 Отговор
    Там си пише, че е социопат! Убиец, касапин, жаден за кръв!

    Коментиран от #36

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Не съм сигурен в това

    3 1 Отговор

    До коментар #34 от "Погледнете го в очите":

    Ти да не си някоя врачка как ги четеш тия неща по очите само
  • 37 Червени боклуци

    3 2 Отговор
    Така се правят пари а ти бачкай като каторжник и да казват че Българина бил мързелив
  • 38 Слави Славов

    6 5 Отговор
    Много от тук пишещите си нямат понятие от политиката и сегашната ситуация в света и пишат,само колкото да се изкажат,пък дали е така или не,не е важно!Формално ние сме колония на САЩ,които са колония на Англия,а Австралия също е колония на Англия.Съответно,ние сме под властта на англоезичните,които ръководят и финансират БХК,която се поставя над държавата България и случващото се с убиеца Джок Полфрийман е ярко доказателство за отсъствието на нашата държава и ясно показва нашата зависимост на безправна колония.И всичко това благодарение на нашите продажни политици!

    Коментиран от #41

  • 39 Кире

    4 1 Отговор
    Като са много справедливи адвокатите дето ги освобождават такива убийци да ги взимат при тях, за 6 месеца примерно.
  • 40 ???

    2 7 Отговор

    До коментар #27 от "стоян георгиев":

    Много хубав словоред. Ставаш за прокурор. Само дето лошите съдии няма да те разберат и после те ще бъдат виновни.

    Коментиран от #46

  • 41 Доказателство е само за това че

    5 4 Отговор

    До коментар #38 от "Слави Славов":

    Си човек платен без обща колтура. Как САЩ са колония на Англия бе. За бостънското чаено парти чел ли си? Явно тролове те не четете а само пишете.Незнам защо си мислите че ако велика държава като Австралия или Англия както твърдите беше упражнила натиск върху Бг нямаше сега Полфриймън да е на път отдавна към родината си и щеха тука нашите политици с офицялна церемония с питка и мед да го изпратят плюс орден Стара планина за изпроводяк.
  • 42 Полфриймън е

    5 5 Отговор
    Мъченик и борец за справедливост като Левски. Комунисти вие го превърнат в такъв!
  • 43 И Министърката на външните работи

    7 1 Отговор
    Предизвика още един международен скандал. Заглавието е показателно Полфриймън е отвлечен от държавата и това го чете цял свят.
  • 44 Казуар

    7 3 Отговор
    Не стана ясно как е станало убийството, нещата се замазаха. Според медиите Полфрийман без причина е нападнал групата младежи и е извършил убийство.
  • 45 Kirumo

    8 5 Отговор

    До коментар #4 от "Алфа Вълкът":

    Из мрежата се върти видео със записи от камерите от нощта на убийството, изгледай го и може да забележиш, че доказва невиността на Полфрийман, на всеки разумен човек му е ясно, че цялото дело беше скалъпено на две на три, поради нечии интереси. Нали знаеш кой е бащата на "убитото" момче?
  • 46 стоян георгиев

    4 3 Отговор

    До коментар #40 от "???":

    сега словореда ми е проблем а ?теб не те е срам че спамиш подиргаваики се с памета на едно убито дете защитаваики австралиеца психопат?лош ми бил словореда и следователно ти може да бълваш гнусотии!та пак те питам не те ли е срам?
  • 47 стоян георгиев

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Напротив направено е":

    съдът го освободи предсрочно щото е корумпиран и некомпетентен.реално за това деяние в германия или австралия щеше да търка наровете до живот,а в сащ ще ше да види как се става електрическа крушка седнал на един удобен стол.та да не дава Бог да се занимава с вас българския съд и да очаквате справедливост от него.нека си спомним и другите подобни случаи как реагира този съд,нека си спомним англичанина дето счупи черепа на едно варненско момче и после кво стана със скандинавеца дето ритна българската камериерка в главата.

    Коментиран от #48, #50

  • 48 ???

    1 3 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Много добре си имам понятие от съда. Да не дава Господ ти да си имаш работа, че ще ми е интересно адвоката ти как ще ПРЕДИЗВИКАМ съда според думите ти.

    Коментиран от #55

  • 49 ???

    1 0 Отговор
    ПРЕДИЗВИКА *
  • 50 Стоенчо, оти не си пасеш оФците

    3 5 Отговор

    До коментар #47 от "стоян георгиев":

    Ами коментираш неща от които халхабер си нямаш.ако беше в германия или сащ изобщо нямаше да влезне в затвора за това че е освободил от мъките му едно фашизоидче

    Коментиран от #54

  • 51 ПЕНКО

    3 2 Отговор
    ТРЯБВА ЯСНОТА !!! АКО ПОЛ ПЪРВО Е БЯГАЛ , А ПОСЛЕ СЕ Е ЗАЩИТАВАЛ , В КАКВО Е ВИНОВЕН ..ТА- ЕГАТИ ПРИСЪДАТА !!! НО АКО Е НАПАДНАЛ- НЕНАПАДНАТ... И КАКЪВ Е ПОВОДЪТ ЗА КОЕТО И ДА Е НАПАДЕНИЕ ...КЪДЕ Е СПРАВЕДЛЕВОСТТА !!!???!!!
  • 52 Кой68

    6 1 Отговор
    Соросоидите изплуват от блатото.....
  • 53 ГЕРОЙ

    4 4 Отговор
    Джок си е досущ като нашия Левски!
    Дали Дякона се върна да ни отвори очите , да видим до къде със страха и простотията си докарахме държавата!!!
    Свобода за Полфриймън!
    Другото е МАФИЯ - ОТГЛЕДАНА ОТ страхлив и прост народ!!!
    Който ще плаща обезщетения на Полфриймън до дупка!!!
    Но най-вече ще плажа със живота си данъка на БГ МАФИЯТА!!!
  • 54 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "Стоенчо, оти не си пасеш оФците":

    що не коментираш ситуацията по същество бе лъжец?в германия на доказан убиец и с втори опит за убииство няма как да го пуснат на 12 тата година.особено като тои демонстрира че не се е поправил и не чувства вина за извършеното.
  • 55 стоян георгиев

    2 0 Отговор

    До коментар #48 от "???":

    хал хабер си нямаш от съда пикльо.съда на българия защитава еи такива утрепки като тоя.същото стана и с другите насилници чужденци.демек има тенденция в тази посока.така стана с англичанина дето чупи черепа на едно момче и обясняваше как не бил тои,а после и с шведа дето ритна в главата камериерката.демек има тенденция в унивиняване на чужденци насилници.тук ситуацията се повтаря.убиец с втори опит за убииство .първо вместо доживотна получава 20 години,а после го пускат на 12 тата .тва е един от хилядите подобни случаи на толерантност към доказани престъпници от българския съд.та не ми обясняваи ,какдеиства въпросния ,а ходи си смени напиканите гащички.
  • 56 Ангелина

    1 0 Отговор
    От видеото всичко е ясно.Комунистко дете,тате комунде.Защо въобще се коментира.Личи ,че Т.Н.убиец,не Е хулиган и престъпник,ЗАЩО ,това видео е скрито и чак сега се появява,защо истината е скрита.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове