Новини

Интелектуалци с апел срещу позицията ни за Македония

България да бъде по-гъвкава в преговорите със Скопие

Публикувана: 10 Октомври, 2019 19:41
33 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 3970
Интелектуалци с апел срещу позицията ни за Македония
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.6 от 28 гласа.

Тръгна петиция срещи позицията на българското правителство за интеграцията в ЕС на Северна Македония.

Изразяваме нашето разочарование и дълбока тревога от огласената Рамкова позиция на българското правителство по преговорите на Република Северна Македония за бъдещо членство в Европейския съюз. Смятаме това завръщане към езика на националкомунизма за абсолютно недопустимо, се посочва в документа.

Рамковата позиция съдържа в себе си и наивното разбиране, че по въпросите за идентичността на всички исторически личности съществуват лесни и еднозначни отговори от днешна гледна точка, поради което и поставя въпросът на плоскостта „или българин-или македонец“, се отбелязва в петицията.

Вместо да се поставяме ултиматуми, искаме да обърнем за пореден път внимание, че трябва да има по-активна българска политика в западната ни съседка. Кога ще има кореспонденти на БНР и БНТ в Скопие? Кога ще има по-трайно културно присъствие на България там? Кога ще бъде възстановена успешната практика за побратимяване между градовете в двете страни? Защо не се правят съвместни проекти, финансирани от България? Колко още ще чакаме започване строителството на Коридор 8, от който доказана полза имат България, Северна Македония и Албания? Колко години още трябва да минат, за да се направи ж.п линията София – Скопие? Защо не се гледа българска телевизия в Скопие и македонска в София при положение, че това уж бе договорено?, се припомня в документа.

ДЕКЛАРАЦИЯ ПО РАМКОВАТА ПОЗИЦИЯ НА БЪЛГАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО ЗА МАКЕДОНИЯ

Ние,

Граждани на Република България и Република Северна Македония, без разлика на политически пристрастия и национална идентичност, общественици, български граждани потомци на родове с корен от Македония,

Изразяваме нашето разочарование и дълбока тревога от огласената Рамкова позиция на българското правителство по преговорите на Република Северна Македония за бъдещо членство в Европейския съюз. Смятаме това завръщане към езика на националкомунизма за абсолютно недопустимо.

Отчитаме като разумни залегналите изисквания за ускоряване работата на Смесената комисията по исторически и образователни въпроси и постигане на по-бързи резултати от нея, както и за по-голям обществен отзвук от работата ѝ. Смятаме наистина за удачно вече постигнатите договорености да се отразяват и в различни информационни табели с историческа насоченост, в учебни програми по дадени дисциплини в училище, при паметници, плочи, гробища и др., както и в изказвания и коментари на държавници, политически фигури и медии, свързани с отразяване на исторически събития.

Заедно с това, не можем да не констатираме, че цялостният тон на т. нар. Рамкова позиция спрямо Република Македония е недопустим. В нея се съдържат редица притеснителни и проблематични изисквания. Заложено е, при това неколкократно и като червена нишка, предварително и трудно защитимо от научна гледна точка недискусионно фундаментално разбиране за „общата ни история до 1944 г.“ На няколко пъти тя се загатва като история на само един народ – „българския народ“. На практика се настоява македонската страна да препише досегашната българска история до тази година. Всъщност днешна България и днешна Северна Македония са равноправни наследници на вековната култура и цивилизация. Затова осъждаме често използваното от някои националисти и от двете страни понятие „кражба на история“.

Рамковата позиция съдържа в себе си и наивното разбиране, че по въпросите за идентичността на всички исторически личности съществуват лесни и еднозначни отговори от днешна гледна точка, поради което и поставя въпросът на плоскостта „или българин-или македонец“.

В нея се съдържа и едно дискриминационно спрямо македонските подрастващи изискване. То е свързано с настояването съответните „исторически и литературни извори от XIX в. и XX в., успоредно с адаптираните текстове, да се представят и изучават на езиковата норма, на която са написани оригинално“. Имайки предвид указаните хронологически рамки, в случая

видимо не става дума за загриженост учениците в България и Македония да се запознаят с оригиналните исторически извори. То е насочено единствено към едната от двете държави с нескрити по-далечни цели.

В Рамковата позиция се съдържа категорично изискване свързано с периода 1941-1944 г., без той все още да е бил подложен на сериозен научен анализ отиващ отвъд твърде идеологизираните българска и македонска (бивша югославска комунистическа) историографска гледна точка.

Пропуска се, че са налице в Република Македония множество вече реабилитирани жертви на югославския

комунистически режим, репресирани не само поради българското им самосъзнание, а като вече убедени македонци и привърженици именно на свободна и независима Македония.

Но най-притеснителното е, че Рамковата позиция на българското правителство се препотвърждава изрично крайно необяснимото за международната общност неуважително отношение към политическата и културна идентичност на Република Македония. Отричането и понижаването на създадената през последните десетилетия македонска култура може само да нагнети омраза към България. По този начин българската рамкова позиция вместо да засили връзките ни на база нашата обща история, ще се превърне в нова разделителна линия на подозрение и неприязън. Всичко това е дълбоко обезпокоително и то поставя под съмнение цялостното развитие на преговорите в бъдеще.

Вместо да се поставяме ултиматуми, искаме да обърнем за пореден път внимание, че трябва да има по-активна българска политика в западната ни съседка. Кога ще има кореспонденти на БНР и БНТ в Скопие? Кога ще има по-трайно културно присъствие на България там? Кога ще бъде възстановена успешната практика за побратимяване между градовете в двете страни? Защо не се правят съвместни проекти, финансирани от България? Колко още ще чакаме започване строителството на Коридор 8, от който доказана полза имат България, Северна Македония и Албания? Колко години още трябва да минат, за да се направи ж.п линията София – Скопие? Защо не се гледа българска телевизия в Скопие и македонска в София при положение, че това уж бе договорено?

Изказваме нашата дълбока тревога, че чисто конюнктурни и вероятно предизборни съображения и амбиции, рискуват за пореден път да поставят на

изпитание процесите, на които бе поставено начало през последните повече от две години.

За нас изграждането на стратегическо партньорство с Република Северна Македония е от изключително

значение за утвърждаването на българските национални интереси и национална сигурност.

Обръщаме се към ръководните кръгове в двете страни, както и към участниците в Смесената комисия да се издигнат на висотата, която им предоставя историята и да не оставят шансовете за приближаване на двата братски народа и бъдещ общ живот в Европейски съюз да бъдат пропилени.

България

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.6 от 28 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Кой68
1 Отговор
След срещата със М.Помпео ще да е като змия гъвкав....Само гледайте?

Оценка:
-3 +32

Много ми се иска
2 Отговор
да разбера подробности около писмото на VW до Горанов и изобличенията в произвол и корупция. Защо тоя е изгонил VW от България с шуробаджанашкото си поведение ?????? Някой ще каже ли ?????

Оценка:
-7 +33

El boko
3 Отговор
Боко е гъвкав като локум! :)

Оценка:
-3 +29

4
Този коментар е премахнат от модератор
Борисов
5 Отговор
Боко е предател и мекер, задмина дори и Костов

Оценка:
-4 +31

"интелектуалци"
6 Отговор
Господинът "интелектуалец" явно още не е разбрал че няма Република Македония , но бърза да пише простотии....

Оценка:
-8 +21

Барбой
7 Отговор
Огнян Минчев е преподавател по научен комунизъм, а Коритаров е агент на ДС! ,

Коментиран от #10


Оценка:
-3 +29

доцента
8 Отговор

До коментар #4 от "ТОЧКАТА":


Македонците (северно) сами показват, че са чисти българи. Защо? Ето фактите: - урсуз са като нас, търпят страстно предатели политици да ги яхат и будалкат, пишат се по-европейци от ЕС, навеждат се пред всеки друг, но за своите ще ни разкъсат, зарад гръцки капризи името си смениха, но за своите и буква изядат, всички други са им братя, само своите са им,, врагове,,... А, какви други да са ако не чисти БЪЛГАРИ тия по-европейци и от европейците и по-натовци от НАТОвците вряваджии? 101% са българи.

Оценка:
-2 +23

Бате
9 Отговор
Ето още едни национални предатели, криейки се зад думата (интелектуалец) Нима забравихте интелектуалното отношение на Жельо Желев до какво доведе, до думи като татари, фашисти ред други обиди. Питам ви, това писмо не е ли по добре да е адресирано към господата от Скопие... А?

Оценка:
-5 +29

еййй
10 Отговор

До коментар #7 от "Барбой":


без войводата ``Иван1``/``иванов2/ не се брои.....

Оценка:
-1 +8

Хелоуйн
11 Отговор
Е денят на интелектуалците и личен празник на Бойко Борисов. Цялата партия преди избори се маскира на умни образовани способни работливи и честни хора.

Оценка:
-1 +8

бомбата
12 Отговор
същия бащичко самия...цар Киро......

Оценка:
-1 +5

ИМПЕРИАЛИСТ
13 Отговор
В България доста хора са изненадани от действителното положение на нещата в Северна Македония. Това е като един вид шок за мнозина българи, но по-добре е да се знае реалността.
Част от хората там, дори искат пак да се върне Югославия…………
Това потвърждава, че……авторитетна и просперираща България,ще върне македонците към истината , е верният път. Другото е връщане към 50 годишните безплодни усилия на България. Не искам да повярвам, че това се прави може би съзнателно.

Оценка:
-2 +4

ха ха ха
14 Отговор
пак се активираха соросоидите... нали бе огнянчо?

Коментиран от #15


Оценка:
-2 +8

Активирана е програмата
15 Отговор

До коментар #14 от "ха ха ха":


Богатите стават по богати а бедните умират

Оценка:
-1 +9

Знаете ли кво да им предадете на Македон
16 Отговор
Че ни боли курац за тях да правят квото щат в жалката си измислена държава и кавички. Мишки.

Оценка:
-2 +14

Ама с офицялно писмо
17 Отговор
От МвнР

Оценка:
-3 +3

И да стане дипломатически скандал
18 Отговор
Кво ви пука вие дипломатическите скандали ги нямате за нищо.

Оценка:
-0 +8

Аспарух
19 Отговор
Македонците са със свалени гащи,гърците така им го набиха че се наложи да слагат на всички паметници табели за пояснение че нямат нищо общо с македония.Дори смениха и капаците на шахтите на които има изобразена звезда символ откраднат от Древна Елада.Тези хора дори името но държавата си смениха като публично се отказаха от името Македония което принадлежи пак на древна Гърция.Сега трябва да признаят че и като земя и народ произхождат от древната Куберова България.

Оценка:
-1 +19

Арим
20 Отговор
Македония е като фалшива банкнота.Незаконно е и подлежи на конфискация.Но все ще се намери някой,който иска да използва фалшификата за своя облага.

Оценка:
-1 +14

Български олигофрен с изкривено
21 Отговор
Самосъзнание-македонец

Оценка:
-1 +9

Като кажат че. Някой велик
22 Отговор
Българин е македонец закво им се обясняват като п*тки. Света знае че квото и да кажат е лъжа.

Оценка:
-0 +7

Орце Камчев
23 Отговор
Па не мой да стане да откраднете македонските история, култура и език.

Оценка:
-3 +7

Простакев
24 Отговор
Само не е ясно кой е подписал и дали може да се определи като интелектуалец, защото те не са чак толкова много.

Оценка:
-1 +6

25
Този коментар е премахнат от модератор
Костов
26 Отговор
" Интелектуалците " т. н. Защо не реагират, когато "македонците" се кланят на гроба на Кирил, вие " г-да Ентелектуалци" не им напомните кои са авторите написали современойт мА кедонски ЯЗик???

Оценка:
-1 +8

ШОП
27 Отговор
Това предателство към българския народ нема да ви се размине леко. Ако дадете съгласието си за преговори, то това ще е най големата грешка за всичките мандати на бойко до сега. Думата е предателство. Колкото повече отлагаме решаването на проблем, то толкова по голям става той. Отказ за започване на преговори и нито сантиметър да не се отстъпва в преговорите за историята.

Оценка:
-1 +4

Перун
28 Отговор
Ето пак разединение. Веднъж неможахме да застанем като един зад определена позиция. А иначе от наша страна и това е буря в чаша с вода. На всички е ясно, че няма да пречим на северо- македонците за ЕС. И не защото не ни се иска, а защото нямаме думата. Други вече са решили наместо нас. Единствено възможното сближаване изглежда е в контекста на ЕС. Свободното движение на хора, стоки, капитали. Строителство на транспортни връзки и културен обмен. Така поне ще се притъпят крайно враждебните стереотипи. И гледаме напред!

Оценка:
-1 +2

Ивайло Андонов 9245
29 Отговор
Няма два народа,, интелектуалецо"

Оценка:
-0 +2

Скараджия
30 Отговор
Къде ги тез интелектуалци и кой ги определи като такива . :) Отдавна българският народ е разбрал че интелектуалеца в България е нищо повече от предател .

Оценка:
-0 +2

Скараджия
31 Отговор
И кой са тези интелектуалци който не познават или се отричат от собствената си история .Такова животно може да има само в България.

Оценка:
-0 +3

Гост
32 Отговор
Кои са интелектуалците, подписали този текст?

Оценка:
-0 +0

Петко
33 Отговор
В декларацията на правителството,и на народното събрание,има едни пожелания,но нищо черно на бяло подписано от македонска страна.Така,че ще подкрепят Македония и Албания за членство в ЕС безусловно.Кучето си лае,кервана си върви,и нищо няма да се промени от Македонска страна.Гърците си постигнаха своето,а нашите управници отново клекнаха пред бащиците.Къде сте воеводи?Много плямпахте,но като влезохте във властта,и усетихте благинките и,станахте по-меки от памук,и по-ниски от тревицата.

Оценка:
-1 +0

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери