Last news in Fakti

13 Октомври, 2019 14:00, обновена 13 Октомври, 2019 14:46 4 767 41

Фандъкова и Манолова се засипаха с критики

  • йорданка фандъкова-
  • мая манолова

Кандидатите за кмет на София се срещнаха в ефир, за да защитят програмите си

Фандъкова и Манолова се засипаха с критики - 1
Стопкадър: Канал 3

Както вече "Факти" съобщи, кандидатите за кмет на София Йорданка Фъндъкова и Мая Манолова проведоха предизборен дебат в ефира на „Канал 3“ и радио К2. Съвсем очаквано двете се "разгорещиха" и си размениха остри критики една към друга. Манолова вижда редица проблеми в управлението на сегашния кмет, една от които според нея е възлагането и изпълняването на обществените поръчки в столицата. Тя обвини сегашното ръководство на София в задкулисие и се зарече, че ще носи лична отговорност за провеждането на обществените поръчки, ако стане кмет. На свой ред Фандъкова упрекна Манолова, че не е достатъчно запозната с управлението на града, че няма да се справи с ангажиментите, на които залага в предизборната си партия, както и че няма нужния опит за позицията.

Мая Манолова: Показала съм реално в действие как определям хората, с които ще работя. Начина, по който беше избрана заместник-омбудсманът г-жа Диана Ковачева – публична процедура, онлайн излъчване, предложения от граждански организации без значение от партийните ѝ предпочитания. Тя дойде от министър на ГЕРБ в правителството на Борисов. Хората, с които съм работила до този момент, са партийни и безпартийни с различна политическа ориентация, десни, леви, центристи. Показала съм, че принципът „от чистачката до кмета от една партия“ не важи за мен. Така че това са принципите, на които ще заложа – знаещи, можещи, кадърни, такива, които са се доказали.

Йорданка Фандъкова: Хората, с които аз работя и имам намерение да работя си имат имена, лица, те бяха до мен и продължават да са до мен. Предложих промяна, защото София има нужда и е готова за промяна на приоритети, за нови задачи и предизвикателства. Затова знаете, че наред с предложенията за общински съветници от ГЕРБ заложих и на много хора утвърдени личности в своята професия, уважавани. Те се включиха и разчитаме и на тях, като проф. Иво Петров, като проф. Асен Николов, като арх. Петков, като Диян Стаматов, директор на едно от най-успешните училища. Предвиждам разбира се и промени в структурата и в моя екип.

Мая Манолова: Един от големите проблеми на модела, който управлява София, е начина по който се пилеят парите на столичани и начина по който се организират обществените поръчки. Всъщност МРРБ, ръководено от ПП ГЕРБ, от правителството на ГЕРБ съди г-жа Фандъкова, която е заместник-председател на г-н Борисов в ГЕРБ за 4,2 милиона лева, като казва, че проблемът на обществените поръчки в Столична община е, че те са с дискриминационни условия по отношение на участниците. Или казано с други думи – предварително се знае кой ще спечели, защото поръчката се прави за определен участник. Доказателство за това е и фактът, че по повечето процедури, обявени от г-жа Фандъкова предизборно, има само по един участник.

Мая Манолова: Г-жо Фандъкова, през 2008 г. Вие подадохте оставка като заместник-кмет, спомням си с аргумента и заради това, че около 5 000 деца останаха извън детските ясли и градини. 11 години по-късно през 2019 г. отново около 5 000 деца са извън общинските детски ясли и градини. Сега обаче кандидатствате отново за кмет. Какво се промени у Вас от 2008 до 2019 г.?

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова, за съжаление Вашите съветници отново не са Ви предали правилно. Аз подадох тогава оставката си заради това, че първата електронна система, която по моя инициатива беше подадена в общината, блокира и създаде неудобство за 4 часа. Поех отговорността, защото за родителите това беше голямо неудобство. Преди това родителите, бабите, дядовците, вуйчовците стояха във всяка детска градина, за да чакат с денонощия да могат да запишат детето си в детска градина. Никой не знаеше тогава колко е недостигът. Когато заработи системата стана ясно, че недостигът в този момент е огромен. За тези 10 години построихме 100 нови сгради и отворихме 17 800 нови места за децата. Продължаваме, това е важна задача. Всички родителски организации тогава застанаха зад мен и казаха – да, имаше проблем, но това е пътя. Системата не решава проблем, решава го строителството.

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова, зад Вас застанаха няколко политически сили, няколко партии – БСП, АБВ, ДБГ, НДСВ, сигурно имаше и други със свои собствени програми. Вие също имате собствена програма. Моят въпрос е много лесен – кое от програмата на БСП няма да изпълните?

Мая Манолова: Аз нямам ангажимент да изпълнявам програмата на нито една партия. Имам ангажимент да изпълня програмата, която писахме заедно с гражданите. Тя продължава да е отворена и да се обогатява с различни конкретни предложения. Мога да Ви кажа какво ще изпълня от програмата на БСП, а именно предложението за това по какъв начин за всяко дете да има детска градина и детска ясла в София. Едно добро предложение, което включва в себе си и лява, и дясна мярка. Освен изграждането на достатъчен брой, така че 5000 деца след 4 години да не са извън детските градини, те предлагат мярка, която е даже по-скоро дясна – общината да влезе във взаимодействие с частните детски градини и да осигури ресурс за всяко дете, което е останало без детска градина в частно заведение, като това аз бих го реализирала по друг начин, чрез ваучери, да не бъдат фаворизирани едни частни детски градини, но да няма дете, което да няма подкрепа за детска ясла или детска градина.

Мая Манолова: Научихме наскоро от г-н Борисов, че за първи път през тази година Вие сте имали възможността сама да подредите листата си. Моят въпрос към Вас е кой досега Ви подреждаше листата и кой управляваше София, а също и как Вие работехте с подредена от друг листа? Искам да чуя Вашето ноу-хау, защото това е най-сериозната атака срещу мен – как ще работите без листа. Ето, аз питам Вас как Вие работите с чужда листа.

Йорданка Фандъкова: Г-жо Манолова, Вие сте опитен политик, почти 30 сте или бяхте, не зная вече, член на БСП. Вие отлично знаете как се подреждат партийните листи, първо се правят номинациите от структурите, след това ръководството утвърждава тези листи. Аз съм част от ръководството на ГЕРБ, участвала съм, но този път имах възможността сама да предложа и външните кандидати и да бъде утвърдена листата така, както аз я предлагам. Обясних преди малко по отношение на екипа защо направих това, смятам, че листата позволява да се работи веднага бързо по болните теми на града. Това за мен е иключително важно, така че тук сензация няма.

Мая Манолова: Аз ноу-хау търсех, не сензация.

Йорданка Фандъкова: Вие го знаете това, Вие сте партиен член от токова дълго време, била сте народен представител, сигурно са Ви номинирали от местната структура, сигурно са Ви утвърждавали от ръководството на БСП.

Йорданка Фандъкова: Аз вече имам много въпроси, но наистина ми е много важно да чуя – Вие в програмата си залагате на изкупуването и отчуждаването на всички терени, които са в междублоковите пространства, отредени за строителство. Имат ли Вашите финансови експерти точни разчети колко това ще струва на София, колко средства са необходими, за да изпълните този свой ангажимент?

Мая Манолова: Това е един въпрос, на който Вие вече трябваше да сте дали отговор, защото презастрояването е един от най-големите проблеми на София. Опитите частни лица, частни фирми, частни икономически интереси да унищожават последните останали градинки, зелени терени, паркове и междублокови пространства наистина са брутални по отношение гражданите на София. Това, което очаквам да заваря в Столична община, е, че има един регистър на собствениците и инвестиционните намерения за строене в зелени площи, както и един анализ колко ще струва това. Ясно е, че държавата също би следвало да се включи в попълването на подобен фонд и осигуряването на подобни средства, защото държавата разреши чрез реституционните закони възстановяване на собственост върху земеделски земи в строителни граници. От друга страна правото на собственост на гражданите трябва да бъде защитено и единственият начин за това е пазарна оценка и обезщетяване, за да не се строи по паркове и градинки.

Йорданка Фандъкова: Не чух отговор. Само за „Дружба“ са 250 милиона лева.

Мая Манолова: Замитането на проблема и изоставянето на проблема не е решение. Насъскването на хора срещу хора, собственици срещу такива, които се борят срещу презастрояването също не е решение.

Йорданка Фандъкова: Но поемането на нереалистични ангажименти, намерихме решение в „Младост“ за 5 терена ...

Мая Манолова: Добре, че беше Воислав Тодоров, който е част от моя екип! Нали искахте да чуете имена, ето Ви конкретно име!

Йорданка Фандъкова: Добре, че беше Воислав, да, добре, че беше Воислав! Добре, че бяха гражданите, с които договорихме и напреднахме!

Мая Манолова: Добре, че беше той да настоява да чуете гражданите.

Йорданка Фандъкова: Изкушавах се да цитирам снощи Антон Кутев, който каза, че г-жа Манолова била свързана с БСП, но тази тема мисля, че г-жа Манолова ще си я изясни и ще изясни на хората, но ми е много интересно Вие как ще осигурите участието на много фирми, ако няма такова желание? Ще се договаряте с тях, ще преговаряте, или ще обявите процедурите съгласно изискванията на закона за обществените поръчки, за да може публично и прозрачно, както се прави, да може да участва който иска?

Мая Манолова: Изумителен въпрос! Отдавам го просто на факта, че наистина други са хората и лицата, които организираха целия процес по обявяване и печелене на обществени поръчки. Всъщност за предварителното им решаване и уговаряне вината наистина не е на г-жа Фандъкова и искам това да е ясно.

Йорданка Фандъкова: Вие как ще го направите?

Мая Манолова: Тези, които стояха и дърпаха конците в тези няколко управленски мандата!

Йорданка Фандъкова: Ще говоря за тази манипулация, Вие кажете как ще работите?

Мая Манолова: Такива хора няма да има!

Йорданка Фандъкова: Как ще го направите?

Мая Манолова: Решенията ще вземам аз и отговорност ще нося аз лично.

Йорданка Фандъкова: А как ще гарантирате, че за една процедура ще има няколко фирми, ако те нямат желание?

Мая Манолова: Няма да прехвърлям отговорност върху заместник-кметове, върху хора, върху фирми, върху партийни централи. Аз ще нося отговорност! Колко пъти Вие поехте отговорност за някои от скандалите и провалите в Столична община?

Йорданка Фандъкова: Аз нося своята отговорност непрекъснато и в момента.

Мая Манолова: Като спазвам закона!

Йорданка Фандъкова: Ама как ще ги накарате? Вие казвате – има само един участник!

Мая Манолова: Знаете ли защо има само един участник, защото критериите са направени само за един участник! Когато критериите бъдат недискриминационни!

Йорданка Фандъкова: Не затваряйте в пликове, а дайте конкретна информация за конкретен критерий, Вие сте юрист, както го направихте навремето, когато получихте сигнала за Костинброд, направете го, сезирайте съответните органи. Това е начинът да се борим с корупция, а не с тежки внушения!

Манолова: Аз също ще преформулирам последния си въпрос. Всъщност, отговор на въпроса, който задавате Ви дава министерството на регионалното развитие, ръководено от представители на ГЕРБ. То Ви казва какво бъркате в обществените поръчки. Те са дискриминационни – условията, които се залагат. Те се правят за един кандидат. Те приличат на свирен мач. И аз отново казвам – не искам да Ви атакувам по тази линия, защото не сте Вие човекът, друг договаря.

Фандъкова: Кажете кой е човекът, г-жо Манолова. Кажете кой е човекът, че през цялото време говорите как някой управлява.

Манолова: Вашият председател.

Манолова: Вашето твърдение, което е вярно, че допреди 4 години аз бях член на БСП. От 4 години съм безпартийна, но Вие и в момента сте заместничка на г-н Борисов.

Фандъкова: Да, точно така!

Манолова: Вие сте човекът, който замести г-н Цветанов.

Фандъкова: Не, не съм човекът, който замести. Аз съм заместник-председател много отдавна.

Манолова: Този, който определя обществените поръчки е същият, който Ви редеше листата до вчера. Г-н Борисов, разбира се!

Фандъкова: Определя обществените поръчки?

Манолова: Хората на г-н Борисов, който реално дърпат конците в Столична община.

Фандъкова: Какви са тези хора? Кажете някакви имена.

Манолова: Зад мен стоят граждани – партийни и непартийни – и политически формации, които искат промяна. Моделът на управление на София в момента не е десен. Това е задкулисен модел. Всички, които искат промяна. Всички, които искат повече да не се правят ремонти на ремонта, да не се плаща по три пъти за едно и също нещо, на едни и същи фирми. Всички, които искат яснота за това кой управлява и кой взема решенията. Всички, които искат ясна отговорност от кмета. Всички, които искат кмет-лидер, който да стои с лицето си и да отговаря за успехите и неуспехите на общината, а не само за успехите – всички тези стоят зад мен. Това са хората, които искат нормалност, които искат промяна. Всички, които са срещу статуквото. Ако Вие искате промяна в София, можете да гласувате за мен. Ако искате статуквото да остане, а този модел да продължи да управлява, който в кампанията се показа, че управлява с инсинуации и с лъжи, с натиск и дискредитиране, можете да гласувате за.

Манолова: Лично ще я нося. Лично с лицето си. Няма да се крия зад централи и зад заместник-кметове, които да стават клиенти на прокуратурата, както е в момента. Лично, лично.

Манолова: Лично казах, не всички. Лично аз с лицето си ще нося отговорност, с името си, както винаги ще правя. Аз, лично ще я нося. Аз го повторих три пъти, явно не ме слушате.

Фандъкова: Не мисля, не мисля. Изборите за кмет са мажоритарни избори. Аз съм се явявала 3 пъти на такива избори с лицето си, с това, което правя, с плановете и проектите. Правя го и в тази кампания. Не използвам манипулации, не използвам лъжи, не използвам внушения, не ми е в стила – хората ме познават. Така че – да, аз имам много ясна политическа ориентация, има много ясни ценности, които не съм променяла през съзнателния си живот и нямам никакво намерение да го правя, независимо за каква позиция кандидатствам. Кандидатствам ясно за позицията за кмет на София. София е градът и каузата, която мен ме интересува и съм работила за тази кауза цял живот.

Фандъкова: Аз казвам, че аз стоя като мажоритарен кандидат, отделно зад мен стои и се надявам с мен да работят и кандидатите от ГЕРБ и СДС, които са включени в листата, така че имам много ясен профил.

Фандъкова: Ние имаме много ясни и конкретни взаимоотношения. Имаме много ясен профил и отговорности с г-н Борисов. Г-н Борисов ме покани, без да ме познава, виждайки моята работа – да работя в Столична община като заместник-кмет по образованието. Едно стъпало, което надгради опита ми в работата в управление на образованието и моите цензове за управление изобщо. След това, след като работихме заедно, участвах в създаването на ГЕРБ. Г-н Борисов, знаете, в момента е министър-председател. Доста често имаме тежки разговори по отношение защита интереса на софиянци, особено в присъствието г-н Горанов. Не винаги са резултатни, но аз съм доста упорита в отстояването на интересите на София, така че моите отношения са абсолютно прозрачни, ясни за всеки един гражданин на София

Манолова: Г-н Борисов не ми е началник нито ментор, нито човек, който да диктува моето поведение, нито да определя моите решения, нито пък най-малкото да ми реди листата или хората, с които ще управлявам София. Имала съм работни отношения с г-н Борисов, защото ефективността на един омбудсман зависи и от комуникацията с парламента, с министерски съвет, с отделните министри, с кмет на София, с областните управители и до един момент в името, в кауза за защита правата на гражданите съм успяла да извоювам важни стъпи, свързани с частните съдебни изпълнтели, с арбитражните съдилища, с модерното робство, за което, разбира се, приносът е на всички парламентарни групи и особено на тези, които управляват, но повече от 1 година аз се сблъсках със стена на пълно блокиране на моите кампании, идеи и гражданите бяха наказани заради лошото отношение, заради неглижирането от страна на институцията министерски съвет.

Манолова: Имате проблеми с фактите. Г-жа Нинова беше избрана за председател на БСП след като аз вече бях омбудсман. От 4 години аз не съм член на БСП и няма как да кандидатствам за председател.

Манолова: Добре, нека да Ви обясня. Няма как, няма как лице, гражданин, който не е член на БСП да стане председател на БСП. Там има устав и правила. Няма как да се кандидатират.

Манолова: Да, да! Аз не съм кандидат за председател на БСП нито имам някакви намерения да правя друг проект. Моята кауза е смяна на модела на управление в София. Този модел беше наложен. Питахте ме срещу кого се боря – срещу Борисов или срещу Корнелия. Обяснявам – Борисов наложи този модел на управление в София. Не г-жа Фандъкова. Тя просто изпълнява модела, който организира Борисов.

Фандъкова: Кой е този модел, г-жо Манолова?

Манолова: Ами, аз няколко пъти обясних. Някой друг зад кадър да взема важните решения – в интерес на близки фирми, срещу интереса на столичани. Това е моделът.

Фандъкова: Първо – задължително трябва да надграждаме, за да можем да вървим напред – трябваше да стъпим на нещо. Много е важно, когато оценяваме къде сме стигнали, е важно откъде сме тръгнали. Тръгнахме от кризите и моделът на управление доведе до там, че няма бали с отпадъци – нещо, което заварих, няма 40-годишни „Икарус“-и.

Манолова: Нали СДС управляваше преди Вас и г-н Борисов. Вие срещу него ли говорите в момента?

Фандъкова: Аз говоря факти.

Манолова: Г-н Борисов Ви остави безобразна.

Фандъкова: СДС не управляваше, а управляваха едни мнозинства по интереси.

Манолова: Ами, Вашите общински съветници сега от СДС бяха председател на СДС-София.

Фандъкова: В общинския съвет тогава имаше много плаващи мнозинства – нещо, което очевидно за Вас няма да е проблем в следващия общински съвет, защото нямате достатъчно опит и не знаете как това нещо наистина влияе на управлението.

Манолова: Вашия опит го виждаме ежедневно.

Фандъкова: Да, виждат го всички хора за радост.

Манолова: Така е. За 14 години имате опит. Признавам го.

Фандъкова: Но, ако ми позволите, зная, че опита Ви е в говоренето, моят не е толкова добър в говореното, моят е в работата, но …

Манолова: Нека гражданите го преценят.

Фандъкова: Разбира се, че ще го преценят.

Фандъкова: Аз отново ще кажа, че това, което е необходимо, е надграждане, но и продължаване на промяната. Промяната я започнахме ние, защото променихме и прекъснахме, например, заменките за няколко апартамента на детски градини, които аз заварих и първата ми задача, дадена от г-н Борисов като кмет, беше да намеря, да видя дали има възможност да върнем това решение.

Фандъкова: Е, нямаше възможност, за съжаление беше законно направено, но за сметка на това не позволих да се строи друго освен детска градина на това място.

Фандъкова: Аз не се притеснявам от въпросите. На мен ми задават въпроси вече повече от 15 години и то в публичната сфера, иначе, преди това ми задаваха много въпроси децата и техните родители, но със сигурност мога да кажа, че не се гордея с всеки един ден от работата ми, но нямам нито един ден, от който да се срамувам.

Манолова: Чух за себе си такива неща за себе си в тази кампания, че даже не съм подозирала. От отсрещната страна се изля мръсна течност върху мен, върху близките ми хора. Наистина чух ужасяващи неща и от един момент нататък спрях да ги слушам. Некоректността, непочтеността в една кампания никога не носят позитив, така че съм спряла да обръщам внимание. Аз съм от 15 години в публичното пространство. Всичко за мене е ясно, публично, прозрачно. Питали са ме, отговаряла съм, вадили са факти, съчинявали са инсинуации, лъжи… няма какво повече да се каже и според мен няма какво повече да се измисли. Всичко, което можеше да бъде измислено в тази кампания, беше сътворено. Нямам никакви притеснения, абсолютно никакви притеснения.

Манолова: Очаквам на 27-ми октомври и след това на 3-ти гражданите на София да гласуват за промяната, за това моделът на управление да бъде променен, София да има честно и почтено управление, а не задкулисно, решенията да се вземат от легитимните органи и гражданите да бъдат питани и с тяхното мнение управляващите да се съобразяват. Умен град, зелен град, в който презастрояването да стане мръсна дума. Без строителство е междублокови пространства. Зелени площи, детска градина за всяко дете. Канализация – в 21 век нямаме канализация – една огромна част и от жителите на престижните столични квартали, а също така и от близките населени места. Тротоари, борба с трафика, чист въздух, който да дишат децата ни и достъп до информация, до пълна информация за това кой каква позиция от общинските съветници взема, по какъв начин гласува, прозрачност на обществените поръчки, на търговете, да са ясни предварително условията, да не се организират и провеждат на тъмно, да има наистина публичност и прозрачност и ефективност за начина, по който се харчат парите на столичани. София има огромен бюджет. Той трябва да бъде впрегнат в интерес на гражданите и за решаване на техните проблеми. А кои са техните проблеми – гражданите най-добре знаят. Те трябва да бъдат слушани. Това е, което мога. Да слушам, да чувам гражданите, да действам и да нося отговорност лично с лицето си и с името си за всяко свое действие.

Фандъкова: София има нужда от сериозна скорост на промяната, а за да можеш да променяш трябва да създаваш. София има нужда от работа не от много приказки. За да можем да създаваме довеждащия транспорт в кварталите, трябваше да подновим и да обновим градския транспорт, който свързва различните части на София. За да можем да разширяваме строителството на метрото, трябваше да построим двете първи линии и да довършваме третата. За да можем да говорим за промяна в отоплението на дърва и въглища, трябваше да подготвим и защитим проекти – нещо, което направихме. За 20 000 домакинства имаме готовите проекти. Работим по това заедно с гражданите. Аз съм кмет от 10 години. Работя с гражданите, работя и с гражданските организации. Много от промените, които съм направила са дошли като идея от гражданите. Ще продължа да го правя така, защото това е начинът. Отново ще кажа – гражданите имат своите лица, своите представителства. Работя с организациите и в образованието, в социалната сфера, в бизнес организациите. Работя с научните среди. Отворихме общината за иновациите и науката. Създадохме много механизми и модели за подкрепа на младите, за подкрепа на спортистите, на творците. София има нужда от запазване на духа, затова нека да не говорим и в тази кампания само за инфраструктура. Да говорим за образование, за култура. Да говорим за това, че София има потенциала да се развива, има хората – най-важни в София са хората. Хора, които да пазят духа и да върнем душата на София!


Поставете оценка:
Оценка 2 от 6 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Учител по математика от Своге

    16 0 Отговор
    Защо са забранени коментарите?

    Коментиран от #18

  • 5 Учител по математика

    54 23 Отговор
    Манолова нямала управленски опит. Колежката Фъндъкова какъв опит имаше преди да я назначат кметица. Моите изчисления показват, че тя и сега има толкова управленски опит, колкото и преди.

    Коментиран от #35

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Месарят

    22 16 Отговор
    Бате Бойко си избира (к)метреса... Избирателите си мислят, че гласуват за нещо....
  • 8 Townboy

    22 3 Отговор
    Най-много ме отвръщава предизборното оплюване и вадене на кирливи ризи. В крайна сметка всички управници крадат от нас и борбата е за кокала.
  • 9 Ивайло

    23 4 Отговор
    Беновска под всякаква критика, глуповати, безсмизлени въпроси, провали дебата с журналистическа безхаберност
  • 10 Промяна

    39 13 Отговор
    Крайно време е да има нов кмет. 10 години мръсотия, мизерия и кражби. Край.
  • 11 мислещ

    11 1 Отговор
    И 2-те са прави една за друга, разбира се. Както винаги, изборът е между лишен от всякакъв морал слуга на мафията срещу лишен от всякакъв морал слуга на мафията.

    Ама вие продължавайте да си кротувате, да се надявате и да игнорирате очевадното.
  • 12 !!!!!!!!!!!!??????

    16 27 Отговор
    Кой говореше в ухото на костинбродската пача_ра?
  • 13 антрашпиц

    23 13 Отговор
    Предлагам,понеже другите кандидат-кметове нямат опит,Фандъкова да е кмет до чимшир или там до дълбока старост с памперси... "нямала нужния опит"....А Фандъкова да не е учила за кмет.....Туй ако не е соц мислене,незнам тогава кое е..
  • 14 сироко

    23 9 Отговор
    Колежката учителка, не става дори за даскалица, една заядлива кака Станка, без елементарни практически отговори за общината, жалко , ако остане кмет.
  • 15 Див селянин

    19 6 Отговор
    В кой университет има специалност, за която се учи за кмет или за зам. кмет, че да се запиша? Защото нямам опит, а искам да стана,
    хахаха.
  • 16 У нас избор няма.Парламен и МС управлява

    2 3 Отговор
    А там за народ , добруване , просперитет , жизнен стандарт , чест , дълг, доблест , правова държава - Дума и Лаф не се споменава . СЪДЕБНА и ИЗПЪНИТЕЛНА ВЛАСТ крепи устоите на Законодателя - НС . У нас РЕЖАТ КЛОНА НА КОЙТО СЕДИМ ! Избора днес с кой - " ТРИЙОН " ЩЕ ИЗБЕРЕМ !
  • 17 XXXXXXX

    21 13 Отговор
    ЕДВА ЛИ ИМА НЯКОЙ НА КОЙТО ДА НЕ МУ Е ЯСНО, ЧЕ ФАНДЪКОВА Е МАРИОНЕТКА НА БОРИСОВ. ДОРИ И ПО ФИЗИОНОМИЯТА И ЛИЧИ И ПО ИЗКАЗА СЪЩО. И В ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА Е ТАКА. НИМА НЕ СЕ ВИЖДА. ВЪПРОСА Е ЧИЯ МАРИОНЕТКА Е БОРИСОВ. МАНОЛОВА Е ДРУГАТА СТРАНА НА СЪЩАТА МОНЕТА. И ДВЕТЕ СА ОБСЛУЖВАЛИ И ЩЕ ОБСЛУЖВАТ МАФИЯТА В БЪЛГАРИЯ. И ВСЕ ПАК ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА МАНОЛОВА, ЗАЩОТО МИ ПИСНА ОТ ПРОСТАЩИНАТА И СЕЛЯНДУРЩИНАТА. ПИСНА МИ ОТ МИЛИЦИОНЕРСКАТА ДИКТАТУРА И БАЙГАНЬОВСКАТА НАГЛОСТ. ИНАЧЕ НАЙ ГОТИН Е АРХ. ИГНАТОВ АМА ШАНСОВЕТЕ МУ ЗА БАЛОТАЖ СА МАЛКИ.
  • 18 шундурко

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Учител по математика от Своге":

    заради циклопа беновска , под статии за нея НИКОГА НЕ МОЖЕШ ДА КОМЕНТИРАШ - СТРАХЪТ ОТ НАРОДНАТА ЛЮБОВ Е ГИГАНТСКИ
  • 19 Избора е - Кой " тройон " ще изберем

    5 2 Отговор
    И нищо ново ! Нищо ново ! Нищо ново ! Нищо ново ! Нищо ново ! 30 години Фалш и Кьор фишеци ! ЕС е като Химера - Уж го има но файда НЯМА , само дето дълговете ни и живота ни се УТЕЖНЯВА ! На лошо вървят нещата ! Защо слагат жени на първа линия ли -
    за предаване миловиден образ на Вампира - КРИМИНАЛНИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ !
  • 20 Трибъл

    21 4 Отговор
    Едни и същи фирми ечелят обществени поръчки в София. Обяваява се конкур с много високи изискваня, явяват се различни фирми и печелият все едни и същи които нямат и една лопата и се почва 40% за касичката другите за фирмата спечелила 30% и 30 % за подизпълнителите и затова е калпав ремонте отделно и раздут като бюджет!
  • 21 кривоустата е пристрасна и платена

    16 4 Отговор
    Самият избор на място на дебата при хормонално побърканата Илиана Беновска , некриеща слугинажа си при Бацето е провокативен.
  • 22 Александър

    5 1 Отговор
    Да, странно..това е някакъв прецедент, друг път по избори не спират да се хвалят един друг. Наистина странна работа, чак да се зачуди човек..
  • 23 Знаеш ли защо и Дявола избяга !

    2 2 Отговор
    Вампира у нас се шири и се размножава , та той за да живее иска само свежа кръв.
  • 24 Ние просто нямаме АЛТЕРНАТИВА

    8 2 Отговор
    Посоката е само една - КРИМИНАЛЕН КАПИТАЛИЗЪМ . Ние сме като в лодка без весла и мотор носеща се по течението на реката водеща към Ниагарският водопад , а в нея се боричкат кой къде да седне . Какво значение има кой ще е на първия ред. Метафората дали ще ни помогне не знам .
  • 25 Още 1989 та година Вампирите жадни за

    5 2 Отговор
    Кръв се вкопчиха в националните богатства по пътя на Криминалният Капитализъм под " чадъра " на демокрацията и западни ценности - каквито за народа НИЩО ДОБРО НЕ ДАВАТ !
  • 26 Доган и ДПС донесе ли права и свободи ?

    6 2 Отговор
    Да . Но за себе си ! Но рояка около него се рои' ! Гангрената иска операционна намеса !
  • 27 Давид

    4 5 Отговор
    Манолова на Станишев , който доведе Бойко ли е опонент на Фъндъкова ? Сега хората в сянките ще сменят Бойко ,който дойде с подкрепата на ционистите за да не ги дразнят и ще действат по доктрината Тръмп и плана Путин . Демек многополюсен свят . Както и трябва да бъде . Иначе няма луна , няма и ресурси от луната . Сега разбирате , кой ни контролира .
  • 28 Днес НЕВЖЕСТВОТО е много ценно

    4 0 Отговор
    Само невежият е наивен се поддава на заблуда и убеждение . Той лесно предоставя своето съзнание в чуждо подчинение и услуга ! Защо ДПС е такава мощ и такава сила - владее съзнанието на обречените покорни верно - поданици . Те шанс нямат - Доган ги души както вълк пролетно агне .
  • 29 Makedonec ne severen

    8 13 Отговор
    Всички вкупом да гласуваме за войводата Ангел Джамбазки, пък тогава ще видите в София какъв рай ще настане ... Престанете да се дърляте за тези женски мекерета - разходете се до Кюстендил и поговорете с хората да ви кажат каква стока е пчеличката Мая - острието на БСП - комунист безпартиен НЯМА! В София не търпим комунизма, селянията, циганските работи ... и още ... и още ... и още ...
  • 30 Кочо

    4 2 Отговор
    Виж кой се е изказал последен и си прави извод кого крепи съответната медия! При бай Тош беше така на партийни, комсомолски и служебни събрания и съвещания! Председателстващият след като отговорните фактори ни заблудят с доклада, казва - Имате думата за изказвания! Изкаже се някоя друга заблудена будала или на когото са поставили такава задача и последен се изкаже Началникът, разпореди как да бъде, ние ставаме прави, гледаме го суеверно и ръкопляскаме! Въпроси - няма! Свободни сте! Та Юрдечка се е изказала последна в Канал 3! Телевизиите са като партийно събрание от 1947 година. Просто управлява ранната БКП, току що слязла от планината с 2 пити кашкавал под мишниците и 5 тона суджук в раницата.
  • 31 Йосарян

    0 4 Отговор
    Изведнъж ме напъна рязко! Срах мощно и
    си мислех за тия две пачи. Ма срах де!
  • 32 ПЕНКО

    2 6 Отговор
    ПРЕДИ НЕ МНОГО ВРЕМЕ -ПЛЕМЕННИЧКАТА МИ СПОДЕЛИ : " БЕ, ВЕЧЕ НЕ МИ ОБРЪЩАТ ВНИМАНИЕ -НОВИ ЗВЕЗДИ ИЗЛЯЗОХА " -А БЕШЕ САМО НА 16 ГОДИНИ !!! ТОВА СА ДВЕ БАБИЧКИ -БЕЗ ВНУЦИ!!! ДВУБОЯТ Е МЕЖДУ БАБШКЕРЧЕТА С ЦЕЛ ЕДНАТА ДА ГЕПИ СТОЛИЧНИЯ ЖИВОТ НА ДЕЦАТА В СВОЯ МАНИПУЛАЦИЯ !!! ФЮДЖЪДЪНТ -НЕ Е В ПОЛЗА НА ДЕЦАТА , А НА БАБИШКЕРОС ПРОДЖЪКТ !!!
  • 33 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 2 Отговор
    На село, кога почнат да колят свинките по Коледа, щом заквичи първото прасе в някой двор, то скоро заквичават и останалите в селото, дори преди да дойде при тях коляча. Благодаря Ти Господи, че ме запази жив да чуя комунистическото квичене.
    След 10.11.1989г. за да не може народът да потърси сметка от комунистическите дерибеи, държавата бе съвсем организирано и по план на ДС, тотално разсипана. Със стопиране и нищоправене от страна на властта, народът бе докаран на границата на оцеляване, за да няма физическа възможност да потърси сметка за дерибействата на комунистите през така наречения социалистически период.
    Тези които се надяват власта да падне са като лисицата която вървяла след коча защото видяла, че мъдите му се клатят и чакала да паднат. Чакала цял ден и останала гладна.
  • 34 Чичо Гошо

    2 2 Отговор
    Дааа. До тук нищо не разбрах. Да пуснат по едно CV с голи снимки и размери. Поне по красота да ги изберем.
  • 35 Джони

    3 1 Отговор

    До коментар #5 от "Учител по математика":

    Малко факти изнесени от десните начело с архитект Борислав Игнатов. Ръководствата на общинските дружества са избрани и назначени след единодушното гласуване на общинските съветници от бсп и герб. Топлофикация е завладяна от кадри на ковачки. Някой общински дружества умишлено си наемат посредници, вместо да се търси директните договори и отношения. Фирмите на общинските съветници от бсп и герб са накацали по веригата на общинският бюджет / 1,6 милиард и 600 милиона лева/ за да го източват трупайки печалби за сметка на гражданите и общинският бюджет, както и Евро фондовете. Няма как мая да отстрани фирмите свързани с бсп и герб защото тя е част от тях. Нейната афишираната безпартийност е всъщност изискването на закона докато заема длъжността омбудсман. Тя няма потенциала дори за кмет на град като Кюстендил, камо ли за кмет на София. Нашият шанс като избиратели и възможност е като на 27.10 гласуваме за неопетненият и високо квалифициран специалист архитект Борислав Игнатов. Така ще бъдат елеминирани натрапваните ни кандидатки /от социолози и политолози/, които са ревностни защитници на червеното статукво. София не е опитно поле другарко Манолова галева.
  • 36 софиянец

    4 2 Отговор
    БЯХМЕ ТАМ....ВИДЯХМЕ.... М.М. като шеф на НС / награда за КОСТИНБРОТСКАТА АФЕРА / изпълни и друга САТАНИНСКА поръчка на серГЕЯ...при протестите с-у Орешарски излезе от НС без охрана ...хората я обградиха и хвърляйки й СТОТИНКИ в краката и крещяха - " ЗА КОЛКО СЕ ПРОДАДЕ " ? ...плана беше - при физически контакт над шеф на НС...Орешарски да ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО..ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ...а това автоматично ни ВАДЕШЕ от ЕС и НАТО !
  • 37 софиянец

    4 1 Отговор
    БЯХМЕ ТАМ....ВИДЯХМЕ.... М.М. като шеф на НС / награда за КОСТИНБРОТСКАТА АФЕРА / изпълни и друга САТАНИНСКА поръчка на серГЕЯ...при протестите с-у Орешарски излезе от НС без охрана ...хората я обградиха и хвърляйки й СТОТИНКИ в краката и крещяха - " ЗА КОЛКО СЕ ПРОДАДЕ " ? ...плана беше - при физически контакт над шеф на НС...Орешарски да ВЪВЕДЕ ИЗВЪНРЕДНО..ВОЕННО ПОЛОЖЕНИЕ...а това автоматично ни ВАДЕШЕ от ЕС и НАТО !
  • 38 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    Браво Майче,
    ".............
    Потиснати и унижени
    ставайте срещу врага-а-а
    Бой последен е този,
    /а може би и предпоследен/
    дружно вси да вървим
    ........................
    към сияйните върхове
    на СОЦИАЛИЗЪМЪ И КУМУНИЗЪМЪ"
  • 39 Диамантената ръка

    6 4 Отговор
    Ех, Мая. Всичко хубаво, ама какво ще работиш след изборите...? Корнелия няма да те вземе, пак ли Борисов ще те урежда на неква службица...
  • 40 възмутени

    0 0 Отговор
    Всеки кмет трябва да изисква от фирмите за чистота да почистват улици, тротоари и шахти. Но на ул. Професор Беню Цонев и Лепенец на кръстовището има шахта пълна с пясък до решетката на шахтата. Също и половин метър бурени и трева по тротоара които е за подмяна защото е напукан. Други улици и тротоари от чистотата ги чистят но по тези нищо не правят.
  • 41 Смочево

    1 1 Отговор
    Другарко Манолова станете първо кмет на с. Смочево където агитирате за БСП после на Кюстендил и тогава се кандидатирайте за кмет на София
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове