Last news in Fakti

18 Октомври, 2019 14:52 1 809 40

Йорданка Фандъкова: Ограничаваме презастрояването в София

  • йорданка фандъкова-
  • софия-
  • строителство

Започваме промяна на Общия устройствен план на София от следващата година

Йорданка Фандъкова: Ограничаваме презастрояването в София - 1

Започваме промяна на Общия устройствен план (ОУП) на София от следващата година. До края на годината новият общински съвет трябва да гласува Визията за развитие на София. Това е начинът да планираме публичните инвестиции с ясни цели и да гарантираме ред в развитието на града. Това каза кандидатът за кмет на София Йорданка Фандъкова, издигната от коалиция ГЕРБ-СДС на среща с архитекти и инженери. На срещата присъства и арх. Ивайло Петков, който е част от гражданската квота от листата за общински съветници на коалиция ГЕРБ-СДС, главният архитект на София Здравко Здравков, арх. Бойко Кадинов, арх. Ангел Захариев, арх. Раромир Серафимов, както и социологът доц.д-р Антоний Гълъбов.

По отношение на Визия за развитие на София с хоризонт 2050 г., Фандъкова поясни, че тя е разработена след обсъждания с граждани, неправителствени и професионални организации. Екипът на Визия за София, който създадохме събра огромно количество данни и информация, така че да се работи професионално.

Йорданка Фандъкова каза също, че водещите принципи в работата трябва да са силните страни на града, а една от най-важните и характерни за София, която категорично трябва да съхраним и възстановим, е озеленяването. Друг голям потенциал на София е културно-историческото наследство, което разкриваме и съхраняваме.

Главният архитект на София Здравко Здравков представи добри европейски примери за реновирани стари индустриални и жп зони, в които са оформени съвременни жилищни квартали. В София също зоните със стари, излезли от употреба жп ареали, са потенциал за развитие чрез реновиране и озеленяване.

Защитата на междублоковите пространства от застрояване е ключова задача, каза Фандъкова. Тя посочи, че за да запазим тези пространства в кварталите, внасяме искане за увеличаване на отстоянията при строеж на нови сгради в реализираните жилищни комплекси. През 2018 г. по инициатива на кмета и главния архитект на София беше прието изменение на Закона за устройството и застрояването на Столичната община, с което се въведоха ограничения във височината на сградите в различните зони и в такива, в които липсваха горни граници.

Инфраструктурата и паркирането са също водеща цел в работата за кварталите, акцентира Фандъкова. За да осигурим изграждането на улици и подземна инфраструктура в новите квартали, внасяме искане за облекчаваме на процедурата за отчуждаване на частни терени, които попадат в обхвата на уличната регулация, посочи също Фандъкова.

Друга законодателна мярка с цел гарантиране на запазването на терени, предвидени по план за училища и детски градини, е искането за забрана за промяна на предназначението на имоти, отредени за образование. Имаме и законодателно предложение за краен срок за завършване на всички реституционни процедури - най-късно края на 2020 г., посочи също кандидатът за кмет.

Важна за постигане на качествена градска среда е подготвената Наредба за градската среда, която задава стандартите при изграждане на публични обекти, задължителни елементи на градския дизайн, изисквания за цветове, надписи, архитектурни елементи при строителството и ремонта на сгради.

По отношение съхранение на сградите с историческа стойност, паметници на културата, Фандъкова предлага въвеждане на нулев коефициент на интензивност на застрояване за сградите - недвижими културни ценности.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 румбс

    30 4 Отговор
    ДАНЧЕ ТРАГИЧНА СИ, ЗЕМИ СЕ СКРИЙ

    Коментиран от #35

  • 2 Мартин

    32 3 Отговор
    Кандидатираш се 4-ти мандат, кога ще почваш да го ограничаш -през 8-мият мандат?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 onq s konq

    26 3 Отговор
    А досега къде бяхте. Вие и герберското правителство носите пряка отговорност за презастрояването и некачествените ремонти. А колко милиони бяха усвоени. Приказва сякаш някой друг е бил кмет толкова години. Резултатите са налице.

    Коментиран от #36

  • 5 питанка

    24 2 Отговор
    Това самокритика ли е? А къде бяхте досега!

    Коментиран от #37

  • 6 Boby

    18 3 Отговор
    А защо не го направихте до сега?!
    Пак празни обещания, но вече никой не им вярва!
    Видно е от написаното преди мен.
  • 7 Още бетон молимм😂😂😂

    9 1 Отговор
    Ше борим лятната жега с бетон ша застроим небето така че да не прониква слънцето и ше ни е сенчица😂😂😂😂успоредно с това ше градим сухопътна граница с русията като наливаме още бетон в црно море😂😂😂😂
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Centurion

    17 3 Отговор
    И как го ограничихте,като смачкахте Иванчева ли???Вашата Мафия е ненаситна,загубила всякаква сетивност,чувство за нормалност,почтенос.Гнусни скъпи зинали паст,и гълтат,всичко наред. Часни ,общински,държавни,без оглед!Това което направихте с Морето и а Банско,същото го правите и София!!!Това сте вие,алчни и късогледи!!!И да ви е ясно с действията си сами режете клона на който стоите. Прогонихте част от хората,сега гоните и останалите!
  • 10 мерак

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Йорданка Фандъкова":

    Данче, само да не кажеш, че опашката от мераклии почва в Перник ?
  • 11 джедай

    8 1 Отговор
    Айде,бе! Около нашия блок копаят и навсякъде е бетон. Фънди,стига вече!
  • 12 Ynd

    16 2 Отговор
    Живеех в Младост. Наоколо свободни пространства, дори цирк идваше. Сега сграда до сградата. Всичко усвоихте.
    Същото в Захарна фабрика.
    Същото в Лозенец.
    Какво ще ограничите, то не остана!
  • 13 Софиянец

    8 1 Отговор
    И данчето и мишока главния архитект са пълна трагедия, едно умно нещо не чух, само празни обещания и неизпълнени. Защо не махнахте аквариумите по Витошка, нали бяхте обещали на софиянци и на екипа на Гейл. Време е за промяна!
  • 14 Чичо

    7 1 Отговор
    Ами то вече всичко е застроено. Вече е време да се спре, защото няма как да се строи между две сгради, отстоящи на 5-6 метра. Друг е въпросът, къде беше кметът досега. Все някой друг е виновен. И ще започне от догодина! Ами ако не я изберем, как ще стане?
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    5 1 Отговор
    ЛЪЖЕШ!!!
  • 17 Вън

    5 1 Отговор
    Не да СПРЕ презастрояването, тя щяла да го ОГРАНИЧИ. СПРЕТЕ се бре!
  • 18 Архитект

    6 2 Отговор
    Данче, защо се изказваш по теми,които не разбираш. Хубавото е , че няма да ти се наложи да го правиш.
  • 19 Център

    8 2 Отговор
    Център такова безобразно презастрояване, малките улици станаха като магистрали, да бяхте задължили малките къщи, да се строят обекти на височината им. За 200 метра се построиха 3 нови огромни сгради до нас, 4-тата се строи срещу мен, слънцето и изложенията ми отидоха. Мръсотия от строежите, това са нови 300 човек, къде за тях гаражи, градини и инфраструктура?

    Безобразно презастрояване на София, безобразно, докато не ни изгоните по селата няма да се кротнете.
    Безобразни цени на парното и сградната.
    Може ли 50% от цената на парното да е сградна инсталация.
    Софийка вода и Веолия цената на водата стана по-скъпа от държавите в БИ с капково напояване.
    Във вода газим, а плащаме високи цени.

    Въздухът е безобразен, следствие на пренаселеността на С-я.
    Забранете отоплението на дърва и въглища в топлофицираните райони. Разбити тротоари от времето на Тошо.

    Вони от контейнери и шахти, и наплъстена мръсотия по улиците.
    Миете улици 2-пъти в годината.
    Ще плъзнат епидемии.
    Ризата ми е черна след два часа носене, и тази мръсотия я дишаме.
    Ще плъзне епидемия в София, и то Център.
  • 20 Хер Флик

    4 1 Отговор
    Много раничко са сетихте,къзъм...
  • 21 Лекар БГ

    8 2 Отговор
    Не се сещам,кога и какво презастрояване ще ограничиш.Лъжа,лъжа,лъжа!!!Има хиляди панелни блокове в София от по 8 етажа,с плоски покриви.Само там ОЩЕ не сте застроили.
    София се пръска по шевовете.А имало поне 25% пустеещи жилища!
    Такъв хаос,такова безобразие,такава алчност.Издаваш разрешителни за строеж едно към гьотере.Затова градът прилича на Мумбай.
    Толкова нагъл човек не съм срещал.Стои,гледа те в очите с мазната полу усмивка и лъже,та се не знае!
  • 22 Йорданка Фандъкова:

    5 1 Отговор
    Ограничаваме до местните избори презастрояването в София !!!
  • 23 До Всички :

    6 2 Отговор
    Нека да накажем тая Крадла и Лъжкиня на 27.10.2019.
    Гласувайте за когото желаете, но НЕ и за крадливите герберунги и Фандъка!
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Софиянец от София

    3 2 Отговор
    Крадливата самоковка всъшност ви казва:Ще застроим всичко,което може да поеме бетон и цимент.Вие сте досадници-нас ни интересуват "инвеститорите"(които инвестират в касите на ГЕРБ)
  • 26 пхахахах

    6 1 Отговор
    То затова на Иванчева и нагласихте показния арест и дело, за да ограничите презастрояването. Толкова нагли и жалки...
  • 27 Шаран БГ

    4 1 Отговор
    След като го има това презастрояване - какво да му се спре ??? Каква китна София бе в края на 60-те и началото на 70-те години. Сега да го е гнус, човек да я погледне.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Е то бива

    4 2 Отговор
    наглост, но тази се олива.
    Къде спа до сега?
    Хайде бегай от пътя!
  • 30 Един българин

    3 1 Отговор
    Г-жа Лъжа!
  • 31 Западните Балкани

    0 1 Отговор
    Жената говори за октомври и най-много начолото на ноември. И къде беше досега?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Nik

    0 5 Отговор
    Всичко,което обещава Фандъкова,ще го изпълни!Тя прави това,което е възможно!Трябва да има баланс между желанието на собсвениците на парцели в междублоковите пространства,които ги продават за инвестиционни строежи и обитателите на апартаменти в блоковете!Няма лесни варианти!Искам да попитам критиците на Фандъкова,защо не се кандидатират за кмет в София,за да видим,каво ще направят?Нищо няма да направят,както "плампялото" Манолова!Аман от прости и злобни нихилисти!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Nik

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "питанка":

    Защо мислиш.че не се работи по презастрояването и отчуждаването на имоти?Това не е толкова лесно!Важното е да се действа постоянно и педантично в тази посока!

    Коментиран от #38

  • 38 Аман

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Nik":

    14 г. ГЕРБ са в управлението на С-я, а от десет г. с цялата изпълнителна, Законодателна власт, местна.
    Колко още, животът ми мина в търпене?
    Не можаха да задължат малките къщички на тяхно място собствениците да строят обекти на същата височина?
    Един ремонт на БГ и Гешов не направиха левият завой кръгово или надлез, за да няма задръствания в пикови часове.
    Съдът задължи Фандъкова да мият поне 2 пъти в годината улиците.
    Нямало пари, защо СВода направи съдружие с Веолия?
    Веолия отдавна си върна инвестициите с печалби от над сто %, но водата не поевтиня. Напротив блъскат с хлор водата и питейните качества се унищожиха, и здравето ни.
    Важното е да горим боклуците на ЕС .
    Винаги в БГ печеливши дейности Ток, Парно, Вода, Петрол, Бензин са в мунус, в цял свят печелят, само в БГ са в минус.
    Прекарват печалбите чрез различни схеми, и накрая държавата губи данъци.
    Не може с тази шуробаджанащина, 6 милиона страдат, заради 400 000 кърлежа - феоди по веригата.
    Много се краде в БГ, ама много.
  • 39 ЛЪЖКИНЯ

    1 0 Отговор
    НАГЛИТЕ ЛЪЖИ ВАЛЯТ ОТ ГРОБАРСКИТЕ УСТА !!!
    СТРАХ ТРЕСЕ - МАФИЯТА !!!
    ЕДИНСТВЕН ГЕШЕВ ЩЕ ГИ ПАЗИ ОЩЕ СЕДЕМ ГОДИНИ - ИНАЧЕ СА В ЗАТВОРА В КУПОМ !
    НАРОДА СЕ УСЕТИ , ЧЕ САМО МАФИОТИТЕ ЗАЩИТАВАТЕ И КРАДЕТЕ , ТАКА КАКТО НИКОЙ ДО СЕГА !!!
    НАГЛОСТ И ЛИЦЕМЕРИЕ - ОЗВЕРЕЛИ НЕЧОВЕЦИ - ТОВА СТЕ ВИЕ ГЕРБ С УЧИТЕЛСКАТА СИ МАША!!!
  • 40 ПАЗЕТЕ ПРОТОКОЛИТЕ

    1 0 Отговор
    БРАТЛЕТА - КАТО ГЛАСУВАТЕ ПРОТИВ ТАЯ ЛЪЖКИНЯ - СЛЕД ТОВА ПАЗЕТЕ ИЗБОРНИТЕ ПРОТОКОЛИ - ЗАЩОТО МАСОВО ДРАСКАТ ПО ЕДИН ХИМИКАЛ И БЮЛЕТИНАТА Е НЕДЕЙСТВИТЕЛНА !!!
    ИМАТЕ ПРАВО ДА УЧРЕДИТЕ ГРАЖДАНСКИ НАДЗОР - В КРАЯ НА ДЕНЯ ПРИ ПОПЪЛВАНЕТО НА ПРОТОКОЛИТЕ - НО ТОВА СЕ ЗАЯВЯВА ПРЕДВАРИТЕЛНО !!! ПОЛИЦИЯТА МАСОВО - ПРИКРИВА ФАЛШИФИКАЦИИТЕ - ТЯ Е ЗА СЕГАШНАТА ВЛАСТ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове