Last news in Fakti

27 Ноември, 2019 19:11 3 760 58

Атлантическия съвет за визитата на Борисов в САЩ: Има още какво да се желае

  • бойко борисов-
  • вашингтон

Като цяло нашите очаквания от визитата в по-голямата си част са реализирани, пишат от организацията

Атлантическия съвет за визитата на Борисов в САЩ: Има още какво да се желае - 1
Снимка: БГНЕС

Атлантическият съвет на България оценява положително и приветства постигнатите резултати от посещението на премиера Бойко Борисов във Вашингтон и срещата му с президента на САЩ Доналд Тръмп, проведена на 25.11.2019 г. в Белия дом.

"Като цяло нашите очаквания от визитата в по-голямата си част са реализирани. Има обаче още какво да се желае. Надяваме се, че работата по направленията на стратегическото партньорство от сега нататък ще донесе реални резултати", пишат от съвета.

Ето и останалата част от позицията на организацията:

Формулираните намерения в договорената Рамка за стратегическо партньорство създават добра база за продължаване на усилията за надграждане на стратегическото партньорство със САЩ с конкретни измерения.

Обнадеждени сме като цяло от постигнатите договорености в сферата на отбраната и сигурността, в която САЩ са наш стратегически съюзник. Очакваме да видим възможно най-скоро планираната пътна карта в подкрепа на двустранното отбранително сътрудничество за противодействие на морските, кибер и хибридните заплахи в Черно море през следващите 10 години. Очакваме това намерение да бъде изпълнено с конкретно съдържание, особено в подкрепа на технологичното превъоръжаване и оперативната съвместимост на въоръжените ни сили. В тази връзка, очакваме при изготвянето на тази десетгодишна съвместна програма да видим реализирани нашите виждания за развитие на българската отбрана като част от съюзната отбрана на НАТО до 2030 г., формулирани в разработената от Атлантическия съвет на България Визия за развитието на отбранителната политика на Република България до 2030 г.

По отношение на хибридните предизвикателства очакваме правителството да разработи в синхрон с НАТО и ЕС българска стратегия за противодействие на хибридните заплахи.

Приветстваме предложението на правителството за създаване на военноморски координационен център във Варна в подкрепа на изграждането на адаптираното Предно присъствие на НАТО на Югоизток.

Не можем да не отбележим задоволството си от факта, че от трите черноморски държави от Алианса България е избраната да стане домакин на тази съюзна структура.

Независимо от този положителен резултат, очакваме отсега нататък България по-активно да работи за изграждането на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО в региона. Поради нарастването на руския военен потенциал в Черно море и нарушаването на стратегическия баланс на силите в полза на Москва, необходимо е да се работи за трансформиране на адаптирането предно присъствие в засилено предно присъствие, по примера на това, което Алиансът постига в Прибалтика. Към момента съвсем основателно Черноморският регион е оценяван от експертната общност като слабо звено в съюзната отбрана и възпиране по Източния фланг на Алианса и затова трябват решителни стъпки още от сега.

Нашата визия е, че НАТО трябва задължително да засили присъствието си в Черно море. Предвид ограниченията на конвенцията от Монтрьо по отношение престоя на чуждестранни бойни кораби в Черно море, напомняме, че съществуват и други възможности за изграждане на способности за възпиране и отбрана, които са във военновъздушната и сухопътната области, и особено в усилването и модернизирането на бреговата отбрана.

В този контекст са и нашите предложения за разполагане на многонационални формирования на НАТО у нас – военноморски, военновъздушни и сухопътни. Бъдещият военноморски координационен център във Варна е обещаващо начало, което може да получи развитие в перспектива. На наша територия могат и трябва да бъдат разположени, на ротационен принцип под флага на НАТО, също и съюзна многонационална изтребителна ескадрила, морски патрулни самолети, брегови противокорабни ракетни комплекси с далечен обсег, системи за противовъздушна и противоракетна отбрана „Пейтриът“ и сухопътна многонационална бригада. Очакваме повече съвместни мисии със съюзни държави и особено със САЩ по охрана на въздушното пространство на България в рамките на Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО.

Само по този начин на наша територия ще бъде създаден достатъчен възпиращ потенциал, докато страната ни изгради достатъчно собствени способности. Препоръчваме на предстоящата среща на високо равнище на НАТО в Лондон (03-04декември), България, съвместно с Румъния, да поискат засилено съюзно присъствие в Черноморския регион, а страната ни да се ангажира с домакинство на предложените от нас съюзни структури и способности.

Обнадеждени сме и от разговорите на Бойко Борисов и Доналд Тръмп по въпроса на енергийната диверсификация. За да бъде намалена зависимостта от Руската федерация, ние сме категорични и още веднъж подчертаваме, че енергийните проекти „Турски поток“ и АЕЦ “Белене“ или трябва да се преобразуват така, че да защитават националните интереси на България, а не на Руската федерация, както е досега, или трябва да се прекратят.

Трябва да търсим диверсификация на източниците на енергия, а не само на маршрутите за пренос. Особено важно е да намалим зависимостта от Москва в ядрената енергетика, като подкрепяме идеята за лицензиране и използване на американско ядрено гориво за атомната централа „Козлодуй”, като начин за диверсифициране и в областта на ядрената енергетика. Със задоволство приемаме съгласието на САЩ да изпратят свои енергийни експерти в България, за да могат заедно с българските си колеги да развият по-тясно сътрудничество в областта на ядрената енергетика.

Подкрепяме разбирането, че завършването на интерконекторната връзка с Гърция, инвестирането в реверсивния капацитет на Трансбалканския газопровод, с цел диверсифициране вноса на газ за Източна Европа, изграждането на друга интерконекторна връзка със Сърбия (тук ще добавим и Република Северна Македония), осигуряване на достъп до газохранилищата на България и либерализирането на вътрешния газов пазар създават реални условия страната ни да се превърне наистина в газоразпределителен център на Югоизточна Европа. Това без съмнение ще доведе и до намаляване на цените на енергоносителите за българските потребители.

Оценяваме като обнадеждаващо и заявеното желание за сътрудничество между САЩ и България в изграждането на сигурни мрежи за комуникации от пето поколение (5G). Това е важно както за просперитета и модерното развитие на България, така и за националната ни сигурност като страна-съюзник в НАТО и член на ЕС.

Не на последно място, очакваме повече ангажираност в укрепването на върховенство на закона и на съдебната власт. Корупцията е врата за руското хибридно влияние в България. Без да сме се справили с нея, всички други мерки за борба със зловредните външни хибридни въздействия ще бъдат безполезни. Колкото повече върховенство на закона и свободни медии има в България, толкова по-силно звено ще бъде държавата ни в рамките на НАТО и ЕС. И толкова по-рано българите ще могат да пътуват без визи в САЩ.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 9 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 El chochone

    95 10 Отговор
    Атлантическия съвет работи против интереса на България, ПАСИ трябва да бъде разследван за държавна измяна!

    Коментиран от #2, #12

  • 2 Българин

    10 72 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    Руската българофобска измет е тази, която от 140 години е работила против българските национални интереси!

    Коментиран от #4, #24, #31, #39

  • 3 Браво

    78 7 Отговор
    От трите Балкански държави сме били “избрани “НИЕ? А другите кандидатствали ли са ?От трите Балкански държави - НИЕ сме “избрани” за пушечно месо ?Да се гордеем ?
    Че в старанието си да се подмажем, пак НИЕ ще “оперем “ пешкира , а докато бомбите падат тук - Нака наречените Атлантици /Предатели ще духнат при “дечицата “ си отвъд океана ?
    СЛАВА ?
  • 4 Браво

    49 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    И стига СРАМИ името Българин бе селски Тарикат - Лакей - Подмазвач !
    Х А М Е Р А - ей тъй се пиши ...

    Коментиран от #9, #16

  • 5 КЛЮКАР

    45 4 Отговор
    Абе пак си слагаме пръста на скърцаща врата. И ние барабар Петко с мъжете.
  • 6 2882

    57 6 Отговор
    И каква е тая сбирщина атлантически съвет вижте само кои са членове събрана е най голямата измет
  • 7 Ибрикчийския съвет

    29 4 Отговор
    Винаги желам повече облаги за спонсорите от САЩ!
  • 8 Цветанов по Панорама

    6 18 Отговор
    Благодарение на Евроатлантическите партньори , Ийй прецедателя на партията. България върви напред към светлото бъдеще. Коалицията е стабилна, правителсвото също
  • 9 Българин

    7 45 Отговор

    До коментар #4 от "Браво":

    Българин съм да разлика от русофилите. И не е тази руската измет тази, която ще диктува кой кака в трябва да бъде.

    Коментиран от #14, #15, #55

  • 10 Тръмп

    6 27 Отговор
    Всичко е прекрасно и Срещата Борисов-Тръмп е Великолепна за България!!!:):):)Трябват ни кораби и подводници за да бъде България О.К. от към сигурност на Понта!!!:):):)
  • 11 Аноним

    35 1 Отговор
    Разбира се,че може още. И аз зная, че може, сред този геноцид които по жилави бедни честни хора оцелеят да бъдат разстреляни на някой запустял стадион или уж ваксинирани, че да се свършва с тази прокълната държава. Защо никой от тези атлантици, американофили и соросоиди не кажат точно как ще се измери доброто за хората в България тия предателства които те подписаха и още които се желаят. Нали има свобода на тия хора като не им харесва в нашата държава че не е САЩ, просто да се изселят там. И възможности имат и пари имат и т.н. просто стига вече!!!!!!!!
  • 12 ХУ Ю

    28 6 Отговор

    До коментар #1 от "El chochone":

    атлант.съвет - да ви го набухам в пърдялниците до каламбаците ,ще живните моментално пъти дупета
  • 13 vvvvv

    32 4 Отговор
    Изказване от хранилката. Чифут и Крадла в основата.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Гост

    36 2 Отговор
    Кой го избира този Атлантически съвет? Кой му плаща? Със сигурност са на заплата за да работят по поръчка, но нямат място тук!
  • 20 бау бау

    3 30 Отговор
    Продажните Русороби-фили-хибриди да си ближат захарното петле и смучат шекерината пръчка с косъм
  • 21 Мордор

    25 2 Отговор
    Наистина, да свалим гащите и анално задоволяване по американски от филмите на Холивуд!
  • 22 оня

    26 3 Отговор
    Неутралитета е най разумното решение. Тиквата ще ни подпали чергата.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Спецназ

    14 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Пичелиш 50 бинки от Златни пирамиди, продължавай да търкаш!
  • 25 СССРБарета

    26 1 Отговор
    като гледам днешните подмазвачи Все едно слушам някогашните другари комунисти които говореха за светло бъдеще и съвокупление С великия Съветски съюз! Русия е велика страна и най-хубавото от всичко е че ние сме от другия отбор а той винаги е губещ! Господ добре ни е наказал в предишните войни в който сме пренебрегнали морала и сме застанали отново срещу Русия въпреки това Велико дело което е направила за създаването на българската държава и за нейното възкръсване! морала е закон и Господ гарантира за него!
  • 26 Спърт

    30 2 Отговор
    ЛайНАТО и краварските фашкии да го духат. България не е плацдарм за проби. Всякакви центрове и координации със краварите са чиста проба окупация. И всичко и всички ще плащаме приумиците на левите китки от ЛайНАТО . Продажниците като Пасито, Плювню, Физкултурника закускаджия са за въжето. А лъжеца Буда на пързалката от бръснарски ножчета.
  • 27 Хохи

    21 2 Отговор
    Неам думи! ПОВРЪЩНЯ
  • 28 А бе защо

    17 0 Отговор
    т.н. атлантически съвет се обажда по "трансатлантически въпроси", както ги определи президентът Тръмп? още повече, че тяхното мнение е без значение
  • 29 сладури

    3 17 Отговор
    ХИ хи хи Голям рев голямо квичене на Русофилските ибрици гъзолизци
  • 30 Обективно

    18 1 Отговор
    На този атлантически съвет единствената му цел е да ни вкара във война.
  • 31 Обективно

    4 3 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Фердинант ли имаш предвид?
  • 32 сноу

    10 0 Отговор
    Атлантически гъзец-пръц ,а щом и моцаран се ръчка с лакти , ребра и трабуняци, направо дрис.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 FUCKти БГ

    19 1 Отговор
    Каквъв е тоя "Атлантически съвет". Кой им плаща заплатите? Кой ги е легитимирал, да отразваят мнения и да ги налагат на Българското общество? Подобни НПО-та не станаха ли прекалено много? НЯма ли ското да им ударим по една сопа и да си ходят в "милата татковина - САЩ и ИЗраел" ?
  • 36 Ххх

    12 0 Отговор
    Евреин идва на почивка на слънчев бряг. Пред хотела го среща циганин, който му предлага златна гривна за 100 евро. Евреинът се пазари дълго и я купува за 50. Това, че гривната е фалшива, евреина се досетил веднага. А че стоте евро са фалшиви, а рестото истинско, циганинът не разбрал веднага...
  • 37 Ххх

    11 2 Отговор
    Двама араби пътували със самолет към Ню Йорк. Преди излитането на борда се качил евреин и седнал до арабите. Свалил си обувките и си размърдал пръстите на краката. По едно време единият арабин казал:
    - Искам кока-кола!
    А евреинът скочил:
    - Няма проблеми, аз ще ви донеса.
    Докато го нямало, арабинът плюл в обувката му. Когато евреинът се върнал, вторият арабин се обадил:
    - Аз също искам кола!
    Евреинът отново скочил и докато го нямало, вторият арабин плюл в другата му обувка.
    Когато самолетът кацнал, евреинът си обул обувките и веднага разбрал каква е работата.
    - Колко ще продължава това? - обърнал се той към тях.
    - Тази вражда, тази ненавист... Колко дълго ще си плюем в обувките и ще си пикаем в кока-колата?
  • 38 Ххх

    14 0 Отговор
    Знаете ли, че Сюлейман Паша на еврейски е Соломон Паси?
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Бай Шиле

    10 0 Отговор
    Аман от тия.И глухите разбраха,че са платена "група по интереси".
  • 41 Гого

    12 0 Отговор
    Атлантическия съвет в България, ако може би поставил един голям кръст върху България за я маркира като една голяма мишена. Тия посерковци освен да лижат задници и да викат "И аз тъй мисля шефе" (крилатата фраза на Каишков), друго не знаят. Не мислят за България и искат да ни превърнат в пушечно месо заради чужди интереси. А може би и заради своите собствени. И така да е, но не ми се иска ние да им плащаме сметката. Ще правят диверсификация. С какво ще пълнят тръбата? Или искат да накарат целия народ да п*рди в началото на тръбата, че да я напълним и да добием диверсификационна газ. Или американците ще ни я карат в бутилки от кока кола. Тъпанари.
  • 42 Български По Хелзинкски Комитет

    10 0 Отговор
    И колко българи представлява този Съвет?
  • 43 стар пръч

    6 1 Отговор
    На тези продажници глупостите не се различават от същите дето ги плещеха партийните секретари от БКП.
  • 44 Гошо

    7 1 Отговор
    Кви са тия атлантиди бе аман от мазни чи&ути бе? Тоя гнусен сапун Паси 30 години мели едно и също отбрана и НАТО! Ние нямаме армия, с никой не се караме, една шепа държава сме, руснаците ако решат да ни чу&ат военния оркестър да си пратят и са ни е&али майката а тия жидове НАТО та НАТО!
  • 45 Сектир

    10 3 Отговор

    До коментар #34 от "Диамантения хой":

    БРАВО! Един велик българин готов да даде живота си за САЩ. Хвала за поставянето на САЩ над всичко свято. Някой ден ще направят филм за такива саможертвени българи готови да нападнат Русия в името на спокойния и задоволен потребителски живот на нашите братя отвъд океана. Със сълзи на очи вече си представям афроамериканците, латиноамериканците и няколкото бели с италиански и ирландски корени, които в киносалоните в САЩ аплодират саможертвата на българина дал последните си пари за американско оръжие с което самоубийствено напада и геройски умира в битката с вечният враг Русия.

    Коментиран от #47, #50

  • 46 гост

    10 0 Отговор
    Саламоне,ти ли ще плащаш тези ракети Пейтриът? Или Ленчето ще ги гепи от някое летище?
  • 47 Бай Шиле

    5 1 Отговор

    До коментар #45 от "Сектир":

    А бе и аз забелязах,че този е титан на мисълта.
  • 48 АСБ каза

    5 1 Отговор
    Атлантическият съвет на България е демократична общност от хора, които са обединени от вярата си във върховенството на закона, разделението на властите и правовата, демократична и суверенна държава.
    1. Тук не се спазват никви закони..
    2. Една партия, както преди иска пълна власт, критики не искат търпят
    3. Та какво е демокрация, като управляващите не искат чуждо мнение и на тези които са ги избрали.
    4. Суверенна държава дето всеки и казва кво да прави. Смях.
    Евала бивши ком секретари достойни чеда на червените другари,само дето сте демократи атлантици сега.
    Избори с гласували под половината не би ли следвало да се анолират, ама закона дето си го правим друго казва брей умни.
    В едно свободно общество няма ли да питате някой дали е съгласен с вашето мнение.
    Суверенна държава е тази която не иска чуждо мнение, но с разбита икономика няма ка да стане. Парите от Европа ще спрат и пак от емигрантите ли ще чакаме.
    Последното с лизане на задници няма как да стане с мижетурки като вас, за първото без да има кой да прилага ми незнам за какво върховенство иде реч.
    За властите партията владее всички, заедно с медиите...Приятни сънища.
  • 49 Кой68

    4 2 Отговор
    Какви са тия????Кои са членовете на тоя "съвет"?! Как и кой ги финансира......

    Коментиран от #51

  • 50 Диамантения хой

    5 5 Отговор

    До коментар #45 от "Сектир":

    Иcкaм вcички руcoфили, комунисти, атакисти, руско-български мангаля, бесеписти и депесисти дa изпeeтe дружнo нoвия cи химн - ''В НAТO, в НAТO cмe:):) В EC, в EC cмe, първa рaдocт e зa нac дa бъдeм в НAТO и в EC!!:):) Първa рaдocт e зa нac, чe рoдинaтa ни Бългaрия e в НAТO и в EC и щe рaбoтим дeннoщнo зa блaгoдeнcтвиeтo нa НAТO и нa EC, a cъщo и нa cтрaтeгичecкият ни cъюзник CAЩ и брaтятa aмeрикaнци пaзeщи ни oт руcкият врaг!!:):) Дa прeбъдe НAТO, CAЩ и EC и дa дoкaжeм нa cвeтa, чe тaм щe бъдeм вeчнo!!!:):) Дa пoкaжeм нa руcкият врaг, чe в НAТO и EC cмe пo coбcтвeнa вoля и никoгa нe щe дa прeдaдeм НAТO, CAЩ и EC":):)Дo утрe дa cтe гo нaучили наизуст, чe щe ви млaтя c диaмaнтeния:):)
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 България ЕС НАТО САЩ

    1 2 Отговор
    Събрахме се ей
  • 53 Пиночет

    2 3 Отговор
    Русофилията- омраза към свободата и България е национално предателство без аналог в световната история. То е подплатено с много пари от антибългарската империя на Злото. Фашистка Русия на Путлер плаща на троловетте и на тази комунистическа измет, за да предава националните интереси на България и за да ни ограбват с милиарди годишно. Само от Газпром и Лукойл България губи по 2 милиарда лева всяка година. От тройния член, който ни забиха национални предатели като Първанов и вся осталная сволач загубихме досега 16 милиарда лева. А вие, получихте ли си копейките, национални предатели?

    Коментиран от #56

  • 54 БЕГЕТО

    1 1 Отговор
    По времето на българските царе, Държавата ни не се е съобразявала особено с чужди държави. И сме били силни. Страхливата политика в угода на чужди интереси, никога не води до добри резултати. Тежко е да се възстановява веднъж загубен суверенитет.
  • 55 Няма

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Българин":

    как да си българин, истинските българи не са измекяри.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 бомбата

    0 0 Отговор
    на толкова империи сме им видели края -римска, византийска, османска, грманска, съветска.., то се види ясно накъде отива работата с комисариатите ЕС....извода ясен= Америка да му мисли....те имаше един виц навремето как Чаушеско рекъл на Тодор Живков - Айде стига бе Тошо, че с ваште побратимявания, е@ахте м@м@та на наште рушвети !....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове