ФАКТИ.БГ

ВиК инфраструктурата в България е за 11 милиарда лева

Оценка на активите се прави за първи път

Публикувана: 1 Декември, 2019 10:50
6 КОМЕНТАРА | ВИДЯНА 865
ВиК инфраструктурата в България е за 11 милиарда лева
Снимка: МРРБ
ШРИФТ ПЕЧАТ
Вашата оценка:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Близо 11 милиарда лева е стойността на ВиК инфраструктурата в България. Това показва оценката на ВиК активите публична държавна и публична общинска собственост, която се прави за първи път.

Активите, за които е събирана информация, са водоизточниците – каптажи, речни водохващания, пречиствателни станции, водопроводна мрежа, включително съоръженията по нея, помпени и хлораторни станции и други специфични съоръжения, канализационна мрежа (главни и второстепенни канализационни колектори в населено място и извън него), дъждопреливници, канализационни помпени станции, електрически съоръжения, измервателна апаратура и оборудване, както и сгради, които се използват от ВиК дружествата. Техническите параметри на подземната инфраструктура, която е над 90 хиляди километра, са оценени въз основа на наличната документация за тях, без допълнително обследване със специализирано оборудване.

Оценката е направена по проект „Подпомагане регионалното инвестиционно планиране на отрасъл ВиК“, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, и е на база на унифицирани Инструкции за оценка на публични ВиК активи. Те са разработени от Световната банка през 2015 година, отново с финансиране по ОПОС, но от предишния период – 2007-2013 година.

В рамките на сключения договор от Министерството на регионалното развитие и благоустройството е изготвена оценка на всички ВиК активи, представляващи публична собственост, които се стопанисват, поддържат и експлоатират от 39 ВиК оператора. Това са всички дружества с държавно участие в капитала, плюс част от общинските оператори, които към датата на обявяване на обществената поръчка през 2018 година са взели решение да се присъединят към обособената територия, обслужвана от държавен ВиК оператор в съответната област. Съгласно условията на сключения договор оценката на публичните ВиК активи е извършена към дата 31.12.2017 година.

Такава оценка на публични ВиК активи се извършва за първи път в България и е мащабно начинание. Оценени са над 160 хиляди актива. Събирани са голям обем технически данни, прегледани са всички списъци с публични активи, които са част от договорите между асоциациите по ВиК и ВиК операторите в 39 обособени територии. В рамките на 4 месеца инженерни екипи са обходили територията на страната, за да направят обследване на място на по-съществените активи, които се използват от съответния ВиК оператор.

В резултат на извършената оценка текущата балансова стойност на публичните ВиК активи в обследваните територии, която е 3 310 577 000 лв., нараства близо три пъти до 10 890 658 000 лв. Съгласно приложената методика за оценка е получена нова възстановителна (справедлива) стойност на публичните ВиК активи (прибл. 11 милиарда лева), която показва какво би ни струвало да построим тези активи днес, които биха носили същите ползи за ВиК операторите и потребителите на услугите.

Целта на тази оценка е да подпомогне по-ефективното финансово управление, отчетност и контрол върху съществуващите ВиК системи и съоръжения от страна на собствениците на публичните активи и ВиК операторите.

Поставете оценка на статията:
Оценка 2.7 от 3 гласа.

Въвеждане на коментар към статията
Име :


Напишете кода от картинката
Визуална кептча
Коментар:
Коментари към статията
Начо
1 Отговор
Вместо да се самовзривяваме в Белене,да си оправим водопреносната система че без вода най не може

Оценка:
-4 +9

Ние сме на всеки километър
2 Отговор
Нинова и Манолова кога ще бъдат осъдени?

Оценка:
-6 +1

ивак
3 Отговор
ВиК в българия е под всякаква критика масово селата са без тръби в земята за компост и пречистване да не говорим.

Оценка:
-0 +8

Готвим се
4 Отговор
за концесии, приватизации и на този сектор. Направихме стратегии, вдигнахме цените на водата, смазахме общественото недоволство иэсме "готови" - чакаме "стратегически" инвеститори - като наемателите на "Софийска вода"

Оценка:
-0 +6

За първи
5 Отговор
път едва сега! Разбирате ли за какво безхаберие става дума? Досега никой не е знаел каква е амортизацията на тези съоръжения, кога е трябвало да бъдат заменени с нови, кога се е налагало ремонт и т.н. За къв са ни директори, счетоводители и прочие сволоч, със заплата, кабинет и секретарка за олабване?! 39 броя дружества най-малко...

Оценка:
-0 +3

Африканеца
6 Отговор
Върнете Костов,да я продаде за един лев

Оценка:
-0 +2

ФАКТИ.БГ не толерира обидни коментари и спам. Некоректни коментари ще бъдат изтривани. Такива са тези, които съдържат нецензурни изрази, лични обиди и нападки, заплахи; нямат връзка с темата или са написани изцяло на език, различен от български.

Ловци на бисери
Родриго Дутерте
Президентът на Филипините за битката си с престъпността
Никого не съм хвърлял от хеликоптер. Ние нямаме хеликоптер. Ние не използваме такъв"

Още бисери